Kello

Kellon ajat opettelussa


Ikean lautasista saa käviä kelloja oppilaille. Tässä kuvassa on taululta haettu lappu ja kello asetettu lapun haluamaan aikaan. Opettajan tarkastuksen jälkeen, lappu takaisin taululle ja uusi lappu mukaan.



Yhteiseen leikkiin Minulla on - kellonaikakortit. Parin kanssa harjoitteluun käy vaaleanpunaiset kortit. Pari lukee kortin ajan. Toinen pareista laittaa kellon oikeaan aikaan. Pari pystyy tarkastamaan parinsa kellon korttia apuna käyttäen.

Kello toiminnallisesti

- Tehdään iso piiri oppilaista (12 oppilasta piirissä). Jokainen saa numerokortin ja asettaudutaan piiriin kellotaulun mukaisesti. Yksi oppilaista menee seisomaan piirin keskellä, pitäen kiinni hyppynarun päistä. Lyhyempi hyppynaru on tuntiviisari ja pidempi minuuttiviisari. Yksi oppilaista ottaa kiinni tuntiviisarin toisesta päästä ja yksi minuuttiiviisarin toisesta päästä. Opettaja sanoo kellon ajan, viisarioppilaat liikkuvat niin, että luokan yhteinen kello on opettajan sanoman ajan mukainen. Piirin ulkopuolella olevat oppilaat voivat tarkistaa menikö oikein. Kannattaa vaihdella oppilaiden paikkoja tässä leikissä.

- Vanteesta voi tehdä kellon. Numerokortit vanteen sisään ja multilinkkipalikoista minuutti- ja tuntiviisarit. Tässä yksi ryhmäharjoitus. Ensin ryhmän oli määrä tehdä kellotaulu näistä välineistä. Taululla oli lappuja, joiden takana luki kellon aikoja. Yksi ryhmästä käy kurkkaamassa lappua, palaa takaisin ryhmän paikalle ja kertoo muille kellon ajan. Yhdessä pohditaan miten viisarit pitää asettaa kellotaulussa. Kun ryhmä valmis, koko ryhmä seisomaan mahdollisemman isoksi (varpaille, kädet ylös kohti kattoa). Tämä on merkki, että opettaja tulee tarkastamaan. Oikean tuloksen jälkeen, homma jatkuu samalla tavalla.