CERN-tiedeopetushanke

Ajankohtaista

Haku CERN-tiedeopetusleireille lv 2023-2024

Haku lukuvuoden 2023-2024 CERN-tiedeleireille tapahtuu oheisella hakulomakkeella. Hakuaika päättyy 10.2.2023. Mukaan valituille ilmoitetaan valinnasta viimeistään viikolla 8.

 

Lukuvuonna 2023-2024 etusijalla ovat (tuttuun tapaan) vähintään kolmen lukion yhteistyössä toteuttamat tiedeleirihankkeet tai sellaiset lukioiden yhteistyöhankkeet, joissa lukioiden yhteenlaskettu opiskelijamäärä on 1500 tai enemmän.

 

Jokainen tiedeleirihanke toimittaa yhden hakemuksen. Hakemus täytetään sähköisesti.

 

Valinnassa otetaan huomioon valmistautumissuunnitelma ja tiedeleirin näkyvyys. Etusijalla ovat koulut, joiden tiedeleiri on koronatauon vuoksi peruuntunut, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet tiedeleireille tai joiden edellisestä osallistumisesta on eniten aikaa.

Nyt haettaville lukuvuoden 2023-2024 tiedeleireille annettavat avustukset määräytyvät myöhemmin, kun saadaan tieto mahdollisesta OPH:n myöntämästä valtionavusta.

Hakemuslomake_2023-2024.docx


Hiukkasfysiikan MasterClass 2023 -tapahtumat lukiolaisille Helsingissä

Hei, ja mukavaa alkanutta vuotta!

 

Järjestämme tänä vuonna koronatauon jälkeen kaksi kansainvälistä Hiukkasfysiikan MasterClass-tapahtumaa Helsingin yliopiston Fysiikan osastolla, Helsingissä Kumpulan kampuksella. Ensimmäinen tapahtuma järjestetään tiistaina 28.2.2023 ja toinen torstaina 9.3.2023. Tapahtumat on suunnattu fysiikasta kiinnostuneille 2. vuoden lukiolaisille sekä abeille.

 

MasterClass-tapahtumat kestävät yhden kokonaisen päivän, noin klo 10-18. Kaava aiemmilta vuosilta tuttu: päivä alkaa hiukkasfysiikkaa ja fysiikan yliopisto-opintoja käsittelevillä luennoilla. Luentojen jälkeen suuntaamme lounaalle yhdessä hiukkasfyysikoiden kanssa, jolloin on tilaisuus vapaamuotoisempaan jutusteluun fysiikasta, opinnoista tai mistä vain. Iltapäivällä teemme ohjattuja harjoitustehtäviä CERNin CMS-kokeessa mitatulla törmäysdatalla, sekä vierailemme Fysiikan osaston ilmaisinlaboratoriossa.

 

Tapahtuma järjestetään samaan aikaan muutamassa eri yliopistossa eri maissa. Päivän lopettaa videokonferenssi yhdessä näiden ulkomaisten lukioryhmien sekä kahden CERNiä edustavan hiukkasfysiikan tutkijan kanssa. Konferenssin aikana eri ryhmien harjoitustehtävien tulokset yhdistetään, sekä rupatellaan hiukan CERNin tutkijoiden kanssa - konferenssin lopussa on mahdollisuus esittää heille kysymyksiä.

 

Lounas ja välipala tarjotaan osallistujille, mutta matkakustannuksiin emme valitettavasti voi järjestää taloudellista tukea.

 

Ilmoittautuminen tapahtuu seuraavan lomakkeen kautta:

https://eur03.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Felomake.helsinki.fi%2Flomakkeet%2F121514%2Flomake.html&data=05%7C01%7Ccern.koordinaattorit%40gradia.fi%7C6c83a2323f9d4f5541ab08daf3b9f9e1%7C4e1441812f68401faa869ec9e400e6b3%7C0%7C0%7C638090277497459120%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=lpDScIanYHn5bRSAyXzWRRWEzJnVRg0vHDUWtV9B1qU%3D&reserved=0

 

Linkin takaa löytyy myös tarkempi ohjelmarunko.

 

Osallistujakiintiö on 30 osallistujaa/tapahtuma. Tänä vuonna valitsemme osallistujat arvonnalla määräaikaan ilmoittautuneiden joukosta. Tällä pyrimme välttämään ongelmat ilmoittautumisen aloitushetken osumisesta esimerkiksi kokeen kanssa päällekkäin. Ne ilmoittautuneet jotka eivät saa arvonnassa paikkaa, laitetaan arvotussa järjestyksessä varasijoille. Varasijoilta on aiempina vuosina päässyt moni mukaan.

 

Osallistumispaikkojen arvontaan on ilmoittautuminen jo käynnissä. Avoinna ilmoittautumislomake pidetään tiistaihin 31.1. klo 12.00 asti. Osallistujat arvotaan ilmoittautumisajan päätyttyä mahdollisimman pian, ja arvonnan tulosten pitäisi olla ilmoittautuneilla perjantaihin 3.2. mennessä.

 

Varsinaisen ilmoittautumisajan jälkeen avautuu vielä jälki-ilmoittautumismahdollisuus 14.2. klo 12.00 saakka. Jälki-ilmoittautumisessa voi saada paikan tapahtumaan mikäli varsinaisessa ilmoittautumisessa ei täytetty kaikkia paikkoja, tai ilmoittautua varasijajonoon.

 

Olisimme iloisia, mikäli mainostaisitte tapahtumaa oppilaillenne, jotka voisivat olla kiinnostuneita tapahtumasta. Toivomme saavamme tänäkin vuonna, tavallista pitemmän tauon jälkeen, mukaan osallistujia eri puolilta Suomea!

 

Mikäli teillä on tapahtumasta jotakin kysyttävää, voi niitä esittää sähköpostitse Lauralle (laura.martikainen@helsinki.fi).

 

 

Terveisin,

 

Sami Lehti (sami.lehti@cern.ch)

Vanhempi tutkija, Fysiikan tutkimuslaitos

 

Laura Martikainen (laura.martikainen@helsinki.fi) Tohtorikoulutettava, Fysiikan tutkimuslaitosKuulumisia tiedeleirihankkeesta

Keväällä järjestetty haku tiedeleireille tuotti jälleen suuren määrän hakemuksia. Lukuvuoden 2022-2023 tiedeleirit käynnistyvät tammikuussa 2023.

Kevään 2023 aikana pystymme järjestämään yhdeksän tiedeleiriä CERNissä. Valinnat on tehty ja tulokset ilmoitettu verkostolle sähköpostilla.


Syysseminaarin ajankohtaa siirrettiin. Se pyritään järjestämään, mutta ajankohta on vielä auki. Tiedotamme uudesta ajankohdasta myöhemmin.

Uutisia tiedeleirihankkeesta

Pitkän hiljaiselon jälkeen näyttää hyvältä sen suhteen, että pääsemme aloittelemaan normaalia vierailutoimintaa CERNissä.

 

  1. Opettajakurssi 6.-10.6.2022

 

Jo kesän alkuun tarjoamme opettajille mahdollisuuden virkistää hiukkasfysiikan muistia opettajakurssin puitteissa. Mikäpä sen parempi tapa aloittaa kesä kuin tutustumalla hiukkasfysiikan viimeisimpiin tuulahduksiin opettajakollegojen kesken! Kurssi sopii niin tiedeleirejä suunnitteleville kuin muuten vain hiukkasfysiikasta kiinnostuneille opettajille. Varsinaisia hiukkasfysiikan ennakkotietoja ei tarvita.

 

Jos olet kiinnostunut tästä viiden päivän vierailusta, vastaa koordinaattorien osoitteeseen ti 3.5. mennessä.

 

Kurssi järjestetään, mikäli halukkaita on riittävästi. Maksimimäärä on 24 osallistujaa.

 

2. Opiskelijaryhmien tiedeleirit 2022-23

Paljon odotettu vierailutoiminta päästään aloittamaan vanhaan malliin tammikuussa 2023. Meille on tarjolla kevään aikana vierailumahdollisuus noin 10 ryhmälle, jotka tuttuun tapaan koostuvat useamman lukion opiskelijoista.

 

Järjestämme haun ensi talven/kevään leireille vielä toukokuun aikana. Ilmoitamme tästä hausta vielä erillisellä viestillä huhti-toukokuun vaihteen tienoilla, mutta nyt olisi hyvä aika kerätä joko vanha tai uusi ryhmä lukioita kasaan ja keskustella aiheesta, jotta haku sujuu sutjakkaasti.

 

Koska tiedeleiritoiminta on ollut tauolla keväästä 2020 saakka, ja muutamien ryhmien matkat tuolta keväältä peruuntuivat, nämä ovat luonnollisesti etusijalla, kun valintoja ensi keväälle tehdään - mutta myös muita ryhmiä mahtuu keväälle 2023 mukaan.

 

Pyrimme siihen, että hakuaikaa olisi noin toukokuun puoliväliin, ja näin saisimme lähtijät selville vielä kevään aikana.

 

Näistä ja kaikesta muustakin lisätietoa voi kysellä koordinaattorien osoitteesta cern.koordinaattorit@gradia.fi.  Avoin data -tiimi kouluttaa!

Avoin data -koulutusta on järjestetty nyt jo muutamaan otteeseen, ja opettajilta saatu palaute on ollut todella positiivista. Nyt on jälleen mahdollisuus oppia uutta ja opetukseen hyvin integroitavissa olevaa asiaa taatusti asiantuntevien ohjaajien avustuksella.
 
Kurssi järjestetään kolmen peräkkäisen maanantai-iltapäivän aikana 15.-29.11.
 
Kurssin sisältö sopii vallan mainiosti myös muille kuin fyysikoille, sillä suuria data-aineistoja käsitellään muidenkin alojen tutkimuksessa (esim. maantiede, muut luonnontieteet, yhteiskunnalliset tieteet,... ). Kannattaa siis vinkata myös oman tai naapurikoulun kollegoille asiasta; mikäpä sen antoisampaa kuin opiskella uutta yhdessä kollegan kanssa. 
 
Lisätiedot ja ilmoittautuminen:
 
 
Koulutusterveisin koordinaattorit

Tiedeleirit peruttu toistaiseksi

CERN on tänään päivittänyt vierailujen tilannetta - valitettavasti kaikki vierailut on peruttu toistaiseksi ja kaikki jo sovitut vierailut perutaan heinäkuun loppuun asti.

https://visit.cern/covid-19

Ensi lukuvuodelle emme järjestäneet lainkaan tiedeleirihakua. Pandemian vuoksi leirinsä peruneille ryhmille pyritään tarjoamaan mahdollisuus vierailuun kunhan leiritoiminta käynnistyy. Koordinaattorit ovat tästä myöhemmin yhteydessä suoraan peruttuihin ryhmiin.

Tuulahdus huippututkimusta luokkahuoneeseen?

Hei fysiikan tai muiden matemaattisten aineiden opettaja!

Haluatko tuoda tuulahduksen huippututkimusta luokkahuoneeeseen? Kiinnostaako CERN:n avoimen datan hyödyntäminen opetuksessa? Entä haluaisitko oppia tekemään opetusmateriaaleja hyödyntäen interaktiivisia oppimisympäristöjä ja ohjelmointia?

Fysiikan tutkimuslaitos järjestää opettajille ilmaisen Avoin data opetuskäytössä -verkkokoulutuksen. Verkkokoulutus on kolmiosainen ja se järjestetään 12.4.-20.4.2021 välisenä aikana. Koulutuksessa pääset tutustumaan hiukkasfysiikan avoimeen dataan sekä työkaluihin, joilla dataa voidaan tutkia ohjelmointia hyödyntäen. Työkalut ovat helposti yleistettävissä myös muiden kuin hiukkasfysiikkaan liittyvien aiheiden tutkimiseen.

Kurssin aikataulu:

  • Ma 12.4.2021 klo 15-17 Aloitus ja työkalujen esittely
  • To 15.4.2021 klo 15-17 Esimerkkimateriaaleihin tutustuminen ja ohjeita omien materiaalien tekemiseen
  • Ti 20.4.2021 klo 15-17 Omien materiaalien tekeminen ja opastusta

Suurimman hyödyn koulutuksesta saa, jos pystyy kokeilemaan materiaaleja myös sessioiden välisinä päivinä. Koulutus soveltuu kaikille, joita kiinnostaa hyödyntää ohjelmointimenetelmiä opetuksensa tukena. Aiempaa osaamista ohjelmoinnista ei tarvita! Lisätietoja kurssista ja ilmoittautuminen löytyvät osoitteesta https://indico.cern.ch/event/1008503/

Kouluttajina kurssilla ovat CERN:ssä tutkijana toimiva Kati Lassila-Perini ja tekninen avustaja Juha Teuho Fysiikan tutkimuslaitokselta. Tervetuloa ainutlaatuisen avoimen datan pariin!

Tietoa koulutuksesta saa mielellään välittää myös eteenpäin!


Open data -kouluvierailut

Hei luonnontieteellisten aineiden opettaja!

Mietityttääkö ohjelmointi opetuksessa, kiinnostaako koulun ja tiedemaailman lähentäminen? Hiukkasfysiikan CMS-koe tarjoaa kaikille vapaaseen käyttöön Python-pohjaista ohjelmointia hyödyntäviä harjoitteita, joissa käsitellään kovan tason tutkimusta autenttisin menetelmin menemättä kuitenkaan haastavuudessaan yli lukiolaisten tason (tsekkaa täältä: https://github.com/cms-opendata-education/cms-jupyter-materials-finnish).

Vaikka oma ydinosaamisemme onkin hiukkasfysiikassa ja pääosa materiaaleistamme käsittelee aihepiiriä, datankäsittelyn perustaidot ja ohjelmointiosaaminen eivät katso ainerajoja. Vastaavaa toimintaa voisi hyvin käyttää niin mekaniikan, yhteiskuntaopin kuin maantieteenkin opetuksessa laaja-alaisuuden hengessä. Avointa dataa on helposti saatavilla mitä monipuolisimmista aiheista, joita voidaan kuitenkin käsitellä hyvin samankaltaisin menetelmin.

Jos ohjelmointi kiinnostaisi mutta aloittaminen tuntuu hankalalta, mitä jos koulullanne järjestettäisiin työpaja aiheesta? Sikäli kun opiskelijoillanne on läppäreitä ja verkkoyhteys käytössään, asiantuntijamme johdolla parisenkymmentä nuorta voisivat helposti tutustua niin ohjelmointiin kuin hiukkasten metsästykseenkin. Sopii kaikille matemaattisesta ajattelusta kiinnostuneille tai esimerkiksi hyväksi pohjatyöksi CERN:iin matkaaville ryhmille.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä osoitteeseen peitsa.veteli@helsinki.fi ja katsellaan tarkemmin!”

Kalenteri

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko 48

27 November 2023 Thursday
28 November 2023 Thursday
29 November 2023 Thursday
30 November 2023 Thursday
1 December 2023 Thursday
2 December 2023 Thursday
3 December 2023 Thursday

Viikko 49

4 December 2023 Thursday
5 December 2023 Thursday
6 December 2023 Thursday
7 December 2023 Thursday
8 December 2023 Thursday
9 December 2023 Thursday
10 December 2023 Thursday

Viikko 50

11 December 2023 Thursday
12 December 2023 Thursday
13 December 2023 Thursday
14 December 2023 Thursday
15 December 2023 Thursday
16 December 2023 Thursday
17 December 2023 Thursday

Viikko 51

18 December 2023 Thursday
19 December 2023 Thursday
20 December 2023 Thursday
21 December 2023 Thursday
22 December 2023 Thursday
23 December 2023 Thursday
24 December 2023 Thursday

Viikko 52

25 December 2023 Thursday
26 December 2023 Thursday
27 December 2023 Thursday
28 December 2023 Thursday
29 December 2023 Thursday
30 December 2023 Thursday
31 December 2023 Thursday
Ilmoittautuminen avoinna
Ilmoittautuminen alkaa myöhemmin
Ilmoittautuminen tehty
Ilmoittautuminen ei ole avoinna

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä