Varhaiskasvatus

Kesäpäikky 22.6.-31.7.2020 Tammitarhan päiväkodissa

Lapsiryhmät
Jokainen päiväkoti sijoittuu omaan päätyyn ja päädyssä työskentelee pääsääntöisesti lapselle tutut oman päiväkodin työntekijät. Näin vältämme jatkuvasti vaihtuvia kontakteja. Lapset toimivat päivän ajan omassa päädyssä ja ulkona. 

Taaperoissa ja Terhoissa (pienten pääty): Portaan päiväkoti, Tammitarhan ryhmät Taaperot, Terhot ja Haltijat.
Haltijoissa ja Taitajissa (isojen pääty): Päiväkoti Taikatassu ja Maahiset.
Tietäjien eskari- ja alkuluokan tiloissa: Haitulat, Tammitarhan Taitajat ja Tietäjät. Käynti tilaan alkuluokan ovesta koulun puolelta. 
 

Käytännön järjestelyjä

Valtakunnallisesta poikkeustilasta (koronaepidemia) on luvuttu 16.6.2020. Noudatamme THL:n, OKM:n ja AVI:n suosituksia hyvästä hygieniasta ja väljistä tiloista. Käsien pesu on edelleen tärkeää ja päiväkotiin tullaan vain terveenä. Päiväkotiin ei voi tulla sairaana (mm. nuha, kuume, oksennus- tai vatsatauti, ripuli tai muu sairaus). 

* Huoltajat merkkaavat varhaiskasvatusajat ajoissa sähköiseen järjestelmään. Lapselle varataan varhaiskasvatuspaikka ja ruokailu varauksen mukaisesti.
* Päiväkodin ovet pidetään pääsääntöisesti kiinni. Ovikelloa soittamalla päästään sisään. 
* Lapselle on tarpeen varata vaihtovaatetta ja lakki. Halutessaan päiväkotiin voi tuoda aurinkolasit ja juomapullon. Jos lapsi käyttää aurinkovoidetta, huoltajat laittavat aurinkorasvan lapselle kotona ennen päiväkotiin tuloa. Jotta vaatteet ja tavarat tavoittavat oikean lapsen, ne on hyvä nimikoida. 
* Päivälevolla lapsella voi olla unilelu, joka on hyvä säilyttää päiväkodissa koko kesän ajan, kunnes lapsen kesäpäikky päättyy.
* Kesäaikana ulkoillaan paljon. Suurimmaksi osaksi ulkoilu tapahtuu päiväkodin pihassa tai pienillä retkillä lähialueella. Tietäjien ja alkuluokan pääty ulkoilee koulun pihalla. Toimintaa on myös päiväkodin metsäpaikalla ja koulun liikuntasalissa. 
* Perhe voi tulla tutustumaan Tammitarhan päiväkotiin ennen kesäpäikyn alkamista. Sovi tästä oman lapsiryhmän henkilöstön kanssa. 

Ruokailuajat ja paikat
* Taaperoiden ja Terhojen pääty ruokailevat omassa päädyssään
* Haltijoiden ja Taitajien päädyn 1-2v ruokailevat omassa päädyssään
* muut ruokailevat ruokasalissa, jossa istumapaikat on asetettu väljin etäisyyksin
* Aamupala tarjotaan klo 7.45-8.30 välillä, lounas klo 11-12 välillä, välipala klo 13.45-14.30 välillä. Ruokailuajat on porrastettu ryhmittäin. Vuorohoitopaikan varanneille lapsille tarjotaan päivällinen klo 17.00 ja iltapala klo 20 keittiön lähellä taukotilassa.

Lisätietoja oman lapsiryhmän henkilökunnalta. 

Aurinkoisia kesäpäiviä!

Yhdessä selviydytään -internetsivusto

Hyvä huoltaja,

Turun yliopiston Voimaperheet-tutkimusryhmä on avannut Yhdessä selviydytään -internetsivuston tueksi vanhemmille, jotka kaipaavat työkaluja huolten hallintaan ja lasten psyykkisen hyvinvoinnin tukemiseen koronapandemian aikaan. 
Sivustolle on koottu tietoa ahdistuneisuudesta, neuvoja hankalien tunteiden läpikäymiseen lapsen kanssa, sekä yksinkertaisia keinoja ja harjoituksia, joilla helpottaa lapsen ja myös vanhemman omaa ahdistusta. Menetelmät perustuvat käyttäytymisterapiaan, jonka tiedetään olevan tehokas keino vähentää lasten ahdistus- ja pelko-oireita.

 

Sivusto on maksuton. Sivuston käyttöön liittyvillä kyselyillä selvitetään sivuston tehoa. Pääset rekisteröitymään osoitteessa: https://yhdessaselviydytaan.fi

Kesäaika varhaiskasvatuksessa

Kesäajalla 22.6.-31.7.2020 Tammitarhan päiväkoti on ainoana päiväkotina auki. Varhaiskasvatuspalvelut järjestetään Tammitarhan päiväkodissa. 

Huoltajia pyydetään ilmoittamaan lapsen kesäloma-ajat sähköiseen järjestelmään. Kesän loma-aikoja ilmoitettaessa (ennalta ilmoitettu poissaolo) ilmoittakaa jokainen kuukausi erikseen (ei siis yhtenäisenä jaksona). 

Kun lapsi on lomalla yhtäjaksoisesti koko heinäkuun tai sitä pidemmän yhtäjaksoisen ajan, lapsen varhaiskasvatuksen asiakasmaksu jätetään perimättä lapsen loma-aikana. Hyvityksen saamiseksi poissaoloilmoitus sähköiseen järjestelmään on tehtävä 17.5.2020 mennessä.

Ideoita arkeen

Vasemmalla olevassa sivuluettelossa (ideoita arkeen) on erilaista tekemistä lasten kanssa.

5v maksuton varhaiskasvatus 20 t/vko

Tammelan kunta tarjoaa maksutonta varhaiskasvatusta 20 t/vko kaikille viisivuotiaille perhepäivähoidossa ja päiväkodissa toimintakaudella 1.8.2019-31.7.2020 ja toimintakaudella 1.8.2020-31.7.2021.

Viisivuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen haetaan sähköisellä hakulomakkeella: http://www.tammela.fi/asuminen/palvelut-2/varhaiskasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus/esiopetus-ja-paivahoitohakemus/

Mikäli lapsi tarvitsee varhaiskasvatusta enemmän kuin 20 t/vko, muu varhaiskasvatusaika on maksullista. 20 t/vko on keskimäärin 90 t/kk riippuen kuukauden pituudesta. Mikäli lapsella on jo varhaiskasvatuspaikka Tammelassa, hakua maksuttomaan varhaiskasvatukseen ei tarvitse täyttää erikseen. 20 t/vko maksuton varhaiskasvatus vähennetään varhaiskasvatusmaksusta. Hoitosopimuslomakkeella ilmoitetaan maksuttoman ylittävä varhaiskasvatusaika esim. maksuton varhaiskasvatus 20 t/vko (n. 90 t/kk) + 56 t/kk (30 % kokopäivämaksusta). Muita tuntiperustaisia maksuportaita on 63 t/kk (40 %), 105 t/kk (60%) ja 147 t/kk (80%).

Tammelan kunta on saanut Opetushallituksen erityisavustuksen viisivuotiaiden maksuttoman 20 t/vko varhaiskasvatuksen järjestämiseksi vuoden ajalle. Avustuksella tuettavan kokeilun tavoitteena on selvittää, miten maksuttomuus vaikuttaa 5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatukseen osallistumiseen, perheen nuorempien lasten varhaiskasvatukseen osallistumiseen, kustannusvaikutuksiin, vanhempien työllistymiseen, 5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen toimintamallien ja pedagogiikan kehittämiseen jatkumona esiopetukseen sekä varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen.

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta

Koulujen järjestämään koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan haetaan Wilman kautta.
Varhaiskasvatuksen järjestämään koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan haetaan varhaiskasvatuksen sähköisen asioinnin kautta.
Maksut ovat samat sekä perusopetuksen että varhaiskasvatuksen järjestämänä 3 t/pv tai alle 70 €/kk ja yli 3 t/pv 90 €/kk.