Tammen Taaperot

Kuulumisia Taaperoiden viikosta

Tällä viikolla olemme leikkineet pienryhmissä. Olemme aloittaneet yhteisesti aamuja kurkilinjalla, jossa ollaan laulettu, tanssittu, jumpattu sekä ennen kaikkea tutustuttu valkohattuiseen ja punahuiviseen rouva kurkeen. Rouva kurki johdattaa meitä jatkossa aamuisin pienryhmätoimintaan, jota toteutetaan sisällä ja/tai ulkona koko pienten päädyn kesken. Päivän leikit sisältävät leikin kautta oppimista ja niissä toteutetaan monipuolisesti vasun eri sisältöjä oppimisen alueilta sekä laaja-alaisen osaamisen alueilta niin että lapsi on osallinen ja aktiivinen toimija.

"Kurkilaisen linja-auto pysäkillä odottaa,
linja-auton ikkunasta pieni siili kurkistaa,
nopeasti kyytiin liput tulee myyntiin,
mutkainen on tie, minne matka vie? "

Viikon 40 kuulumisia

Tällä viikolla olemme leikkineet kotileikissä, legoilla ja junaradalla, olleet päiväkodin salissa sekä leikkineet ja laulellut pihalla. Myös autoleikissä ja muumileikissä ollaan viihdytty. Olemme tehneet nuppipalapelejä, harjoitelleet silmän ja käden yhteistyötä rakentelussa sekä harjoitellut motorisia taitoja salissa. Lauluja, loruja ja kirjojen lukua on sisältynyt joka päivään. Välillä ollaan soiteltu myös rytmikapuloilla ja marakasseilla. Tämän viikon lauluja on ollut Pienen pieni veturi, Etana Elli, Piippolan vaari, Lapsi kullat ja Laiva, laiva. Rytmikädet on alkanut löytyä jokaiselta mukaan reisiin taputtelussa ja taputus kädet on myös hienosti mukana. Tuttujen laulujen toistaminen on alkanut näkyä selvästi taaperohetkissä ja osa lapsista on alkanut myös laulaa mukana hetkissä, osa laulalee hetken jälkeen siirryttäessä toiseen tilanteeseen :).

Ensi viikon jälkeen vietämme syyslomaa (vk42), jolloin olemme yhtä pienten päädyssä ja myös portaan päiväkodin lapset tulevat pienten päätyyn. Osa tutusta henkilökunnasta lomailee kyseisen viikon.

P.S Loppu vuoden tulevia tapahtumia on lisätty taaperoiden kalenteriin, jonka löydättä tältä sivulta rullaamalla hieman alas päin.

Taaperoiden spesiaalit tapahtumat

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko40

28 September 2020 Thursday
29 September 2020 Thursday
30 September 2020 Thursday
1 October 2020 Thursday
2 October 2020 Thursday
3 October 2020 Thursday
4 October 2020 Thursday

Viikko41

5 October 2020 Thursday
6 October 2020 Thursday
7 October 2020 Thursday
8 October 2020 Thursday
9 October 2020 Thursday
10 October 2020 Thursday
11 October 2020 Thursday

Viikko43

19 October 2020 Thursday
20 October 2020 Thursday
21 October 2020 Thursday
22 October 2020 Thursday
23 October 2020 Thursday
24 October 2020 Thursday
25 October 2020 Thursday

Viikko44

26 October 2020 Thursday
27 October 2020 Thursday
28 October 2020 Thursday
29 October 2020 Thursday
30 October 2020 Thursday
31 October 2020 Thursday
1 November 2020 Thursday
Ilmoittautuminen

Viikon touhuja

Maanantaina leikimme kotileikissä. Herkuttelimme leipuri hiivan leipomia pullia ja suklaa leivoksia. Ulkoilussa teimme hiekkakakkuja ja laulelimme lentokoneista ja autoista. Taaperohetkessä lauloimme ja loruttelimme etanasta ja lauloimme i-ha-haa-laulua. Soitimme rytmikapuloilla.

Tiistaina juhlimme yhteissynttäreitä. Synttärit lähtivät käyntiin siten, että nallen postilaatikosta kuului rapinaa. Lapset kurkistivat postilaatikkoon ja sinne oli tupsahtanut posteljoonin laukku täynnä onnittelukortteja. Siirryimme kotileikki tilaan, jossa lauloimme sankareille onnittelulaulun ja sitten herkuttelimme sankareiden leipomalla omenapiirakalla ja mehulla.

Keskiviikkona leikimme kotileikissä ja muumilaaksossa. Taaperohetkellä meitä moikkasi ankka, jota lapset saivat syöttää. Lauloimme lauluja etanasta ja ihahaata.

Torstaina nallen postilaatikosta löytyi kirje. Nalle oli kadottanut ystävänsä ja kirjekuoresta löytyi kirje jossa hän pyysi lasten apua ja kuvat kadonneista ystävistä. Lapset etsivät kadonneita ystäviä ympäri nallehuonetta. Nallen kaverit olivat piilossa ja niitä piiloteltiin useampaan kertaan kun lasten riemu oli valtava kadonneita ystäviä löydettäessä :D Lapset menivät aina toiseen huoneeseen piilotuksen ajaksi ja nalle koputti oveen sekä kutsui lapsia etsimään kun kaverit olivat piilotettu. Taapero hetkessä vieraili pupu (Petteri Kaniini) jolle sai syöttää porkkanoita ja laulelimme pupun pitkistä korvista, soitimme rytmikapuloilla ja lauloimme etanoista. Pupu lauloi vielä lapsi kullat laulua, jossa lapset saivat käyttää rytmikäsiä taputellen reisiin ja käsiään yhteen.


Kuvassa kaksi lapsiryhmän lapsista tuo kuvan avulla paikoilleen pehmolelusuunnistuksessa löytämiään pehmoleluja. Kaksi pehmolelua on löydetty, kuusi on vielä löytämättä.

Perjantaina leikimme pienryhmissä muumilaaksossa ja autoleikissä. Lasten kanssa luettiin ja lauleltiin. Taaperohetkessä ankka vieraili katsomassa lapsia ja hänelle sai antaa ruokaa. Laulettiin etanoista ja hepoista ja soitettiin rytmikapuloilla. Laulettiin laiva, laiva-laulua.

Viikon kuulumisia

Maanantaina leikimme kotileikissä ja autoleikissä.

Tiistaina leikimme ulkona yhdessä terhojen kanssa. Sisällä leikimme kotileikissä. Iltapäivästä jatkoimme loput ikkunamaalaukset mustikoiden ja puolukoiden osalta valmiiksi.

Keskiviikkona elokuun ja syyskuun sankarit saivat leipoa. Leikimme Muumilaaksossa, lauloimme ja harjoittelimme onkimista.

Torstaina pidimme pienen mehuhetken. Leikimme hetken ulkona ja sisällä leikimme salissa. Jumppailtiin, laulettiin ja soitettiin. Ihahaa- Leipuri hiiva ja vesipisaroita laulut soitettiin moneen kertaan. Taaperoiden ryhmä on todella innokas muusikkipuuhissa, soittaminen ja laulaminen/- laululeikit on lapsista todella kivoja. Iltapäivästä tehtiin muovailuvahalla kakkuja.

Perjantaina askarreltiin. Harjoittelimme vesiväreillä maalaamista ja harjoittelimme sorminäppäryyttä: rypistely ja pinsettiote. Askartelun aikana harjoittelimme värejä vihreä, sininen ja punainen. Teimme hienot marja taideteokset, joissa on mustikoita ja puolukoita.

Viikon 37 puuhia

Maanantaina jakaannuimme pienten päässä omiin ryhmiin eli tästä viikosta eteenpäin aamupäivän toiminta-aikana 8.30-11 taaperot ja terhot toimivat eri ryhminä, joitain poikkeuksia tähän saattaa kuitenkin tulla. Olimme aamusta ensin sisällä leikkimässä ja sitten menimme ulkoilemaan klo 10 tietämillä. Ulkona teimme hiekkakakkuja ja laulelimme ja loruttelimme kakkujen teon lomassa. Kävimme pienellä retkellä ennen sisälle tuloa poimimme vaahtaran lehtiä taaperoiden päädyn tauluseinään puuhun kiinnitettäväksi. Lehdet menivät painon alle kuivumaan. Taaperohetkessä soitimme ryhtmikapuloilla i-ha-haa laulua ja loruttelimme etenasta. Etana-Elli laulu sai pienten suut hymyyn kun Elli kaatusi lopuksi selälleen. Lapsien välitön palaute oli: oli kivaa :) Taaperoiden kauden aikaisia lauluja voitte lukea taaperoiden sivuilta alalehdeltä lauluja. Voitte laulella lapsen kanssa kotona samoja lauluja yhdessä, toisaalta jos lapsi hyräilee joitakin sanoja tai sävelmiä niin sivulta voitte mahdollisesta saada vinkkiä mitä lapsi harjoittelee laulamaan.

Tiistaina kuulimme Sirpa Sironen-Hännisen runohetkeä. Pidimme laulullisen liikuntahetken, jossa harjoittelimme konttaamista, ryömimistä, kierimistä ja hyppimistä. Luimme nalle aiheisen kirjan, joka putkahti nallen postilaatikkoon ja loruttelimme etanasta ja lauloimme rytmikapuloilla soitellen.

Keskiviikkona teimme omenapainantaa ja olimme kotileikissä ja päiväkodin salissa. Harjoittelimme kipeämään puolapuilla ja harjoittelimme soittamaan eri soittimilla (putkipenaali, rytmimuna, marakassa, rytmikapulat ja kulkuset). Lopuksi teimme orkesterin, jossa jokaisella oli eri soitin ja esiinnyimme keittäjällemme. Lauloimme Ihahaa- laulua ja Vesipisaroita- laulua.

Torstaina teimme marjataideteoksen sormiväreillä ja nämä teokset saivatkin lähteä heti koteihin. Leikimme kotileikissä ja olimme päiväkodin salissa leikkimässä. Jatkoimme kiipeilyharjoituksia. Ja lauloimme laiva- laulua.

Perjantaina teimme sormiväreillä marjoja taaperoiden päädyn ruokatilaan. Lisäksi teimme ilmapallopainannalla karhuja ikkunoihin. Lapset saivat myös leikkiä puhtailla ilmapalloilla. Ulkoilussa nautimme kauniista säästä.p.s Lasten kasvunkansioihin on laitettu nyt jokaiselle lapselle joitakin kuvia. Kuvia lisäillään pikku hiljaa kauden aikana. Myös ryhmämme toiminnassa mukana olleita lauluja on kirjoitettu tänne pedaan alasivulle. Sieltä voitte nähdä laulujen sanat ja laulella niitä yhdessä lapsen kanssa. Tai voitte saatte vinkkiä jos lapsi tapailee joitakin sanoja, mistä laulusta voisi olla kyse :) . Alasivulle on tehty myös koontia tämän hetkisistä nallen seikkailuista.

Tällä viikolla (vk 36) puuhailimme...

...maanantaina leivoimme kesäkurpitsasta kakkua. Saimme yhdeltä perheeltä kesäkurpitsan lahjoituksena ja tänään teimme siitä kakun. Ensin maistelimme kesäkurpitsaa ja nimesimme asioita, joita käytimme taikinaan. Laskimme myös munat, joita tuli taikinaan kolme. Sitten sekoittelimme munat ja kuivat aineet erikseen ja lopulta laitoimme kaikki aineet yhteen. Lapset kuljettivat kakkua uuniin ja jäimme päiväkodin saliin leikkimään. Laskimme liukumäkeä, leikimme keppihepoilla ja soitimme erilaisilla soittimille laulaen i-ha-haa laulua. Soitimme marakasseja, kehärumpua, kulkusia, rytmikapuloita, rytmimunia, triangelia, boom whackerseillä, guiroa ja putkipenaalia. Lauloimme myös pikku jänö nukkuu laulua ja viisi pientä sammakkoa laulua.

Taaperoiden ryhmätilaan johdattaa nallen tassut. Jo kauden alkuvaiheilla maalasimme yhdessä terholasten kanssa karhun kolon, koska nallella ei ollut kotia. Nalle on ollut eksyksissä ja etsimme hänet omaan koloonsa yhdessä lasten kanssa. Nalle asettui kotiinsa ja nyt nallelle on tullut oma postilaatikko, josta putkahtelee meille postia. Postilaatikosta löytyy jatkossa silloin tällöin toiminnallisia tehtäviä, joiden kautta toteutamme vasuihin pohjautuvaa työtä taaperoiden ryhmässä.


Tiistaina nallen postilaatikosta tuli teloja ja vihreää maalia. Pääsimme maalaamaan muumilaaksoon ruohikkoa.
Keskiviikkona askartelimme sieniä. Harjoittelimme repimistä, saksilla leikkaamista sekä saimme maalata sormimaaleilla. Aivan ihana kärpässieni meri täytti taaperoiden ruokatilassa olevaa seinätaulua.
Torstaina leikimme sisällä ja ulkona ja saimme vieraaksemme Forssan lehden toimittajan ja kuvaajan tekemään juttua uudituneista leikkiympäristöistämme. Juttu ilmestyy meillekin vielä yllätyksenä olevana ajankohtana.
Perjantaina leikimme sisällä ja ulkona vierailimme isommalla pihalla.

Leikkipaikkojen esittelyä

Taaperoiden ja terhojen ryhmätilat ovat yhteisessä käytössä kaikilla pienten päädyn lapsilla. Esittelen kauden aluksi teille peda.netin välityksellä tämän hetkisiä leikkipaikkoja. Leikkipaikat tulevat muuntumaan kauden aikana, mutta tässä pieniä maistiaisia tämän hetken tiloistamme.

Tämä maja on tarkoitettu kirjojen ja lehtien lukupisteeksi. Pohjalla on pehmeitä taljoja ja pehmeiden muotopalojen päällä voi joko istua tai painaa pään tyynyyn. Majan vieressä on lapsien tasolle laitettuna valikoima kirjoja. Kirjat tulevat vaihtuvaan teemojen, vuoden aikojen ja lasten mielenkiinnon kohteiden mukaan kauden aikana. Kirjojen päällä on käsinukkeja, joita voimme käyttää mukana toiminnassa ja tarttua lasten ideoihin. Kirjanurkkaus sijaitsee taaperoiden ryhmätiloissa, samassa tilassa myös ruokailemme lasten kanssa.

Taaperoiden eteisessä on lasten mielenkiinnon kohteista noussut Ryhmä Hau- leikkipiste. Tässä leikkipisteessä on mahdollista myös aikuisen valvonnassa harjoitella tuseeilla piirtämistä. Kuvat ovat pois pyyhittäviä ja taiteilu on mahdollista aina uudelleen ja uudelleen :)

Tervetuloa uuteen toimintakauteen ja Taaperoiden ryhmään

Uusi kausi on pyörähtynyt käyntiin, lämpimästi tervetuloa mukaan. Olemme olleet yhtä elokuun alun ajan Terhot-ryhmän kanssa ja tehneet tuottoisaa yhteistyötä. Olemme tehneet paljon oppimisympäristöön liittyviä maalaus töitä ja oppimisympäristöt ovat muokkaantuneet ja tulevat muuttumaan vielä tulevien viikkojen ajan.

Lapset ovat maalanneet mm. tulevaan muumihuoneeseen puita ja kuusia useampana päivänä. Lapset ovat saaneet maalata myös eteisessä näkyvän auton ajovaloja ja renkaita. Olemme maalanneet myös karhunpesää, joka olikin iso kahden päivän urakka sekin.Tällä viikolla karhunpesän asukas oli eksynyt matkalla Tammitarhaan. Hän oli lähettänyt postia pienten pään lapsille ja hän pyysi kirjeessään apua lapsilta. Lähdimme etsimään pörröistä ja vaaleanruskeaa ystävää pienten päädystä, kuljimme läpi kaikkien huoneiden kunnes kotileikkitilasta löysimme nallen juomassa aamuteetä ja odottamassa ystäviä leikkimään. Jäimme nallen seuraan kotileikkeihin ja lopuksi veimme nallen omaan karhunpesään, jonka kattoon laitetut valot pistimme päälle merkiksi siitä, että nalle on saapunut kotiinsa. Nalle projektista tullaan tekemään oma alalehti taaperoiden sivulle, josta voitte tarkemmin seurata nallen matkaa.
Taaperoiden etusivulla on myös kalenteri johon tulemme laittamaan spesiaaleja päiviä tiedoksi hyvissä ajoin. Muutoin päivämme sisältävät leikkiä, laulua, lukemista, askartelua ja maalaamista jne jne. Päiväkodissa on hyvä olla vaatetus, joka soveltuu kaikenlaiseen tekemiseen sillä nallen postilaatikosta saattaa tupsahdella jos jonkinnäköistä puuhaa lapsille nallen kanssa tehtäväksi.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä