Terhojen viikko-ohjelmat

Terhojen viikko 38

Tällä viikolla saimme traktorimallistomme valmiiksi. Aivan upeita traktoreita tulikin. Siellä ne ovat jo pellolla. Metsäretkeltä haimme käpyjä, joita maalaamme metsäiseksi maisemaksi. Moni Terho on lauleskellut Ihah- hah - haa, joten Terhojen uusi aamupiirilaulu on Ihah- hah- haa. Keppihevoset kirmasivat lujasti laulun tahdissa. Olemme tutustuneet lisää maatilan elämään kirjoja lukemalla. Mitähän kaikkea niillä traktoreilla tehdäänkään? Miten montaa eri väriä traktoreita on? Maatilalla ja yleensä kotieläimiä on monenmoista ja aika erilaisia ääniä ne pitävät ja erivärisiäkin ovat.
Ulkona hippa on ollut ihan ykköshitti, kuka on saanut kiinni ja kenet? Myöskin hyppyjä ja pallonheittoa olemme harjoitelleet. Keinuumista koko syksyn ajan on myös moni Terho opetellut.
Huoltajaillassa tuli paljon hyviä ajatuksia, mitä Terhojen kanssa opetellaan vuoden aikana. Kokoamme niitä seinällä olevalle toukalle.

Terhojen viikko 39

Tällä viikolla teemme enemmän kielellisiä harjoituksia, mm. Pede-pandan kanssa, lorutellaan ja luetaan. Torstaina on Taaperoiden ja Terhojen yhteinen lauluhetki ja perjantaina sivistyspalvelujen avoimet ovet, jolloin terhot tekevät musiikkimaalausta.

Terhojen viikko 40

Tällä viikolla askartelemme auton/traktorin ratit, teemme metsäretken. Koko talolla on myös yhteinen lauluhetki.
Tällä viikolla Tammitarhassa vierailee leikkikouluttaja seuraamassa ja opettamassa leikkejä.

Terhot viikkio 37

Syksyinen teema jatkuu edelleen, traktoriaskartelulla liittyen syksyisiin peltotöihin eli Piippolan vaari-teema on kehittynyt traktoriprojektiksi. Ahkerasti ollaan maalattu erivärisiä traktoreita sekä renkaita, jotka ovat muuten mustia. Ensi viikolla alamme kokoamaan ja liimaamaan osat yhteen ja kohta on käsillä Terhojen traktorimalliston näyttely.
Olemme lukeneet myös traktoresita ja eri kulkuneuvoista kertovia kirjoja sekä myös kotieläimistä kertovia kirjoja. Aamupiirin suosikki laulu on ollut "Pikku jänö nukkuu", jota ei tahdota saada hereille koko laulun aikana. "Metsäretkellä" perjantaina kävimme katsomassa minne vilja oli kadonnut pellolta? Mitähän kaikkea siitä tehdään? Kokosimme myös olkia ja jyviä pellolta traktoriprojektiin liimattavaksi. Matkalla oli toooosi paljon vesilammikoita, joissa oli kiva pomppia ja arvatkaa mitä? Näimme maailman isoimman vesilammikon. Kyllä. Keskiviikkona jumppasimme salissa.

Terhojen viikko 36, Sadonkorjuuviikko

Terhot jatkoivat "Piippolan vaari" -teemalla eri eläinaiheisilla lauluilla ja syksyisellä teemalla; sadonkorjuu.
Unikuva-askartelujen viimeistelyä ja syksyisellä omena-askartelulla jatkaen.

Keskiviikkona vietimme sadonkorjuujuhlia ja maistelimme syksyn satoa. Pöytä oli koreana kaikenlaisesta syksyn sadosta. Oli metsän sekä puutarhan antimia. Omena oli Terhojen ykkösherkkua. Myös karhunvatukka, porkkana punaiset viinimarjat maistuivat useammalle Terholle. Tyrni ja puolukka saivat naaman irvistämään ja puistattamaan, "olipa kirpeetä!".  Totesimme, että kesäkurpitsa oli aika mauton. Luumuja oli vaaleita ja tummia, molemmat yhtähyviä. Pohdittiin myös, että peruna kasvaa maassa, myös jotkut marjat kasvavat maassa, mutta myös pensaassa ja puussa. Mietimme myös, mitä kaikkea syksyn sadosta voi valmistaa.
Torstaina oli Terhojen ja Taaperoiden yhteinen lauluhetki. Lauloimme Piippolan vaaria sekä vaarin viidestä pienestä ankasta sekä pikku jänöstä joka nukkuu. Piippolan vaarin pihapiirissä asustaa myös sammakko, josta lauloimme, lauluhetken lopuksi suljimme soittorasialla kaikki laulut muistiin. Perjantaina vuorossa oli koko talon yhteinen lauluhetki, jossa jokainen ryhmä esitti oman laulunsa osallistaen kaikkia muita ryhmiä.

Terhojen viikko 35

26.8. - 30.8.2019
Jumpalla jatkoimme erilaisten eläinten nimien opettelua ja mietimme miten erilaiset eläimet liikkuu. Jumppasalissa vauhtia saivat myös pallot, mopot ja kuntopyörä. Puolapuissa harjoittelimme kiipeilyä ja alaspäin tultiin liukumäestä. Erilaisista tyynyistä ja muotopaloista sai myös koottua hienon majan.

Värejä yritimme saada liikkumaan paperin pinnalla pillillä puhaltamalla. Työ saatettiin loppuun kuulamaalauksella. Unikuvatyö jatkuu vielä ensi viikolla.

Perjantaina harjoittelimme syksyn ensimmäistä kertaa kävelyretkeä. Metsään saakka emme vielä kävelleet, vaan kävelimme ihastelemaan viljapeltoja. Kivistä kokosimme nuotiopaikan jollekin pikkuiselle luonnon eläimistä. Ketähän siinä voisi käydä? Ajattelimme, että varmaan hiiri voisi siinä poiketa, siispä kokosimme sammaleesta hiirelle myös pedin. Mehuhörpyt mukista ja matka jatkui. Matkan parhaita kohtia olivat tietenkin vesilävet, joihin oli kiva hypellä.

Köydestä olemme saaneet oivan apurin jonossa kulkemisen opetteluun. Sisällä olemme harjoitelleet jonossa kävelyä ruokasaliin ja perjantaina kuljimme retkelle köyden avulla.

Aamupiirissä olemme jatkaneet viime viikkoisten laulujen laulamista, jotta laulut tulisivat tutuiksi.

Terhojen viikko 34

19.8. - 23.8.2019

Tällä viikolla olemme askarrelleet pihlajanlehdistä ja marjoista sormiväreillä hienoja tauluja. Vaikka syksyn värejä lehdissä ei vielä juurikaan luonnossa ole, lapset maalasivat kauniin värikkäitä pihlajanlehtiä.
Olemme myös olleet jumppaamassa päiväkodin omassa liikuntatilassa ja miettineet miten eri eläimet liikkuvat. Kulkeeko se rapu oikeinpäin vai väärinpäin? Mikä ääni syntyy norsun tömistelystä? Miten nopeasti ja hiljaa hiiri sipsuttaa?
Aamupiirilauluja tällä hetkellä ovat Piippolan vaari, Viisi pientä ankkaa ja Tunnetko sä sammakon?
Osallistuminen ohjattuihin toimintoihin on ollut vielä vähän ujonpuoleista, mutta kun syksy tästä etenee ja tutustutaan toisiimme, niin eiköhän se tästä rohkaistu tekeminen jokaisella.