13.4.23 EURYTMIA

13.4.23

Oppiaineen tehtävä

Yleisesti

Eurytmianopetuksen tehtävänä on oppilaiden terveen kehityksen kokonaisvaltainen tukeminen niin, että otetaan huomioon ihminen fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena kokonaisuutena. Siinä painotetaan terveyttä, ja kasvatus nähdään hyvinvoinnin tukemisena (salutogeneesi) ja siinä on myös terapeuttinen ulottuvuus. Eurytmia tukee kognitiivista, emotionaalista ja sosiaalista kehitystä tavalla, joka vahvistaa oppilaiden myönteistä identiteettiä ja eheää minäkuvaa, luovaa ajattelua ja oivalluskykyä. Näin luodaan pohjaa mm. matemaattiselle ajattelulle ja oppilas saa hyvät edellytykset oppimiseen omista lähtökohdistaan käsin.

Eurytmia kehittää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta, koska kaikkia oppilaita opetetaan ikäkausiopetuksen mukaisesti erottelematta tyttöjä ja poikia omiin ryhmiinsä. Näin kartutetaan inhimillistä pääomaa, joka edistää yksilöllistä hyvinvointia ja yhteiskunnassa tarvittavia sosiaalisia taitoja. Näin eurytmianopetus torjuu eriarvoistumista ja syrjintää.

Opetuksen metodina on taiteellisten prosessien hyödyntäminen opetuksessa.

Eurytmiassa ilmaistaan sekä liikkeillä, että eleillä musiikkia ja sanataidetta. Oppilaat eläytyvät yhdessä runoon tai musiikkikappaleeseen ja ilmaisevat niiden sisältöjä yhteisillä liikkeillä. Liikeilmaisun taidot kehittyvät ja lisääntyvät. Aktiivinen, pitkäjänteisyyttä edistävä harjoittelu vahvistaa liikunnan iloa, luovuutta sekä motorisia perusvalmiuksia.

Taiteellisessa työskentelyssä käytetään opetusmateriaalina vanhaa ja uutta kirjallisuutta ja musiikkia. Ikäkausiopetuksen mukaiset materiaalivalinnat tukevat oppilaiden oman kulttuuri-identiteetin ja kulttuurisen pääoman rakentumista. Eurytmianopetus lisää ymmärrystä kulttuurien moninaisuudesta, oppilaiden kanssa tehdään mm. taiteellisia esityksiä eri kielillä. Opetussisällöt integroituvat muihin oppiaineisiin. Esimerkiksi vuosiluokilla 1-5 oppilaat perehtyvät tietojenkäsittelyn perusasioihin toiminnallis-kinesteettisesti eurytmiatunneilla.

Vuosiluokilla 1-2

Vuosiluokilla 1-2 oppilas tutustuu eurytmiassa iloisesti liikkuen omaan kehoonsa, sekä sen monipuolisiin liike mahdollisuuksiin. Opetus perustuu lapsen luontaiselle kyvylle jäljitellä erilaisia liikkeitä, sekä eläytyä jäljitellen liikkumaan eri laatuja ja tunnelmia. Eurytmian äänne-eleisiin (= tietyt käsieleet aakkosille, joita voi muunnella monin eri tavoin) eläytymällä oppilas liikkuen elää vahvasti satujen, lorujen, runojen tai musiikin synnyttämissä mielikuvissa. Näin eurytmian tehtävä on vahvistaa oppilaan luovaa mielikuvituskykyä[1], joka myöhemmin muuntuu luovaksi ajattelukyvyksi. Eurytmian äänne-eleiden muodostaminen käsillä tai jaloilla vahvistaa myös oppilaan aloitteellisuutta ja tahto-elämää.

Vuosiluokilla 3-6

Vuosiluokilla 3-6 yksilöllinen tunne-elämä alkaa rikastua ja syventyä. Opitaan löytämään yhdessä liikkumisen ilo. Oppilaat tottuvat vähitellen jäsentämään tietoisemmin kielellisiä ja musiikillisia kokemuksia ja ilmiöitä ja samalla heidän taitonsa kuunnella kehittyy.

Erilaisin harjoituksin tuetaan hengityksen ja verenkierron keskinäisen suhteen tasapainottumista (salutogeneesi) sekä iänmukaisten motoristen taitojen oppimista. Geometriset harjoitukset tukevat tilassa orientoitumisen kykyä ja ajattelun kehittymistä.

Vuosiluokilla 7-9

Eurytmian opetuksen tehtävänä on tutustuttaa oppilas musiikkiin ja sanataiteeseen liikeilmaisun avulla, mikä syventää kulttuurin tuntemusta. Oppilaan eläytymiskyky vahvistuu, kun musiikki tai puhe tuodaan esille liikkeenä. Ajattelun, tunteen ja toiminnan kehittäminen ja harmonisointi liikkeen myötä tukee kokonaisvaltaista kasvua ja siinä on myös terapeuttinen ulottuvuus. Myönteisessä tyttöjen ja poikien rinnakkain työskentelyssä tuetaan tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä, oman itsen ja toisten hyväksymistä, auttamiskykyä turvallisessa ilmapiirissä, moninaiset kulttuuriset lähtökohdat huomioon ottaen.

Liikeilmaisun taidot kehittyvät ja vahvistuvat ikäkausiopetuksen mukaisesti - tämä prosessi on muihin oppiaineisiin integroituvaa. Aktiivinen, pitkäjänteisyyttä edistävä harjoittelu kehittää motorisia taitoja ja vahvistaa itsetuntoa. Ilmaisun ilo, mielikuvitus ja luovuus vahvistuvat. Esiintymään harjaantuminen on vuorovaikutteista ja jatkuva ryhmädynamiikan osa. Havaitsemisen harjoittelu sekä voimaa ja sitkeyttä vaativa ponnistelu edistävät ja jäsentävät toimintaa.Tilaa jätetään myös rentoutumiselle, oppilaan terveys ja kokonaisvaltainen hyvinvointi huomioidaan.

Murrosiän tuomat fyysiset ja psyykkiset muutokset tuovat haasteita ilmaisulle. Itsetuntemusta, omien tunteiden tunnistamista vahvistetaan dramaattisen eurytmian myötä. Ryhmätöiden tekeminen osallistaa oppilaan sosiaalisesti, kysyy luovuutta ja suunnittelukykyä sekä edistää esteettisyyden tajua. Oppilaita kannustetaan entistä omakohtaisempaan ja itsenäisempään kokemiseen ja toimintaan. Herätetään vastuuta, asiallisuutta ja arviointikapasiteettia omasta sekä ryhmän työskentelystä.

Eurytmian opetuksen tavoitteet

1.-2. lk tavoitteet

Tavoitteen

numero

Opetuksen tavoitteet

Tavoittei-

siin liitty-

vät sisäl- töalueet

Laaja-alain.

osaaminen,

johon tavoite

liittyy

Eurytmian opetuksen tavoitteena on

T1

Kehonhallinta ja fyysinen toimintakyky

S1

  • ohjataan oppilasta tunnistamaan ja hallitsemaan kehoaan
  • autetaan oppilasta kehittämään koordinaatiotaitoja
  • autetaan oppilasta harjoittamaan hienomotoorisia taitoja (taitavuusharjoitukset)

L1,

L2, L3, L4

T2

Sosiaalinen toimintakyky ja osallisuus

S2

luodaan tilanteita joissa oppilas:

  • voi harjoitella kuuntelutaitojaan eri tavoin
  • voi harjoitella toisen yksilön kohtaamista
  • kehittää yhteistyötaitoja ja toisten huomioon ottamista
  • rakentaa myönteistä minäkuvaa ryhmässä toimiessaan
  • voi kokea iloa yhdessä toisten kanssa liikkuessaan
  • kehittää empatiakykyään
  • oppii liikkumaan luontevasti ryhmässä
  • noudattaa sääntöjä

L1, L2, L4, L7, L3, L6

T3

Oppilaan kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen (vahvistaa tahtoa, tunnetta, ajattelua ja tukee muuta oppimista)

S3

  • oppilas kehittää keskittymiskykyä ja muistia
  • oppilasta autetaan polariteetteja harjoittamalla rakentamaan sisäistä keskialuetta
  • oppilasta kannustetaan eläytymään erilaisiin tunnelmiin

L1,L2, L3, L4

T4

Avaruudellinen hahmottaminen

S2

Oppilaan avaruudellista hahmottamista tukevat

  • muoto- ja tilatajua kehittävät tehtävät; “minä tilassa”
  • peilikuva-harjoitteet; keho- ja tila symmetria
  • minä ja sinä-harjoitus (minäkuvan vahvistaminen, kohtaamisen harjoittelu, vääränlaisen egoismin torjuminen)

L1, L4

T5

Tietojenkäsittelyn ja ohjelmoinnin peruskäsitteet

S2, S3

Pääasiat: “peräkkäisyys, valinta ja toisto”, bitti ja erilaisia algoritmeja opetetaan toiminnallisina leikkeinä eurytmiatunneilla ihmisiä tai ihmisryhmiä liikuttamalla

L5

T6

Luova ilmaisu

S3

Oppilasta ohjataan ilmaisemaan erilaisia laatuja ja tunnelmia liikkuen (musiikki, sadut, lorut)

L2, L1, L4

T7

Psyykkinen toimintakyky

S2

Eurytmian avulla pyritään

  • vahvistamaan oppilaan minäkuvaa
  • torjumaan vääränlaista egoismia
  • antamaan oppilaalle liikunnallisia onnistumisen kokemuksia

L1, L2,L3

T8

Kulttuurinen ymmärrys ja monilukutaito

S3, S2

L2, L4

- tutustutaan eri aikakausien ja kulttuurien satuihin, tarinoihin ja loruihin

T9

Hyvinvointi ja turvallisuus eurytmian aikana

S3, S2

- ohjataan oppilasta omaksumaan turvalliset työskentelytavat ja tottumukset

L3

T10

Liikunnallisen itseohjautuvuuden kehittäminen

ei 1. - 2.lk

T11

Aistien harjaannuttaminen

S1

- mahdollistetaan oppilaalle erilaisia aistikokemuksia

S1 Fyysinen toimintakyky

Ryhdin ja tasapainon sekä oman kehon kokeminen ja hallinta ovat harjoittelun perustana. Eläydytään kokonaisvaltaisesti kehon liikkeisiin, joita sadun, faabelin ja legendan kuvat elävöittävät.

S2 Sosiaalinen toimintakyky

Eurytmian opetuksessa sosiaalinen harjoittelu on keskeistä. Koko ajan työskennellään yhdessä ryhmässä. Se kasvattaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Opitaan ottamaan vastuuta yhteisistä säännöistä ja toiminnasta ja opitaan auttamaan ja ottamaan toiset oppilaat huomioon. Opetus edistää vuorovaikutustaitoja. Eurytmian opetuksessa rakennetaan yhteyksiä myös muihin oppiaineisiin.

S3 Henkis-psyykkinen toimintakyky

Kuuntelemista kehittäviä harjoitteita toteutetaan. Sanataiteellisiin sisältöihin eläytymällä vahvistetaan mielikuvitusta ja edistetään ajattelun liikkuvuutta.

Vuosiluokka 1

Oppilas

T1 harjoittelee käsien ja jalkojen koordinaatiota, hienomotorisia taitojaan ja tasapainoa

T2 harjaantuu kyvyssään kuunnella ja oppii sosiaalisia taitoja sekä

voi kokea iloa yhdessä toisten kanssa liikkuessaan

T3 oppii jäljittelemään eläytyen erilaisia eleitä

T4 harjoittaa muoto- ja tilatajua kehittäviä tehtäviä

T5 Tietojenkäsittelytieteen pääasiat: “peräkkäisyys, valinta ja toisto” , bitti ja erilaisia algoritmeja opetetaan eurytmiatunneilla ihmisiä tai ihmisryhmiä liikuttamalla

T6 harjoittaa mielikuvitustaan

T7 Oppilaalle annetaan liikunnallisia onnistumisen kokemuksia

T8 Oppilas tutustuu eri aikakausien ja kulttuurien satuihin, tarinoihin ja loruihin

T9 Oppilasta omaksuu turvalliset työskentelytavat ja tottumukset

T11 Oppilas saa erilaisia aistikokemuksia

Vuosiluokka 2

Oppilas

T1 harjoittelee käsien ja jalkojen koordinaatiota, hienomotorisia taitojaan ja tasapainoa

T2 harjoittelee toisen yksilön kohtaamista, kehittää yhteistyötaitoja, toisten huomioon ottamista, empatiakykyä, oppii liikkumaan luontevasti ryhmässä ja rakentaa myönteistä minäkuvaa ryhmässä toimiessaan sekä noudattaa sääntöjä

T3 kehittää edelleen jäljittelytaitojaan, keskittymiskykyä ja muistia ja häntä autetaan polariteetteja harjoittamalla rakentamaan sisäistä keskialuetta sekä kannustetaan eläytymään erilaisiin tunnelmiin

T4 syventyy suoran ja kaaren ja niiden sovellusten liikkumiseen, oppii tunnistamaan oikean ja vasemman puolen, kehittyy kehonsa hallinnassa, oppilas harjoittelee peilikuva-harjoitteita, keho- ja tila symmetriaa sekä minä ja sinä-harjoitusta

T5 Tietojenkäsittelytieteen pääasiat: “peräkkäisyys, valinta ja toisto”, bitti ja erilaisia algoritmeja opetetaan eurytmiatunneilla ihmisiä tai ihmisryhmiä liikuttamalla

T6 oppilas eläytyy erilaisiin tarinoihin

T7 oppilaan minäkuvaa vahvistetaan ja torjutaan vääränlaista egoismia ja hänelle annetaan liikunnallisia onnistumisen kokemuksia

T8 Oppilas tutustuu eri aikakausien ja kulttuurien satuihin, tarinoihin ja loruihin

T11 Oppilas saa erilaisia aistikokemuksia

Tavoitteet 3-6

Tavoit-

teen

nro

Opetuksen tavoitteet

Tavoittei-

siin liitty-

vät sisäl- töalueet

Laaja-alainen

osaaminen,

johon tavoite

liittyy

Eurytmian opetuksen tavoitteena on

T1

Kehonhallinta ja fyysinen toimintakyky

S1

(Vahvistetaan kehonhallintaa ja koordinaatiotaitoja sekä hienomotorisia taitoja.

Murrosiän lähestyessä harjoitetaan erityisesti ryhtiä ja tasapainoa ja pyritään jäsenten kasvun aiheuttaman raskauden voittamiseen.

Kehitetään liikkeiden nopeuden ja voiman hallintaa sekä keskittymiskykyä.)

· kehonhallinnan ja koordinaatiotaitojen vahvistaminen

· hienomotoristen taitojen lisääntyminen (taitavuus- ja sauvaharjoitukset)

· ryhdin ja tasapainon kokeminen

· murrosiässä jäsenten kasvun aiheuttaman raskauden voittaminen

· liikkeen nopeuden ja voiman hallinnan kehittyminen

· keskittymiskyvyn harjaantuminen

L1, L3

T2

Sosiaalinen toimintakyky ja osallisuus

S2

Oppitunneilla luodaan tilanteita, joissa oppilas kehittää kuuntelutaitoja, yhteistyötaitoja ja toisten huomioon ottamista. Toimiessaan ryhmässä hän rakentaa myönteistä minäkuvaa, kehittää empatiakykyä ja kokee iloa yhdessä toisten kanssa liikkuessaan. Hän liikkuu ryhmässä luontevasti, oppii tekemään kaikkien kanssa yhteistyötä ja opettelee säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan toiset oppilaat huomioon ottaen ja heitä auttaen.

luodaan tilanteita joissa oppilas:

· kehittää kuuntelutaitojaan

· kehittää yhteistyötaitoja ja toisten huomioon ottamista

· rakentaa myönteistä minäkuvaa ryhmässä toimiessaan

· kokee iloa yhdessä toisten kanssa liikkuessaan

· kehittää empatiakykyään

· säätelee toimintaansa ja tunneilmaisuaan toiset oppilaat huomioon ottaen ja heitä auttaen

· tekee kaikkien kanssa yhteistyötä

· liikkuu ryhmässä luontevasti

L1,L2, L4, L7, L3

T3

Oppilaan kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen

S1, S2, S3

Kehitetään muistia ja keskittymiskykyä sekä tasapainotetaan hengityksen ja verenkierron suhdetta erilaisia rytmejä, erityisesti heksametria harjoitellen. Ristikkäisliikkeillä tuetaan aivopuoliskojen tasapainottumista.

· muistin ja keskittymiskyvyn kehittäminen

· hengityksen ja verenkierron suhteen tasapainottuminen erilaisia rytmejä harjoitellen

· aivopuoliskojen yhteistoiminnan tukeminen (ristikkäisliikkeet)

· sanaluokkien hahmottaminen liikkeen kautta

L1, L3, L4

T4

Avaruudellinen hahmottaminen (ylhäällä, alhaalla, edessä, takana, oikealla, vasemmalla)

S1, S2, S3

Tilassa liikkuminen muuttuu frontaaliksi. Nelitahosymmetrisiä ja muita geometrisia muotoja harjoittamalla lapsi kokee itsensä tilassa, myös hänen muoto- ja tilatajunsa kehittyy. Ryhmäkoreografioissa opitaan hahmottamaan ja suhteuttamaan omat liikkeet ryhmän jäsenten paikkojen ja liikkeiden kanssa.

Avaruudelliseen hahmottamiseen kuuluu

- “minä tilassa”, muoto- ja tilatajun kehittyminen

· geometristen muotojen hahmottaminen tilassa mm. nelitahosymmetria

· geometristen muotojen kokeminen omassa kehossa

· tilan hahmottaminen frontaalisti liikkuen ja suuntaa vaihtaen

· aivopuoliskojen tasapainottuminen (ristikkäisliikkeet)

· ryhmän jäsenten paikkojen ja liikkeen hahmottaminen koreografioissa ja oman liikkeen suhteuttaminen niihi

L1, L4, L2

T5

Tietojenkäsittelyn ja ohjelmoinnin peruskäsitteet

Keskeisiä asioita: “Peräkkäisyys, valinta ja toisto”, bitti, algoritmeja, Boolen funktiot, binäärihaku

S2, S3

Liikutetaan edelleen ihmisiä, ihmisryhmiä, mutta myös esineitä esim. kuparipalloja ja -sauvoja.

· ihmisten tai ryhmän liikuttaminen

· esineiden (esim. kuparipallot) liikuttaminen ja sen liittäminen edelliseen

L5

T6

Luova ilmaisu

S3, S2

Ilmaistaan eurytmianäytöksissä ja juhlissa liikkeiden avulla musiikkia ja sanataidetta useimmiten ryhmäkoreografioissa.

· musiikin ja runouden/sanataiteen ilmaiseminen liikkeiden avulla tunnilla ja juhlissa eri oppimisympäristöissä / tiloissa

L2, L1, L4

T7

Psyykkinen toimintakyky

S3

Vahvistetaan oppilaan minäkokemusta ja keskittymiskykyä ohjaamalla häntä pitkäjänteiseen työskentelyyn sekä ottamaan vastuuta omasta toiminnasta. Vaikeutuneet harjoitukset elävöittävät ajattelua.

Oppilasta tuetaan

· minäkokemuksen vahvistumisessa

· pitkäjänteiseen työskentelyyn oppimisessa

· elävöittämään ajatteluaan

· ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan

L1, L3

T8

Kulttuurinen ymmärrys ja monilukutaito

S3, S2

L2, L4

Sävel- ja äänne-eurytmiassa ilmaistaan liikkeillä musiikkia ja sanataidetta. Opitaan ymmärtämään kehollista viestintää ja sanattomia viestejä vuorovaikutuksessa.

Oppilas oppii

· ilmaisemaan musiikkia ja runoutta/sanataidetta liikkeiden avulla

· ymmärtämään kehollista viestintää ja sanattomia viestejä

L4, L2

T9

Hyvinvointi ja turvallisuus eurytmisen liikkumisen aikana

S2, S3

Opitaan noudattamaan sääntöjä ja totutellaan toimimaan itsenäisemmin kuin aikaisemmin turvalliseen ja asialliseen toimintaan. Opitaan kunnioittamaan muita ja ehkäistään kiusaamista.

Oppilas osaa

· noudattaa sääntöjä

· toimia turvallisesti ja asiallisesti

· kunnioittaa toisia

· vaikuttaa kiusaamista hillitsevästi

L3, L2, L6

T10

Liikunnallisen itseohjautuvuuden kehittäminen

S1

Kehitetään liikemuistia ja opitaan työskentelytaitoja.

Oppilas

· oppii työskentelytaitoja

· kehittää liikemuistiaan

L3, L1

T11

Aistien harjaannuttaminen

S1, S3

Vahvistetaan erilaisia aistikokemuksia.

Oppilas saa

· erilaisia aistikokemuksia

L1, L3, L2, L4

S1 Fyysinen toimintakyky

Ryhdin ja tasapainon sekä oman kehon kokeminen ja hallinta ovat harjoittelun perustana. Hengityksen ja verenkierron suhde tasapainottuu erilaisia rytmisiä harjoituksia tekemällä. Näin myös molempien aivopuoliskojen toiminta tasapainottuu.

S2 Sosiaalinen toimintakyky

Eurytmian opetuksessa sosiaalinen harjoittelu on keskeistä. Koko ajan työskennellään yhdessä tai useammassa ryhmässä. Se kasvattaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Opitaan ottamaan vastuuta yhteisistä säännöistä ja toiminnasta ja opitaan auttamaan ja ottamaan toiset oppilaat huomioon. Opetus edistää vuorovaikutustaitoja. Eurytmian opetuksessa rakennetaan yhteyksiä myös muihin oppiaineisiin.

S3 Henkis-psyykkinen toimintakyky

Keskittymiskykyä ja kuuntelemista kehittäviä harjoitteita toteutetaan. Sanataiteellisiin ja musiikillisiin sisältöihin eläytymällä vahvistetaan mielikuvitusta ja edistetään ajattelun liikkuvuutta.

Vuosiluokka 3

Oppilas

T1 vahvistaa kehon hallintaa ja koordinaatiotaitoja, kehittää hienomotorisia taitoja ja pääsee tasapainon kokemiseen

T2 kehittää kuuntelutaitojaan, yhteistyötaitojaan ja toisten huomioon ottamista, empatiakykyään, rakentaa myönteistä minäkuvaa ryhmässä toimiessaan, kokee iloa yhdessä toisten kanssa liikkuessaan, vahvistaa mielikuvitusta, oppii ymmärtämään omaa toimintaansa

T3 harjoittaa muistiaan ja keskittymiskykyään, harjoittaa aivopuoliskojen yhteistoimintaa ristikkäisliikkeiden avulla ja harjaannuttaa keskittymiskykyään

T4 oppii varmemmin tunnistamaan oikean ja vasemman puolen sekä oppii hahmottamaan tilaa liikkuen ja suuntaa vaihtaen

T5 harjoitetaan edelleen tietojenkäsittelytieteen peruskäsitteitä ihmisryhmiä liikuttamalla uutena Boolen funktioita havainnollistavat toiminnalliset leikit

T6 valmistaudutaan ilmaisemaan sanataidetta tai musiikkia liikkeen avulla

T7 saa tukea minäkokemukseensa

T8 harjoittelee ymmärtämään kehollista ja liikeilmaisua

T9 oppii noudattamaan sääntöjä, toimimaan turvallisesti ja asiallisesti sekä kunnioittamaan toisia

T10 oppii työskentelytaitoja ja kehittää liikemuistiaan

T11 saa erilaisia aistikokemuksia

Vuosiluokka 4

Oppilas

T1 vahvistaa kehon hallintaa ja koordinaatiotaitoja, kehittää hienomotorisia taitoja ja pääsee tasapainon kokemiseen

T2 kehittää kuuntelutaitojaan, yhteistyötaitojaan ja toisten huomioon ottamista, empatiakykyään, rakentaa myönteistä minäkuvaa ryhmässä toimiessaan ja kokee iloa yhdessä toisten kanssa liikkuessaan

T3 harjoittaa muistiaan ja keskittymiskykyään, harjoittaa aivopuoliskojen yhteistoimintaa ristikkäisliikkeiden avulla ja tasapainottaa hengityksen ja verenkierron suhdetta erilaisia rytmejä harjoitellen

T4 oppii hahmottamaan sanaluokkia liikkeen avulla ja tilaa frontaalisti liikkuen ja suuntaa vaihtaen, kehitttää muoto- ja tilatajuaan sekä erottaa oikean ja vasemman

T5 harjoitetaan edelleen tietojenkäsittelytieteen peruskäsitteitä ihmisryhmiä liikuttamalla ottaen huomioon matematiikassa opitut murtoluvut

T6 valmistaudutaan ilmaisemaan sanataidetta tai musiikkia liikkeen avulla ja integroidaan eurytmista ilmaisua muihin aineisiin

T7 saa tukea minäkokemukseensa ja oma-aloitteisuuteensa

T8 harjoittelee ymmärtämään kehollista ja liikeilmaisua

T9 oppii noudattamaan sääntöjä, oppii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti sekä oppii kunnioittamaan toisia

T10 oppii työskentelytaitoja ja kehittää liikemuistiaan

T11 saa erilaisia aistikokemuksia

Vuosiluokka 5

Oppilas

T1 vahvistaa kehon hallintaa ja koordinaatiotaitoja, kehittää hienomotorisia taitoja, pääsee tasapainon kokemiseen ja kehittää liikkeen ja nopeuden hallintaa

T2 kehittää kuuntelutaitojaan, yhteistyötaitoja ja toisten huomioon ottamista, rakentaa myönteistä minäkuvaa ryhmässä toimiessaan, kokee iloa yhdessä toisten kanssa liikkuessaan, kehittää empatiakykyään, tekee kaikkien kanssa yhteistyötä ja liikkuu ryhmässä luontevasti

T3 harjoittaa muistiaan ja keskittymiskykyään, harjoittaa aivopuoliskojen yhteistoimintaa ristikkäisliikkeiden avulla sekä tasapainottaa hengityksen ja verenkierron suhdetta erilaisia rytmejä harjoitellen

T4 hahmottaa tilaa frontaalisti liikkuen ja suuntaa vaihtaen, harjoittelee hahmottamaan geometrisia muotoja tilassa mm. nelitahosymmetria sekä kehitttää muoto- ja tilatajuaan

T5 harjoitetaan edelleen tietojenkäsittelytieteen peruskäsitteitä ihmisryhmiä ja esineitä

(esim. kuparipalloja) liikuttamalla, ottaen huomioon matematiikassa opitut desimaaliluvut

T6 ilmaistaan sanataidetta tai musiikkia liikkeen avulla ja esitetään sitä esimerkiksi koulun

juhlissa ja integroidaan eurytmista ilmaisua muihin aineisiin

T7 saa tukea minäkokemukseensa ja oma-aloitteisuuteensa

T8 harjoittelee ymmärtämään kehollista ja liikeilmaisua

T9 noudattaa sääntöjä, kunnioittaa toisia sekä pyrkii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti

T10 oppii työskentelytaitoja ja kehittää liikemuistiaan

T11 saa erilaisia aistikokemuksia

Vuosiluokka 6

Oppilas

T1 vahvistaa kehon hallintaa ja koordinaatiotaitoja, kehittää hienomotorisia taitoja erityisesti sauva- ja taitavuusharjoituksissa, oppii löytämään luonnollisen, hyvän ryhdin sekä kehittää liikkeen ja nopeuden sekä voiman hallintaa jäsenten kasvupyrähdyksistä huolimatta

T2 osaa kuunnella, rakentaa myönteistä minäkuvaa ryhmässä toimiessaan, kokee iloa yhdessä toisten kanssa liikkuessaan osaa toimia yhteistyössä toisten kanssa ja ottaa heidät huomioon, kehittää empatiakykyään, tekee kaikkien kanssa yhteistyötä, liikkuu ryhmässä luontevasti sekä säätelee toimintaansa ja tunneilmaisuaan toiset oppilaat huomioon ottaen ja heitä auttaen

T3 harjoittaa muistiaan, keskittymiskykyään ja musiikillista hahmotuskykyään, harjoittaa aivopuoliskojen yhteistoimintaa ristikkäisliikkeiden avulla sekä tasapainottaa hengityksen ja verenkierron suhdetta erilaisia rytmejä harjoitellen

T4 hahmottaa geometriset muodot omassa kehossa sekä hahmottaa tilaa frontaalisti liikkuen ja suuntaa vaihtaen, harjoittelee hahmottamaan geometrisia muotoja tilassa mm. nelitahosymmetria sekä kehittää muoto- ja tilatajuaan, erityisesti hahmottaa ryhmän jäsenten paikat ja liikkeen koreografioissa ja osaa suhteuttaa oman liikkeensä niihin sekä kehittää visuaalista havainnointikykyään

T5 harjoitetaan edelleen tietojenkäsittelytieteen peruskäsitteitä ihmisryhmiä ja esineitä

(esim. kuparisauvoja tai -palloja) liikuttamalla, uutena binäärihakua (ja logaritmia) havainnollistavat toiminnalliset harjoitteet

T6 ilmaistaan sanataidetta tai musiikkia liikkeen avulla ja esitetään sitä esimerkiksi koulun

juhlissa ja integroidaan eurytmista ilmaisua muihin aineisiin

T7 saa tukea minäkokemukseensa ja oma-aloitteisuuteensa, oppii pitkäjänteiseen työskentelyyn, oppii elävöittämään ajatteluaan sekä ottaa vastuuta omasta toiminnastaan

T8 harjoittelee ymmärtämään kehollista ja liikeilmaisua

T9 noudattaa sääntöjä, kunnioittaa toisia, pyrkii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti sekä vaikuttaa ryhmässä kiusaamista hillitsevästi

T10 oppii työskentelytaitoja ja kehittää liikemuistiaan

7.-9. lk tavoitteet

Tavoitteen

numero

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin

liittyvät

sisältöalueet

Laaja-alainen

osaaminen,

johon tavoite

liittyy

Eurytmian opetuksessa

T1

Kehonhallinta ja fyysinen toimintakyky

S1

Kannustetaan oppilasta oman

kehonsa itsenäisten ja yksilöllisten liikkumismahdollisuuksien käyttöön

- kannustetaan oppilasta oman

kehonsa itsenäisten ja yksilöllisten liikkumismahdollisuuksien käyttöön

Ohjataan

- ohjataan oppilasta syventämään opittuja koordinaatio- ja keskittymistaitoja

Kannustetaan

- kannustetaan oppilasta lisäämään

hienomotorisia taitoja

-tuetaan oppilaan ryhtiä ja tasapainoa

- pyritään kohentamaan voiman, nopeuden ja dynamiikan hallintaa.

-vaikutetaan murrosiän raskautta vastaan ja otetaan huomioon jäsenten kasvu.

L1, L3, L4, L2

T2

Sosiaalinen toimintakyky ja osallisuus

S2

Tuetaan ryhmän yhteisöllisyyttä ja yhteistyötaitoja sekä opitaan liikkumaan ryhmässä vastuullisesti niin, että otetaan toiset huomioon erottelematta tyttöjä ja poikia omiksi ryhmikseen. Ylläpidetään myönteistä minäkuvaa ja kehitetään oppilaan tunneälyä sosiaalisena prosessina ikäkauden mukaisilla sisällöillä. Edistetään tasa-arvoa ja monikulttuurisuutta ohjaamalla oppilaita hallitsemaan toimintaansa ja tunneilmaisuaan.

- tuetaan yhteistyötaitoja ja toisten

huomioon ottamista ja auttamista sekä oman tunneilmaisun ja toiminnan hallintaa

- kehitetään ryhmän yhteisöllisyyttä- autetaan oppilasta myönteisen minäkäsityksen rakentamisessa

- luodaan tilanteita, joissa oppilaan tunneäly voi kehittyä sosiaalisena prosessina

-edistetään tasa-arvoa, tytöt ja pojat yhdessä liikkuen, omasta kontekstista yleisinhimilliseen pyrkien

- pyritään siihen, että oppilas liikkuu vastuullisesti ryhmässä

L1, L2, L4, L7, L3

T3

Oppilaan kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen

S1, S2, S3

Pyritään vaikuttamaan tasapainottavasti murrosiän aiheuttamiin tunnekuohuihin ja haasteisiin sekä kehittämään ja harmonisoimaan liikkeiden avulla ajattelua, tunnetta ja toimintaa ottamalla huomioon terapeuttiset näkökohdat.

  • pyritään vaikuttamaan tasapainottavasti murrosiän aiheuttamiin tunnekuohuihin ja haasteihin.
  • autetaan oppilasta ajattelun, tunteen ja toiminnan kehittämisessä ja harmonisoinnissa liikkeiden avulla -huomioidaan terapeuttinen näkökulma

L1, L3, L4

T4

Avaruudellinen hahmottaminen

S1, S2, S3

Avaruudellinen hahmottamiskyky kehittyy ryhmäkoreografioissa, kun tunnistetaan oman liikkeen suhde toisten liikekokonaisuuteen. Liikkumalla “tilageometriaa”, vuorotellen tilan kolmessa dimensiossa kehitetään muodon- ja tilan tajua.

- kehitetään muoto- ja tilatajua ryhmäkoreografioissa

-perehdytetään oppilasta tilageometriaan, tilan kolmeen ulottuvuuteen

L1, L4

T5

Tietojenkäsittelyn ja ohjelmoinnin peruskäsitteet

ei eurytmiassa 7.-9.lk

T6

Luova ilmaisu

S1, S2, S3

Pyritään aina eläytymään tekstiin ja musiikkiin niin, että syntyy esteettinen, hallittu ja monipuolinen liikeilmaisu. vähitellen sovelletaan eurytmian liikekieltä itsenäisemmin, kun tuodaan omakohtainen kuuloelämys liikkeeksi, näkyväksi puheeksi ja näkyväksi musiikiksi. Säveleurytmiassa laadullisuudet kehittävät mielikuvitusta, luovuutta, kuuntelukykyä...

Runoihin, teksteihin ja musiikkikappaleisiin suunnitellaan omia koreografioita, joita voidaan esittää koulun yhteisissä juhlissa tai muissa oppimisympäristöissä, näin harjaannutaan esiintymään.

  • ohjataan oppilasta eläytymiseen ja sisäistyneeseen kuunteluun
  • edistetään oppilaan itsenäisen liikeilmaisun kehittymistä esteettiseksi, hallituksi ja monipuoliseksi
  • suuntaudutaan omakohtaisen kuuloelämyksen muuntamiseen liikkeeksi, näkyväksi puheeksi ja näkyväksi musiikiksi sävel- ja äänne-eurytmian laatujen keinoin
  • omia koreografioita ja esityksiä laatimalla kehitetään mielikuvitusta ja luovuutta
  • opitaan dramaattista ilmaisua
  • oppilas harjaantuu esiintymään
  • dokumentoidaan esityksiä ja käsitellään näitä dokumentteja

L2, L1, L4, L5, L7

T7

Psyykkinen toimintakyky

S3

Vahvistetaan opiskelijan positiivista itsetuntoa, itsetuntemusta ja tunteiden tunnistamista niin, että hänen on mahdollista osallistua luoviin ratkaisu- ja suunnittelutehtäviin yhteistyössä muiden kanssa. Vahvistetaan opiskelijan kykyä pitkäjänteisyyteen sekä ottamaan vastuuta omasta toiminnasta.

  • vahvistetaan oppilaan positiivista itsetuntoa
  • tuetaan oppilaan omien tunteiden tunnistamista ja itsetuntemusta ja tunnealueen vahvistamista
  • autetaan oppilasta kehittämään yhteistyökykyä, luovaa ratkaisu- ja suunnittelukykyä
  • rohkaistaan oppilasta pitkäjänteisyyteen ja vastuuseen omasta toiminnasta

L1, L2,L3, L7

T8

Kulttuurinen ymmärrys ja monilukutaito

S2, S3

L2, L4

Tutustutaan eri kulttuurien ja aikakausien musiikin ja sanataiteen sisältöihin

ja työstetään niitä taiteellisiksi kokonaisuuksiksi.

T9

Hyvinvointi ja turvallisuus eurytmisen liikkumisen aikana

S2, S3

  • oppilasta ohjataan ottamaan vastuuta omasta toiminnasta
  • luodaan turvallinen ilmapiiri, jossa ei kiusata

L3, L1

T10

Liikunnallisen itseohjautuvuuden kehittäminen

S1, S3

-oppilasta ohjataan itsenäiseen harjoitteluun

-kehitetään liikemuistia toistamisen kautta

L3, L1

T11

Aistien harjaannuttaminen

S1,S3

oppilaalle mahdollistetaan erilaisia aistikokemuksia

L1, L3, L2, L4

S1 Voiman, nopeuden, kestävyyden ja liikkuvuuden kehittäminen on harjoittelun perustana murrosiän kehollisen muutoksen vaiheessa. Osallistuminen ryhmätyöhön kasvattaa havaintotaitoja, ratkaisuntekotaitoja ja kypsyttää itsenäistä toimintaa. Kehollinen ilmaisu ja esteettisyyden kokemus kehkeytyvät. Omaa arviointikykyä ylläpidetään ja kasvatetaan.

S2 Eurytmian opetuksessa sosiaalinen harjoittelu on keskeistä. Koko ajan työskennellään yhdessä tai useammassa ryhmässä. Ryhmätehtäviä tai paritehtäviä annetaan työstettäväksi. Opitaan ottamaan vastuusta yhteisistä säännöistä, järjestelyistä, suunnitteluista. Opitaan auttamaan toisia ja ottamaan toisia huomioon, edistetään myönteistä yhteisöllisyyttä. Harjoitetaan vuorovaikutusoppimista katsomisen ja toisille esittämisen vaihteluna ryhmien välillä.

S3 Keskittymiskykyä kehittäviä harjoitteita toteutetaan. Pyritään kasvattamaan oppilaan omakohtaista tunnekokemista dramaattisen eurytmian (humoristisesta traagiseen) keinoin pään, käsien ja jalkojen eleiden myötä. Itsetuntemukseen, omien tunnekokemusten kohtaamiseen ja erittelyyn päästään ballaadien, duuri-, molli- ja dissonanssityöskentelyn sekä intervalliliikkeiden myötä. Kuunteleminen, sisäistetty havaitseminen ja erittely kehittyvät. Harjoitteisiin liittyy ajattelukyvyn liikkuvuuden kehittäminen.

Vuosiluokka 7

Oppilas

T1 oppii oman kehonsa itsenäisten ja yksilöllisten liikkumismahdollisuuksien käyttöä, lisää hienomotorisia ja koordinaatiotaitoja sekä keskittymiskykyä, kohentaa sauvaharjoitusten avulla ryhtiä ja tasapainoa, kohentaa voiman, nopeuden ja dynamiikan hallintaa sekä opettelee parantamaan liikkeiden hallintaa murrosiän kasvuvaiheessa

T2 opettelee yhteistyötaitoja ja toisten huomioon ottamista ja auttamista sekä oman

tunneilmaisun ja toiminnan hallintaa, kehittää ryhmän yhteisöllisyyttä, opettelee liikkumaan vastuullisesti ryhmässä ja myönteisen minäkäsityksen rakentamista

T3 kehittää kuuntelutaitojaan, muistiaan ja keskittymiskykyään

T4 kehittää avaruudellista hahmottamistaan, opettelee kehittämään muoto- ja tilatajuaan ryhmäkoreografioissa sekä opettelee tilageometriaa, tilan kolme dimensiota

T6 opettelee eläytymään teksteihin, kehittää mielikuvitusta ja luovuutta omia koreografioita ja esityksiä laatimalla, oppii dramaattista ilmaisua sekä harjaantuu esiintymään

T7 saa tukea positiivisen itsetunnon kehittämiseen ja oma-aloitteisuuteen, opettelee antamaan kehollisia viestejä, kehittää ratkaisukykyään annettujen tehtävien suhteen, saa tilaisuuksia kehittää yhteistyökykyä, luovaa ratkaisu- ja suunnittelukykyä sekä kasvattaa suvaitsevaisuuttaan, myös monikulttuurisessa yhteydessä

T8 tutustuu eri kulttuurien ja aikakausien musiikin ja sanataiteen sisältöihin

ja opettelee työstämään niitä taiteellisiksi kokonaisuuksiksi.

T9 opettelee ottamaan vastuuta omasta toiminnasta turvallisessa ilmapiirissä, jossa

ei kiusata ja kehittää sosiaalisia vuorovaikutustaitoja luottamuksellisessa ilmapiirissä

T10 kehittää liikemuistia toistamisen kautta

T11 saa erilaisia aistikokemuksia

Vuosiluokka 8

Oppilas

T1 oppii oman kehonsa itsenäisten ja yksilöllisten liikkumismahdollisuuksien käyttöä, harjoittaa hienomotorisia ja koordinaatiotaitoja sekä keskittymiskykyä, kohentaa sauvaharjoitusten avulla ryhtiä ja tasapainoa, harjoittelee voiman, nopeuden ja dynamiikan hallintaa sekä oppii parantamaan liikkeiden hallintaa murrosiän kasvuvaiheessa

T2 oppii yhteistyötaitoja ja toisten huomioon ottamista ja auttamista sekä oman

tunneilmaisun ja toiminnan hallintaa, kehittää ryhmän yhteisöllisyyttä, opettelee liikkumaan vastuullisesti ryhmässä ja saa tukea myönteisen minäkäsityksen rakentamiseen, opettelee käyttämään tunneälyään sosiaalisena prosessina sekä oppii arvostamaan tasa-arvoa, tytöt ja pojat yhdessä liikkuen, omasta

kontekstista yleisinhimilliseen pyrkien

T3 saa tukea murrosiän aiheuttamiin tunnekuohuihin, mahdolliseen sulkeutuneisuuteen sekä kehittää kuuntelutaitojaan

T4 kehittää avaruudellista hahmottamistaan, opettelee kehittämään muoto- ja tilatajuaan ryhmäkoreografioissa sekä oppii tilageometriaa, tilan kolmea dimensiota

T6 oppii dramaattista ilmaisua, eläytymään teksteihin, kehittää mielikuvitusta ja luovuutta omia koreografioita ja esityksiä laatimalla, harjaantuu esiintymään ja dokumentoi esityksiä

T7 oppii pitkäjänteisyyttä ja vastuuta omasta toiminnasta, kehittää ratkaisukykyään annettujen tehtävien suhteen, saa tukea positiivisen itsetunnon kehittämiseen ja oma-aloitteisuuteen, omien tunteiden tunnistamiseen ja itsetuntemuksen ja tunnealueen vahvistamiseen opettelee antamaan kehollisia viestejä, saa tilaisuuksia kehittää yhteistyökykyä, luovaa ratkaisu- ja suunnittelukykyä sekä kasvattaa suvaitsevaisuuttaan, myös monikulttuurisessa yhteydessä

T8 tutustuu eri kulttuurien ja aikakausien musiikin ja sanataiteen sisältöihin ja opettelee työstämään niitä taiteellisiksi kokonaisuuksiksi.

T9 opettelee ottamaan vastuuta omasta toiminnasta turvallisessa ilmapiirissä, jossa

ei kiusata ja kehittää sosiaalisia vuorovaikutustaitoja luottamuksellisessa ilmapiirissä

T10 kehittää liikemuistia toistamisen kautta ja opettelee itsenäistä harjoittelua

T11 saa erilaisia aistikokemuksia

Vuosiluokka 9

Oppilas

T1 käyttää kehonsa itsenäisiä ja yksilöllisiä liikkumismahdollisuuksia, harjoittaa hienomotorisia ja koordinaatiotaitojaan sekä keskittymiskykyä, kehittää sauvaharjoitusten avulla ryhtiä ja tasapainoa, oppii voiman, nopeuden ja dynamiikan hallintaa sekä saavuttaa jälleen jäsenten hallinnan murrosiän raskauden jälkeen

T2 saa apua myönteisen minäkäsityksen rakentamisessa, oppii käyttämään tunneälyään sosiaalisena prosessina, oppii arvostamaan tasa-arvoa, tytöt ja pojat yhdessä liikkuen, omasta kontekstista yleisinhimilliseen pyrkien,oppii liikkumaan vastuullisesti ryhmässä, kehittää ryhmän yhteisöllisyyttä sekä oppii yhteistyötaitoja ja toisten huomioon ottamista ja auttamista sekä oman tunneilmaisun ja toiminnan hallintaa

T3 perehtyy ajattelun, tunteen ja toiminnan kehittämiseen ja harmonisointiin liikkeen

ja rytmien avulla, kehittää kuuntelutaitojaan, saa tarpeen vaatiessa tukea murrosiän aiheuttamiin tunnekuohuihin, sulkeutuneisuuteen ja haasteisiin

T4 kehittää avaruudellista hahmottamistaan, opettelee kehittämään muoto- ja tilatajuaan ryhmäkoreografioissa ja oppii tilageometriaa, tilan kolmea dimensiota

T6 edistää itsenäistä liikeilmaisua, kehittää mielikuvitusta ja luovuutta omia koreografioita ja esityksiä laatimalla, oppii dramaattista ilmaisua, harjaantuu esiintymään, opettelee eläytymään teksteihin, oppii kuuntelemaan sisäistyneesti, dokumentoi esityksiä ja käsittelee näitä dokumentteja ja kehittää esteettistä tuntoa ja esteettisen ymmärtämisen kykyä

T7 oppii pitkäjänteisyyttä ja vastuuta omasta toiminnasta, kehittää ratkaisukykyään annettujen tehtävien suhteen, hallitsee omaa tunneilmaisuaan ja toimintaansa, saa tukea positiivisen itsetunnon kehittämiseen ja oma-aloitteisuuteen, saa tilaisuuksia kehittää yhteistyökykyä, luovaa ratkaisu- ja suunnittelukykyä

T8 oppii ymmärtämään eri kulttuureja tasavertaisina niiden musiikin ja sanataiteen kautta ja tutustuu eri kulttuurien ja aikakausien musiikin ja sanataiteen sisältöihin ja opettelee työstämään niitä taiteellisiksi kokonaisuuksiksi.

T9 oppii ottamaan vastuuta omasta toiminnasta turvallisessa ilmapiirissä, jossa ei

kiusata ja kehittää sosiaalisia vuorovaikutustaitoja luottamuksellisessa ilmapiirissä

T10 kehittää liikemuistia toistamisen kautta ja oppii itsenäistä harjoittelua

T11 saa erilaisia aistikokemuksia

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä