Elinikäinen oppiminen, ohjaus ja nuorisotakuu Etelä-Savossa

Leijona-tunnus.

Ilmoittaudu Etelä-Savon kulttuurileijonien luolaan

Tuo ideasi kulttuurileijonille ruodittavaksi! Ilmoittaudu 7.8.2024 mennessä Etelä-Savon kulttuurileijonien luolaan Mikkeliin ke 21.8.2024 klo 12–16 GalleriArissa: https://link.webropol.com/ep/eskulttuurileijonat24. Ilmoittautumisessa voit kertoa esimerkiksi mahdollisesta erityisruokavaliosta.

Esittelyvideoon pääset linkistä: https://youtu.be/SNCPrkobBpY.

Lisätiedot ja materiaalit: https://peda.net/hankkeet/eejn/km/2024-koulutusten-materiaalit/21.8.2024-etela-savon-kulttuurileijonien-luola.

Somessa

Hyvää kesää!

Liitteet:

Kutsu pdf-muodossa
Kulttuurileijonien luolan symboli ja kutsu.
Ennakkokutsu kuvana.
Vaaka.

Vanhoja uutisia

Ohjaamo-viikkoa vietetään 12. - 16.2.2024 (ely-keskus.fi)

Hyvä työelämä alkaa lokakuun alussa

Ohjaamo-viikko 13. - 17.2.2023 tekee tunnetuksi nuorten palvelua (ely-keskus.fi)

Uutiskirje Etelä-Savon kulttuurimakasiini 1/2022 (ely-keskus.fi)

Lue Pia-Maria Hokkasen puheenvuoro 1.12.2022: Työelämän segregaation monet kasvot - töiden sukupuoli Etelä-Savossa (www.ely-keskus.fi)

Nuorten vaikuttamisen käsikirja julkaistu, pääset siihen suoraan edellä olevasta linkistä!

Neljäs maakuntien yhteinen ELO-ryhmien kokoontuminen järjestettiin webinaarina torstaina 22.9.2022 klo 12.00-16.00

ELYn uudet digitaaliset palvelut: Hyvä työelämä ja Hyvän työn spurtti

ELOLIV 2022 tarjoaa alueiden hyviä käytäntöjä ohjaukseen

Puheenvuoro: Vuorovaikutuskorteilla parempaan kohtaamiskokemukseen

Koulutus- ja osaamistaso nousuun Etelä-Savossa

Vanessa ja Emilia: "Opimme, ettei elämä ole niin vakavaa"

Onnistunut Hyvän työn spurtti yrityksille

Hyvän työn spurtti yrityksille 28.2. - 25.3.2022

TE-live käynnistyi Etelä-Savossa

Eteläsavolaiset yritykset uskovat tulevaan - ELY-keskus sijoitti vuonna 2021 Etelä-Savon kehitykseen yhteensä noin 32 miljoonaa euroa

Etelä-Savon ELY-keskuksen uutiskirjeessä 17.12.2021 esimerkiksi uutiset:


Etelä-Savon kulttuurimakasiinissa 30.11.2021 paljon uutisia kulttuurista: Etelä-Savon kulttuurimakasiini 1/2021

Uutinen: Kyselyssä jatkuva oppiminen koetaan tärkeäksi, mutta uuden oppimisen mahdollisuuksissa on parannettavaa

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus on julkaissut tulokset 10.1.2023 kysely- ja haastattelututkimuksista, joissa selvitettiin, mitä työikäiset ajattelevat jatkuvasta oppimisesta. Tutkimukset on toteuttanut Kantar Public.

Jotpan uutisesta saat tarkemmin tietoa kyselyn tuloksista: Linkki uutiseen (jotpa.fi)

Kyselyn tuloksia tiiviisti:

* Yli 80 prosenttia suomalaisista pitää uuden oppimista tärkeänä.
* Lähes 60 prosenttia on tyytyväisiä tämänhetkisiin koulutusmahdollisuuksiinsa.
* Kouluttautuminen koetaan varsin hyödylliseksi.
* Jopa 44 prosenttia vastaajista kertoo, että olisi halunnut kouluttautua pidemmälle.
* Noin 75 prosenttia työssä olevista kokee, että oma osaaminen on riittävää nykyiseen työhön nähden.
* Koetuilla oppimisvaikeuksilla on tutkimuksen mukaan yhteys moniin asioihin.
* Koetut oppimisvaikeudet ovat tutkimustulosten mukaan yhteydessä muun muassa siihen, kuinka omaan osaamiseen ja oppimiseen suhtaudutaan.
* Noin puolet vastaajista kertoo olevansa tyytyväisiä uraansa ja kokee uransa innostavana.

Koulutus- ja osaamistaso nousuun 2030 Etelä-Savossa

Pääkuva kokonaisuudesta koulutus- ja osaamistason nostosta Etelä-Savossa 2030.
Etelä-Savossa tavoitteemme on nostaa koulutus- ja osaamistasoa vuoteen 2030 mennessä. Strategiakuvan yksityiskohtia vielä muokataan. Kevätkaudella 2023 sovimme käytännön tekoja yhteisiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Sivulla on luonnosteltu tarkemmin, millaisia todentamistapoja siihen voisimme käyttää. Lue ja katso lisää: https://peda.net/hankkeet/eejn/eojnt22e/koulutus-ja-osaamistaso-nousuun-2030-etela-savossa
Savostamon etusivu.

Savostamo

Opiskele Etelä-Savossa, se voi muuttaa elämäsi!

READY...STUDY...GO!

Savostamo (savostamo.fi)

Savostamo tarjoilee kattauksen Etelä-Savon huippukoulutuksia sekä ideoita itsesi kehittämiseen. Tutustu koulutuksiin, joiden kautta voit työllistyä nopeasti, opiskele ja harrasta omaksi iloksi tai ota suunta tulevaisuuden työhön.

Opinnäytetyö Parasta Itää! -teemasta!

Heidi Hartikaisen opinnäytetyö Parasta Itää! -teemassa ekosysteemin kehittämisestä on julkaistu!

Hartikainen, Heidi 2022: PARASTA ITÄÄ!: rakenteita, työtapoja ja menestystekijöitä ekosysteemin kehittämiseen. Opinnäytetyö. Savonia-ammattikorkeakoulu.


Julkaisun pysyvä osoite Parasta Itää! -opinnäytetyö (https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202203233914)

Tiivistetty pdf-esitys sivullamme: Kirjallisuutta (peda.net)

Opinnäytetyön tuloksia tiiviisti

Opinnäytetyön tulosten mukaan ekosysteemin kannalta tärkeää on, että sen muodostaa monipuolinen, toisiaan täydentävä ja tasapainoinen toimijajoukko, jonka välisillä vuorovaikutusmalleilla on suurempi merkitys kuin yksittäisten toimijoiden ominaisuuksilla tai käyttäytymisellä. Ekosysteemin toimintaa voi tukea monenlaisilla käytännöillä, työtavoilla ja yhteistyörakenteilla. Niiden valinnassa tulee huomioida ekosysteemin kulloinenkin kehitysvaihe, laajuus ja tavoitteet. Lisäksi yhteistyön edellytyksiä ovat todellinen tarve, yhteinen tavoite ja visio, motivaatio, sitoutuminen ja keskinäinen luottamus. Johtopäätöksenä voi todeta, että vaikka ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa organisoida ekosysteemin toimintaa, tulokset ohjaavat kiinnittämään huomiota edellä mainittuihin ekosysteemin kannalta merkittäviin näkökulmiin.

Jatkotutkimusaiheiksi ehdotetaan PARASTA ITÄÄ! -ohjelman hyvinvointi- ja kustannusvaikutuksia sekä empiiristä tutkimusta systeemisen muutoksen toteuttamisesta yksilöiden, yhteisöjen ja johtamisen näkökulmista.

Sitran seitsemän suositusta kohti elinikäisen oppimisen Suomea

Viilailun sijaan tarvitaan ajattelun, johtamisen ja rakenteiden kokonaisvaltaista uudistusta. Näin rakennetaan elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia suomalaisille. Ajattelun keskiöön tulee asettaa yksilö.

Lue kokonaan Sitran uutinen, jossa myös linkit julkaisuun ja muihin kohteisiin!

Seitsemän suositusta kohti elinikäisen oppimisen Suomea
  1. Kokonaisvaltainen johtaminen. Ajatusten törmäytys. Yksilö ajattelun keskiöön. Elinikäisen oppimisen tarkastelu edellyttää kokonaisvaltaista johtamista, jossa ajattelumalleja uudistetaan törmäyttämällä ja ajattelun keskiöön asetetaan yksilö.
  2. Strategia yhdessä. Se, että keskeiset toimijat asettavat strategiset tavoitteet yhdessä, antaa toiminnalle yhteisen suunnan sekä alueille ja oppilaitoksille aiempaa suuremman strategisen vapauden. Johtamisessa tulee siirtyä hierakkisesta verkostomaiseen johtamismalliin.
  3. Poliittinen yhteisymmärrys yli hallituskausien. Lisätään poliittista yhteisymmärrystä pitkän aikavälin investointien tuotoista osaamisen kehittämisessä. Ilmiöpohjaista budjetointia on edistettävä tavoitteellisesti.
  4. Tarpeisiin vastaaminen. Yritysten ja koulutusalan toimijoiden välisen kehittämistyön punaiseksi langaksi on otettava todellisiin tarpeisiin vastaaminen.
  5. Osaamisen ekosysteemit. Toimijat kehittävät tavoitteellisia osaamisen uudistumisen verkostoja, joissa ratkaisuja etsitään kokeillen. Julkisten toimijoiden kannattaa tukea uudenlaisten ekosysteemien ja osaamiskeskittymien syntymistä.
  6. Laadukas tieto. Elinikäisen oppimisen toimijat tuottavat ja hyödyntävät laadukasta tietoa sekä tulkitsevat sitä yhdessä. Viranomaisdataa ja avointa dataa tulee tuoda yhteisille alustoille ja tekoälyn hyödyntämistapoja kehittää yli hallinnonalojen.
  7. Tiedolla johtamisen toimintamalli. Rakennetaan ja otetaan käyttöön laaja-alainen ja eri toimijat mukaan ottava tiedolla johtamisen toimintamalli.

Osaamisen aika -podcastit

Miten osaaminen näkyväksi?

Sitran artikkelissa kootaan vuoden 2021 päätteeksi, miten yhdessä 350 toimijan voimin herätimme suomalaisia huomaamaan osaamistaan Osaaminen näkyviin -viikoilla.

Ensisijainen Sitran tavoite oli kannustaa laajasti erilaisia työikäisiä suomalaisia huomaamaan monenlaista osaamistaan myönteisessä valossa. Pyrimme saamaan ison kirjon toimijoita mukaan mahdollisimman erilaisten ihmisten saavuttamiseksi. Lisäksi halusimme herättää keskustelua osaamisen tunnistamisen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille, työllisyydelle, kilpailukyvylle, osallisuudelle ja sivistykselle.

Sitra järjesti Osaaminen näkyviin -viikot 30.8. - 12.9.2021. Niitä suunnittelivat yhteistyössä Osaamisen aika -projektitiimin kanssa Kansalaisopistojen liitto KoL ja Opintokeskus Sivis. Viikkojen ohjelmaa toteutti yli 350 erilaista yritystä, työelämän ja vapaa-ajan järjestöä, oppilaitosta, kansalais- ja työväenopistoa, työeläkeyhtiötä, julkisen hallinnon organisaatiota ja hanketta. Kukin taho innosti omia kohderyhmiään – asiakkaita, henkilöstöä, opiskelijoita ja jäseniä – eri keinoin huomaamaan omaa osaamista yhteisten periaatteiden mukaisesti. Sitra toimi koollekutsujana ja koordinoi kokonaisuutta.

Lue koko juttu tuloksineen ensimmäisen linkin kautta Sitran sivulta!

Sitra: Miten osaajat liikkuvat alueilla? -julkistus

Sitran julkistustilaisuus ke 27.10.2021 klo 9 - 10:30 Miten osaajat liikkuvat alueilla?

Minne koulutetut osaajat sijoittuvat? Miten he liikkuvat alueiden välillä?

Minne vastavalmistuneet sijoittuvat työmarkkinoilla? Mitkä alueet vetävät puoleensa ammatillisen toisen asteen, ammattikorkeakoulutuksen ja yliopistotutkinnon suorittaneita? Mihin koulutettujen muuttoliike suuntautuu? Miten voisimme ennakoida osaajien riittävyyttä eri puolilla Suomea ja toimia kestävän tulevaisuuden eteen?

Esiteltävä aineisto luo kokonaiskuvan vastavalmistuneiden sijoittumisesta työmarkkinoille ja koulutettujen osaajien liikkuvuudesta alueiden välillä.

Tilaisuus tarjoaa tietoa ajankohtaiseen keskusteluun työpaikkojen ja osaavan työvoiman alueellisesta kohtaamisesta.

Tilaisuudessa julkaistavat sisällöt:

Selvitys on jatkoa Sitran 2020 julkaisemalle Mille väestölle? -selvitykselle ja verkkopalvelulle, jossa voit tutkia eri alueiden väestön ja sen ikäjakauman kehittymistä 2040-luvulle asti: www.sitra.fi/millevaestolle - löydät sivulta myös linkin laajaan verkkopalveluun.