Varhaiskasvatus

Arviointia lasten kanssa

Lapset ovat viime kuukausien ajan Kotkan päiväkodeissa harjoitelleet käyttämään arviointikortteja. Korttia on kutsuttu naamakortiksi, ilmekortiksi, mielikortiksi, tunnemittariksi ym. On pohdittu muun muassa, miltä minusta tuntuu, miten onnistuttiin, oliko tekeminen vaikeaa, miten aikuisen leikki sujuu. Lasten osallisuus arvioinnissa on tärkeää ja uuden vasun mukaista. Harjoitellaan sitä nyt yhdessä ja koetaan, miten jokainen voi vaikuttaa mielipiteillään.

Viiru ja kanat karkuteillä

Hovinpuiston kesäajan lapset ja aikuiset tutustuivat Karhulan hovin eli kartanon pihapiiriin miettien kartanon elämää. Joku lapsista huomasi siellä punaisen Pesosen talon. Seurue oli huudellut Viirua ja Pesosta pitkään.

Tästä lasten huomiosta ja huutelusta poiki ajatus jatkaa tätä etsintää. Itse Pesonen saapui talolle etsimään karannutta Viirua. Talon ympäristössä oli myös karanneita kanoja, joiden Pesonen kertoi kuuluvan Anttilan muorille (jolle kuulemma talokin oikeasti kuului). Yhdessä lapset ja aikuiset sekä Pesonen auttoivat toisiaan löytämään kanat ja Viirun.

Jokaiseen lapsiryhmään monistettiin vielä päiväkodilla omat Viiru-kissat, joiden kanssa voi jatkaa seikkailuja.

Lämpimät kiitokset Pesoselle innostavasta ja mukavasta vierailusta! Ihanaa kesää innokkaille etsijöille!

Viiru ja Pesonen.JPG

Huoltajat mukana tekemässä Kotkalaista varhaiskasvatussuunnitelmaa

Kotkan varhaiskasvatuksessa on työstetty kunnalle omaa varhaiskasvatussuunnitelmaa (kunta vasu) syksytä 2016 lähtien. Alkukeväällä 2017 eri päiväkotien huoltajia oli osallisena tässä työstämisessä. Tällöin kuntavasua koonneet työeskentelytiimit mahdollistivat huoltajien osallisuuden sähköposti- ja pedanetkyselyjen, vanhempainiltojen sekä päiväkodin eteistiloissa toteutettujen viikon kysymysten kautta.
Huoltajat antoivat näkemyksiään varhaiskasvatuksen arviointiin, yhteistyöhön, lasten hyvinvointiin ja leikkiin liittyen.

Turvallinen päiväkoti.jpg
Kuvassa on lapsen ja huoltajan yhteinen näkemys turvallisesta päiväkodista. Turvallisuus on tärkeä osa hyvinvointia.

Kiitos kysymyksistä ja tärkeistä vastauksista! Kysymyksiä ja vastauksia voi lukea lisää ohessa löytyvistä liitteistä.

VASU2017 sivulla löytyy uusi mahdollisuus antaa näkemyksiä kuntakohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman työstämiseen. Ohessa linkki, jolla pääsee suoraan tuolle sivulle https://peda.net/kotka/varhaiskasvatus/vasu2017-luonnos.

Sivun keskellä olevia kuvia hyödyntämällä käydään keskustelua lasten kanssa mieluisista leikki- ja oppimisympäristöistä. Kommentit kirjataan kuvien alla olevaan kommenttikenttään. Kommentteja pääsee kirjaamaan, kun on kirjautuneena pedanetin sivuille. Perhepäivähoidolle on omat kuvat. Ohjeet ovat yhteiset. Pedanet käyttäjäksi rekisteröitymisen ohjeet löytyvät Kotkan pedanetin etusivulta.

Liitteet:

Hyvinvointi
Näkemyksiä leikistä
Yhteistyö