Liikunta varhaiskasvatuksessa

Liikunta varhaiskasvatuksessa - jokaisen lapsen oikeus

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset ohjaavat myös varhaiskasvatuksen henkilöstöä lasten liikkumiseen liittyen. Suosituksista kannattaa erityisesti tutustua kohtaan 8. Liikunta varhaiskasvatuksessa - jokaisen lapsen oikeus. Alla on suoraan lainattuna huomioita ko. luvusta (OKM 2016. Liikunta varhaiskasvatuksessa, s. 29-34)

Tavoitteet:

  • Jokaisen lapsen oikeus päivittäiseen leikkiin ja muuhun liikkumiseen toteutuu varhaiskasvatuksen aikana
  • Varhaiskasvatushenkilöstö suunnittelee lapsen varhaiskasvatuksen ja lapsen toiminnan niin, että hänellä on mahdollisuus saavuttaa fyysisen aktiivisuuden suositukset myös varhaiskasvatuksessa.
  • Lapset ulkoilevat joka päivä ja varhaiskasvatushenkilöstö kannustaa heitä fyysisesti aktiivisiin leikkeihin luomalla monipuolisia ja innostavia leikki- ja oppimisympäristöjä.
  • Lapsille tarjotaan ohjattuja mahdollisuuksia harjoitella liikkumista eri tavoin ja eri välineillä.
  • Lapsen oikeus suunnitelmalliseen liikuntakasvatukseen toteutuu. Ilmapiiri on hyväksyvä ja liikkumaan innostava.
  • Omaehtoisen leikin aikana lapsi saa käyttää vapaasti liikkumiseen innostavia monipuolisia välineitä.


Ohjattu liikunta varhaiskasvatuksessa

"Ohjattua liikuntaa toteutetaan sekä lapsiryhmän kanssa (viikoittain) että yksittäisten lasten kanssa (päivittäin). Ohjattu liikunta suunnitellaan lapsiryhmän kiinnostusten ja tarpeiden mukaisesti. Ohjatun liikunnan aikana runsaalla fyysisen aktiivisuuden määrällä on oma itseisarvonsa. Silti ohjatun liikunnan tulee sisältää myös ennalta suunniteltua, lapsilähtöistä, monipuolista ja tavoitteellista toimintaa. Kunkin toimintakauden alussa varhaiskasvatushenkilöstö jakaa ohjatun liikunnan suunnittelemisen ainakin kahteen eri vaiheeseen: vuosisuunnitelmaan ja tuokiosuunnitelmiin. Suunnittelun lähtökohtana on yleistarkastelu, jossa toimintakauden alussa suunnitellaan yhdessä, millaisilla pelisäännöillä ja ennakkosuunnittelulla lapsen omaehtoista liikkumista ja liikunnan määrää voidaan lisätä."

Kasvattaminen liikkumaan 

"Liikunnallisesti aktiivisen elämäntavan syntyminen varhaislapsuudessa on erittäin tärkeää: tutkimusten mukaan jo 3-vuotiaana omaksutulla elämäntavalla on taipumus säilyä. Päivittäinen liikunta on lapsen normaalin fyysisen kasvun ja kokonaisvaltaisen kehityksen edellytys. Ohjattuun liikuntaan osallistumisen on todettu ennustavan fyysisesti aktiivista elämäntapaa sekä nuoruudessa että aikuisuudessa."

Kasvattaminen liikunnan avulla

"Varhaiskasvatuksen liikuntakasvatuksen tulee olla lapsilähtöistä, monipuolista ja tavoitteellista sekä säännöllistä. Näin sen avulla voidaan tukea lapsen fyysistä, kognitiivista, psyykkistä, emotionaalista ja sosiaalista kehittymistä. Liikuntakasvatus on luonteva osa lapsen koko päivää. Se tarkoittaa aikuisen kannustusta liikkumisen lisäämiseksi sekä aikuisen ratkaisuja ja aktiivisia tekoja liikkumiseen houkuttelevien oppimisympäristöjen luomiseksi. Se tarkoittaa myös lapsen minäkuvan monipuolistamista ja tukemista: rohkaisemista omien fyysisten rajojen kokeilemiseen, omien tunteiden tunnistamista sekä tunteiden ilmaisemisen säätelyn harjoittelemista."...


Kuva 1. Liikunta on luonteva osa lapsen varhaiskasvatuspäivää. Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016. Opetus- ja kulttuuriministeriö 2016: 31.

Miten voimme edistää lasten liikkumista? (OKM 2016; s. 33)

- Varmista, että lapset pääsevät joka päivä ulos touhuamaan vähintään kahdeksi tunniksi.
- Anna tilaa ja aikaa fyysisesti aktiivisiin leikkeihin.
- Muokkaa lapsen toimintaympäristöä onnistumiselle suosiolliseksi yhdessä lasten kanssa.
- Houkuttele lapsia osallistumaan ulkoilun aikana liikunnallisiin sääntöleikkeihin.
- Kannusta, innosta ja kehu. Anna positiivista palautetta myös yrittämisestä.
- Huolehdi, että jokainen lapsi pääsee osallistumaan ohjattuun liikuntahetkeen joka päivä.
- Anna lapselle päivittäin toiminnallisia tehtäviä. Varmista, että hän oppii käyttämään liikkumista ja koko kehoaan myös muun oppimisen välineenä.
- Hyödynnä mielikuvia oppimisen tukemiseksi.

Lähde:
Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset OKM 2016. Liikunta varhaiskasvatuksessa - jokaisen lapsen oikeus. s. 29-34.