CERN-tiedeopetushanke
Ajankohtaista
Haku CERN-tiedeopetusleireille lv 2023-2024
Haku lukuvuoden 2023-2024 CERN-tiedeleireille tapahtuu oheisella hakulomakkeella. Hakuaika päättyy 10.2.2023. Mukaan valituille ilmoitetaan valinnasta viimeistään viikolla 8.
Lukuvuonna 2023-2024 etusijalla ovat (tuttuun tapaan) vähintään kolmen lukion yhteistyössä toteuttamat tiedeleirihankkeet tai sellaiset lukioiden yhteistyöhankkeet, joissa lukioiden yhteenlaskettu opiskelijamäärä on 1500 tai enemmän.
Jokainen tiedeleirihanke toimittaa yhden hakemuksen. Hakemus täytetään sähköisesti.
Valinnassa otetaan huomioon valmistautumissuunnitelma ja tiedeleirin näkyvyys. Etusijalla ovat koulut, joiden tiedeleiri on koronatauon vuoksi peruuntunut, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet tiedeleireille tai joiden edellisestä osallistumisesta on eniten aikaa.
Nyt haettaville lukuvuoden 2023-2024 tiedeleireille annettavat avustukset määräytyvät myöhemmin, kun saadaan tieto mahdollisesta OPH:n myöntämästä valtionavusta.
Hiukkasfysiikan MasterClass 2023 -tapahtumat lukiolaisille Helsingissä
Hei, ja mukavaa alkanutta vuotta!
Järjestämme tänä vuonna koronatauon jälkeen kaksi kansainvälistä Hiukkasfysiikan MasterClass-tapahtumaa Helsingin yliopiston Fysiikan osastolla, Helsingissä Kumpulan kampuksella. Ensimmäinen tapahtuma järjestetään tiistaina 28.2.2023 ja toinen torstaina 9.3.2023. Tapahtumat on suunnattu fysiikasta kiinnostuneille 2. vuoden lukiolaisille sekä abeille.
MasterClass-tapahtumat kestävät yhden kokonaisen päivän, noin klo 10-18. Kaava aiemmilta vuosilta tuttu: päivä alkaa hiukkasfysiikkaa ja fysiikan yliopisto-opintoja käsittelevillä luennoilla. Luentojen jälkeen suuntaamme lounaalle yhdessä hiukkasfyysikoiden kanssa, jolloin on tilaisuus vapaamuotoisempaan jutusteluun fysiikasta, opinnoista tai mistä vain. Iltapäivällä teemme ohjattuja harjoitustehtäviä CERNin CMS-kokeessa mitatulla törmäysdatalla, sekä vierailemme Fysiikan osaston ilmaisinlaboratoriossa.
Tapahtuma järjestetään samaan aikaan muutamassa eri yliopistossa eri maissa. Päivän lopettaa videokonferenssi yhdessä näiden ulkomaisten lukioryhmien sekä kahden CERNiä edustavan hiukkasfysiikan tutkijan kanssa. Konferenssin aikana eri ryhmien harjoitustehtävien tulokset yhdistetään, sekä rupatellaan hiukan CERNin tutkijoiden kanssa - konferenssin lopussa on mahdollisuus esittää heille kysymyksiä.
Lounas ja välipala tarjotaan osallistujille, mutta matkakustannuksiin emme valitettavasti voi järjestää taloudellista tukea.
Ilmoittautuminen tapahtuu seuraavan lomakkeen kautta:
Linkin takaa löytyy myös tarkempi ohjelmarunko.
Osallistujakiintiö on 30 osallistujaa/tapahtuma. Tänä vuonna valitsemme osallistujat arvonnalla määräaikaan ilmoittautuneiden joukosta. Tällä pyrimme välttämään ongelmat ilmoittautumisen aloitushetken osumisesta esimerkiksi kokeen kanssa päällekkäin. Ne ilmoittautuneet jotka eivät saa arvonnassa paikkaa, laitetaan arvotussa järjestyksessä varasijoille. Varasijoilta on aiempina vuosina päässyt moni mukaan.
Osallistumispaikkojen arvontaan on ilmoittautuminen jo käynnissä. Avoinna ilmoittautumislomake pidetään tiistaihin 31.1. klo 12.00 asti. Osallistujat arvotaan ilmoittautumisajan päätyttyä mahdollisimman pian, ja arvonnan tulosten pitäisi olla ilmoittautuneilla perjantaihin 3.2. mennessä.
Varsinaisen ilmoittautumisajan jälkeen avautuu vielä jälki-ilmoittautumismahdollisuus 14.2. klo 12.00 saakka. Jälki-ilmoittautumisessa voi saada paikan tapahtumaan mikäli varsinaisessa ilmoittautumisessa ei täytetty kaikkia paikkoja, tai ilmoittautua varasijajonoon.
Olisimme iloisia, mikäli mainostaisitte tapahtumaa oppilaillenne, jotka voisivat olla kiinnostuneita tapahtumasta. Toivomme saavamme tänäkin vuonna, tavallista pitemmän tauon jälkeen, mukaan osallistujia eri puolilta Suomea!
Mikäli teillä on tapahtumasta jotakin kysyttävää, voi niitä esittää sähköpostitse Lauralle (laura.martikainen@helsinki.fi).
Terveisin,
Sami Lehti (sami.lehti@cern.ch)
Vanhempi tutkija, Fysiikan tutkimuslaitos
Laura Martikainen (laura.martikainen@helsinki.fi) Tohtorikoulutettava, Fysiikan tutkimuslaitos
CERN-tiedeopetusverkoston syysseminaari 15.12.2022
Kartoitamme tulijoiden määrää kyselyllä. Jos olet tulossa syysseminaariin, vastaathan kyselyyn 25.11.2022 mennessä.
Päivän ohjelma ohessa.
Syysseminaarin ohjelma.pdf
Kuulumisia tiedeleirihankkeesta
Kevään 2023 aikana pystymme järjestämään yhdeksän tiedeleiriä CERNissä. Valinnat on tehty ja tulokset ilmoitettu verkostolle sähköpostilla.
Syysseminaarin ajankohtaa siirrettiin. Se pyritään järjestämään, mutta ajankohta on vielä auki. Tiedotamme uudesta ajankohdasta myöhemmin.
Uutisia tiedeleirihankkeesta
Pitkän hiljaiselon jälkeen näyttää hyvältä sen suhteen, että pääsemme aloittelemaan normaalia vierailutoimintaa CERNissä.
- Opettajakurssi 6.-10.6.2022
Jo kesän alkuun tarjoamme opettajille mahdollisuuden virkistää hiukkasfysiikan muistia opettajakurssin puitteissa. Mikäpä sen parempi tapa aloittaa kesä kuin tutustumalla hiukkasfysiikan viimeisimpiin tuulahduksiin opettajakollegojen kesken! Kurssi sopii niin tiedeleirejä suunnitteleville kuin muuten vain hiukkasfysiikasta kiinnostuneille opettajille. Varsinaisia hiukkasfysiikan ennakkotietoja ei tarvita.
Jos olet kiinnostunut tästä viiden päivän vierailusta, vastaa koordinaattorien osoitteeseen ti 3.5. mennessä.
Kurssi järjestetään, mikäli halukkaita on riittävästi. Maksimimäärä on 24 osallistujaa.
2. Opiskelijaryhmien tiedeleirit 2022-23
Paljon odotettu vierailutoiminta päästään aloittamaan vanhaan malliin tammikuussa 2023. Meille on tarjolla kevään aikana vierailumahdollisuus noin 10 ryhmälle, jotka tuttuun tapaan koostuvat useamman lukion opiskelijoista.
Järjestämme haun ensi talven/kevään leireille vielä toukokuun aikana. Ilmoitamme tästä hausta vielä erillisellä viestillä huhti-toukokuun vaihteen tienoilla, mutta nyt olisi hyvä aika kerätä joko vanha tai uusi ryhmä lukioita kasaan ja keskustella aiheesta, jotta haku sujuu sutjakkaasti.
Koska tiedeleiritoiminta on ollut tauolla keväästä 2020 saakka, ja muutamien ryhmien matkat tuolta keväältä peruuntuivat, nämä ovat luonnollisesti etusijalla, kun valintoja ensi keväälle tehdään - mutta myös muita ryhmiä mahtuu keväälle 2023 mukaan.
Pyrimme siihen, että hakuaikaa olisi noin toukokuun puoliväliin, ja näin saisimme lähtijät selville vielä kevään aikana.
Näistä ja kaikesta muustakin lisätietoa voi kysellä koordinaattorien osoitteesta cern.koordinaattorit@gradia.fi.
CERN-tiedeopiskelumateriaalia
https://cern-tiedeopiskelu.github.io/intro.html
Avoin data -tiimi kouluttaa!
Tiedeleirit peruttu toistaiseksi
CERN on tänään päivittänyt vierailujen tilannetta - valitettavasti kaikki vierailut on peruttu toistaiseksi ja kaikki jo sovitut vierailut perutaan heinäkuun loppuun asti.
Ensi lukuvuodelle emme järjestäneet lainkaan tiedeleirihakua. Pandemian vuoksi leirinsä peruneille ryhmille pyritään tarjoamaan mahdollisuus vierailuun kunhan leiritoiminta käynnistyy. Koordinaattorit ovat tästä myöhemmin yhteydessä suoraan peruttuihin ryhmiin.Tuulahdus huippututkimusta luokkahuoneeseen?
Hei fysiikan tai muiden matemaattisten aineiden opettaja!
Haluatko tuoda tuulahduksen huippututkimusta luokkahuoneeeseen? Kiinnostaako CERN:n avoimen datan hyödyntäminen opetuksessa? Entä haluaisitko oppia tekemään opetusmateriaaleja hyödyntäen interaktiivisia oppimisympäristöjä ja ohjelmointia?
Fysiikan tutkimuslaitos järjestää opettajille ilmaisen Avoin data opetuskäytössä -verkkokoulutuksen. Verkkokoulutus on kolmiosainen ja se järjestetään 12.4.-20.4.2021 välisenä aikana. Koulutuksessa pääset tutustumaan hiukkasfysiikan avoimeen dataan sekä työkaluihin, joilla dataa voidaan tutkia ohjelmointia hyödyntäen. Työkalut ovat helposti yleistettävissä myös muiden kuin hiukkasfysiikkaan liittyvien aiheiden tutkimiseen.
Kurssin aikataulu:
- Ma 12.4.2021 klo 15-17 Aloitus ja työkalujen esittely
- To 15.4.2021 klo 15-17 Esimerkkimateriaaleihin tutustuminen ja ohjeita omien materiaalien tekemiseen
- Ti 20.4.2021 klo 15-17 Omien materiaalien tekeminen ja opastusta
Suurimman hyödyn koulutuksesta saa, jos pystyy kokeilemaan materiaaleja myös sessioiden välisinä päivinä. Koulutus soveltuu kaikille, joita kiinnostaa hyödyntää ohjelmointimenetelmiä opetuksensa tukena. Aiempaa osaamista ohjelmoinnista ei tarvita! Lisätietoja kurssista ja ilmoittautuminen löytyvät osoitteesta https://indico.cern.ch/event/1008503/
Kouluttajina kurssilla ovat CERN:ssä tutkijana toimiva Kati Lassila-Perini ja tekninen avustaja Juha Teuho Fysiikan tutkimuslaitokselta. Tervetuloa ainutlaatuisen avoimen datan pariin!
Tietoa koulutuksesta saa mielellään välittää myös eteenpäin!
Open data -kouluvierailut
Hei luonnontieteellisten aineiden opettaja!
Mietityttääkö ohjelmointi opetuksessa, kiinnostaako koulun ja tiedemaailman lähentäminen? Hiukkasfysiikan CMS-koe tarjoaa kaikille vapaaseen käyttöön Python-pohjaista ohjelmointia hyödyntäviä harjoitteita, joissa käsitellään kovan tason tutkimusta autenttisin menetelmin menemättä kuitenkaan haastavuudessaan yli lukiolaisten tason (tsekkaa täältä: https://github.com/cms-opendata-education/cms-jupyter-materials-finnish).
Vaikka oma ydinosaamisemme onkin hiukkasfysiikassa ja pääosa materiaaleistamme käsittelee aihepiiriä, datankäsittelyn perustaidot ja ohjelmointiosaaminen eivät katso ainerajoja. Vastaavaa toimintaa voisi hyvin käyttää niin mekaniikan, yhteiskuntaopin kuin maantieteenkin opetuksessa laaja-alaisuuden hengessä. Avointa dataa on helposti saatavilla mitä monipuolisimmista aiheista, joita voidaan kuitenkin käsitellä hyvin samankaltaisin menetelmin.
Jos ohjelmointi kiinnostaisi mutta aloittaminen tuntuu hankalalta, mitä jos koulullanne järjestettäisiin työpaja aiheesta? Sikäli kun opiskelijoillanne on läppäreitä ja verkkoyhteys käytössään, asiantuntijamme johdolla parisenkymmentä nuorta voisivat helposti tutustua niin ohjelmointiin kuin hiukkasten metsästykseenkin. Sopii kaikille matemaattisesta ajattelusta kiinnostuneille tai esimerkiksi hyväksi pohjatyöksi CERN:iin matkaaville ryhmille.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä osoitteeseen peitsa.veteli@helsinki.fi ja katsellaan tarkemmin!”