Haapajärvi

Opettajan ohjeet

Viikolla 42 järjestetään Selänteen alueen kouluissa kuvakilpailu otsikolla Totta vai tarua. Tehtävänä on ottaa valokuva jostakin tilasta tai ympäristöstä. Kuvaa muokataan kuvankäsittelyohjelmalla lisäämällä alkuperäiseen kuvaan grafiikkaa. Muokkauksen jälkeen kuvassa yhdistyvät todelliset ja mielikuvitukselliset asiat. Osallistuneiden oppilaiden kesken arvotaan tuotepalkintoja.

Jokaisesta Selänteen alueen koulusta osallistuu kilpailuun vähintään yksi ryhmä!

Ennen kilpailua:
Keskustelkaa koulullanne kilpailun käytännön järjestelyistä. Kutsukaa TVT-agentti kouluvierailulle. Vierailun aikana tutustutaan yhdessä kuvankäsittelyohjelman käyttöön ja katsotaan, että kilpailuun osallistuminen onnistuu käytännössä. Huolehditaan, että tietokoneella on tarvittavat ohjelmat asennettuna ja että palautus Peda.nettiin onnistuu.

Kilpailun aikana:
Kilpailun järjestäminen vie 2 oppituntia, tarvittaessa ensimmäisen ja toisen oppitunnin voi pitää eri opettaja. Ohjeista oppilasta seuraamaan alla olevia oppilaan ohjeita.
  1. Ota valokuva kännykkäkameralla.
  2. Vie kuva tietokoneelle.
  3. Muokkaa kuvaa kuvankäsittelyohjelmalla.
  4. Palauta kuva Peda.nettiin.

Oppilaan ohjeet


1.
Ota valokuva kännykkäkamerallasi / koulun tabletilla jostakin valitsemastasi tilasta.
2. Siirrä kuva tietokoneelle opettajan ohjeistamalla tavalla.
3. Tutustu alla oleviin kuvankäsittelyohjelman perusohjeisiin.
4. Etsi osoitteesta https://pixabay.com/ valokuvaan lisättävää vektorigrafiikkaa tai kuvia. Voit myös ottaa kuvan jostain tavarasta ja rajata sen kuvakäsittelyohjelmassa. Huom! Kilpailutyössä saa tekijänoikeussyistä käyttää ainoastaan itse otettuja ja Pixabayn kuvia.
5. Tee kilpailutyö valmiiksi kuvankäsittelyohjelmassa. Muista signeerata työsi (kirjoita oma nimi ja koulun nimi kuvan alalaitaan).
6. Tallenna työsi videon ohjeiden mukaan kuvatiedostona (png tai jpeg ovat hyviä tallennusmuotoja).
7. Kirjaudu Peda.nettiin sisään. Mene tältä sivulta löytyvälle Palautuslaatikko sivulle. Paina sivun oikeasta ylälaidasta Liity sivulle nappia ja kirjoita liittymisavain, jonka opettaja kertoo. Tämän jälkeen paina Palauta kuva tai muu tiedosto ja etsi tiedosto tietokoneelta.

playmobil-765110_640.jpg

Onnea tuotepalkintojen arvontaan!

PIXLR perusohje (alakoulu)

Tässä on perusohje Pixlr:n käyttöön. Ohjelman voi avata Drivessa ja näin kuva myös tallentuu Driveen. Muista kuvankäsittelyohjelmista hieman poiketen kuvia ei saa leikattua, vaan päälle tulevan kuvan pohja on käsiteltävä läpinäkyväksi. Muuten ohjelma on helppokäyttöinen ja muitakin ominaisuuksia on helppo kokeilla.Pixlr perusohje.pdf