osa 2
osa 2
Vuosiluokilla 1-2
Leikit tarjoavat oppilaille mielenkiintoa herättäviä tilanteita, joissa sosiaalisuutta ja liikunnallisia perustaitoja opitaan ikäkaudelle sopivalla tavalla. Luontoretket vahvistavat luontosuhdetta ja fyysisen kehon perustoimintoja.
Eurytmialiikunnan tunneilla tavoitteena on luoda sisältökokonaisuuksia, joissa opetuksen erilaiset työtavat ja vuorovaikutustilanteet sekä yhteisliikkuminen ja luokkayhteisöä eheyttävä toiminta ovat mahdollisia. Opetustilanteissa perehdytään myös tietojenkäsittelyn perusteisiin ihmisiä ja ihmisryhmiä liikuttamalla.
- Leikit tarjoavat oppilaille mielenkiintoa herättäviä tilanteita, joissa sosiaalisuutta ja liikunnallisia perustaitoja opitaan ikäkaudelle sopivalla tavalla (T1, T2, T3, T8).
- Luontoretket sekä vahvistavat luontosuhdetta että fyysisen kehon perustoimintoja (T1).
- Tavoitteena on myös totuttaa oppilaat turvallisiin työtapoihin ja tottumuksiin. Pyritään oppimisen iloon, kiireettömään, kuuntelevaan ja turvalliseen ilmapiiriin
Vuosiluokilla 3-6
Kolmannelta luokalta lähtien harjoitellaan perusteellisesti tuntien kulkuun liittyviä
työtapoja. Opetellaan kokoontumaan opettajan lähelle yhteiseksi joukoksi ja kuuntelemaan ohjeet seuravaan aktiviteettiin. Suorituksen jälkeen palataan jälleen opettajan luokse. Tällaiseen yhteiseen neuvonpitoon kehittävä harjoittelu on tavoittelemisen
arvoinen työtapa, jonka tarkoituksena on säilyä tuleville luokka-asteille. 3. luokka
on hyvä kohta aloittaa harjoittelu, koska silloin opetus muuttuu ensimmäisten vuosien
“leikkiliikunnasta” varsinaiseksi liikunnan opetukseksi.
- luokalta lähtien tutustutaan enenevässä määrin erilaisten liikuntavälineiden,
kuten pallojen, narujen ja sirkusvälineiden käyttöön. Tavoitteena on mahdollistaa
monipuolisten taitojen kehittyminen. Harjoittamalla erilaisia ketteryys-, tasapaino-, nopeus- ja muita sen kaltaisia taitoja, on jokaisella oppilaalla mahdollisuus onnistua jossakin lajissa. Motoriset taidot ja liikevalmiudet kehittyvät helposti, jos harjoittelu on mielekästä ja mieluisaa. Tavoitteena on, että jokainen oppilas löytäisi itseään kiinnostavan harjoittelun kohteen, jonka kautta taidot kehittyvät. Telinevoimistelu tarjoaa erinomaisia haasteita, jossa jokainen voi onnistua omien liikunnallisten mahdollisuuksiensa mukaan.
- ja 4.luokan eurytmialiikunnan tavoitteena on luoda pedagogisesti monipuolisia ja luokka-asteen mukaisia opintokokonaisuuksia, jotka mahdollistavat myös pitkäjänteisen harjoittelun. Vuorovaikutustaitoihin ja turvalliseen ilmapiiriin kiinnitetään huomiota. Myönteiset liikkumiskokemukset ja -elämykset innostavat oppilaita kehittämään taitojaan. Opetustilanteissa perehdytään tietojenkäsittelyn perusteisiin liittämällä esineiden liikuttaminen ihmisten ja ihmisryhmien liikuttamiseen. Pyritään siihen, että oppilas osaa noudattaa sääntöjä, toimia turvallisesti ja asiallisesti, kunnioittaa toisia sekä vaikuttaa ryhmässä kiusaamista ehkäisevästi.
Vuosiluokilla 7-9
Liikuntatunteja toteutetaan sekä sisätiloissa että ulkona. Ulkoliikunnan eräs tavoite on, että opitaan sietämään ja jopa viihtymään hyvinkin vaihtelevissa sääolosuhteissa. Tavoitteena on myös oppia pukeutumaan sääolosuhteiden mukaisesti. Tähän ohjeistetaan erityisesti.
Vuosiluokilla 7-9 tavoitteena on varma liikuntavälineiden käyttö sekä liikkuminen turvallisesti ja varmasti erilaisissa oppimisympäristöissä. Esim. suunnistus ja retkeily tarjoavat hyviä mahdollisuuksia oman liikevarmuuden kehittämiseen. Pallonkäsittelytaidot ja pelit ovat oppilaita kiinnostavia toimintoja, joissa jokaiselle löytyy jokin oma mieluisa laji.
Ohjaus, eriyttäminen ja tuki liikunnassa
Vuosiluokilla 1-2
Oppilasta tuetaan kannustavalla ohjauksella sekä luomalla turvallinen ja innostava työskentelyilmapiiri. Jokaisen oppilaan liikunnalliset mahdollisuudet ovat hyväksyttäviä ja arvostettuja. Tärkeätä on luoda hyväksyvä ja vapaa ilmapiiri, jossa oppilaat voivat kokea liikunnan mukaansatempaavaa iloa ja innostusta.
Vuosiluokilla 3-6
Organisoinnin ja opetusviestinnän selkeys luovat turvallista ja toimintaan kutsuvaa ilmapiiriä. Tuntien järjestyssäännöt, kuten yhteinen neuvonpito, telineiden ja välineiden esillepano ja poisotto, opetellaan selkein ja yksinkertaisin säännöin. Oppilasta rohkaistaan ja opastetaan oikeisiin suorituksiin ja hänelle annetaan välitöntä tukea liikuntaan. Oppilaita ohjataan myös kannustamaan toisiaan eri aktiviteeteissa. Pallopeleissä ohjeistetaan toimintaan selkein ja luokalle soveltuvin säännöin. Pelataan reilun pelin hengessä, ketään syrjimätttä.
Eurytmialiikunnan tulee antaa kaikille oppilaille mahdollisuus osallisuuteen ja yhteisöllisyyden kokemiseen. Opetuksessa on kannustava ja hyväksyvä työskentelyilmapiiri. Selkeällä viestinnällä ja tuntitilanteiden organisoinnilla tuetaan oppilaiden turvallisuuden tunnetta. Sosiaalista yhteenkuuluvuutta tuetaan sopivilla tehtävillä ja rohkaisevalla palautteella.
Vuosiluokilla 7-9
Oppilaita ohjataan enenevässä määrin omien päämäärien asettamiseen ja niiden saavuttamisen kannustamiseen. Ryhmässä suoritettavia tehtäviä ohjataan hyvän tiimityöskentelyn ja kunnioittavan vuorovaikutuksen suuntaan. Tiimityöskentelyä voidaan soveltaa esim. telinevoimistelussa, akrobatiassa, suunnistuksessa tai tanssissa. Oppilaita ohjataan alusta pitäen itsenäiseen ryhmätyöhön, etenkin suurissa luokissa tämä on tärkeää.
Oppilaan oppimisen arviointi liikunnassa Vuosiluokka 1
Oppilaalle annetaan jatkuvaa kannustavaa palautetta siten, että se kannustaa yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen. Erityistä huomiota kiinnitetää yhteistyötaitoihin, kuunteluun, havainnointiin ja jäljittelyyn sekä leikkitilanteissa syntyvien tunteiden hallintaan. Oppimisprosessin kannalta on eurytmialiikunnassa keskeistä edistyminen kehon hallinnan ja koordinoinnin liikunnallisessa hahmottamisessa
Vuosiluokka 2Oppilaalle annetaan jatkuvaa kannustavaa palautetta siten, että se kannustaa yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen. Erityistä huomiota kiinnitetää yhteistyötaitoihin, kuunteluun, havainnointiin ja jäljittelyyn sekä leikkitilanteissa syntyvien tunteiden hallintaan. Oppimisprosessin kannalta on eurytmialiikunnassa keskeistä edistyminen kehon hallinnan ja koordinoinnin liikunnallisessa hahmottamisessa.
Vuosiluokka 3
Oppilaalle annetaan jatkuvaa kannustavaa palautettasiten,että ss rohkaiseea yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään yhteistyötaitoihin, kuunteluun, havainnointiin, pitkäjänteiseen harjoitteluun ja tavoitteellisuuteen. Pyritään vahvistamaan oppilaan myönteistä käsitystä itsestä liikkujana.
Oppimisprosessin kannalta on eurytmialiikunnassa keskeistä edistyminen kehon hallinnan ja koordinoinnin sekä tilan ja ympäristön hahmottamisessa.
Oppilaalle voidaan antaa kouluvuoden päätteeksi kirjallinen, kannustava lausunto koulukohtaisesti päätettävästä luokasta lähtien.
Vuosiluokka 4
Oppilaalle annetaan jatkuvaa kannustavaa palautettasiten,että ss rohkaiseea yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään yhteistyötaitoihin, kuunteluun, havainnointiin, pitkäjänteiseen harjoitteluun ja tavoitteellisuuteen. Pyritään vahvistamaan oppilaan myönteistä käsitystä itsestä liikkujana.
Oppimisprosessin kannalta on eurytmialiikunnassa keskeistä edistyminen kehon hallinnan ja koordinoinnin sekä tilan ja ympäristön hahmottamisessa.
Oppilaalle voidaan antaa kouluvuoden päätteeksi kirjallinen, kannustava lausunto koulukohtaisesti päätettävästä luokasta lähtien.
Vuosiluokat 5
Oppilaalle annetaan jatkuvaa kannustavaa palautetta siten, että se kannustaa yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään liikunnallisiin yhteistyötaitoihin, sekä sääntöjen ja ohjeiden noudattamiseen. Oppilasta autetaan hahmottamaan omia vahvuuksiaan ja kehitystarpeitaan. Move!-mittausten tuloksia ei käytetä oppilaan arvioinnin perusteina.
Oppilaalle annetaan kouluvuoden päätteeksi kirjallinen, kannustava lausunto koulukohtaisesti päätettävästä luokasta lähtien.
Vuosiluokat 6
Oppilaalle annetaan jatkuvaa kannustavaa palautetta siten, että se kannustaa yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen. Erityistä huomiotaakiinnitetään liikunnallisiin yhteistyötaitoihin, sekä sääntöjen ja ohjeiden noudattamiseen. Oppilasta autetaan hahmottamaan omia vahvuuksiaan ja kehitystarpeitaan.
Oppilaalle annetaan kouluvuoden päätteeksi kirjallinen, kannustava lausunto koulukohtaisesti päätettävästä luokasta lähtien.
Oppiaineen arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/ arvosanaa kahdeksan varten
Opetuksen tavoite |
Sisältö-alueet |
Arvioinnin kohteet oppiaineessa |
Hyvä/Arvosanan kahdeksan osaaminen |
Fyysinen toimintakyky |
|||
T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. |
S1 |
Työskentely ja yrittäminen |
Oppilas osallistuu liikuntatuntien toimintaan yleensä aktiivisesti kokeillen ja harjoitellen erilaisia liikuntatehtäviä.
|
T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja. |
S1 |
Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa |
Oppilas tekee eri liikuntatilanteissa, kuten leikeissä ja peleissä, useimmiten tarkoituksenmukaisia ratkaisuja. |
T3 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa. |
S1 |
Motoristen perustaitojen (tasapaino- ja liikkumistaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa |
Oppilas osaa tasapainoilla ja liikkua erilaisissa oppimisympäristöissä.
|
T4 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa. |
S1 |
Motoristen perustaitojen (välineenkäsittelytaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa |
Oppilas osaa käsitellä erilaisia liikuntavälineitä erilaisissa oppimisympäristöissä.
|
T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa.
|
S1 |
Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen |
Oppilas osaa arvioida fyysisiä ominaisuuksiaan ja harjoittaa nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa
|
T6 opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä |
S1 |
Uima- ja pelastautumistaidot |
Oppilas on perusuimataitoinen (Osaa uida 50 metriä kahta uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 metriä pinnan alla).
|
T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla. |
S1 |
Toiminta liikuntatunneilla |
Oppilas osaa ottaa huomioon mahdolliset vaaratilanteet liikuntatunneilla sekä pyrkii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti. |
Sosiaalinen toimintakyky |
|||
T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen. |
S2 |
Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot |
Oppilas osaa toimia eri liikuntatilanteissa yhteisesti sovitulla tavalla. |
T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista. |
S2 |
Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa |
Oppilas noudattaa reilun pelin periaatteita ja osoittaa pyrkivänsä vastuullisuuteen yhteisissä oppimistilanteissa.
|
Psyykkinen toimintakyky |
|||
T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja. |
S3 |
Työskentelytaidot |
Oppilas osaa yleensä työskennellä vastuullisesti ja itsenäisesti. |
T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. |
S3 |
Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.
|
Vuosiluokka 7
Oppilaalle annetaan jatkuvaa palautetta siten, että se rohkaisee yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen.Oppilasta rohkaistaan oman kuntotason seurantaan ja kehittämiseen.
Oppilasta autetaan itsearvioinnissa.
Jatkuvassa palautteessa huomiota kiinnitetään yhteistyötaitoihin, esimerkiksi pallopeleissä. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota aktiiviseen osallistumiseen ja tarkoituksenmukaisten ratkaisujen löytämiseen erilaisissa liikuntatilanteissa. Oppilas osaa arvioida omaa voimaansa, kestävyyttään, nopeuttaan ja liikkuvuuttaan. Kiinnitetään huomiota uinti- ja pelastustaitoihin sekä tasapaino- ja liikkumistaitoihin opetetuissa liikuntamuodoissa. Otetaan huomioon oppilaiden erilaiset fyysiset, sosiaaliset ja psyykkiset toimintamahdollisuudet.
Vuosiluokka 8
Oppilaalle annetaan jatkuvaa palautetta siten, että se rohkaisee yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen. Oppilasta rohkaistaan oman kuntotason seurantaan ja kehittämiseen.
Oppilasta autetaan itsearvioinnissa.
Jatkuvassa palautteessa huomiota kiinnitetään yhteistyötaitoihin, esimerkiksi pallopeleissä. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota aktiiviseen osallistumiseen ja tarkoituksenmukaisten ratkaisujen löytämiseen erilaisissa liikuntatilanteissa. Oppilas osaa arvioida omaa voimaansa, kestävyyttään, nopeuttaan ja liikkuvuuttaan. Kiinnitetään huomiota uinti- ja pelastustaitoihin sekä tasapaino- ja liikkumistaitoihin opetetuissa liikuntamuodoissa. Otetaan huomioon oppilaiden erilaiset fyysiset, sosiaaliset ja psyykkiset toimintamahdollisuudet. Move!-mittausten tuloksia ei käytetä oppilaan arvioinnin perusteina.
Oppilaalle annetaan sanallisen lausunnon lisäksi viimeistään kahdeksannesta luokasta alkaen numeroarviointi, joka ennakoi päättöarviointia.
Vuosiluokka 9
Oppilaalle annetaan jatkuvaa palautetta siten, että se rohkaisee yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen.Oppilasta rohkaistaan oman kuntotason seurantaan ja kehittämiseen.
Oppilasta autetaan itsearvioinnissa.
Sekä päättöarvioinnissa että jatkuvassa palautteessa huomiota kiinnitetään yhteistyötaitoihin, esimerkiksi pallopeleissä. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota aktiiviseen osallistumiseen ja tarkoituksenmukaisten ratkaisujen löytämiseen erilaisissa liikuntatilanteissa. Oppilas osaa arvioida omaa voimaansa, kestävyyttään, nopeuttaan ja liikkuvuuttaan. Kiinnitetään huomiota uinti- ja pelastustaitoihin sekä tasapaino- ja liikkumistaitoihin opetetuissa liikuntamuodoissa. Otetaan huomioon oppilaiden erilaiset fyysiset, sosiaaliset ja psyykkiset toimintamahdollisuudet. Move!-mittausten tuloksia ei käytetä oppilaan arvioinnin perusteina.
Oppilaalle annetaan sanallisen lausunnon lisäksi viimeistään kahdeksannesta luokasta alkaen numeroarviointi, joka ennakoi päättöarviointia.
Liikunnan päättöarvioinnin kriteerit hyvälle osaamiselle (arvosanalle 8) oppimäärän päättyessä
Opetuksen tavoite |
Sisältö-alueet |
Arvioinnin kohteet oppiaineessa |
Arvosanan kahdeksan osaaminen |
Fyysinen toimintakyky |
|||
T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen |
S1 |
Työskentely ja yrittäminen |
Oppilas osallistuu liikuntatuntien toimintaan yleensä aktiivisesti kokeillen ja harjoitellen erilaisia liikuntamuotoja. |
T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja |
S1 |
Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa |
Oppilas tekee useimmiten tarkoituksenmukaisia ratkaisuja erilaisissa liikuntatilanteissa.
|
T3 ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään tasapaino- ja liikkumistaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa |
S1 |
Motoriset perustaidot (tasapaino- ja liikkumistaidot), eri liikuntamuodoissa
|
Oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa tasapaino- ja liikkumistaitoja useimmissa opetetuissa liikuntamuodoissa. |
T4 ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään välineenkäsittelytaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri välineillä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa |
S1 |
Motoriset perustaidot (välineenkäsittelytaidot) eri liikuntamuodoissa
|
Oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa välineenkäsittelytaitoja useimmissa opetetuissa liikuntamuodoissa. |
T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta |
S1 |
Fyysisten ominaisuuksien arviointi, ylläpito ja kehittäminen
|
Oppilas osaa arvioida fyysisiä ominaisuuksiaan ja sen pohjalta harjoittaa voimaa, nopeutta, liikkuvuutta ja kestävyyttä. |
T6 vahvistaa uima- ja vesipelastustaitoja, jotta oppilas osaa sekä uida että pelastautua ja pelastaa vedestä |
S1 |
Uima- ja vesipelastustaidot
|
Oppilas osaa uida, pelastautua ja pelastaa vedestä.
|
T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan |
S1 |
Toiminta liikuntatunneilla
|
Oppilas toimii turvallisesti ja asiallisesti liikuntatunneilla.
|
Sosiaalinen toimintakyky |
|||
T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen |
S2 |
Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot
|
Oppilas osaa toimia eri liikuntatilanteissa yhteisesti sovitulla tavalla. |
T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä ottamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista |
S2 |
Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa
|
Oppilas noudattaa reilun pelin periaatteita ja osoittaa ottavansa vastuuta yhteisistä oppimistilanteista. |
Psyykkinen toimintakyky |
|||
T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa oppilaan itsenäisen työskentelyn taitoja |
S3 |
Työskentelytaidot
|
Oppilas osaa pääsääntöisesti työskennellä vastuullisesti ja itsenäisesti.
|
T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä |
S3 |
Ei vaikuta arvosanan muodostumiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.
|
|
T12 auttaa oppilasta ymmärtämään riittävän fyysisen aktiivisuuden ja liikunnallisen elämäntavan merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille |
S3 |
Ei vaikuta arvosanan muodostumiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.
|
|
T13 tutustuttaa oppilas yleisten liikuntamuotojen harrastamiseen liittyviin mahdollisuuksiin, tietoihin ja taitoihin, jotta hän saa edellytyksiä löytää itselleen sopivia iloa ja virkistystä tuottavia liikuntaharrastuksia |
S3 |
Ei vaikuta arvosanan muodostumiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia. |
Laaja-alainen osaaminen
Vuosiluokka 1
- Retkeily, liikenneturvallisuus (L3)
- Leikit (L1, L2, L7)
- Eurytmialiikunta (L1,L2,L3, L4, L5, L6, L7)
Vuosiluokka 2
- retkeily (L3)
- leikit (L1,L2,L7)
- Eurytmialiikunta (L1,L2,L3, L4, L5, L6,L7)
Vuosiluokka 3
- Telinevoimistelu, leikit (L1, L2,L7)
- Luistelu,hiihto, retkeily, uinti (L 3)
- kansantanssit (L2,L7)
- Eurytmialiikunta (L1,L2,L3, L4, L5, L6,L7)
Vuosiluokka 4
- suunnistus, retkeily, hiihto, luistelu ( L1,L3, L6, L7)
- kansantanssit (L2, L7)
- Eurytmialiikunta (L1,L2,L3, L4, L5, L6,L7)
Vuosiluokka 5
- kansantanssit ( L2, L7)
- retkeily, hiihto, luistelu ( L3,L6)
- uinti ( L3)
- suunnistus ( L1, L4, L5)
Vuosiluokka 6
- suunnistus (L5)
- akrobatia, sirkustaidot ( L1)
- retkeily, hiihto (L3)
Vuosiluokka 7
- eri maiden kansantanssit, palloilu, Bothmer-harjoitus “yhteinen rytmi” (L2)
- uimakandidaatin tutkinto (L1)
- hiihto, luistelu (L3, L6)
Vuosiluokka 8
- Kestävyysharjoitukset ja Cooperin testi (L1, L3, L5, L6)
- paininomaiset harjoitukset (L2, L4)
- hengenpelastus (L2, L3. L6, L7)
Vuosiluokka 9
- Yksilöllisen päämäärän asettamista, tavoitteena parantaa omaa taito - ja kuntotasoa (L1, L6)
- pallopelit (L2)
- bothmer-voimisteluliikkeet (L3)
[1] K. Stockmeyer (1969): Rudolf Steiner’s Curriculum for Waldorf Schools:Forest Row: Steiner Schools Fellowship Publications