Tietotekniikka ja tekstinkäsittely

Tavoitteet, sisällöt, työtavat ja arviointi

Tietotekniikka

Oppilas aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta oppii hallitsemaan koulun tietoteknisiä laitteita ja oppii käyttämään ja hyödyntämään keskeisiä työvälineohjelmia. (esim. Office O365)


Näppäilytaito
Oppilas oppii kirjoittamaan kymmensormijärjestelmällä näppäimiin katsomatta, hallitsemaan näppäimistön käytön, tekstinkäsittelyn ja standardeihin perustuvan kirjoittamisen. Oppilas oppii myös numeroihin ja merkkeihin liittyvät kirjoitussäännöt. Oppilas oppii arvostamaan työn huolellista loppuunsuorittamista ja oikeiden työtapojen käyttöä sekä tottuu työskentelemään ergonomisesti oikein.

Tekstinkäsittely
Oppilas hallitsee jonkin tekstinkäsittelyohjelman peruskäytön. Oppilas osaa käyttää tekstinkäsittelyohjelmia yhdessä kuvankäsittely-, esitysgrafiikka- ja taulukkolaskentaohjelmien kanssa. Oppilas oppii tekemään itsenäisesti tietokoneella niitä harjoitustehtäviä, joita hän tarvitsee omien asioiden hoidossa, harrastuksissa, koulun tietokoneavusteisessa opiskelussa, jatko-opinnoissa ja työelämässä. Oppilas oppii käytännössä ymmärtämään sujuvan kirjoitustaidon, asiakirjatekniikan, työvälineohjelmien käyttötaidon ja viestintätaidon merkityksen. Hän on valmis jatkuvasti opiskelemaan uusia ohjelmistoja ja hyödyntämään niitä työssä.

Sisältö

 
1. Tietokoneen ja tiedostojen käyttöön liittyvät perusasiat

2. 10-sormijärjestelmän opetteleminen näppäimiin katsomatta

3. Erilaisia harjoitustekstejä kirjoitustaidon vahvistamiseksi

4. Numerot ja merkit tekstissä - kirjoitussäännöt

5. Tekstinkäsittelyohjelman käytön harjoittelu erilaisilla kirjoitusstandardien mukaan kirjoitettavilla teksteillä

6. Tutustuminen tietokoneen suomiin mahdollisuuksiin kirjallisen ilmaisun tuottamisessa, mm tekstin, kuvien ja tilastojen yhdistämiseksi

7. Standardin mukainen kirjoittaminen esim. asiakirjat

8. Julkaisun suunnittelu ja laatiminen


Arviointi

Tietotekniikka, näppäilytaito ja tekstinkäsittely arvioidaan numeroin (4 - 10). Arviointi on tavoitepohjaista ja siihen osallistuvat myös oppilaat. Arvosana annetaan oppilaan kokonaissuorituksen mukaan, johon kuuluvat harjoituksissa eteneminen, harjoitustöiden laadukkuus ja monipuolisuus sekä nopeuskokeissa ja tarkkuuskokeissa menestyminen.