Musiikin tavoitteet ja sisällöt 8 lk

Musiikin tavoitteet ja sisällöt vuosiluokilla 8 ja 9

Tavoitteet
Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla oppilaat voivat valita musiikin valinnaisaineena. Valinnaisilla musiikin kursseilla noudatetaan pääsääntöisesti valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteita vuosiluokille 7-9, mutta painotetaan elämyksellisyyttä, musiikillisen vuorovaikutuksen laatua ja jokaisen oppilaan mahdollisuutta osallistua toimintaan omista lähtökohdistaan käsin. Oppilaita ohjataan erityisesti rakentavaan toimintaan musisoivan ryhmän jäsenenä, syventämään aiemmin opittuja musiikillisia taitoja sekä asettamaan itselleen tavoitteita musiikillisessa oppimisessa ja arvioimaan edistymistään suhteessa tavoitteisiin. Nämä tavoitteet todentuvat muun muassa siten, että halutessaan oppilas saa syventyä siihen tehtävään, mikä itselle tuntuu mieluisimmalta ja että esiintymistilaisuuksia pyritään järjestämään esimerkiksi koulun eri juhliin ryhmän oman mielenkiinnon mukaan.
 
Sisällöt
Valinnaisen musiikin opinnoissa ohjelmisto sisältää eri kulttuurien ja aikakausien musiikkia kansanmusiikista taidemusiikkiin, mutta painotus on eri maiden ja eri aikojen populaarimusiikissa. Sisällöissä painottuvat erityisesti musiikillisten ilmaisutaitojen monipuolinen kehittäminen sekä omien ideoiden ja ratkaisujen tuottaminen. Kurssilla otetaan huomioon oppilaiden omia kappaletoiveita.
 
Musiikillisten opintojen jatkumo kahdeksannen ja yhdeksännen luokan valinnaisen musiikin kursseilla
Joensuun normaalikoulussa oppilas voi valita musiikin valinnaisen kurssin vain kahdeksannella luokalla, vain yhdeksännellä luokalla tai kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Lisäksi valinnaista musiikkia voi valita joko yhden tai kahden vuosiviikkotunnin laajuisena kokonaisuutena kahdeksannella ja kahden vuosiviikkotunnin laajuisena kokonaisuutena yhdeksännellä luokalla. Huolellinen sisältöjen suunnittelu ja yksilöllisten musiikillisten lähtökohtien huomioiminen mahdollistavat yksilöllisen jatkumon musiikin opinnoissa myös valinnaisen musiikin kursseilla seitsemännellä luokalla päättyneestä kaikille yhteisestä musiikin opetuksesta huolimatta. Erityisen tärkeää on huomioida se, että oppilaan on mahdollista osallistua valinnaiselle musiikin kurssille vaikka vain yhdeksännellä luokalla, vaikka samassa ryhmässä olisi myös niitä, jotka ovat valinneet musiikkia jo kahdeksannella luokalla. Siksi ohjelmistojen kahdeksannen ja yhdeksännen luokan valinnaiskursseilla on erottava toisistaan olennaisesti, mutta tarjottava silti mahdollisuuden eriyttämiseen oppilaan yksilölliset tarpeet huomioiden.
 
 
Kahdeksannen luokan valinnaisen musiikin yhden (1) ja kahden (2) vuosiviikkotunnin valinnaiskurssit eroavat toisistaan etupäässä siten, että kahden vuosiviikkotunnin kurssilla on aikaa työstää laajemmin ohjelmistoa. Ohjelmiston runko on kummallakin kurssilla samansuuntainen, mutta myös yksittäisten oppilaiden ja ryhmien yksilölliset ohjelmistotoiveet saattavat suunnata kurssien sisältöä."