Erasmus+ Skills 4.0

27.5. Vietettiin 6.-luokkalaisten suunnittelemaa Money money -päivää

Koulumme 6.-luokkalaiset suunnittelivat yhdessä koko alakoululle toiminnallisen päivän. Päivä toteutettiin perjantaina 27.5. Tapahtuma oli osa Erasmus+ Skills 4.0 -projektia, jota ollaan pitkään Mäntynummen yhtenäiskoululla toteutettu. Alakoululaiset ovat olleet vahvasti osa projektia. 

Oppilaat suunnittelivat ja perustivat erilaisia yrityksiä omien kiinnostuksiensa pohjalta. Muut koulun oppilaat toimivat yrityksien asiakkaina ja tienasivat lisää rahaa tekemällä työtä, jos rahat pääsivät loppumaan päivän aikana. Money money -päivä onnistui loistavasti. Kiitokset erityisesti 6.-luokkalaisille onnistuneesta ja hyvin toteutetusta päivästä.


Oppilaiden päiväkirjat Baskimaasta

Maanantai 28.3., Leo Väänänen




Tiistai 29.3., Laura Selin

Tänään oli mahtava päivä! Heräsin ennen kahdeksaa ja söin aamupalaksi hedelmiä ja leipää. Koulu alkoi puoli 9 ja ensiksi pääsimme ranskan tunnille mukaan. Tutustuimme muihin oppilaisiin ja kuuntelimme erilaista musiikkia Suomesta, Virosta ja Espanjasta. Kävelimme kaivosmuseoon. Näimme ja opimme paljon uutta. Sekä ulkona oli upeat maisemat. Seuraavaan matkakohteeseen menimme bussilla. Näimme nätin bambumetsän. Museossa esiteltiin raudan tekovaiheita. Näimme myöskin demonstraation siitä, kun seppä takoi raudasta koukeron. Iltapäivällä olimme shoppailemassa espanjalaisten, virolaisten ja suomalaisten kesken. Päivä oli tosi kiva ja opin paljon uusia asioita. Englanniksi puhuminen koko ajan ei enää tunnu vaikealta ja olen tutustunut uusiin ihmisiin. Lisäksi sääkin oli hyvä!

Keskiviikko 30.3., Otso Jolkkonen

Aloitimme päivän reippaasti kun matkasimme “kaukaiseen” Donostian/San Sebastianin kaupunkiin bussilla. Matkalla pysähdyimme Zarautzin pieneen rantakaupunkiin kävelemään rannalle ja ottamaan valokuvia. Seuraava pysähdys oli sitten Basque Culinary Centerissä joka kouluttaa pääasiassa espanjan kielellä kokkeja ja muita kulinaariseen alaan kuuluvia ammatteja. Tämän jälkeen oppilaat saivat vapaasti kiertää Donostian kaupunkia. Lopuksi palasimme takaisin Gallartaan ja kaikki menimme omien isäntäperheiden luokse.

Torstai 31.3., Milja Räsänen

Heräsin tasan klo 8 ja tein normaalit aamutoimet. Söin aamupalaksi leipää, jogurtin, donitsin ja appelsiinimehun. Aamupalalla usein tarjotaan herkkuja, johon en ole tottunut. Kaverini käveli isäntäperheen oppilaan ja minun kanssa koululle, josta lähdimme julkisella bussilla Portugaleteen. Portugaletessa kävelimme 45 metrisen Bizkaia nimisen sillan yli, joka on rakennettu vuonna 1893. Sää ei ollut paras, sillä satoi ja tuuli paljon. Kävelimme sillan jälkeen metrolle, jolla menimme koko Erasmus tiimin kanssa Bilbaoon. Bilbaossa jakauduimme 4 henkilön ryhmiin ja pelasimme Ginkanaa. Pelissä seurasimme sovelluksesta tulevia tehtäviä, joiden kautta tutustuimme Bilbaon historiaan. Pelin jälkeen lähdimme isäntäperheen oppilaan kanssa julkisia käyttäen takaisin kotiin. Illalla menimme vielä isäntäperheen oppilaan, hänen kavereiden ja muutaman suomalaisen kanssa Bilbaoon syömään ja kiertelemään. Päivä oli onnistunut hieman huonosta säästä huolimatta. Opin paljon Bilbaon historiasta ja tykkäsin pelin pelaamisesta. Menimme myös ensimmäistä kertaa metrolla Espanjassa, joka oli erilainen kokemus, sillä metro oli aivan täynnä.

Perjantai 1.4., Venla Husso

Heräsin noin 7:35, tein normaalit aamutoimet ja söin hostini ja hänen äitinsä kanssa aamupalaa. Minä söin patonkia, kaakaota ja keksejä. Koulussa me teimme meille jaettujen ryhmien kanssa projektiamme. Meille oli kerrottu että aikaa on tunti, 8:30 - 9:25, mutta opettajat tulivat kuuntelemaan vasta 10:20, jonka jälkeen kaikki ryhmät esittelivät omat projektinsa muulle Erasmus+ porukalle. Minä ja ryhmäni teimme kuljetuksesta ja kommunikaatiosta. Tämän jälkeen siirryimme ulos kuuntelemaan kahden muusikon musisointia tietääkseni baskimaalaisella soittimella. Soittamista sai itsekin kokeilla ja itse kokeilin kolme kertaa kolmen eri kaverin kanssa. Sen jälkeen oppilaat saivat vapaasti kulkea ympäri koulun eri tiloja, joissa sai kokeilla erilaisia baskimaalaisia urheilulajeja ja ruokia, sekä sai yrittää hakata kivimineraali palasta, kuten ennen aikoihin tehtiin. En kokeillut mutta se näytti raskaalta! Lopussa liikuntasalissa tanssittiin joitain espanjalaisia/ baskimaalaisia tansseja, jotka vaikuttivat nuorten tansseilta minulle. Sen jälkeen palasin kotiin, kuten luullakseni monet muutkin, noin 14:30 - 15, joka oli vähän aikaisemmin kuin ohjelmissa luki. Itse en ollut varannut koululla aikaa syödä lounasta, koska halusin kokeilla kaikkea joten söin sen kotona. Sen jälkeen rentouduin ja luin hetken aikaa. Sen jälkeen menimme farewell juhliin, jonne oli kutsuttu ulkomaalaiset vieraat sekä heidän host perheensä. Luulimme, että juhlat alkavat klo 18:00, mutta ne alkoivatkin vasta 19:00, joten vietimme sen “ylimääräisen” tunnin läheisessä puistossa, jossa juttelimme kaikki yhdessä. Luulin, että juhla olisi illallisjuhla, jossa söisimme istuen, mutta olin väärässä! Osallistuneille jaettiin todistukset Erasmus+ viikkoon osallistumisesta maittain, saatiin vihkot ja käteltiin ja poistuttiin lavalta. Sen jälkeen sai omatoimisesti hakea (sisätiloissa…) olevasta grillaus pisteestä ruokaa, joka syötiin pääasiassa seisten. Siellä ei ollut tarjolla muuta kuin lihaa ja patonkia. Ymmärrän, että Espanjassa syödään paljon lihaa, mutta minulla oli juhlien jälkeen kiljuva nälkä, koska en ollut syönyt muuta kuin patongin palan, joten olisi voinut olla jotain muutakin tarjolla. Muiden syödessä seisoskelin ja katselin kun salin toisessa kulmassa tanssittiin piiritansseja, ja eräs virolainen kysyi haluaisinko mennä tanssimaan, ja niin me menimme. Tanssin noin klo 19:30 - 20:30 asti, jonka jälkeen menin muiden minun kavereiden kanssa takaisin puistoon. Siellä seisoimme ja juttelimme, sekä otimme kuvia, jonka jälkeen sanoimme hyvästit halauksien kera. Sitten palasin hostini kanssa kotiin ja söimme iltapalaa, jonka jälkeen sanoin hyvät yöt ja menin nukkumaan.

 

Haku projektiviikolle Viroon

Lauantaina 26.3. alkaa haku Skills 4.0 projektiviikolle Tallinnaan, Viroon.

Projektiviikko järjestetään 30.4. - 7.5.2022. Viikon aikana tutustutaan tulevaisuuden ammatteihin ja työelämätaitoihin paikallisesta näkökulmasta, tehdään retkiä ja tutustutaan virolaiseen kulttuuriin.
Tarkempia tietoja projektiviikosta ja hausta Wilmassa 26.3. alkaen.
Tästä hausta mukaan pääsee kaksi oppilasta. Yhteensä mukaan lähtee 5 oppilasta ja 3 opettajaa.
Haku päättyy su 3.4.

Pysy kuulolla!

Espanjaaaaaan!!!!

Lauantaina 26.3. lentää ryhmä koulumme oppilaita ja opettajia Espanjan Baskimaahan. Kyseessä on viikon mittainen rutistus tulevaisuuden työelämään keskittyen.

Seuraa projektin instagramia erasmusplus201920!

Here we go!!!

Italian projektiviikko peruttu...

Koronan leviämisestä johtuen Italian projektiviikko jouduttiin perumaan. Matkalle arvotut oppilaat saavat kuitenkin osallistua etäyhteyksin projektipäiviin 1.2., 3.2. ja 4.2. Pysykää kuulolla! Postaamme kuvia tänne sekä Instagramiin @erasmusplus201920!

Tulossa...

Koronasta huolimatta kansainvälinen Erasmus+ projektimme Skills 4.0 on edelleen käynnissä! Lukuvuonna 2021-22 luvassa on mm. posterikilpailu, osaprojekteja ja toivon mukaan vihdoinkin myös vierailut yhteistyökouluillamme!

Pysy kuulolla!


Muistathan myös seurata meitä projektin nettilehdessä ja Instagramissa @erasmusplus201920.

 

Ammattiesittelytunti

Jo toisena lukuvuonna peräkkäin 9. -luokkalaiset pääsivät osallistumaan ammattiesittelytunnille ke 17.3. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin poikkeuksellisesti etänä Meetissä. Koulumme oppilaiden vanhemmat kertoivat tunnin aikana ammatistaan, urapolustaan sekä taidoista, joita työssä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Oppilaat saivat valita kolmesta vaihtoehdosta ammatit, joista halusivat tietoa:
Ryhmä 1: yrittäjä, sairaanhoitaja, toimittaja
Ryhmä 2: poliisi, yritysneuvoja, toimitusjohtaja
Ryhmä 3: tietoturvapäällikkö, yrittäjä, IT-alan projektipäällikkö

Esitykset olivat mielenkiintoisia ja informatiivisia. Oli upeaa kuulla, mitä eri aloilla tehdään ja vaaditaan ja millaisia taitoja eri töissä tarvitaan. Erityisesti kielitaito, joustavuus, luovuus, kyky oppia uutta, ahkeruus, paineensietokyky, digiosaaminen ja sosiaaliset taidot korostuivat esityksissä.

Esityksissä ilmeni, että ammatti, joka valitsee 9. luokan jälkeen, ei välttämättä olekaan työ, jota tekee koko uransa ajan. Omat valinnat voivat viedä työelämässä mitä moninaisimmille poluille. Tulevaisuudessa on vaihtoehtoja!

Kiitokset kaikille esiintyjille!

Long time no see...

Onneksi etäyhteys toimii! Tiistaina 26. tammikuuta projektiin osallistuvien koulujen Erasmus+ tiimit kokoontuivat suunnittelemaan valoisampaa tulevaisuutta. Pysy kuulolla!

Seuraa projektia myös Instagramissa @erasmusplus201920.

Projektiviikkojen osanottajat on arvottu!

Italiaan syyskuussa 2021 lähtevät: Verneri Suominen, Jenni Vuorinen, Anni Suomi, Nella Luokkanen, Mico Liljeblad.

Espanjan Baskimaahan maaliskuussa 2022 lähtevät: Milja Räsänen, Venla Husso, Leo Väänänen, Laura Selin, Otso Jolkkonen.

Onnittelut!

Projektiviikoille osallistuu myös kaksi opettajaa sekä Erasmus+ -koordinaattori.

Seuraamme viranomaisten ohjeistusta korona-rajoituksista. Tarvittaessa projektiviikkoja siirretään tai ne perutaan kokonaan. Pidetään peukkuja, että korona hellittää ja saamme rokotteet!

Projektiviikot Italiassa ja Baskimaassa

Useiden Euroopan maiden viranomaiset ovat kieltäneet koulujen ulkomaille suuntautuvat retket ja matkat kuluvan lukuvuoden aikana. Tästä syystä Skills 4.0 -hankkeen projektiviikot Baskimaassa ja Italiassa on siirretty lukuvuodelle 2021-22. Noille reissuille mukaan arvotut nykyiset ysiluokkalaiset eivät voi valitettavasti osallistua projektiviikkoihin. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että reissuihin jo hakeneista yläkoulun oppilaista arvotaan uudet lähtijät pois jäävien tilalle. Arvonta suoritetaan syysloman jälkeen ja tuloksista ilmoitetaan ensin onnettaren suosikeille.

Projektiviikkojen ajankohdat:
syyskuussa 2021 tai tammikuussa 2022 Italiassa
maaliskuussa 2022 Baskimaassa
huhtikuussa 2022 Virossa.

Muistattehan seurata projektia nettilehdessä sekä Instagramissa @erasmusplus201920.

Studying at home

I think that by now everybody knows we’re in the middle of a global pandemic. This affects everyone from a baby to a granny. Children can’t go to daycare, students can’t go to school, adults mainly work from home and elderly are strictly advised to stay indoors. Many of us may be concerned about our grandparents and their wellbeing, but luckily we have people who have promised to go shopping for them. But remember that the elderly aren’t the only ones who may be infected. 

In many countries we are fortunate enough to have the possibility to work and study from home. At the moment students from all over the world have been studying from home by themselves, some a little longer than others. Self-studying is an important skill and teaches us many ways to learn. The only necessity for studying at home is a computer or a laptop. Many students may also have their school books with them, and notes are written to a notebook. Selfstudying is a tricky thing, because every country, every school and every teacher has their own way of approaching this situation. But all in all studying happens mostly online, so it’s important to have some IT-skills. Even if you didn’t have them, you’ll learn them quickly as you start studying. 

In our school, Google Classroom is probably the most used tool for students. Other tools include Google Docs, Google Meet and apps like Wilma (a web interface for student administration programs). In our school we have our daily schedules online in Google Gocs, which can be accessed through Wilma. Every class has their own schedule, where teachers will write what students will do for the period. The studying materials are usually at Classroom, other than that, they can be found in Wilma. New things are either read from books or taught through Google Meet. School assignments are usually made by teachers in Google Docs and students will answer the questions there. The due day for the assignments can be seen next to the assignment.

Everyone studies according to their own level. Studying has split opinions due to some people feeling overworked and other feeling the need for extra assignments. But that is the beauty of self studying, you can study according to your own needs and endurance. When others may feel like they have absolutely no time to do all the work, they can ask the teacher to reduce the amount of work. Others on the other hand manage to do the tasks quickly and can ask for extra work. This allows us to get to know ourselves more, know our limits and how we react to certain situations.

Subjects like home economics, P.E, handicrafts and music differ from theoretical subjects due to the way of teaching and learning. These subjects are learned in practise. Because students don’t have the facilities of school in hand, the teachers and students need to improvise. Home economics is studied at home and you get extra points for cooking. In P.E your job is to go out for a walk or a run and take pictures for proof. You can continue doing your handicrafts at home or do written assignments depending on if you have the facilities to continue your craft. If you have music as a part of your schedule you can get some instruments from school and learn a song, which you then record and send to your teacher. This proves that learning can be done at home as well, not just in school. But you have to make an effort to get things done.

Studying may be a lot different to what we are used to, but the situation is how it is. It also gives you new ideas for studying at home. Many schools, including high schools and universities have started to consider continuing selfstudying in the future as well. Studying at home also gives you an upper hand when heading to higher education, due to the importance of studying by yourself. If you happen to have difficulties with your studies, you can message a teacher or even arrange a meeting with them. You can also ask for help from a family member. 

Because of the situation many of us have spent more time with our family. Not seeing friends may be sad, but you can always message each other or have a meet online. Some people may feel triggered seeing their family members’ face 24/7, but it also brings us closer to each other. Parents have more time to spend with their kids and bake together for example. The virus has also taught us to respect nature. Many of us have started going for a walk on daily basis and nature trails are packed with people. Climate is starting to clear up due to the lack of car usage and transportation. Waters have cleared and are now full of fishes and animals are starting to inhabit areas where they once used to live. During these times it’s important not to be angry about all the things we lost, but to appreciate everything we have learnt.

Written by Meri Lepola 9C, Mäntynummi Comprehensive School, April 2020

Oppilaat arvottu projektiviikolle Ortiseihin!

Syyskuun projektiviikko Ortiseissa, Italiassa on siirretty. Uutta ajankohtaa ei ole vielä sovittu. Seuraamme paikallisten viranomaisten ja Suomen ulkoministeriön tiedotusta koronavirustilanteesta. 

Mukaan lähtevät oppilaat: Verneri Suominen 7B, Weera Färdig 8C, Sauli Laurila 8C, Lotte Karhu 8F ja Anna-Kaisa Kuvaja 8F.

Onnittelut!

Baskimaan toukokuinen projektiviikko siirtyy

Viranomaisten tiedotusten perusteella Lohjan kaupunki on tehnyt päätöksen, että lohjalaisten koulujen ulkomaan vierailut siirtyvät seuraavalle lukukaudelle. Tämä koskee myös projektiviikkoa Baskimaassa. Tämän vuoden 9.-luokkalaiset eivät valitettavasti voi tällöin lähteä matkaan. Tästä on heille jo tiedotettu. Kaksi uutta osallistujaa arvotaan, kun projektiviikon uusi ajankohta selviää.

UPEA PROJEKTIVIIKKO LOHJALLA ON TAKANA PÄIN!

Voit lukea viikon tapahtumista Instagramista: erasmusplus201920 sekä Suomen Instagramista erasmusplusfinland. Käykää tykkäämässä!
Oppilaat kirjoittivat projektiviikosta blogia, joka aukeaa vasemmanpuoleisesta valikosta.
Myös hankkeen nettilehdessä on julkaistu artikkeleita viikon tapahtumista.
Käykää tykkäämässä!

Onnittelut Baskimaahan lähteville!

Skills 4.0 projektiviikolle Baskimaahan 16. - 23.5.2020 haki 40 oppilasta. Arvonnassa paikan reissuun voittivat:
Milja Räsänen 7A, Helmi Saarinen 8A, Veeti Bark 8E, Jerry Jokivaara 9B ja Julia Selín 9F. Onnittelut voittajille! Teitä odottaa upea kokemus! 

Keväällä 2020 järjestetään haku Italian projektiviikolle ja ensi syksynä Viron projektiviikolle. Hakea voivat MYK:n 7. - 9. -luokkalaiset oppilaat.

Logokilpailu on ratkennut!

Seuraavat oppilaat suunnittelivat Skills 4.0 -projektin viisi parasta logoa Suomessa:
Saana Savela 9F, Ronja Hakkarainen 7F, Reetta Jaatinen 7C, Veeti Väisänen 8D ja Anni Suomi 7D. 

Näistä viidestä suunnitelmasta kolme pääsi jatkoon loppukilpailuun, jossa jokaisen yhteistyökoulun kolmen parhaan logoehdotuksen joukosta valitaan projektin logo. Kolme jatkoon päässyttä logoa olivat Saanan, Ronjan ja Reettan suunnittelemat. Reettan logo voitti! Onneksi olkoon! Reetta ja neljä muuta koulumme parasta logoa palkittiin joulujuhlassa Suomalaisen kirjakaupan lahjakorteilla (50e/20e).

Voittoisa logo kuvaa jokaista projektimme yhteistyömaata sekä työelämän sykettä nousuineen ja laskuineen. Raati kiitteli logon selkeyttä sekä käytön helppoutta. Jatkossa logo tullaan mm. näkemään projektin nettilehdessä sekä erilaisissa tuotteissa, kuten repussa ja matkalaukkuun kiinnitettävässä nimilapussa.

Skills 4.0 - how to become a future professional?

Kesäloma toi tullessaan iloisia uutisia! Saimme EU:n rahoituksen kansainväliselle Erasmus+ projektille Skills 4.0 - how to become a future professional?. Uusi hanke jatkaa lukuvuoden 2018-19 monialaista oppimiskokonaisuutta tulevaisuuden ammateista ja työelämätaidoista, jota toteutettiin jo tuolloin eTwinning-projektina useiden eurooppalaisten koulujen kanssa. Aihe näkyy kaikissa oppiaineissa pitkin lukuvuotta. Oppilaat ovat osallistuneet eri vaiheiden ideointiin luokanohjaajan tunnilla sekä oppilaskunnan hallituksen avulla. 

Hanke kestää kaksi vuotta ja siihen osallistuvat italialainen Raetia Wirtschaftsfachoberschule St. Ulrichista, baskimaalainen IES Dolores Ibarruri BHI Gallartasta ja virolainen Tallinna Õismäe Gümnaasium. Työkielenä on englanti.

Aloitamme hankkeen logokilpailulla. Alakoulun oppilaat osallistuvat projektiin erilaisten teemapäivien ja -viikkojen aikana. Yläkoulun oppilaat sen sijaan tekevät erilaisia taitoja harjoittavia osaprojekteja eri oppiaineiden tunneilla, myös oppiainerajat ylittäen.

Tammi-helmikuun vaihteessa 25.1. - 1.2. 2020 järjestämme projektiviikon, johon osallistuu yhteensä 15 ulkomaista oppilasta ja 6 opettajaa sekä 15 oman koulumme oppilasta ja muutamia opettajia. Mukaan projektiviikkoon pääsee majoittamalla virolaisen, italialaisen tai baskimaalaisen oppilaan tuon viikon ajaksi. Samalla koko perhe pääsee tutustumaan toisesta kulttuurista tulevaan nuoreen ja harjoittelemaan kielitaitojaan. 

Lisäksi viisi 7. - 9. -luokkien oppilasta pääsee vierailulle Baskimaahan 16. - 23.5.2020. Hakemisesta tiedotetaan Wilman kautta lukuvuoden aikana. Seuraavan lukuvuoden aikana ovat vuorossa vierailut Italiaan ja Viroon.

Projektin vaiheista tiedotetaan koulun kotisivuilla ja Wilman kautta. Kuvia ja tuloksia julkaistaan sitä mukaa, kun projekti etenee. Pysy mukana ja seuraa tiedotuksia!

Projektin tuloksia kaikista yhteistyökouluista julkaistaan nettilehdessä.

Seuraa projektia myös Instagramissa! @erasmusplus201920




Projektia rahoitetaan Euroopan Unionin tuella. EU ei vastaa tämän julkaisun sisällöstä. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa opetushallituksen kansainvälisestä liikkuvuudesta ja yhteistyöstä vastaava toimisto.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä