Erasmus+ vesiprojekti

Water - the source of our lives

Kesä 2015 toi mukanaan ilouutisia: Euroopan komissio myönsi meille apurahan kansainväliseen Erasmus+ projektiin, joka toteutetaan yhdessä berliiniläisen ja ankaralaisen koulun kanssa.

Kaksivuotinen yhteistyöhanke "Water - The Source Of Our Lives" alkoi syksyllä 2015 logokilpailulla. Viisi parasta logoa Suomesta, Saksasta ja Turkista pääsi loppukilpailuun Berliiniin. Koulumme vei finaalissa kolmoisvoiton! Voittoisa pisaralogo komeilee koulumme kotisivuilla ja loppukilpailuun päässeet työt eri maista ovat nähtävillä projektin nettilehdessä. Onpa lehdessä kuvia palkinjenjakotilaisuudestakin.

Olennainen osa hanketta ovat 7. - 9. luokkien oppitunneilla tehtävät osaprojektit. Yhteistyössä eri aineiden kesken vettä tarkastellaan monialaisesti uuden OPS:n mukaisesti. Jo toteutettuja osaprojekteja esitellään nettilehdessä kirjoituksin, kuvin ja videoin. Myös koulumme kotisivuilla on julkaistu projektiaiheinen kuva jos toinenkin.

Osana projektia viisi oppilasta ja kaksi opettajaa vieraili Berliinissä 10. - 16.4.2016. Vierailun aikana tutustuttiin berliiniläiseen yhteistyökouluun, tehtiin yhteisiä osaprojekteja eri maiden oppilaiden kesken, perehdyttiin mm. vedenpuhdistuslaitoksen toimintaan sekä Berliinin vesihuollon historiaan ja käytiin jokiristeilyllä.

Syyskuussa 2016 isännöimme viikon ajan yhteistyökoulujemme oppilaita ja opettajia. Niin vieraamme kuin isäntinä ja emäntinä toimivat nuoret osallistuivat tuon Erasmus+ viikon ohjelmaan, joka sisälsi mm. kiertokäynnit merivartiostossa, luotsiasemalla, Meriturvassa ja Tytyrin kaivosmuseossa. Vierailut oli suunniteltu projektin aihetta silmällä pitäen. Lempolan lammesta ja merivedestä Hangossa otettiin vesinäyte, jotka vietiin Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n laboratorioon analysoitaviksi. Viikon varrella kokeiltiin myös kirkkovenesoutua ja ongintaa. Tietoteknisiä ja englannin kielen taitoja testattiin QR-koodisuunnistuksessa, joka sekin liittyi projektimme teemaan.

Alunperin oli tarkoitus, että keväällä 2017 vierailtaisiin Ankarassa, mutta Turkin levottomuuksien vuoksi tapaaminen päätettiin siirtää Hampuriin ja Pohjanmeren rannikolle St. Peter-Ordingiin. Mukana oli viisi oppilasta. Vierailun aikana tutustuttiin mm. merenkulkumuseoon ja merieliöstöön, käytiin sukellusveneessä, trooppisessa akvaariossa ja purjeveneellä, vaellettiin vattimerellä ja opittiin merten suojelusta ja ihmisten vaikutuksesta merieliöiden elämään ja elinympäristöön.

Myös alakoulu on päässyt mukaan projektiin. Nykyiset kutosluokkalaiset kirjoittivat viime lukuvuoden aikana kortteja Turkkiin ja kirjeitä Berliiniin. Kirjeenvaihto saksalaisten koululaisten kanssa jatkuu tänäkin lukuvuonna. Syyskuussa ja helmikuussa alakoulun oppitunneilla vieraili saksalainen luokanopettaja. Tänä keväänä 1. - 6. -luokkalaiset kävivät retkellä vesitornissa ja 3. -luokkalaiset tekivät oppiaineita yhdistävän vesiprojektin.

Vesiteema on näkynyt muutenkin koulun toiminnassa näiden kahden lukuvuoden aikana. Mm- kevät- ja joulujuhlan esitykset on suunniteltu veden, jään ja lumen ympärille ja ysiluokkalaisten kevätkahvitus on nautittu kahvila Lähteessä.

Projektia rahoitettiin Euroopan komission tuella. Komissio ei vastaa tämän julkaisun sisällöstä. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa opetushallituksen kanssa yhdistynyt CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.