Tammen Taaperot

Viikon 18 kuulumisia

Maanantaina teimme retken lähiympäristöön ja nautimme eväät viltin päällä. Kuuntelimme lintujen lauluja, lauloimme kärpäsistä, ihmettelimme linnun pesää ja katsoimme kukkia joiden värin hienosti osa lapsista jo tiesikin. Laskimme käpyjä ja keräsimme niitä mukaamme, ehkäpä niistä jotakin askartelemme.
Tiistaina ahkeroimme salaisuuksia.
Keskiviikkona leikimme pienryhmissä kotileikissä ja lääkärileikissä.
Torstaina Kuurapupu vieraili ja pääsimme teimme liikunnallisen radan yhdessä pupun kanssa. Radalla heitetiin hernepussia, kuljettiin erilaisia tasoja pitkin, hypittiin ja kiipeiltiin. Lopuksi lapset saivat mitalit Kuurapupun olympialaisiin osallistumisesta ja sen jälkeen siirryimme mitali kahveille isojen pihan hiekkalaatikolle leipomaan hiekkakakkuja ja jätskejä. Sen jälkeen sisällä jakauduttiin pienryhmiin toiset lapset leikkivät salissa ja toiset lääkärileikissä.
Perjantaina pelasimme isompien taaperoiden kanssa muistipeliä, askartelimme erilaisia ötökäitä metsäretkeltä keräämistämme kävyistä, leikimme kotileikissä ja iltapäivällä leikimme lääkärileikissä. 

Hyvää Äitienpäivää!

Alustavasti informoimme, että keskiviikkoon 26.5 on suunnitteilla pienten päädyn yhteinen kevätretki bussilla Tammelan keskustaan. Tarkennamme tietoa kun varmistumme asiasta.

Taaperot viikko 17

Maanantain retkellä kävelimme lähiympäristössä ja huomasimme nurmikon vihertävän, kauniita kukkia kukkapenkissä sekä oravan syömän kävyn kuusen juurella. Pysähdyimme hetkeksi kuuntelemaan linnunlaulua. Se oli kaunista. Eväshetki kodassa on retkemme kohokohta. Kävelyretken havaintoja vahvistaa kirjat, joita nyt luemme. Kirjoja ovat esim. "Hei tipu", "Metsän ääniä", "Tutki! Ötökät", "Mehiläinen", "Millä sinä leikit karhunpoika?" ja "Napero painaa nappia".
Äitienpäiväyllätyksiä on aherrettu viikolla useampana päivänä. Taaperoiden leikkitilan sairaalaleikkiin tuli nalle, joka oli kaatunut polkupyörällä. Lapset hoivasivat nallea hellästi ja nyt nalle joutuu makaamaan sairaalavuoteessa. Jotkut lapset hoivaavat toisiaan nalle sairaalassa ja ompa siellä näkynyt tukanleikkuutakin.Autoleikkiin löytyi autotalo, jossa on "konemiehille" mm.autopesula ja bensa-asema.

Vappujuhlat vietimme kodalla. Kodalle oli saapunut taikuri, joka sai popcornit poksahtelemaan. Taikuri käytti apuna taikasanoja "Ananasakäämä" ja " Aprakadapra", jotka selvästi auttoivat popcornien poksauttelussa. Lauloimme keväisiä lauluja ja muutaman nimipäivän ja syntymäpäivän kunniaksi myös onnittelulauluja. Yhtäkkiä kodalle saapui kettu, johon olemme tutustuneet Kuura-pupun kautta. Kettu ystävämme kävi tiedustelemassa, ovatko puut riittäneet tulen tekoon? Kettu lähti omille teilleen ja vilkutti mennessään. Lopuksi kodalla esiintyi poppareita taikova taikuri, joka taikoi hatustaan vielä pupun, kananmunan ja pieniä kukkia. Taikurin mystinen taikasauva meni veteläksi aina, kun taikuri antoi taikasauvansa jollekkin toiselle. Päiväkodin pihalla lasten oli mahdollisuus osallistua ongintaan. Kaikki lapset saivat vappuyllätyksen. 

Aamutuokioissa on kokoonnuttu laulamaan, leikkimään ja liikkumaan sekä tunnistamaan värejä ilmapalloista. Piippolan vaari laulua on laulettu vuorolauluna, numerolaulussa lasketaan ja harjoitellaan motoriikkaa, loruliikunnassa liikutaan ja loruillaan samaan aikaan. Hyvä musiikki saa kaikki liikkeelle ja niin kävi, kun tanssimme yhdessä "Kikattava kakkiainen"- musiikin tahtiin. Tuokioiden lopuksi rentoudutaan rauhallisen musiikin avulla ja Kurkilaisen linja-auto- laulu johdattaa meidät päiväkodin leikkiympäristöihin. 

Hauskaa vappua!

Taaperot viikko 16

Maanantain kevätretki suuntautui koulun pihan kautta jalankulkukäytävälle, josta retki jatkui koivujen luo. Ajatuksena oli kerätä koivun oksia, jotta voisimme seurata sisällä maljakkoon laitettujen koivunoksien puhkeamista lehdiksi. Käytämme maahan pudonneita oksia myös tilamme koristelussa. Eväshetken pidimme kodalla ja lapset huomasivat, että joku muukin oli vieraillut kodassa.
Yksi lapsista huomasi kartan ja katselimme sekä ihmettelimme sitä yhdessä. Eräs heistä kysyi, että näkyykö heidän kotinsa siinä? Jatkoimme kävelyretkeä koulun liikuntapaikan ohi koulun taakse, josta löysimme penen mäntymetsikön ja sen juurelta jäniksen papanoita. Ihmeteltyämme niitä aikamme lapset keräsivät käpyjä kuusen alta reppuihinsa. Kiersimme varastorakennuksen ympäri ja huomasimme kimalaisen lentelemässä. Joku pienistä Taaperoista tiesi, että hunajaa on tulossa. Vanhan salavan alta löytyi puusta pudonnut linnunpesä, onneksemme lintu voi rakentaa uuden pesän. Kävelyretkemme jälkeen ruoka ja uni maittoi.
Toteutimme yhdessä myös Vasun oppimisen alueita kasvan, liikun ja kehityn.
Tiistaina Taaperoiden leikkihuone kehittyi uudella leikillä. Sairaalaleikkipuheista ilmaantui huoneeseen lääkärileikkipaikka. Nyt nukkevauvoja ja pehmoeläimiä hoidellaan innokkaasti.
Olemme lukeneet kanin nokoset-kirjaa, jolla alustimme torstain tarinallista leikkihetkeä. Kirjan hahmoihin tutustumalla kuvitteellinen leikkihetki aukenee lapsille helpommin. Lukija otti lukuhetkeen kettu käsinuken, jotta lapset tottuisivat kettuun hahmona.
Keskiviikkona aamutuokion lopulla lapset saivat kirjeen Kuura-pupun ystävältä ketulta, joka oli tulossa vierailemaan päiväkotiin. Kirjeessä kerrottiin, että kettua jännittää aika lailla, koska hän ei ole koskaan ennen käynyt päiväkodissa. Aamutuokion jälkeen vietimme kahden lapsen syntymäpäiviä iloisissa tunnelmissa kera mehun ja muffinsien.
Torstaina aamutuokiossa lapset saivat arvailla mm. eläinten jälkiä, jonka jälkeen siirryttiin taikamatolla tarinalliseen leikkiin ulos.
Perjantaina Taaperot taiteilivat musiikin säestyksellä narumaalausta.

Opiskelun oppimistehtävään liittyen avaan hieman tarinallisen leikin tapaa ja toimintaa. Tarinallisen leikin päämääränä on ollut rakentaa toimivia käytäntöjä aikuisten ja lasten yhteisleikin vahvistamiseksi varhaiskasvatusympäristössä. Toisena tavoitteena on ollut lisätä varhaiskasvatuksen alan ammattilaisten valmiuksia tukea lasten oppimista ja kehitystä leikin avulla.
Kuura-pupu hahmo valikoitui Tammelan vasun pohjalta, jossa Tammelan luonto itsessään on hieno asia.
Kuvitteelliseen leikkiin virittäydytään sadun tai tarinan kautta. Satua ja henkilöhahmoja kerrataan moneen kertaan.

Aamutuokion lopulla kaksi kertaa kuukaudessa lapsille saapuu kirje, jossa Kuura-pupun ystävät jatkumona kertovat saapuvansa päiväkodille mitä erilaisemmin tavoin. Kasvattajat pukeutuvat ja heittäytyvät näillä kerroilla kuvitteelliseen leikkiin ja lapsia osallistetaan toimintaan etukäteen tehtyjen suunnitelmien pohjalta.
Torstain leikkiin ilmestyi lapsille kettu, joka teki polttopuita Taaperoiden varaston takana. Lapset olivat askarrelleet ketulle kaloja, joilla he lepyttelivät arkaa kettua, joka oli hieman peloissaan. Kettu rohkaistui leikkimään lasten kanssa "Mummo kanasensa- leikkiä" monia kertoja. Lauloimme myös lauluja yhdessä. Lapset rohkaistuivat kysymään ja kertomaan isien ja pappojen puuhommista ja isoista puista. Kettu vei hakkaamansa puut kodalle, jossa lapset käyvät retkillään eväitä syömässä. Aluksi luulimme, että lapset eivät tunnistaneet aikuista ketun takana. Iltapäivän ulkoilun aikana eräs lapsista taputti aikuista selkään ja hymyili sanoen- Sinä taisit olla kettu!

PERJANTAINA 30.4 SAA PUKEUTUA NAAMIAISASUUN, JOS HALUAA !

Taaperot viikko 15

Maanantain retkipäivänä kävelimme yhdessä kaikuvan sillan alta kohti Viitakujaa. Pehmeät pajunkissat löytyivät vielä vanhalta paikalta. Äkkiä kuulimme veden äänen ja huomasimme kevätpuron. Joku lapsista kysyi- Mihin vesi menee? Tutkimme asiaa ja huomasimme veden virtaavan tien alta kohti jokea. Takaisintullessa tien varrelta löytyi runsaasti leskenlehtiä kevään merkikisi. Lapset keräsivät niitä ja nyt ne koristavat Taaperoiden ruokapöytää. Ympäristöstä löytyy paljon asioita, kun ne huomaa. Tien varrella on erilaisia varoitusmerkkejä, lähialueen moninainen liikenne sekä isot koululaiset, jotka ovat välitunnilla. Näistä keskustellaan matkan jatkuessa. Eväitä syötiin kodassa mukavissa tunnelmissa jutellen. 
Tiistaina askarreltiin leskenlehtiä. Lasten kanssa kokeiltiin saksilla leikkaamista. Pitää vielä jatkaa harjoittelua. Kukkien väri keltainen on ollut aiheena myös aamutuokioissa. Keltainen- laulu sopii hyvin ajankohtaan ja askarteluumme. Tämän lisäksi keväisiä lauluja ovat myös värilaulu, elefanttimarssi, viisi pientä ankkaa, väriarvoituksia ja monia muita. Aamutuokioissa kuuluu myös loruja, satuja, tehtäviä, tanssia, jumppaa ja aivan uusia lauluja. 
Keskiviikkona leikimme pienryhmiin jakautuen. Näin uudet ja pienimmät lapset saavat rauhassa tutustua toisiinsa ja ryhmän toimintaan. Kirjastosta on löytynyt maatila-, muurahais- ja erilaisia kuvakirjoja kielen kehityshetkiin.
Auringon ja lämmön sekä ulkoilun määrä lisääntyy. Hiekkalaatikolla näkyy erilaisia hiekkaleipureita ja jäätelökioskin hoitajia, joiden tuotoksia täytyy maistaa. Keinuihin on jatkuvaa tasaista jonotusta. Taaperoiden leikissä kuuluu konemiesleikki ja lapset ovat löytäneet toisistaan leikkikavereita, kun lapset kehittyvät ja oppivat vuorovaikutustaitoja. Näitä taitoja opetellaan yhteisessä toiminnassa joka päivä.

Viikko 14

Taaperoissa on kuluneiden viikkojen aikana aloittanut uusia lapsia, hienosti he ovat kotiutuneet ryhmään ja "vanhat" Taaperot ovat ottaneet ilolla uudet ystävät vastaan. 
Tällä viikolla Taaperot ovat nauttineet vaihtelavasta säätilasta, ollaan leikitty lumileikkejä, sekä kuraleikkejä. Varma kevään merkki on ollut se, että olemme saaneet keinut pihaan.
Aamun yhteisillä hetkillä olemme tällä viikolla laulaneet mm. tuttuja pupulauluja, piippolan vaaria, väriarvoituksia, nalle tahtoo koputella.
Taaperot osallistuivat viime vuoden puolella Lukunautti lukuhaasteeseen ja saimme palkinnoksi tästä kivan eläinkirjan ryhmään. Kirjaa onkin luettu ahkerasti!
Kuura-pupu oli jättänyt meille taas kirjeen ja luimme sen yhdessä lasten kanssa. Taaperot odottavat innokkaina Kuura-pupun tapaamista ja olikin iloinen yllätys, kun Kuura-pupu ilmestyi torstaina pitämään meille jumppatuokion. Taaperot pääsivät jumppaputkea pitkin ryömimään Kuura-pupun pesään ja se taisi olla jumpan kohokohta, melkein kaikki Taaperot uskalsivat mennä.

Kesälomista seuraava tiedote:

Tammelan kunta on hyvittänyt lapsen kesäloman varhaiskasvatusmaksun kesäajalta silloin, kun loma ajoittuu kokonaan heinäkuulle tai on heinäkuuta pidempi yhtäjaksoinen ajanjakso. Lomista johtuva poissaolo huomioidaan vähentävästi varhaiskasvatusmaksuissa, mikäli sitova ilmoitus lapsen poissaolosta on tehty sähköiseen järjestelmään 30.4. mennessä.

Mikäli lapsen loma-aikaan tulee muutoksia 30.4. jälkeen, muutokset tulee sopia varhaiskasvatusyksikön vastaavan kanssa.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaan lapsen 12. laskutuskuukausi toimintakauden aikana on maksuton, mikäli lapsen varhaiskasvatus on alkanut edellisvuoden elokuussa (toimintakauden ensimmäinen kuukausi) ja lapsella on ollut ennalta ilmoitettua lomaa toimintakauden aikana vähintään 16 päivää.


 

Taaperot vk 13

Maanantain eväsretki toteutettiin virkistävässä vesisateessa. Kuralätäköitä ilmaantui kuin tyhjästä ja taaperot löysivät ne nopeasti. Lätäköt suorastaan kutsuivat hyppimiseen ja veden roiskuttamiseen. Nyt vesilintuja lentelee päivittäin päiväkodin yli ristiin rastiin. Ne ovat ihmettelyn ja ihastelun aihe. Maanataina Taaperot pongasivat joutsenia. Läheisen talon hevonen kurkisteli seuruettamme aitauksen takaa. Lapset huomasivat hevosen. Lähiympäristöön tutustumalla voidaan seurata monimuotoista elämää päiväkodin ympäristössä.

Aamutuokiolla olemme laulaneet pupuaiheisia lauluja. Niistä inspiroituneina askartelimme tiistaina " Pupu Perhe" laulua mietiskellen pupuja. 
Laulu menee näin " Tässä isä pupu on, tässä äidin näät, tässä pikku pupujen kaikki näet päät, iloisesti nyökkää ne toisilleen vaan, korvansakin ristiin nämä puput saa".
Keskiviikon aamutuokiolla Helmiina kana seurueineen oli muninut erivärisiä munia. Opettelimme tunnistamaan värejä ja laskemaan kanojen munimia munia. Aamun askarteluun valikoitui pääsiäismuna, jota maalattiin käyttäen akryylimaaleja ja erikokoisia siveltimiä. 

Iloista pääsiäisen aikaa toivottelee Taaperoiden henkilökunta : D

Viikko 12


Tällä viikolla olemme saaneet nauttia auringonsäteistä ja pihaleikeissä kuraleikit ovat edelleen lasten mieleen, siellä on valmistunut monenlaista "soppaa" ja me tädit olemme niitä päässeet "maistelemaan".

Saimme myös toiveen taapero lapselta, hän oli kovasti toivonut eväsretkeä. Kävimme kävelyretkellä ja samalla huomasimme, että kevät tekee tuloaan. Hiljennyttiin kuuntelemaan hanhien ääntelyä ja ihmeteltiin, kun ne siellä korkealla ylitsemme lentävät. Huomasimme, että lumi on paikoitellen sulanut ja vesilätäköissä oli kivaa hyppiä! Pajunkissoja kerättiin kimpullinen, tunnusteltiin miltä ne pienet pajunkissat tuntuivat, ihanan pehmoisia. Evästauolle menimme kotaan ja voi miten tärkeää lapsille olikaan nämä kotona pakatut eväät. Oli kiva toteuttaa taapero lapsen toive, mielellämme näitä kuulemme lapsilta ja teiltä vanhemmilta.

Pääsiäisaskarteluja jatkettiin, osa lapsista teki loppuun rairuohoistutuksensa ja teimme myös tipu askartelut. Lapset päättivät itse tipunsa värin ja rutisteltiin rytyiksi silkkipaperin paloja. Mietittiin mihin liimataan jalat, silmät ja nokka, paljon erilaisia kädentaitoja harjoiteltiin.

Kuura-pupukin kävi meitä tervehtimässä, hän oli kadottanut pääsiäismunansa. Innokkaina lapset lähtivät etsimään Kuura-pupun kadonneita pääsiäismunia ja huomasivat, ettei niissä ollut mitään väriä. Päätettiin yhteistuumin värittää pääsiäismunat ja nyt ne koristavat meidän ulko-ovea.

Taaperot viikko 11

Aamujen musiikki-ja leikkituokioissa näkyy kevät, joka lähenee päivä päivältä. Tiputanssin tahtiin on pyörähdelty ja kanalauluja on opeteltu pupuja unohtamatta. Kädentaitoja on harjoiteltu maalamalla lasipurkkeihin tipuja, tekemällä painantaa ryhmätilan ikkinoihin ja kylvämällä rairuohoa purkkeihin. Keväisiä satuja luetaan päivittäin. Usein satujen teemoissa seikkailevat tutut maatilan- ja metsän eläimet.
Taaperoiden ryhmän leikeissä näkyy nyt kauppa-, retki-ja legoleikki. Harjoittelemme leikin sääntöjä esim. toisen kädestä ei saa ottaa lelua. Arjen pukemistilanteissa edetään rauhallisesti hiha hihalta ja lahje lahkeelta. Kannustetaan omatoimisuuteen ja kehutaan onnistumisista.
Taaperoiden leikkipihalle on ilmaantunut kuralätäkkö hiekkalaatikkoon- lasten onneksi. Kuraleikit houkuttelevat lapsia harjoittelemaan lapion, ämpäreiden ja muiden hiekkalelujen käyttöä. Nämä leikit ovat heille tärkeitä ja siksi ne heille sallitaan. Kurahousut-, käsineet sekä saappaat ovat paras leikkiasu kuraleikkeihin.

Viikko 10

Talviloma on nyt takanapäin ja saimme lomalaisetkin takaisin ryhmään.
Päivittäin olemme ulkoilleet raikkaassa talvisäässä.
Viikkoomme on mahtunut tuttuun tapaan paljon lauluja, loruttelua, satujen lukua, liikuntaa ja leikkimistä. Erilaiset eläinlaulut ovat taaperoiden mieleen ja tällä viikolla olemme laulaneet mm. pikku jänö nukkuu, jänis istui maassa, piippolan vaari, kanapolkka, sano i-ha-haa ja paljon muuta. 
Huomasimme kesken aamuhetken, että Kuura-pupu oli jättänyt lapsille kirjeen, jossa valitteli nälkäänsä. Maa on jäässä ja luntakin kamalan paljon! Mietimme yhdessä lasten kanssa, että mikähän ruoka voisi olla Kuura-pupulle mieleen. Keksimme porkkanan ja päätimme askarella hänelle syötävää. Lapset maalasivat vesiväreillä ja harjoittelivat leikkaamista. Jätimme porkkanat telttaan, josta Kuura-pupun piti yöllä ne tulla noutamaan.
Aika suuri yllätys olikin, että Kuura-pupu tulikin vierailulle ryhmäämme. Lapset antoivat porkkanat Kuura-pupulle ja syötiin ihan oikeita porkkanoita. Opettelimme myös uuden Kuura-pupu laulun. Kuura-pupu oli lapsista ihanan pehmoinen ja pörröinen ja lopuksi hän opetti meille pupun loikkia ja juteltiin siitä, millaista elämää Kuura-pupu viettää metsässä. Innostuttiin vielä askartelemaan pupuja.

Viikon kuulumisia

Tällä viikolla ole laulaneet, lukeneet, lorutelleet paljon. Olemme lukeneet paljon pupu aiheisia kirjoja, jotka ovat olleet lapsille mieleisiä. Olemme keskustelleet lasten kanssa erilaisissa arjen tilanteissa ja leikin kautta opetelleet vuorovaikutusta. Tämän viikon teemana on ollut kielten rikas maailma, jota olemme toteuttaneet kaikissa eri toiminnoissa päiväkodin arjen tilanteissa.

Kasvun kansioihin on lisätty muutamia uusia kuvia lasten touhuista.

Peda.net hiljenee hiihtoloma viikon ajaksi. Eli seuraava kerran päivittyy viikolla 10.

HUOM! Korona rajoitukset kiristyvät 8.3 alkaen. Päiväkodissa tämä tarkoittaa, että viikolla 10 maanantaista lähtien pienten päädyssä vanhemmat eivät saa tulla ulko-ovea pidemmälle, henkilökunta tulee lasta vastaan ulko-ovelle (soittakaa ovikelloa!). Huomioikaa myös, että varhaiskasvatukseen EI saa tuoda sairasta lasta, oireiksi luetaan myös hengitystie-oireet nuha ja yskä.

Viikon kuulumisia

Maanantaina teimme punatulkkuun liittyviä askarteluja sekä leikimme kotileikissä.
Tiistaina vietimme yhteisesti laskiaistiistaita kodalla. Nautimme ensin ihanasta ulkoilusäästä. Sitten siirryimme kodalle laulamaan talvisia lauluja ja syömään makkaraa. Sisällä leikimme kotileikissä ja jatkoimme punatulkku askarteluja.
Keskiviikkona osa lapsista teki vielä punatulkku askarteluja, olimme jumpalla salissa sekä leikimme kotileikissä.
Torstaina näimme nukketeatteri esityksen kolme pukkia. Leikimme myös kotileikissä ja iltapäivällä leikimme salissa.
Perjantaina leikimme pienryhmissä vesileikkejä ja olimme kurkihuoneessa leikkimässä junaradalla/palikoilla.
Viikko on ollut puuhakas ja täynnä erilaisia kivoja leikkoja. Kovien pakkasten vuoksi olemme toimineet aamupäivät sisällä, perjantaina pääsimme haukkaamaan happea jo ennen ruokailuakin.

Viikon touhuja

Maanantaina teimme metsäretken leikkitiloissamme. Lähdimme aluksi kauppaan ostoksille ostamaan näkkäriä ja voita. Menimme kotileikkiin voitelemaan näkkärit. Sitten puimme ulkovaatteet leikisti päällemme ja laitoimme reput selkään. Kuljimme metsään läpi liikuntasaliin tehtyjen metsässä olevien asioiden: ryömimme tunnelista, ylitimme vuoren kiipeämällä puolapuita ja laskimme mäkeä alas, hyppelimme puron poikki astuen kiveltä kivelle. Kun olimme kulkeneet aikamme metsässä saavuimme laavulle, jossa vuolimme makkaratikut (leikisti) ja paistoimme makkaraa nuotion äärellä. Söimme oikeat eväät näkkäriä ja vettä ja etsimme erilaisia eläimen jälkiä metsäpaikalta. Metsänhenki luki meille kirjan pöllöstä. Retken jälkeen palasimme taas salin radan kautta takaisin päiväkodille ja päivä jatkui ulkoilulla. Maanantain aamupäivän ohjelma toteutettiin tarinallisena leikkinä, jossa oli mukana lauluja, soittimia ja tiloja elävöitettiin erilaisilla musiikeilla.
Tiistaina olimme päiväkodin salissa lumiukko aiheisella jumpalla ja sen jälkeen jatkettiin jumppia vapaasti. Lapset kiipeilivät puolapuilla, ajoivat mönkkäreillä ja mopoilla ja tekivät maaleja pienillä sählymailoilla. Leikimme myös kotileikissä. Keskiviikkona askartelimme ystävänpäivään liittyen sydämiä rypistelemällä. Oltiin myös yhdessä jumpalla.
Keskiviikkona askkarreltiin ystävänpäivään liittyen sydämiä, jossa harjoiteltiin rypistämistä.
Torstaina toimimme pienryhmissä. Toinen pienryhmä oli jumpalla leikkimässä ja liikkumassa. Ajelimme mm autoilla ja teimme temppuradan ja loruteltiin satuhieronnan merkeissä.
Perjantaina olimme kauppaleikissä ja kotileikissä. Aamulla jumppailtiin leikkivarjolla ja heiteltiin lumipalloja.
Tällä viikolla ollaan harjoiteltu myös pelaamaan erilaisia lautapelejä. Olemme harjoitelleet niiden avulla vuoron odottamista, keskittymistä/pitkäkestoista toimintaa ja värejä ja hienomotoriikkaa.

P.S Osa onkin jo hienosti laittanut hiihtoloma viikon (9 ) hoitoajat sähköiseen järjestelmään. Muistutellaan vielä, että laittakaahan hoitoaikoja tietoomme heti kun tiedätte. Kiitos yhteistyöstä.

P.S Kasvun kansioihin on lisätty tällä viikolla uusia kuvia, käykäähän kurkkimassa :)

Viikon kuulumisia

Maanantaina leikimme kauppaleikissä. Tiistaina olimme päiväkodin salissa jumpassa ja kävimme pulkkaretkellä. Keskiviikkona leikimme kotileikissä. Torstaina pääsimme nukketeatteriin kuulemaan sadun Kana Kaakerosta. Perjantaina leikittiin retkeilyä. Tällä viikolla askartelimme jäätaidetta ja ystävänpäivään liittyen sydämiä.

Viikolla 9 vietetään hiihtolomaa, tällöin osa henkilökunnasta lomailee. Ilmoitelkaa lasten hoitoaikoja kyseiselle viikolle heti kun tiedätte.

Viikon kuulumisia

Maanantaina leikimme pitkään kotileikissä ja kävimme jumpalla.
Tiistain aamupäivä kului leikkien ja kuvailujen merkeissä.
Keskiviikkona teimme saman lumiukkoaiheisen jumpan kuin viime viikolla.
Torstaina muovailimme ja piirtelimme valkotauluihin tusseilla.
Perjantaina rakensimme legoilla ja leikimme ulkona lumileikkejä.

Kuulumisia

Maanantaina teimme osan lasten kanssa jäämaalauksia (niiden kanssa jotka eivät viime viikolla olleet paikalla) ja kaikkien kanssa teimme roiskemaalausta punajuurimehulla ruiskuttamalla väriä ruiskulla.
Tiistaina jatkoimme jäämaalauksista lumiukko teoksia. Tässä apuna käytettiin vessapaperirullalla painantaa, lapset saivat valita leimasimen ja värin jota halusivat käyttää ja lisäksi painoimme sormilla nappeja ja silmia ja siveltimellä maalasimme porkkananenän. Lapset olivat tästä työstä todella innoissaan. Osa jopa istui katsomassa kun toiset tekivät työtään :)
Keskiviikkona teimme lumiukko aiheisen jumpan loruja ja lauluja hyödyntäen.
Torstaina saimme nähdä nukketeatteri esityksen nimeltä vaarin kinnas. Lapset jaksoivat hienosti keskittyä esitykseen. Nukketeatterin rekvisiitta jäi lasten leikkeihin. Lisäksi leikimme kotileikissä ja legoilla.
Perjantaina piirtelimme magneettitauluihin tusseilla ja sepä vasta olikin kivaa puuhaa kun oman työn pystyi aloittamaan aina uudestaan ja uudestaan ja tässä pöydän ääressä tehtävässä puuhassa lapset viihtyivätkin todella pitkään. Ulkoilussa tehtiin lumesta hevonen ja nautittiin ihanasta ilmasta.

Taaperoiden tilat ovat saaneet vuoden alun myötä talvisemman ilmeen. Kurkihuoneeseen on tullut kuusia teltan ympärille ja keppihevoset ovat muuttaneet asumaan tilaan. Niitä voimme ruokkia ämpäriin laitetulla "leikki"heinällä. Myös nukketeatterin rekvisiitta jäi tänne lasten käyttöön. Taaperoiden ruokailutilaan on tullut lumisadepilviä ja lumiukkoja sekä kuusia. Myös legoleikki on muuttanut hieman ilmettään.

Huom vanhemmat, jatkossa kaikki tiedotteet tulevat pedan kautta. Eli kannattaa seurata sivustoamme. Peda.net päivittyy joka viikko perjantaisin.

Muistattehan ilmoittautua valokuvaukseen sunnuntaihin mennässä sivuiltamme löytyvän linkin kautta.

Viikon 2 kuulumisia

Maanantaina olimme metsäretkellä. Laskimme myös liukureilla mäkeä koulun pihalla. Iltapäivällä teimme ilmapallopainannan avulla lumisadetta ikkunoihin. 
Tiistaina askartelimme lumiukkoja ja loruttelimme lumiukko lorua. Leikimme sisällä. 
Keskiviikkona leikimme sisällä legoilla ja ulkoilimme pikaisesti. Iltapäivästä teimme palapelejä ja harjoittelimme sorminäppäryyttä. 
Torstaina pääsimme katsomaan nukketeatteria nimeltä prinsessa ja herne. Leikimme sisällä kotileikissä ja palloilla sekä ulkoilimme hetken. 
Perjantaina leikimme mm. legoilla ja keppareilla musiikin tahdissa. Pidimme unikaveri esittelyn ja loruttelimme. Maalasimme myös jääpaloilla taideteoksen.

Valokuvaus on vahvistettu pidettäväksi Taaperoiden ryhmällä tiistaina 26.1 Kuvaus tapahtuu klo 9 alkaen. Muistakaa ilmoittautua peda sivulta yllä löytyvän linkin avulla sunnuntaihin 24.1 mennessä.

Taaperoiden spesiaalit tapahtumat

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko17

26 April 2021 Thursday
27 April 2021 Thursday
28 April 2021 Thursday
29 April 2021 Thursday
30 April 2021 Thursday
1 May 2021 Thursday
2 May 2021 Thursday

Viikko18

3 May 2021 Thursday
4 May 2021 Thursday
5 May 2021 Thursday
6 May 2021 Thursday
7 May 2021 Thursday
8 May 2021 Thursday
9 May 2021 Thursday

Viikko19

10 May 2021 Thursday
11 May 2021 Thursday
12 May 2021 Thursday
13 May 2021 Thursday
14 May 2021 Thursday
15 May 2021 Thursday
16 May 2021 Thursday

Viikko20

17 May 2021 Thursday
18 May 2021 Thursday
19 May 2021 Thursday
20 May 2021 Thursday
21 May 2021 Thursday
22 May 2021 Thursday
23 May 2021 Thursday

Viikko21

24 May 2021 Thursday
25 May 2021 Thursday
26 May 2021 Thursday
27 May 2021 Thursday
28 May 2021 Thursday
29 May 2021 Thursday
30 May 2021 Thursday

Viikko22

31 May 2021 Thursday
1 June 2021 Thursday
2 June 2021 Thursday
3 June 2021 Thursday
4 June 2021 Thursday
5 June 2021 Thursday
6 June 2021 Thursday
Ilmoittautuminen

Hyvää alkanutta uutta vuotta

Uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin. Tällä viikolla olemme nauttineet ihanista ulkoiluilmoista ja tiistaina kävimme pulkkamäessä. Torstaina maalasimme upeita uuden vuoden töitä vessapaperirullalla painamalla. Lapset tekivät kauniin värikkäitä töitä. Kurkilaisen matkat ovat jatkuneet aamuisin ja olemme laulaneet ja leikkineet yhdessä aamuhetkillä. Ja olemme myös leikkineet sisällä hieman muuntautuneissa leikkiympäristöissä.

Muistakaahan tuoda lapsille riittävästi lämmintä vaatetta nyt kun saamme nauttia pakkassäästä.

Viimeisen joulukuun viikon touhuja

Maanantaina olimme metsäretkellä. Pääsimme lämmitettyyn tontun tupaan jossa luettiin satu ja soitettiin kulkusilla. Herkuttelimme eväillä ja nautimme hämyisestä tunnelmasta. Veimme eläimille talveksi syötävää. 
Tiistaina leikittiin sisällä ja ulkona. 
Keskiviikkona olimme tonttujumpalla. Ja kävimme katsomassa isojen päässä smartilta Kaapoa ja Pipsa possua jouluisia jaksoja. 
Torstaina pääsimme vielä jouluiseen satuhierontaan.
Perjantaina päästimme joulukalenterissa tontun takaisin korvatunturille viimeisiä jouluvalmisteluja tekemään ja kurki palasi takaisin puikkoihin. Lauloimme pihalla yhdessä isojen pään lasten kanssa joululauluja.
Tämä viikon kirjahaasteessa luimme kirjat: Muumi ja ensilumi,On kiire, Joulupukki, Kymmenen toivomusta, Shhh! Ja Tässä kirjassa asuu Hirviö!


Virtuaalisen joulujuhlan linkki on lähetetty kaikille ryhmämme huoltajille sähköpostiin. Muistakaa kurkata myös roskaposteihin mikäli ei löydy. Pedanetin kasvunkansioon on laitettu myös yhteinen linkki jos sähköposti lähetys ei ole jostain syystä tullut perille niin pääsette sieltä kurkkaamaan :).

Toivotamme jokaiseen perheeseen ihanaa joulun aikaa ja Onnellista Uutta vuotta 2021.

Viikon kuulumisia

Maanantaina olimme metsäretkellä. Mörri odotteli meitä metsässä ja pyysi keräämään oravalle talvivarastoon käpyjä. Keräsimmekin ison saaliin ja jätimme kävyt suuren kuusen alle odottamaan oravaa. Leikimme laululeikkiä karhu nukkuu ja peikko leikkiä, jossa liikutaan eri tavoin peikon luokse.
Tiistaina taaperot askartelivat jouluisia juttuja ja taaperoiden käsissä syntyikin mitä ihanimpia tonttuja ja kuusia :)
Keskiviikkona vietettiin pikkujouluja. Tonttu kanssa laulettiin, soitettiin ja tanssittiin. Tonttu oli myös leipomassa joulupipareita ja kuljetti pienryhmiä eri tiloihin, joissa kaikki lapset saivat päivän aikana olla mukana lauluhetkessä, sadun lukemisessa ja kotileikissä leipomisen lisäksi. Myös ulkoilu mahtui päivään ja ennen ruokaa lapset tulivat vielä tontun luokse, jossa lapsille jaettiin tonttupussit, jotka ovat tänä vuonna vanhempaintoimikunnan tarjoamat. Kiitos yhteistyöstä!
Torstai aamu alkoi hieman spesiaalisti nimittäin tonttu johdatti lapset saliin virtuaalisen joulujuhlan kuvauksiin. Lapset tanssivat hienosti. Nyt jäämme odottamaan millaisen joulujuhlan näemme kun se julkaistaan torstaina 17.12 klo 18 youtube kanavalla. Kuvausten jälkeen kaikki lapset pääsivät ihanaan revotuliteemaiseen satuhierontaan.
Perjantaina leikimme lasten kanssa isojen päädyn kotileikissä, joka on joulun ajaksi vaihdettu tonttulaksi. Lauloimme jouluisia lauluja ja leikimme isolla autolla.
Tällä viikolla olemme edelleen osallistuneet kirjan luku haasteeseen ja tällä viikolla olemme lukeneet seuraavat kirjat: Samun hauskat retket, Myyrän auringonnousu, Kirja joulupukille, Muumipeikko herää ja Pupen ensimmäinen joulu.

Tulevana maanantaina menemme metsäretkelle ja sinne saa ottaa mukaan hieman herkummat eväät.

P.S Muistattehan laitella pikapuoliin viikon 1 hoitoaikoja sähköiseen järjestelmään, kiitos yhteistyöstä.

P.S kuvia on lisäilty lasten kasvunkansioihin tältäkin viikolta. Käykäähän kurkkaamassa millaisia touhuja taaperoiden joulun aikaan on kuulunut.

Annamme kaikki lasten jouluaskartelut kotiin ennen lapsen loman alkua. Pyrimme laittamaan työt valmiiksi lasten lokeroihin, joista voitte napata ne mukaanne tullessa tai lähtiessä.
Tyhjennättehän lapsenne lokeropaikan joulun ajaksi, jotta saamme tehtyä perusteellisen siivouksen juoluvapaiden aikana.

Ensi viikolla vielä peda.nettiin ilmestyy viikon kuulumiset, mutta sitten peda. net hiljenee tältä vuodelta ja päivittyy seuraavan kerran vasta ensi vuoden alussa.

Viikon kuulumisia

Ensimmäinen jouluviikko on vierähtänyt nopeasti. Maanantaina kävimme metsäretkellä ja siellä mietimme talviunia nukkuvia eläimiä. Rakensimme siilille ja karhulle pesää ja nautimme herkullisista eväistä sekä kivoista metsäleikeistä. Tiistaina avautui joulukalenterin ensimmäinen luukku ja aamuhetkellä ollut kurki lähti joulun viettoon tontun ottaessa hommat haltuun. Joulukalenterissa ollaan laulettu ja leikitty ja matkalaukusta on joka päivä paljastunut päivän tehtävä. Tiistaina taaperot lukivat kirjaa ja askartelivat lyhtyjä silkkipaperista. Keskiviikkona kiersimme lasten kanssa joulupolun. Joulupolku avoinna 1.-13.12.2020 päiväkodin pihalla. Joulupolulle voi osallistua koko perhe yhdessä päiväkodin aukioloaikojen ulkopuolella. Torstaina nautimme jouluisasta satuhieronnasta. Perjantaina juhlimme itsenäisyyspäivää.

Otamme tämän kuun ajan osaa kirjanluku haasteeseen, joka tarkoittaa sitä, että luemme lapsille vähintään yhden kirjan päivässä. Useimmiten luemme taaperolapsilla noin 10 kirjaa päivässä, koska meidän ryhmä on äärimmäisen innokasta kirjojen lukija/katselija porukkaa :). Nimeämme haasteessa joka päivä yhden kirjan. Tällä viikolla olemme lukeneet kirjat: Joulun helikellot, Joulupukki, Tontun kadonnut tossu ja Pukin puku.
Lapselle ääneen lukeminen tukee lapsen lukemaan oppimista ja tukee hänen oppimisvalmiuksiensa kehittymistä. Lapsi arvostaa aikuisen hänelle antamaa aikaa, kiireetöntä ja leppoisaa yhdessä olemista. Näistä hetkistä onkin todettu jäävän lapselle pysyviä muistijälkiä. Lukuharrastuksen taimi istutetaan lapseen varhaislapsuudessa, ja tässä vanhempien antamalla, lukemiseen positiivisesti suhtautumalla kodin mallilla on tärkeä rooli. Suosittelemme lämpimästi tarttumaan kirjoihin myös kotona :)

Ensi viikolla vietämme pikkujouluja. Joulujuhla kuvataan 10.1. Lapsille saa tuoda koko joulun ajaksi tonttulakin päiväkodille, mutta erityisesti tuolloin kuvauspäivänä 10.1 toivoisimme lapsilla olevan tonttulakkeja ja jotain punaista/tonttuvaatettakin saa halutessaan tuoda jos niitä valmiiksi kotoa löytyy, tätä varten ei tarvitse lähteä ostamaan mitään. Lainaksi tonttulakkeja löytyy päiväkodilta.

Kuulumisia

Maanantaina olimme metsäretkellä. Lauloimme, loruttelimme ja leikimme yhdessä.
Tiistaina pääsimme bussiretkelle ja kävimme kirjastossa satuhetkellä sekä läheisessä puistossa leikkimässä.
Keskiviikkona saimme nauttia ihanasta Pöllö hukassa- esityksestä.
Torstaina pääsimme satuhierontaan, jossa luettiin lisäksi metsä teemainen kirja.
Perjantaina luettiin kirjoja, loruteltiin ja leikittiin sisällä ja ulkona.

Viikon varrelta kuvia löydätte meidän ulkoeteisestä kuivureiden ovista, jossa kurkibussi kulkee ja kertoo tarinaa pienten päädyn matkan varrelta kuvin ja sanoin.

P.S Muistattehan että 2.12 mennessä hoitoaika kirjaukset ajalle 21.12-31.12 tulee olla merkittynä joko poissaoloksi/ hoitoaikana sähköiseen järjestelmään. Kiitos yhteistyöstä :)

P.S Lasten kasvunkansioihin on lisätty parin viime viikon aikana paljon kuvia, kannattaa kurkkailla mitä juuri sinun lapsesi päiviin kuuluu ja kuvia voi katsella yhdessä lapsen kanssa.

JA vielä P.S joulun ajan ohjelmaa on kerrottuna alla olevassa koonnissa :) Kurkkailkaa sieltä mitä ollaan puuhailemassa joulua odotellessamme.

Pienten päädyn joulun aika

Tonttulakin saa tuoda joulukuun ajaksi päiväkodille. Tässä hieman spesiaalimmat tapahtumat etukäteis tietona :)

1.12 Joulukalenterin ensimmäinen luukku aukeaa klo 8.30 yhteisessä aamuhetkessä

4.12 Itsenäisyyspäivään liittyvää puuhaa ja juhla-ateria

9.12 Pikkujoulut alkaa klo 8.30

14.12 Jouluinen metsäretki, omat herkummat eväät kotoa mukaan

15.12 Jouluateria

 

Lisäksi joka aamu joulukalenterin luukut aukeavat klo 8.30Viikon kuulumisia

Maanantaina leikimme sisällä ja ulkona. Tiistaina kaikki taaperot pääsivät saliin jumpalle harjoittelemaan keskivartalon hallintaa. Iltapäivästä myös maalasimme akvarellipaperille peiteväreillä siten, että ensin kastelimme paperin ja vasta sitten aloimme maalata pohjaa ruskean sävyllä. Keskiviikkona kaikki lapset pääsivät nauttimaan satuhieronnasta. Torstaina olimme kaikki metsäretkellä tarinallisessa seikkailussa, jossa Mörri esitteli ystäviään ja seikkailun lomassa lauloimme, leikimme, kuulimme satuja ja harjoittelimme värejä. Perjantaina kurkihetkessä ongittiin kaloja, joissa kerrottiin ikätasoon sopivalla tavalla lasten oikeuksista, näihin liittyen lauloimme ja leikimme. Taaperot jatkoivat aiemmin maalattuja töitä tekemällä kurkia. Tähän mennessä valmistuneet Ihanat kurjet ovat nähtävillä sisäeteisessä.

P.S Tulevana tiistaina lähdemme bussilla kirjatoretkelle klo 9. Olettehan ajoissa päiväkodilla jos saapumisajaksenne on merkitty klo 9.

Keskiviikkona pääsemme puolestaan nauttimaan teatteriesitystä nimeltään Pöllö hukassa. Tämä esitetään päiväkodin salissa, olettehan myös silloin ajoissa sillä esitys alkaa klo 9.

46 viikon touhuja

Tällä viikolla kävimme maanantaina metsäretkellä. Olemme leikkineet eri leikkitiloissa pienryhmissä ja ulkoilleet päivittäin. Torstaina saimme nauttia ihanasta satuhieronnasta. Lapset ovat nauttineet kurkilaisen aamuhetkestä ja olleet niissä innolla mukana laulellen, soitellen tanssien ja leikkien. 
Kurkkailkaa kurkibussin kuvaseinää ulkoeteisestä, siellä on paljon kuvia viikon varrelta :) 

Laaten lokeroihin on jaettu kuvauslupa laput koskien virtuaalista joulujuhlan tekoa. 

Muistakaa käydä ilmoittamassa hoidon tarve 21-31.12 ajalle sähköiseen järjestelmään. Ilmoittakaa hoitoaika/ennalta ilmoitettu poissaolo. Huomioikaa että tuolla ajan jaksolla lapset hoidetaan Maahisten päiväkodissa ja Tammitarhan päiväkoti on suljettuna.

Viikon 45 kuulumisia

Kurkilinjan aamunavauksissa olemme tällä viikolla lauleneet, loruilleet, liikkuneet, tanssineet, soittaneet ja ennen kaikkea naurettu ja viihdytty. Pienryhmä hetkissä olemme leikkineet eri leikkihuoneissa ja pihalla ollaan leikitty mm. metsän juhlia, joissa tehtiin hiekkakakkuja laulellen, ostettiin ilmapalloja, leikittiin karhu nukkuu- leikkiä, liikuttiin eri tavoin sekä laulettiin ja loruteltiin. Saimme myös nauttia ihanasti satuhieronnasta.

Pienten päädyn eteisessä on nähtävissä kuvia toiminnasta. Kannattaa kurkkailla mitä kaikkea meidän viikkoihimme mahtuu. Ideana toiminnan dokumentoinnissa on se, että kurkibussi on sen viikon kohdalla joka meneillään ja kuvia on lopulta näkyvissä yhteensä 3 viikon ajalta kerrallaan. Tällä hetkellä näkyvissä edellinen viikko (44) ja tämä viikko (45) kuvineen. Kurkibussi aamunavaus on kaikille pienten päädyn lapsille yhteinen ja alkaa joka aamu noin klo 8.30. Tämän jälkeen jakaannumme pienryhmä toimintaan sisälle/ulos.

Toivotamme kaikkiin perheisiin mitä parhainta Isänpäivää!

HUOM! TÄRKEÄÄ! Tiedoksenne tässä kohtaa jo, että joulun aikana 21.12-31.12 on avoinna ainoastaan päiväkoti Maahiset. Ilmoittakaa sähköiseen järjestelmään lapsenne hoidon tarve/ennalta ilmoitettu poissa olo viimeistään 2.12 mennässä! Huomioikaa, että vain varattu hoitoaika takaa päivähoitopaikan kyseisellä ajan jaksolla! Kiitos yhteistyöstä.

Viikon 43 kuulumisia

Tällä viikolla kokoonnuimme yhteiseen Kurkilinja aamunavaukseen ma-to aamuisin. Rouva Kurjen kanssa mm. laulettiin tanssittiin, jumpattiin, nimettiin värejä, harjoiteltiin soittamista ja nimettiin soittimia (rumpu, guiro, rytmikapulat). Nähtiinpä myös nukketeatteri esitys kurkilaisen linja-auton sanoitukseen liittyen ja tiistaina vietimme kurjen kanssa valtakunnallista nallepäivää. Nallen kanssa nimettiin kehon osia, jumpattiin ja tanssittiin. 
Olemme toimineen pienryhmissä niin sisällä kuin ulkona toimien. Olemme leikkineet kotileikissä, muumihuoneessa, nallehuoneessa ja sitten olemme tehneet erilaisia salaisuus askarteluja lasten kanssa iltapäivisin. Perjantai aamuna saimme nauttia ihanasta tarinallisesta halloween juhlasta, jonka aikana laulettiin, tanssittiin ja askarreltiin lapsille haamu. Söimme herkullisia halloween teemaisia vaahtokarkkeja ja saimme nauttia noidan vihreää taikalientä (mehua).

Henkilöstön koulutuksen vuoksi ensi viikon kirjastoretki on peruttu. Yhteissynttäreitä tulemme siirtämään hieman myöhempään ajankohtaan.

Kuulumisia Taaperoiden viikosta

Tällä viikolla olemme leikkineet pienryhmissä. Olemme aloittaneet yhteisesti aamuja kurkilinjalla, jossa ollaan laulettu, tanssittu, jumpattu sekä ennen kaikkea tutustuttu valkohattuiseen ja punahuiviseen rouva kurkeen. Rouva kurki johdattaa meitä jatkossa aamuisin pienryhmätoimintaan, jota toteutetaan sisällä ja/tai ulkona koko pienten päädyn kesken. Päivän leikit sisältävät leikin kautta oppimista ja niissä toteutetaan monipuolisesti vasun eri sisältöjä oppimisen alueilta sekä laaja-alaisen osaamisen alueilta niin että lapsi on osallinen ja aktiivinen toimija.

"Kurkilaisen linja-auto pysäkillä odottaa,
linja-auton ikkunasta pieni siili kurkistaa,
nopeasti kyytiin liput tulee myyntiin,
mutkainen on tie, minne matka vie? "

Viikon 40 kuulumisia

Tällä viikolla olemme leikkineet kotileikissä, legoilla ja junaradalla, olleet päiväkodin salissa sekä leikkineet ja laulellut pihalla. Myös autoleikissä ja muumileikissä ollaan viihdytty. Olemme tehneet nuppipalapelejä, harjoitelleet silmän ja käden yhteistyötä rakentelussa sekä harjoitellut motorisia taitoja salissa. Lauluja, loruja ja kirjojen lukua on sisältynyt joka päivään. Välillä ollaan soiteltu myös rytmikapuloilla ja marakasseilla. Tämän viikon lauluja on ollut Pienen pieni veturi, Etana Elli, Piippolan vaari, Lapsi kullat ja Laiva, laiva. Rytmikädet on alkanut löytyä jokaiselta mukaan reisiin taputtelussa ja taputus kädet on myös hienosti mukana. Tuttujen laulujen toistaminen on alkanut näkyä selvästi taaperohetkissä ja osa lapsista on alkanut myös laulaa mukana hetkissä, osa laulalee hetken jälkeen siirryttäessä toiseen tilanteeseen :).

Ensi viikon jälkeen vietämme syyslomaa (vk42), jolloin olemme yhtä pienten päädyssä ja myös portaan päiväkodin lapset tulevat pienten päätyyn. Osa tutusta henkilökunnasta lomailee kyseisen viikon.

P.S Loppu vuoden tulevia tapahtumia on lisätty taaperoiden kalenteriin, jonka löydättä tältä sivulta rullaamalla hieman alas päin.

Viikon touhuja

Maanantaina leikimme kotileikissä. Herkuttelimme leipuri hiivan leipomia pullia ja suklaa leivoksia. Ulkoilussa teimme hiekkakakkuja ja laulelimme lentokoneista ja autoista. Taaperohetkessä lauloimme ja loruttelimme etanasta ja lauloimme i-ha-haa-laulua. Soitimme rytmikapuloilla.

Tiistaina juhlimme yhteissynttäreitä. Synttärit lähtivät käyntiin siten, että nallen postilaatikosta kuului rapinaa. Lapset kurkistivat postilaatikkoon ja sinne oli tupsahtanut posteljoonin laukku täynnä onnittelukortteja. Siirryimme kotileikki tilaan, jossa lauloimme sankareille onnittelulaulun ja sitten herkuttelimme sankareiden leipomalla omenapiirakalla ja mehulla.

Keskiviikkona leikimme kotileikissä ja muumilaaksossa. Taaperohetkellä meitä moikkasi ankka, jota lapset saivat syöttää. Lauloimme lauluja etanasta ja ihahaata.

Torstaina nallen postilaatikosta löytyi kirje. Nalle oli kadottanut ystävänsä ja kirjekuoresta löytyi kirje jossa hän pyysi lasten apua ja kuvat kadonneista ystävistä. Lapset etsivät kadonneita ystäviä ympäri nallehuonetta. Nallen kaverit olivat piilossa ja niitä piiloteltiin useampaan kertaan kun lasten riemu oli valtava kadonneita ystäviä löydettäessä :D Lapset menivät aina toiseen huoneeseen piilotuksen ajaksi ja nalle koputti oveen sekä kutsui lapsia etsimään kun kaverit olivat piilotettu. Taapero hetkessä vieraili pupu (Petteri Kaniini) jolle sai syöttää porkkanoita ja laulelimme pupun pitkistä korvista, soitimme rytmikapuloilla ja lauloimme etanoista. Pupu lauloi vielä lapsi kullat laulua, jossa lapset saivat käyttää rytmikäsiä taputellen reisiin ja käsiään yhteen.


Kuvassa kaksi lapsiryhmän lapsista tuo kuvan avulla paikoilleen pehmolelusuunnistuksessa löytämiään pehmoleluja. Kaksi pehmolelua on löydetty, kuusi on vielä löytämättä.

Perjantaina leikimme pienryhmissä muumilaaksossa ja autoleikissä. Lasten kanssa luettiin ja lauleltiin. Taaperohetkessä ankka vieraili katsomassa lapsia ja hänelle sai antaa ruokaa. Laulettiin etanoista ja hepoista ja soitettiin rytmikapuloilla. Laulettiin laiva, laiva-laulua.

Viikon kuulumisia

Maanantaina leikimme kotileikissä ja autoleikissä.

Tiistaina leikimme ulkona yhdessä terhojen kanssa. Sisällä leikimme kotileikissä. Iltapäivästä jatkoimme loput ikkunamaalaukset mustikoiden ja puolukoiden osalta valmiiksi.

Keskiviikkona elokuun ja syyskuun sankarit saivat leipoa. Leikimme Muumilaaksossa, lauloimme ja harjoittelimme onkimista.

Torstaina pidimme pienen mehuhetken. Leikimme hetken ulkona ja sisällä leikimme salissa. Jumppailtiin, laulettiin ja soitettiin. Ihahaa- Leipuri hiiva ja vesipisaroita laulut soitettiin moneen kertaan. Taaperoiden ryhmä on todella innokas muusikkipuuhissa, soittaminen ja laulaminen/- laululeikit on lapsista todella kivoja. Iltapäivästä tehtiin muovailuvahalla kakkuja.

Perjantaina askarreltiin. Harjoittelimme vesiväreillä maalaamista ja harjoittelimme sorminäppäryyttä: rypistely ja pinsettiote. Askartelun aikana harjoittelimme värejä vihreä, sininen ja punainen. Teimme hienot marja taideteokset, joissa on mustikoita ja puolukoita.

Viikon 37 puuhia

Maanantaina jakaannuimme pienten päässä omiin ryhmiin eli tästä viikosta eteenpäin aamupäivän toiminta-aikana 8.30-11 taaperot ja terhot toimivat eri ryhminä, joitain poikkeuksia tähän saattaa kuitenkin tulla. Olimme aamusta ensin sisällä leikkimässä ja sitten menimme ulkoilemaan klo 10 tietämillä. Ulkona teimme hiekkakakkuja ja laulelimme ja loruttelimme kakkujen teon lomassa. Kävimme pienellä retkellä ennen sisälle tuloa poimimme vaahtaran lehtiä taaperoiden päädyn tauluseinään puuhun kiinnitettäväksi. Lehdet menivät painon alle kuivumaan. Taaperohetkessä soitimme ryhtmikapuloilla i-ha-haa laulua ja loruttelimme etenasta. Etana-Elli laulu sai pienten suut hymyyn kun Elli kaatusi lopuksi selälleen. Lapsien välitön palaute oli: oli kivaa :) Taaperoiden kauden aikaisia lauluja voitte lukea taaperoiden sivuilta alalehdeltä lauluja. Voitte laulella lapsen kanssa kotona samoja lauluja yhdessä, toisaalta jos lapsi hyräilee joitakin sanoja tai sävelmiä niin sivulta voitte mahdollisesta saada vinkkiä mitä lapsi harjoittelee laulamaan.

Tiistaina kuulimme Sirpa Sironen-Hännisen runohetkeä. Pidimme laulullisen liikuntahetken, jossa harjoittelimme konttaamista, ryömimistä, kierimistä ja hyppimistä. Luimme nalle aiheisen kirjan, joka putkahti nallen postilaatikkoon ja loruttelimme etanasta ja lauloimme rytmikapuloilla soitellen.

Keskiviikkona teimme omenapainantaa ja olimme kotileikissä ja päiväkodin salissa. Harjoittelimme kipeämään puolapuilla ja harjoittelimme soittamaan eri soittimilla (putkipenaali, rytmimuna, marakassa, rytmikapulat ja kulkuset). Lopuksi teimme orkesterin, jossa jokaisella oli eri soitin ja esiinnyimme keittäjällemme. Lauloimme Ihahaa- laulua ja Vesipisaroita- laulua.

Torstaina teimme marjataideteoksen sormiväreillä ja nämä teokset saivatkin lähteä heti koteihin. Leikimme kotileikissä ja olimme päiväkodin salissa leikkimässä. Jatkoimme kiipeilyharjoituksia. Ja lauloimme laiva- laulua.

Perjantaina teimme sormiväreillä marjoja taaperoiden päädyn ruokatilaan. Lisäksi teimme ilmapallopainannalla karhuja ikkunoihin. Lapset saivat myös leikkiä puhtailla ilmapalloilla. Ulkoilussa nautimme kauniista säästä.p.s Lasten kasvunkansioihin on laitettu nyt jokaiselle lapselle joitakin kuvia. Kuvia lisäillään pikku hiljaa kauden aikana. Myös ryhmämme toiminnassa mukana olleita lauluja on kirjoitettu tänne pedaan alasivulle. Sieltä voitte nähdä laulujen sanat ja laulella niitä yhdessä lapsen kanssa. Tai voitte saatte vinkkiä jos lapsi tapailee joitakin sanoja, mistä laulusta voisi olla kyse :) . Alasivulle on tehty myös koontia tämän hetkisistä nallen seikkailuista.

Tällä viikolla (vk 36) puuhailimme...

...maanantaina leivoimme kesäkurpitsasta kakkua. Saimme yhdeltä perheeltä kesäkurpitsan lahjoituksena ja tänään teimme siitä kakun. Ensin maistelimme kesäkurpitsaa ja nimesimme asioita, joita käytimme taikinaan. Laskimme myös munat, joita tuli taikinaan kolme. Sitten sekoittelimme munat ja kuivat aineet erikseen ja lopulta laitoimme kaikki aineet yhteen. Lapset kuljettivat kakkua uuniin ja jäimme päiväkodin saliin leikkimään. Laskimme liukumäkeä, leikimme keppihepoilla ja soitimme erilaisilla soittimille laulaen i-ha-haa laulua. Soitimme marakasseja, kehärumpua, kulkusia, rytmikapuloita, rytmimunia, triangelia, boom whackerseillä, guiroa ja putkipenaalia. Lauloimme myös pikku jänö nukkuu laulua ja viisi pientä sammakkoa laulua.

Taaperoiden ryhmätilaan johdattaa nallen tassut. Jo kauden alkuvaiheilla maalasimme yhdessä terholasten kanssa karhun kolon, koska nallella ei ollut kotia. Nalle on ollut eksyksissä ja etsimme hänet omaan koloonsa yhdessä lasten kanssa. Nalle asettui kotiinsa ja nyt nallelle on tullut oma postilaatikko, josta putkahtelee meille postia. Postilaatikosta löytyy jatkossa silloin tällöin toiminnallisia tehtäviä, joiden kautta toteutamme vasuihin pohjautuvaa työtä taaperoiden ryhmässä.


Tiistaina nallen postilaatikosta tuli teloja ja vihreää maalia. Pääsimme maalaamaan muumilaaksoon ruohikkoa.
Keskiviikkona askartelimme sieniä. Harjoittelimme repimistä, saksilla leikkaamista sekä saimme maalata sormimaaleilla. Aivan ihana kärpässieni meri täytti taaperoiden ruokatilassa olevaa seinätaulua.
Torstaina leikimme sisällä ja ulkona ja saimme vieraaksemme Forssan lehden toimittajan ja kuvaajan tekemään juttua uudituneista leikkiympäristöistämme. Juttu ilmestyy meillekin vielä yllätyksenä olevana ajankohtana.
Perjantaina leikimme sisällä ja ulkona vierailimme isommalla pihalla.

Leikkipaikkojen esittelyä

Taaperoiden ja terhojen ryhmätilat ovat yhteisessä käytössä kaikilla pienten päädyn lapsilla. Esittelen kauden aluksi teille peda.netin välityksellä tämän hetkisiä leikkipaikkoja. Leikkipaikat tulevat muuntumaan kauden aikana, mutta tässä pieniä maistiaisia tämän hetken tiloistamme.

Tämä maja on tarkoitettu kirjojen ja lehtien lukupisteeksi. Pohjalla on pehmeitä taljoja ja pehmeiden muotopalojen päällä voi joko istua tai painaa pään tyynyyn. Majan vieressä on lapsien tasolle laitettuna valikoima kirjoja. Kirjat tulevat vaihtuvaan teemojen, vuoden aikojen ja lasten mielenkiinnon kohteiden mukaan kauden aikana. Kirjojen päällä on käsinukkeja, joita voimme käyttää mukana toiminnassa ja tarttua lasten ideoihin. Kirjanurkkaus sijaitsee taaperoiden ryhmätiloissa, samassa tilassa myös ruokailemme lasten kanssa.

Taaperoiden eteisessä on lasten mielenkiinnon kohteista noussut Ryhmä Hau- leikkipiste. Tässä leikkipisteessä on mahdollista myös aikuisen valvonnassa harjoitella tuseeilla piirtämistä. Kuvat ovat pois pyyhittäviä ja taiteilu on mahdollista aina uudelleen ja uudelleen :)

Tervetuloa uuteen toimintakauteen ja Taaperoiden ryhmään

Uusi kausi on pyörähtynyt käyntiin, lämpimästi tervetuloa mukaan. Olemme olleet yhtä elokuun alun ajan Terhot-ryhmän kanssa ja tehneet tuottoisaa yhteistyötä. Olemme tehneet paljon oppimisympäristöön liittyviä maalaus töitä ja oppimisympäristöt ovat muokkaantuneet ja tulevat muuttumaan vielä tulevien viikkojen ajan.

Lapset ovat maalanneet mm. tulevaan muumihuoneeseen puita ja kuusia useampana päivänä. Lapset ovat saaneet maalata myös eteisessä näkyvän auton ajovaloja ja renkaita. Olemme maalanneet myös karhunpesää, joka olikin iso kahden päivän urakka sekin.Tällä viikolla karhunpesän asukas oli eksynyt matkalla Tammitarhaan. Hän oli lähettänyt postia pienten pään lapsille ja hän pyysi kirjeessään apua lapsilta. Lähdimme etsimään pörröistä ja vaaleanruskeaa ystävää pienten päädystä, kuljimme läpi kaikkien huoneiden kunnes kotileikkitilasta löysimme nallen juomassa aamuteetä ja odottamassa ystäviä leikkimään. Jäimme nallen seuraan kotileikkeihin ja lopuksi veimme nallen omaan karhunpesään, jonka kattoon laitetut valot pistimme päälle merkiksi siitä, että nalle on saapunut kotiinsa. Nalle projektista tullaan tekemään oma alalehti taaperoiden sivulle, josta voitte tarkemmin seurata nallen matkaa.
Taaperoiden etusivulla on myös kalenteri johon tulemme laittamaan spesiaaleja päiviä tiedoksi hyvissä ajoin. Muutoin päivämme sisältävät leikkiä, laulua, lukemista, askartelua ja maalaamista jne jne. Päiväkodissa on hyvä olla vaatetus, joka soveltuu kaikenlaiseen tekemiseen sillä nallen postilaatikosta saattaa tupsahdella jos jonkinnäköistä puuhaa lapsille nallen kanssa tehtäväksi.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä