Tammen Taitajat

Viikon 22 kuulumisia

Maanantaina ja tiistaina olimme metsässä. Saimme nauttia ihanista ilmoista. Lauloimme, leikimme, tutkimme asioita luupilla ja peilin avulla. Muistelimme lorua kesään liittyen ja tutkimme siihen liittyvien lintujen kuvia (kiuru, peipponen, västäräkki ja pääskynen). Näimme myös haarapääskyjä lentelevän tammitarhan yllä. Lisäksi teimme metsässä hieman jumppujuttuja ja pallon kiinniotto harjoituksia. 
Keskiviikkona sankarit leipoivat. Lisäksi teimme satuhierontaa,pirsimme lukunautteja, luettiin englannin kielinen kirja. Mös leikkaus- ja kuýnäharjoituksia tehtiin. Pidimme ulkona yhteisen lauluhetken.
Torstain vietimme sankareiden suunnittelemia yhteissynttäreitä ulkona. Aloitimme temppuradalla. Sen jälkeen pidimme laululeikki/ tanssihetken. Sitten onnittelimme sankareita kortein ja laulamalla onnittelut suomeksi ja englanniksi. Lopuksi herkuttelimme mokkapaloilla ja mehulla. Teimme satuhierontaa, piirsimme lukunautteja sekä pelailtiin.
Perjantaina teimme saippuakuplia sekä pelattiin tietäjä eskareita vastaan jalkkismatseja, ensimmäisen pelin hävisimme 3-2 ja toisen 3-0. Pelaamisen riemu oli kuitenkin mahtava. Pidimme myös yhteisen lauluhetken.

Hyvää kesää kaikille perheille ja kiitos kuluneesta kaudesta! Toivomme jo tässä kohtaa kaikille myös ihanaa eskari vuotta!
Peda.net hiljenee kuulumisten osalta ja jatkaa päivittymistään taas jälleen syksyllä. Joitain yleisiä tiedotteita saattaa päivittyä pedaan kuitenkin.

P.S joitain kuvia on vielä lisätty loppu kevään osalta lasten kasvunkansioihin :)

Ja hoidossa jatkaville lapsille tiedoksi, että ensi viikolla olemme metsässä näillä näkymin ma-to päivät. Syömme myös siellä lounaan. Metsään on tällä viikolla alkanut tulla hyttysiä, joten halutessanne jotakin karkotetta voitte laittaa valmiiksi. Myös aurinkorasvoja voi tuoda päiväkodille.

Viikon 21 kuulumisia

Maanantaina ja tiistaina olimme metsässä pitkään. Söimme lounaan metsässä lämmitetyssä Himmelissä. Opettelimme uusia metsän sääntöjä ruokailun myötä ja kertasimme tauon jälkeen vanhoja sääntöjä. Lauloimme ja leikimme metsässä sekä pidimme viimeisen yhteissynttärisuunnittelun. Sankarit suunnittelivat päivän sisällön ja ensi viikolla juhlitaan ulkona yhdessä Taitajaryhmän kanssa. Kotoa ei tarvitse tuoda mitään mukana.
Keskiviikkona leikittiin sisällä ja ulkona, laulettiin, loruiltiin, tehtiin satuhierontaa ja harjoiteltiin kirjan lukemisen yhteydessä enkun sanostoa: eläimiä ja värejä. Tehtiin kynä ja saksihommia sekä pelailtiin.
Perjantaina vietimme päivän metsässä yhdessä haltijoiden kanssa lasten toiveesta. Söimme ruuan metsässä, leikimme ja lauloimme. Päiväkodin pihalla leikimme yhteisesti polttopalloa sekä erilaisia hippoja. Nautimme aivan ihanasta lämpimästä kelistä.

Päiväkodille voisi tuoda myös hieman kevyemmätkin vaatteet lämpimien kelien toivossa, aamut ovat vielä viileitä ja silloin haalari ja pipo on oikea varustus, mutta iltapäivän mahdollisiin lämpimiin keleihin lippis ja uhuemmat ulkovaatteet hyvä asia. Sisä ja ulkovaatteet on hyvä olla erikseen.

Viikon 20 kuulumisia

Tällä viikolla ollaan askarreltu, luettu, laulettu sekä leikkitty yhdessä erilaisia pihaleikkejä. Olemme harjoitelleet matikkaa, kirjaimia sekä kerranneet enkun sanastoa.


Muistakaa ilmoittaa kesän hoidon tarve sähköiseen järjestelmään keskiviikkoon 20.5 mennessä. Ennalta ilmoitettu poissaolo merkintä on tärkeää olla laitettuna ajallaan maksuhyvityksen saamiseksi kesäajalta.

Alla oleva ilmoitus metsäpäivistä on hyvä lukaista läpi. Lähdemme metsään n. klo 9 ma ja ti päivinä. Myös koronaan liittyvä linkki alta on hyvä lukaista jokaista perheen läpi. Muistakaa kysyä aina jos joku mietityttää :)

METSÄPÄIVIÄ

Taitajien ryhmä on metsässä klo 9- n. 12 välisen ajan MA JA TI päivät vk:lla 21 ja 22. Syömme myös lounaan metsässä. Huolehtikaa lapsellenne näiksi päiviksi (ja muutenkin) sään mukaiset vaatteet päiväkodille. Mikäli tuotte lapsenne pihalle suoraan huolehtikaa jo kotona asiallinen pukeutuminen kyseisiin päiviin. Vietämme muutoinkin aikaa enemmän ulkona ja säät ovat nyt todella vaihtelevia niin riittävien varusteiden tuominen päiväkodille on tärkeää.

Kesäaika varhaiskasvatuksessa

Kesäajalla 22.6.-31.7.2020 Tammitarhan päiväkoti on ainoana päiväkotina auki. Varhaiskasvatuspalvelut järjestetään Tammitarhan päiväkodissa.

Huoltajia pyydetään ilmoittamaan lapsen kesäloma-ajat sähköiseen järjestelmään. Kesän loma-aikoja ilmoitettaessa (ennalta ilmoitettu poissaolo) ilmoittakaa jokainen kuukausi erikseen (ei siis yhtenäisenä jaksona).

Kun lapsi on lomalla yhtäjaksoisesti koko heinäkuun tai sitä pidemmän yhtäjaksoisen ajan, lapsen varhaiskasvatuksen asiakasmaksu jätetään perimättä lapsen loma-aikana. Hyvityksen saamiseksi poissaoloilmoitus sähköiseen järjestelmään on tehtävä 17.5.2020 mennessä.

Viikon 18 kuulumiset

Tällä viikolla olemme leikkineet kotileikissä sekä dinohuoneessa. Dinot ryhtyivät merirosvoiksi. Askartelimme lasten kanssa merirosvohattuja sekä silmälappuja. Teimme myös kaksi kaukoputkea ja osa lapsista kokeili myös tehdä sulka"kirjoitusta"/maalausta. Luimme dinosatuja. Kotileikissä on lähdetty lentokoneella Lappiin, mukana matkassa oli mummi ja äiti lapsineen. Matkalaiset majoittuivat revontuli hotelliin.  
Keskiviikkona olimme metsäretkellä ja siellä rakennettiin siltaa sekä tehtiin vasarointi hommia.
Torstaina juhlimme vappua naamiaisten merkissä. Askartelimme vappuhyrriä ja ulkona tanssimme musiikin tahtiin, teimme katuliitu taidetta sekä yhteinen vappu roisketyö väreillä täytetyillä vesi-ilmapalloilla. Söimme munkkia ja joimme mehua.

Hyvää vappua kaikille perheille toivottavat Haltijoiden ja Taitajien työntekijät

Viikon 16 kuulumisia

Haltijoiden ja Taitajien viikko on vierähtynyt hyvin muuttuvissa sääolosuhteissa :D
Ollaan nautittu lumileikeistä ja tehty lumiukkoja pihalle aamupäivällä jotka
sitten iltapäivään mennessä on lähes sulaneet pois päivän lämmetessä.
Se kauan odotettu talvi antoi meille pienen talvikokemuksen tällä viikolla, lapset
nauttivat lumileikeistä joita niin paljon on kaivattu :)
Aurinkokin on näyttänyt nenäänsä mutta kovin tuulisissa merkeissä,
sitten onkin päästy tekemään mutakeitoksia :D

Sisällä olemme leikkineet pienryhmissä ja leikit ovat olleet todella mahtavia sekä
erittäin hyvällä mielikuvituksella varustettuja. 
Edellisviikon teatteri on näkynyt leikeissä ja olemme jatkaneet teatteriesityksiä. 
Kotileikissä lapset ovat käyneet kauneushoitolassa ja on kahviteltu upeiden kattausten äärellä.
Dinomaan rinnalle on tullut merirosvoja ja heidän laivojaan ym rekvisiittaa. Lapset ovat maalailleet seinälle meren aaltoja joissa
merirosvot voivat sitten seilailla. 
Ateljee tilassa on pelattu, tehty hamahelmi töitä ja erilaisia askarteluja. 

Alla olevasta linkistä voitte käydä fiilistelemässä merirosvolaulua

Merirosvolaulu


Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Viikon 14 kuulumisia

Päiväkodilla viikko on kulunut yhdessä leikkien ja ulkoillen taitajien ja haltijoiden kanssa. Olemme tehneet metsäretken, olemme laulaneet sekä lukeneet satuja. Olemme tehneet pääsiäisistutukset ohrasta ja tehneet perunapainannalla pääsiäisaiheisia askarteluja. Olemme myös kuunnelleet englannin kielisiä lauluja väreistä, numeroista sekä baby shark-laulua ja siitä uutta versiota liittyen käsienpesun tärkeyteen.

Tässä uusi vinkki enkkulaulusta kotiväelle: wash your hands
 
Nallejahtiin voitte lähteä Tammitarhan alueelle, yhdellä ikkunalla odottelee nalle pieniä tyttöjä ja poikia :)

Toivotamme erittäin hyvää pääsiäisen aikaa kaikille perheille!

Nimetön.png

P.s. Taitajien kasvun kansioihin on lisätty kuvia kaudelta, käykäähän kurkkaamassa :)

Vinkkejä kotipuuhiin

Lukemiseen ja satuihin vinkkejä löydätte seuraavista: Tartu tarinaan , myös Lukulumosta löytyy lukemisen iloa kotoilijoille :) ilmainen tunnus ohjelmaan löytyy tämän linkin takaa: Lukulumo , Satunetti

Ulkoiluun ideoita voitte löytää mm. täältä: Luontobingo  Perheliikunta  metsäpuuhia

Sisällä liikkumiseen vinkkejä: Tanssi lapset tanssimaan 

Musiikkia: Kivoja laululeikkejä löydätte Fröbelin palikoiden tuotannosta, jotka löytyy esim youtubesta, Lasten radio

Piirtämiseen ideoita: Piirrä laulellen

Verkossa pelattavia ikätasolle sopivia opettavia pelejä löydätte: Oppi ja ilo

Numeroita ja kirjaimia voi harjoitella Mollan ABC

Hyödyllinen linkki kaikille ja puheterapiassa käytetty sovellus, jossa on kielellä leikittelyä ja lapsen huomio kiinnittyy sanojen merkitysten lisäksi niiden muotoon, joka pohjustaa lukemaan ja kirjoittamaan oppimista.

Outloudin sovellukset AppStoressa toistaiseksi ilmaisia tässä linkissä: Eläinten juhlat
Materiaali on puheterapeutti Seija Gauffinin kirjoittama kirja on ollut terapeuttien ja lasten rakastama. Kirjaa on käytetty puheterapiassa, erityisopetuksessa ja onpa kirja päätynyt perheiden rakastetuksi aarteeksikin.

Ajankohtaista tietoa korona-virukseen liittyen

Mikäli lapsenne esittää kysymyksiä koronaan liittyen kannattaa heille vastata ikätasolle sopivasti. Neuvoja lasten kanssa keskustelemiseen löydätte MLL:n sivuilta, seuraavasta linkistä: Korona tietoa lapselle

18.3.20: kunnan sivuilla uusin Tiedote, joista varhaiskasvatusta koskeva nosto:

Varhaiskasvatus ja esiopetus: 

  • Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti.
  • Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut jätetään perimättä lapsen poissaolon ajalta 16.3.-13.4.2020, mikäli huoltajat ovat ilmoittaneet lapsen poissa olosta ennakkoon. Poissaoloilmoitus tehdään sähköiseen asiointiin. Viikon 16.3.-22.3.2020 osalta varhaiskasvatuksen asiakasmaksu lapsen poissaolon ajalta jätetään perimättä ilman ilmoitusta.

Viikkoa 13 koskeva poissaolo kannattaa ilmoittaa päiväkodille mahdollisimman pian niin henkilökuntaa saa sen vielä ajoissa laitettua ennalta ilmoitetuksi poissaoloksi. Poikkeusaikaa koskevan muun ajan pystytte itse muokkaamaan sähköiseen järjestelmään ja pyydämme huoltajia huolehtimaan muutokset itse kirjaamalla, jolloin henkilökunta voi keskittyä paremmin lapsiryhmätyöskentelyyn. Kiitos yhteisyöstä!

Viikon 11 kuulumisia

Luontoliikuntaryhmä leikki metsässä palomiesleikkiä, kotia,poliisia sekä ryhmä Hau leikkiä. Lapset tasapainoilivat puun rungolla sekä laskivat puun runkoa pitkin alas palomiesten tapaan. Nimesimme lintuja sekä laskimme taivaalla lentäviä lintuja. Harjoittelimme lukujonoa 1–10 sekä tunnistamaan numeroita. Mietimme myös käsitteitä pariton ja parillinen. Keskustelimme myös roskaamisesta luonnon kunnioittamisesta.

Kotileikkijät ideoivat muskarikäynnit kotoa jokainen vuorollaan. He harjoittelivat ukelelella säestystä laulujen soidessa taustalla ja laulamalla.
Opettelimme Tammitarhan omaa uutta laulua.

"Uulu" maailman musiikin soitinpaja vieraili salissa monien luonnonmateriaalista valmistettujen rytmisoittimien
kanssa. He esittivät upeita erilaisia tarinallisia lauluja lasten säestäessä rummuilla, helistimillä, kanteleilla ym.

Dinohuoneessa aloitimme viikon lukemalla kirjaa pojasta, joka matkusti aikakoneella dinoaikaan.
Piirsimme kuvat aikakoneesta ja teimme suuren yhteisen aikakoneen.
IMG_20200313_101734.jpg

Taitajien tapahtumakalenteri

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko23

1 June 2020 Thursday
2 June 2020 Thursday
3 June 2020 Thursday
4 June 2020 Thursday
5 June 2020 Thursday
6 June 2020 Thursday
7 June 2020 Thursday

Viikko24

8 June 2020 Thursday
9 June 2020 Thursday
10 June 2020 Thursday
11 June 2020 Thursday
12 June 2020 Thursday
13 June 2020 Thursday
14 June 2020 Thursday

Viikko25

15 June 2020 Thursday
16 June 2020 Thursday
17 June 2020 Thursday
18 June 2020 Thursday
19 June 2020 Thursday
20 June 2020 Thursday
21 June 2020 Thursday

Viikko26

22 June 2020 Thursday
23 June 2020 Thursday
24 June 2020 Thursday
25 June 2020 Thursday
26 June 2020 Thursday
27 June 2020 Thursday
28 June 2020 Thursday

Viikko27

29 June 2020 Thursday
30 June 2020 Thursday
1 July 2020 Thursday
2 July 2020 Thursday
3 July 2020 Thursday
4 July 2020 Thursday
5 July 2020 Thursday
Ilmoittautuminen

Viikon 10 kuulumisia

Luontoliikunta ryhmä kokoontui maanantaina. Kaukametsästä jatkui jäätelökioskileikki, otimme mukaan lapioita ja ämpäreitä. Myös autopilotti lentokone ( kaatunut puunrunko)kuljetti lapsia eri paikkoihin.

Kotileikissä olemme tällä viikolla kotiaskareiden lisäksi käyneet koulussa tekemässä tehtäviä. Leikin äidit ja isät ovat käyneet töissä lääkärinä ja kampaajana. Olemme myös lukeneet kirjoja ja pelanneet lautapelejä.

Dinoleikissä leikimme mm. dinosaurusten syntymäpäiviä, luimme satuja, lauloimme dinosauruslaulua sekä huovutimme dinosauruksen munia (= rytmimunia). Huovuttaessa harjoittelimme käsitteitä pieni/suuri sekä kylmä/kuuma sekä opettelimme laskemaan viiteen.

Palokuntaleikissä lapset katsoivat "Paloauto ja leppäkerttu animaation", pelastivat eläimiä pulasta ja sammuttivat paloja. Lapset ideoivat palokunnan miehistölle ohjemaa työvuorolle: kuntosalia ja sirkusesitys.
Lauleltiin pii-paa paloauto-laulua ja pianosäestyksen mukana syntyi rytmiorkesteri.

Perjantaina vietimme talon yhteistä päivää pihalla olevan temppuradan ja musiikin parissa.

Leikkiympäristöt Haltijoissa ja Taitajissa

Varhaiskasvatuksen toiminta on muuttunut varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (vasu) uudistumisen myötä ja uusi opetussuunnitelma (vasu) ohjaa meidän toimintaa. Näin ollen uudistamme Tammitarhan päiväkodin arkea vasun mukaisesti. Näkyvimmät muutokset liittyvät Haltijoiden ja Taitajien leikkiympäristöihin ja toiminnan järjestämiseen leikin kautta. 

Leikki on keskeinen toimintatapa varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen tehtävä on tarjota lapsille mahdollisuuksia erilaisiin leikkeihin. Jokaisella lapsella on mahdollisuus olla osallisena yhteisissä leikeissä omien taitojensa ja valmiuksiensa mukaisesti.

Aikaisemmin toimintaa on toteutettu ns. lukujärjestyksen mukaan. Tämä on tuonut lapsen päivään siirtymiä, leikin keskeytymistä ja ehkä välillä hieman pirstaleistakin arkea. Nyt toiminnassa panostamme pitkäkestoiseen leikkiin, vuorovaikutukseen ja oppimiseen leikin kautta. Leikkiympäristöjen tehtävänä on houkutella ja innostaa lapsi leikkimään ja samalla harjoittelemaan erilaisia taitoja, joita hän on oppimassa. Leikkiympäristöt inspiroivat lapsen mielikuvitusta. Työntekijät ovat leikissä mukana ja ohjaavat lapsia leikki- ja vuorovaikutustaitojen kehittymisessä. Erilaiset toiminnat toteutetaan leikkiympäristöissä esim. hyvässä leikissä yhdistyy musiikilliset, taiteelliset ja liikunnalliset taidot. Leikkiin voi liittyä mm. maalaamista, nukketeatteria, asioiden tutkimista tietokoneelta tai englannin kieltä, lasten taitojen mukaan. Leikissä lapset toimivat pienissä ryhmissä heidän leikki-ideoita jalostaen yhdessä aikuisen kanssa. Pienissä ryhmissä harjoitellaan puheen tuottamista ja ymmärtämistä sekä tärkeitä vuorovaikutustaitoja ja hyviä käytöstapoja. Näin toimien annamme lapselle enemmän aikaa toteuttaa toimintaa ja edistämme lapsen oppimista ja ajattelun kehittymistä. Tärkeintä ei ole tuotos, vaan itse tekeminen.  

Toiminnasta dokumentoimme peda.net-sivuille, joita voi seurata yhdessä lapsen kanssa. Lapsen voi antaa kertoa itse, mitä hän on leikkinyt? millaisilla leluilla hän on leikkinyt? mitä leikissä tapahtui? mitä satukirjaa kuuntelit tänään? mitä siinä tapahtui? mitä lauluja olet laulanut?
Retkipäivistä ja tapahtumista (esim. tilattu teatteriesitys) toki ilmoitamme edelleen ennakkoon.
Luontoliikuntapäivät (ma-ti) säilyvät ennallaan eli ryhmä retkeilee silloin metsäpaikalle. Myös englannin opettajan käynnit (joka 2. ke) säilyvät ennallaan.

Jos haluat keskustella lisää uuden vasun mukaisesta toiminnasta, voit kysyä siitä henkilöstöltä tai varhaiskasvatuspäälliköltä. Varhaiskasvatuspäällikkö on tavoitettavissa nykyään Tammitarhan päiväkodissa, joten voit poiketa juttelemaan kaikissa varhaiskasvatukseen liittyvissä asioissa.

Ystävällisesti,
Paula L ja Tammitarhan väki

VK 9 kuulumisia

Talviloma viikolla kaikki isojen pään lapset olivat yhdessä. Saimme seuraamme myös eskareita. Aamupäivät ulkoiluun ja sisällä pääsimme leikkimään uudistuneeseen leikkiympäristöön. Palomiesleikki vaihtoi paikkaa saliin ja petsit sekä autot siirtyivät haltijoiden nukkariin. kotileikki tilattiin uudistuivat. Uutena leikkipisteenä isojen päähän pienryhmätilaan valmistui rakenteluleikkipiste. Tiistaina olimme kodalla laskiaistiistaita viettämässä makkaran paisto merkeissä.