Luku 5. Lihakset

Luvun termit Quizletissä

ATP, adenosine triphosphate
Fotosynteesissä, soluhengityksessä ja käymisessä syntyvä runsasenerginen yhdiste, jota solut käyttävät energianlähteenä. ATP hajoaa reaktiossa ADP:ksi ja epäorgaaniseksi fosfaatiksi.

energia, energy
Solut saavat energiaa ravinnosta. Hiilihydaatit, valkuaisaineet ja rasvat ovat energiaravintoaineita. Solun mitokondriot tuottavat glukoosista ATP-energiaa, jota solu pystyy käyttämään, esimerkiksi lihassolu supistumiseen.

filamentti, filament
Lihassolun ohut, rihmamainen rakenne, säie. Aktiini- ja myosiinifilamentit eli -säikeet.

glukoosi, glucose
Rypälesokeri. Monosakkaridi. C6H12O6. Tärkeä aine eliöiden aineenvaihdunnassa, mm. yhteyttämisen päätuote ja soluhengityksen polttoaine sekä monien yhdisteiden valmistuksessa lähtöaine.

hiilihydraatit, carbohydrates
Hiilihydraatit ovat energiaravintoaineita. Mm. sokeri ja tärkkelys ovat hiilihydraatteja.

mitokondrio, mitochondrion
Soluelin, jossa aitotumaisten soluhengityksen päävaiheet tapahtuvat.

poikkijuovainen lihaskudos, (luustolihas = skeletal muscle)
Poikkijuovaisen lihaskudoksen lihassolussa näkyy mikroskooppikuvassa selviä juovia. Juovat johtuvat solun säikeiden rakenteesta ja sijoittumisesta toisiinsa nähden. Kaikki luihin kiinnittyvät lihakset ovat poikkijuovaisia.
Luustolihaksen säikeiden eli fibrillien perusrakenneyksilöt, sarkomeerit, ovat järjestäytyneet vierekkäin niin, että koko lihassolu näyttää mikroskoopissa poikkijuovaiselta.

proteiinit, proteins
Proteiinit eli valkuaisaineet rakentuvat aminohapoista. Aminohapot ovat kuin legopalikoita, joista rakennetaan solumme osat.

sarkomeeri, sarcomere
Lihassolun supistuvien säikeiden (fibrillien) perusrakenneyksikkö.

sileä lihas, unstriated muscle
Juovaton lihas. Lihaskudostyyppi, jonka solurakenteessa ei näy poikkijuovaisuutta. Sileät lihassolut muodostavat sisäelinten lihaskerroksia. Supistuminen on tahdosta riippumatonta.

soluhengitys, cell respiration
Energian vapauttaminen solun käyttöön orgaanisia aineita hapettamalla. Kolme vaihetta: glykolyysi, sitruunahappokierto ja elektroninsiirtoketju. Tuottaa runsaasti ATP-energiaa. Reaktiossa kuluu happea ja muodostuu hiilidioksidia sekä vettä.

vastavaikuttajalihakset, antagonist muscles
Lihaspari, jotka vaikuttavat vastakkaissuuntaisesti. Esimerkiksi käsivarren koukistaja (hauislihas) ja ojentaja (olkalihas).