Luku 10. Maksa ja munuaiset

Luvun termit Quizletissä

alkuvirtsa
Primaarivirtsa. Nefronin verisuonikeräsestä nefronin koteloon suodattuva hyvin laimea virtsa. Se sisältää veriplasman ainesosat proteiineja lukuun ottamatta.

ADH, antidiureettinen hormoni, antidiuretic hormone
Vasopressiini. Aivolisäkkeestä erittyvä hormoni, joka vaikuttaa munuaisten toimintaan mm. väkevöittämällä virtsaa.

avorauhanen, exocrine gland
Eläinten rauhanen, joka tuottaa eritteensä avonaiseen putkeen, ei verenkiertoon. Mm. sylki-, kyynel-, maito-, maha- ja suolirauhaset.

happo-emästasapaino
, acid-base balance
Elimistön happamuuden (pH) säätelyjärjestelmän ylläpitämä tasapaino. Elimistö tuottaa erityisesti happamia aineita (kuten CO2), minkä takia elimistö tuottaa mm. vereen pH:ta tasapainottavia puskuriaineita.

kuona-aineet, excreta
Elimistöstä erittyvät käyttökelvottomat aineet. Liukoiset ja kiinteät aineet poistuvat virtsassa, ulosteissa ja hiessä. Kudosten tuottama hiilidioksidi ja ruuansulatuskanavassa mikrobitoiminnassa syntyvät kaasut (mm. metaani) ovat kaasumaisia kuona-aineita.

munuainen, kidney
Virtsanerityselin, joka toimii erityisesti typpiaineenvaihdunnan lopputuotteiden poistajana.

nefroni, nephron
Munuaisten toiminnallinen perusyksikkö, joita on kummassakin munuaisessa noin miljoona. Nefronit suodattavat verestä virtsaa säädellen virtsan määrää ja koostumusta.

urea, urea
Virtsa-aine. Maksassa syntyvä typpipitoinen aineenvaihduntatuote, joka kulkeutuu veren kautta munuaisiin ja erittyy sieltä virtsaan.

virtsa, urine
Munuaisten erittämä neste, joka sisältää suoloja ja kuona-aineita (mm. virtsa-ainetta eli ureaa).

virtsa-aine, Ks. Urea.