13.4.6 Uskonto

Paikallisesti päätettävät asiat LOPPI

1.luokka:
T1-3:
S1: Tutustutaan uskonnollisiin ja katsomuksellisiin tapoihin lähtökohtana oppilaan oma perhe. Käsitellään kirkkovuoden suurimmat juhlat vuodenkierron mukaan. Ainakin joulu, pääsiäinen ja pyhäinpäivä tulevat ensimmäisellä luokalla. Raamatun kertomusten avulla opitaan käsitteitä ja symboleja.
S2: Otetaan esille lähiympäristössä toimivat uskonnolliset yhteisöt.
S3: Kirkkovuoden juhlien yhteydessä syntymän ja kuoleman kysymykset tulevat esille. Yhdessä pohditaan tekoja ja niiden seurauksia esim. anteeksi antamista.
T4:
S2: seurakunnan pitämät päivänavaukset ja mahdolliset jumalanpalvelukset.Tuodaan esille uskonnottomuus ja elämänkatsomustieto.
T5-6:
S1 ja S3:Tunneilla keskustellaan oppilaiden omista kokemuksista. Kertomusten avulla eläydytään toisen asemaan ja mietitään oikeaa ja väärää.
T7:
S3: Kuvitteellisten tapahtumien ja henkilöiden kautta lähestytään vastuukysymyksiä.
T8:
S1 ja S3: harjoitellaan keskustelemista, sekä ilmaisemista että kuuntelemista

2. luokka:
T1-3:
S1: Laajennetaan tutustumista omaan sukuun ja sen historiaan esimerkiksi piirtämällä sukupuu.
Lisätään ja syvennetään kirkkovuoden juhlien tuntemusta. Otetaan mukaan uusia juhlapäiviä, kuten Mikkelinpäivä, laskiainen ja Marianpäivä. Raamatun kertomusten kautta opitaan lisää käsitteitä ja symboleja.
S2: Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan lähiympäristön uskonnollisiin yhteisöihin enemmän.
T4:
S2: Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan oppilaiden omien kokemusten tai vierailijoiden kautta erilaiseen uskonnolisuuteen.
T5-6:
Tunneilla keskustellaan oppilaiden omista kokemuksista. Kertomusten avulla eläydytään toisen asemaan ja mietitään oikeaa ja väärää.
T7:
S3: Opetellaan arvioimaan syitä ja seurauksia kuvitteellisten tapahtumien ja henkilöiden kautta.
T8:
S1 ja S3: Opetellaan perustelemaan omia mielipiteitä


Lähtökohtana oma kokemusmaailma ja kosketus uskonnollisuuteen. Alaluokilla painottuu piirtäminen kirjoittamisen sijaan ja kuunteleminen oman lukemisen sijaan. Askartelun avulla konkretisoidaan asioita.
Musiikin avulla voidaan elävöittää opetusta.

Mahdollisuuksien mukaan Lopen seurakunnan työntekijän vierailu/vierailut oppitunnilla.

Tietotekniikkaa käytetään hyödyksi, jos sitä on saatavilla. Internetin avulla tutustutaan esim. kirkkorakennuksiin ja kirkollisiin tilaisuuksiin.
Käytetään draamaa apuna esim. etiikan opetuksessa. Tehdään töitä ryhmissä.

Oppiaineen luonne on sellainen, että eriyttäminen tulee luonnollisesti tehtävien sisällä.
Tehostetun ja erityisen tuen oppilaille tarjotaan heille henkilökohtaisesti räätälöityjä tukimuotoja, kuten äänikirjat, mahdollisuus suorittaa kokeet suullisesti sekä vähemmän tai ei lainkaan ulkoa opittavia asioita.

Sanallinen arviointi perustuu tuntityöskentelyyn ja siinä otetaan huomioon myös mahdollisista kotitehtävistä huolehtiminen.