Kotitalous

Valinnaisen kotitalouden opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 8-9

Tavoitteet

Kotitalouden opetuksen tavoitteena on arjen hallinta, kestävän elämänhallinnan kehittäminen sekä hyvinvointi. Kotitalouden opetus on käytännönläheistä, toiminnallisuuteen perustuvaa oppimista, joka tähtää laaja-alaiseen arjessa selviytymiseen, erilaisten ilmiöiden ymmärtämiseen sekä jatkuvaan ja elinikäiseen oppimiseen. Parhaimmillaan oppiminen on käytännön toimintataitojen, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen sekä tiedonhallinnan taitojen eheyttämistä, monikanavaista ja laaja-alaista osaamista tuottavaa, erilaisia arjen tehtäviä ja ongelmia ratkaisevaa toimintaa. Oppiaineen ydin rakentuu konkreettiselle, merkitykselliselle, tietoon perustuvalle toiminnalle sekä sen harjoittelulle. Tavoitteena on aikaansaada itseohjautuva, tavoitteellinen, tiedostava sekä taitava, kriittinen ja hyvinvoiva arjen moniosaaja.

Sisällöt

Kotitaloudessa kehitetään osaamista kolmella eri sisältöalueella (S1 - 3):
S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri
S2 Asuminen ja yhdessä eläminen
S3 Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa

Osaaminen syvenee vaiheittain eri sisältöalueilla kokonaisvaltaisemmaksi ymmärtäväksi arjen hallinnaksi. Työtapojen ja menetelmien valinnassa, keskeistä on tiedon ja taidon kietoutuminen saumattomasti yhteen ja niiden soveltaminen laajempaan kontekstiin, käytännön arkielämään. Keskeistä on oman toiminnan ohjauksen asteittainen lisääntyminen, laajeneminen sekä motivaation aikaansaaminen ja ylläpitäminen. Pyrkimyksenä on edetä yksinkertaisesta ja selkeästä kohti laaja-alaisempaa jäsenneltyä osaamista ja oppimista. Yksilö- sekä yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys, vuorovaikutus sekä vertaisoppiminen ovat avainasemassa kotitalouden opetuksessa.

Kotitalous on monialainen, hyvinvointia lisäävä yhteiskunnallinen oppiaine, jossa kaikki laaja-alaisen osaamisen tavoitteet (L1 - 7) sisältyvät luontevasti kotitalouden opetukseen. Kotitalouden opetuksessa ohjataan nuorta omakohtaiseen ajatteluun, annetaan tilaa ja aikaa erilaisille ilmiöille, kannustetaan vahvistamaan ja arvostamaan omaa kulttuuri-identiteettiään, luodaan itsestä huolehtimisen sekä arjen hallinnan taitoja, tulkitaan ympäröivää maailmaa, ohjataan hyödyntämään kehittyvää tieto- ja viestintäteknologiaa omassa arjessa sekä ohjataan ja kannustetaan yritteliäisyyteen vastuullisena, osallistuvana sekä valintoja tekevänä kuluttajana.

Kotitaloutta opiskellaan vuosiluokilla 8 ja 9, kaksi vuosiviikkotuntia ns. valinnaisena oppiaineena, jolloin lisätään, täydennetään ja syvennetään vuosiluokalla 7 jo hankittuja kotitalouden arjen hallinnan tietoja ja taitoja. Alavieskan kunnan kotitalouden opetuksen sisällöt sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteet vuosiluokilla kahdeksan ja yhdeksän jakautuvat pääkohdittain seuraavasti:

S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri
- ruoka-aine ja elintarviketuntemus (etiikka, ympäristötietoisuus, pakkausmerkinnät, elintarviketietouden laajentaminen; tutuista elintarvikkeista eksoottisempiin, maustamisen taito)
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L7: osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

- keittiössä työskentelyn perusteet (perusruoanvalmistus- sekä leivontataidot, ruokaohjeen, noudattaminen ja muuntaminen, keittiöhygienia ja ergonomia, ruokaturvallisuus, ruoan alkuperä, ruokaketju sekä teollinen ruoka, erilaiset kodin sähkölaitteet ja laiteturvallisuus)
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L1: ajattelu- ja oppimaan oppiminen, L2: kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja osaaminen, L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L4: monilukutaito, L5: tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, L6: työelämätaidot ja yrittäjyys, L7: osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

- ravitsemuksen yhteys terveyteen ja hyvinvointiin (jokapäiväiset valinnat, ravitsemussuositukset, ateriasuunnittelu, erilaiset ruokavaliot)
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L1: ajattelu- ja oppimaan oppiminen, L2: kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja osaaminen, L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L4: monilukutaito, L5: tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, L6: työelämätaidot ja yrittäjyys, L7: osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

- ruoka- ja tapakulttuuri (estetiikka, erilaiset ruokailutilanteet, kalenterivuoden juhlat, elämänkaaren juhlat, kansallinen ruokaperinne, kansainvälinen ruokaperinne)
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L1: ajattelu- ja oppimaan oppiminen, L2: kultuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja osaaminen, L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L7: osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

S2 Asuminen ja yhdessä eläminen
- vaatteiden, tekstiilien ja jalkineiden hoito (ympäristötietoisuus)
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L7: osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

- kodin turvallisuus ja puhtaanapito (ympäristötietoisuus)
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L7: osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

- jätehuolto ja kierrätys
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L1: ajattelu ja oppimaan oppiminen, L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L7: osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

- oman elämän hallinta, yhteistyö ja suvaitsevaisuus, hyvät tavat, vastuunottaminen
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L1: ajattelu ja oppimaan oppiminen, L2: kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja osaaminen, L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L6: työelämätaidot ja yrittäjyys, L7: osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

S3 Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa
- suunnitelmallista rahankäyttöä (menot ja tulot, suunnittele ja budjetoi)
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot.

- kuluttajan valinnat, vastuu ja oikeudet (taloudellisuus, etiikka, ympäristötietoisuus)
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L1: ajattelu ja oppimaan oppiminen, L2: kultuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja osaaminen, L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L4: monilukutaito, L5: tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, L6: työelämätaidot ja yrittäjyys, L7: osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

- ajankohtaisuus, media- ja teknologia arjessa (mediakriittisyys)
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L1: ajattelu ja oppimaan oppiminen, L3: itsestä huolehtimisen ja arjen taidot, L4: monilukutaito, L5: tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen.

Arviointi

Kotitalouden arviointi on monimuotoista, jatkuvaa ja laaja-alaista, opiskelua ohjaavaa, kannustavaa, oppimista ja kasvua tukevaa, itseluottamusta vahvistavaa sekä oppimaan oppimisen taitoja kehittävää toimintaa. Pääpaino arvioinnissa on oppituntityöskentelyssä, jossa arviointi keskittyy käytännön toimintataitojen, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen sekä tiedonhallintataitojen osa-alueille. Arvionnissa kiinnitetään huomiota opettajajohtoisen arvioinnin lisäksi oppilaan omaan näkemykseen omasta osaamisestaan. Arviointimenetelmiä voivat olla mm. havainnointi, opetuskeskustelut, oppimispäiväkirjat, jatkuva palaute, ohjatut kotitehtävät, arviointikeskustelut, vertaisarvioinnit, itsearvionnit sekä kirjallinen-, suullinen-, sanallinen- ja numeroarviointi. Arvioinissa pyritään hyödyntämään mahdollisimman monia eri menetelmiä oppilaan tieto-taitotason arvioimiseksi.

Vuosiluokilla 8 ja 9 kotitalous arvioidaan numeroasteikolla 4 - 10. Arvioinnissa noudatetaan valtakunnallisessa opetussuunitelman perusteissa määriteltyjä kriteereitä hyvän osaamisen kuvauksille (arvosanat 5 - 9) oppimäärän päättyessä.