5.5.4.2 Tehostettu tuki

Tehostettu tuki


Tehostettu tuki toteutuu, kun varhaiskasvatuksen pedagogiikka ja sen lisäksi toteutettu yleinen tuki ei vastaa riittävästi lapsen tuen tarpeeseen. Yleiseen tukeen verrattuna tehostettu tuki on yksilöllisempää ja intensiteetiltään voimakkaampaa tukea. Tehostetussa tuessa käytetään tavallisesti useita tuen toteuttamistapoja. Tuki pohjautuu huoltajien kanssa tehtävään yhteistyöhön, lapsen kuulemiseen (ikä- ja kehitystaso huomioiden), varhaiskasvatuksen henkilöstön havainnointiin sekä varhaiskasvatuksen erityisopettajan asiantuntemukseen. Saattaa olla, että lapsen asioissa on jo tehty yhteistyötä Kymsoten lasten neuvolan, terapeutti- ja psykologipalveluiden sekä perheneuvolan kanssa. Monialainen yhteistyö toteutuu tiiviissä yhteistyössä huoltajien kanssa. Tehostetusta tuesta tehdään hallintopäätös. Veo valmistelee päätösesityksen ja välittää sen kirjaamon kautta erityisopetuksen suunnittelijalle. 

Tehostessa tuessa käytetään yhtä aikaa monenlaisia toteuttamistapoja. Tuki aloitetaan heti tuen tarpeen ilmettyä.
Tuki on
 

- intensiteetiltään voimakkaampaa ja vahvemmin lapsen yksilölliset tarpeet huomioivaa kuin yleisen tuen aikana.  
- lyhytkestoista tai pidempään jatkuvaa.
- käytetään samanaikaisesti sekä säännöllisesti useita tuen muotoja (pedagoginen, rakenteellinen ja hoidollinen).
 
- kirjattu lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan, jonka laadinnasta vastaa esisijaisesti varhaiskasvatuksen opettaja. 

Tehostetussa tuessa vahvistetaan sekä yksilöllistä että yhteisöllistä tuen suunnittelua. Tehostetun tuen suunnitteluprosessissa varhaiskasvatuksen opettaja huolehtii lapsen ja huoltajien osallisuudesta. Hän tekee yhteistyötä ryhmän muiden ammattilaisten, varhaiskasvatuksen erityisopettajan sekä lapsen kehityksen tukemisessa mukana olevien yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Lapsen huoltajat ja lapsi itse (ikä ja kehitystaso huomioiden) ovat osallisina lapsen varhaiskasvatussuunnitelman laadinnassa. Tapauskohtaisesti mukana suunnitelman tekemisessä voivat olla myös lapsen tukemisen yhteistyökumppanit (esim. terapeutti, sairaanhoidon asiantuntijat). Lapsen vasu täydentyy tarvittaessa yksilöllisellä lääkehoidon tai hoitotoimenpiteiden suunnitelmalla. Lapsen vasu-kaavakkeeseen on kirjattu kohdat vasun laadinta-, seuranta- ja arviointiprosessille. 

Tehostetun tuen aikana voidaan käyttää kaikkia samoja tukitoimenpiteitä (intensiivisemmin) kuin varhaiskasvatuksessa yleensä. Vastaavasti tehostetun tuen menetelmiä voidaan hyödyntää osana ryhmän varhaiskasvatusta. Erityisopettajan antaman tuen, lapsen yksilöllisen ohjauksen, joustavien ryhmittelyjen ja kodin kanssa tehtävän yhteistyön merkitys korostuu tehostetun tuen aikana. Tuki järjestetään laadultaan ja määrältään lapsen kehitystason sekä yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Varhaiskasvatuksessa huolehditaan lapsen mahdollisuuksista valintojen tekemiseen, oppimisen iloon ja onnistumisen kokemuksiin yksilönä kuin myös ryhmän jäsenenä.  

Lapsen tehostetun tuen riittävyyttä seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Mikäli lapsen tilanteessa tapahtuu muutoksia (tarpeet, oppimisympäristö yms.), lapsen varhaiskasvatussuunnitelma tarkistetaan vastaamaan lapsen tuen tarvetta. Lapsen tuen tarve voi oleellisesti vähentyä. Tällöin hänen kehitys ja oppiminen etenevät esimerkiksi varhaiskasvatuksessa toteutetun yleisen tuen (luvussa 5.5.4.1) turvin. Kun tehostettua tukea ei enää tarvita, kumotaan tehostetun tuen päätös ja kirjataan muutos näkyviin lapsen vasu-lomakkeeseen. Seurantaa ja arviointia tehdään yhteistyössä lapsen, huoltajien sekä mahdollisesta lapsen kuntoutuksesta ja hoidosta vastaavien ammattilaisten kanssa. Varhaiserityiskasvatuksen käsikirjasta löytyy lapsen tuen tasojen kuvaukset.