Mediataide -hankeen tavoitteet


Hankkeessa vahvistettaan mediakasvatuksen pedagogiikkaa, opetussisältöjä ja uusia työtapoja osana kuvataiteen ja muotoilun taiteen perusopetusta

Mediakasvatuksen opetussuunnitelman kehittämistyötä syvennetään paikallistasolla, tavoitteena on vahvistaa mediataiteen asemaa, saavutettavuutta ja jatkuvuutta taidekasvatuksen paikallisessa opetussuunnitelmassa.

Mediataide –hankkeen lähtökohtana on vahvistaa oppilaan valmiuksia hyödyntää mediateknologiaa luovasti taiteellisessa toiminnassa. Päämääränä on luoda edellytykset oppilaan monipuoliselle mediasuhteelle ja mediataiteiden elinikäiselle harrastamiselle sekä vahvistaa taiteen roolia mediakulttuurissa.

Tavoitteena on kehittää oppilaiden mediateknologista osaamista ja kriittistä medialukutaitoa taidekasvatuksen keinoin. Tavoitteena uusien työvälineiden mukaan ottaminen kuvataiteeseen, ”paletin laajentaminen” sekä kunkin uuden median ominaispiirteiden tarkastelu. Mediataide –hankkeen opetuskokeiluissa vahvistetaan oppilaiden omakohtaisen suhteen syntymistä mediakasvatuksen eri osa-alueisiin.

Kehitettävien opetusmetodien avulla tuetaan modernin teknologian ja viestinnän hyödyntämistä sekä monilukutaidon, kriittisyyden ja taiteella vaikuttamisen keinoja osana mediakasvatusta.

Tavoitteena on medialukutaidon lisääminen lasten ollessa itse uuden median sisällön tuottajina. Pohtien ja itse tekemällä havaitaan miten viestintä ja ilmaisu muuttuvat eri medioissa. Medioihin liittyvät eettiset arvot sekä vastuu, vaikuttamisen ja manipulaation mahdollisuudet avautuvat uudella tapaa lasten itsensä tarkasteltaviksi.

Hankkeessa on tarkoitus lisätä opetuksen järjestäjien opetussuunnitelmaosaamista mediakasvatuksen kentässä

Hankkeessa järjestään täydennyskoulutusta mediateknologian laitteiden hallintaan taiteenperusopetuksen henkilökunnalle. Tavoitteena on, että opettajien tieto ja tietoisuus mediakasvatuksen eri osa-alueista entisestään vahvistuu ja laajenee.

 Täydennyskoulutusta on järjestetty syksyllä 2018 seuraavissa tekniikoissa:

  • Digimaalaus ja animaatio iPadilla
  • 3d-tulostaminen
  • Liikkuvia ja vuorovaikutteisia taideteoksia/käsitöitä: Elektroniikka ja ohjelmointi taidekontekstissa

Hankkeessa lisätään eri kohderyhmiä kiinnostavia opetussisältöjä visuaalisten taiteiden perusopetuksessa. Tavoitteena on kohdentaa toimintaa siten, että eri kohderyhmien kiinnostus taideharrastukseen lisääntyisi. Lisäksi pyritään sekä lasten ja vanhempien vuorovaikutusta lisäävän toiminnan järjestämiseen yhteisen lapsi-aikuinen harrastuksen kautta Kevätkaudella 2019 (huhti-toukokuu).

Hankkeeseen osallistuu Taide- ja muotoilukoulu Taikaan syksyllä 2018 uusien perustutettavien pilottiryhmien kautta yhteensä noin 50 lasta ja noin 10 aikuista. Pilottiryhmien myötä hanke tavoittaa myös uusia kuntalaisia ja oppilaiden perheitä.

 


Kuvaus hankkeen käytännön toteutuksesta ja toteutuksen aikataulu

Mediataide-hankkeeseen osallistuvat ryhmät tutustuvat elektronisen ja mediataiteen sisältöihin, välineisiin, historiaan ja nykypäivään oman tuottamisen ja tehtävien kautta.

Opetus rakentuu mediateknologiaa hyödyntävän visuaalisen taiteiden osa-alueisiin tutustumisesta (liikkuva kuvaa, ääni ja ohjelmointi) ja niiden tuottamien yhteyksien tunnistamisesta muihin taiteenlajeihin. Oppilaita rohkaistaan kokeilemaan ja määrittelemään uusia, ennakkoluulottomia tapoja käyttää uuden teknologian välineitä omassa ilmaisussaan.

Opetuksen keskeisinä sisältöinä ovat elektroninen rakentaminen, ohjelmointi, uusi digitaalinen tuottaminen ja luovat kädentaidot.

Opetuksessa keskitytään uuden teknologian kautta mediakasvatuksen kehittämiseen (käytössä IPadit, valokuvaus ja kuvankäsittely, digimaalaus ja piirtäminen, robotaide /ohjelmointitaide, animaatio, Soveltavien appsejen hyödyntäminen opetuksessa).

 Tarkastelun kohteita ja aiheita joita elektroninen- ja mediataide avaa:

  • Teknologian ja ympäristön suhde
  • Todellinen – virtuaalinen
  • Lisätty todellisuus
  • Remediaatio
  • Elektroniikka ja robotiikka itseisarvoisina taiteellisen viestinnän välineinä
  • yhdistäminen klassisiin taidemediumeihin
  • Tietokoneohjelmointi abstraktin ajattelun, logiikan sekä syy-seuraus suhteiden kehittäjänä
  • Ilmiöiden ja datan visualisointi ohjelmoimalla. Lopputuloksena esim. visuaalisesti kaunis taideteos
  • Vuorovaikutteinen, osallistava taide
  • Minä, identiteetti
  • Yksityinen – julkinen
  • Monikanavainen tarinankerronta, transmedia, videopelit
  • Ihmisen ja koneen suhde
  • Tekoäly, ajattelu
  • Mainonta, piilotajuinen vaikuttaminen