SINFONIAORKESTERI

YLEISTÄ

Orkesteri kasvoi romantiikan aikana nykyiseen muotoonsa. Usein orkesterilla tarkoitetaan täysikokoista sinfoniaorkesteria, joka koostuu useammasta eri soitinryhmästä eli sektiosta. Sektiot ovat:

Jousisoittimet


  • viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso

Puupuhaltimet

  • huilu ja piccolo, oboe, klarinetti ja fagotti

Vaskipuhaltimet

  • trumpetti, pasuuna, käyrätorvi, tuuba

Lisäksi teoksesta riippuen mukana on myös muita soittimia, kuten esimerkiksi erilaisia lyömäsoittimia (patarummut, erilaiset symbaalit), kosketinsoittimia (flyygeli, cembalo, fortepiano) tai vaikkapa harppu.
Erityisesti oopperoissa harppua näkee soitettavan orkesterimontussa melko usein.
Kuvaesimerkissä on yleisin orkesterin sektioiden eli soitinryhmien järjestys. Soitinsektioiden asettelu pidetään suurin piirtein samana, jotta kapellimestari tietää tarkalleen soittajien sijainnin riippumatta siitä mitä orkesteria hän johtaa.
Joskus tästäkin voidaan kuitenkin poiketa.





TEHTÄVÄ 1

Tutustu Ylen orkesterikoneen soitinesittelyihin tämän linkin takaa! 


KAPELLIMESTARI

Jokaista orkesteria johtaa lähes poikkeuksetta kapellimestari. Kapellimestari seuraa partituuria, josta hän näkee jokaisen soittimen stemman eli soitettavan osuuden. Kapellimestari näyttää tahtipuikolla tahtia ja ilmentää esimerkiksi dynamiikan vaihtelua eleillään ja ilmeillään. Kapellimestari tekee myös oman tulkintansa esitettävästä teoksesta ja harjoituttaa orkesteria sen mukaisesti.

 

TEHTÄVÄ 2

Katso oheinen video Santtu-Matias Rouvalin inspiroivasta matkasta kapellimestariksi!
​ 

TEHTÄVÄ 3

Tutustu Helsingin kaupunginorkesterin sivustolta löytyvään "Orkesteri - pieni kylä" -osioon. Pääset sivustolle tämän linkin takaa! 

MUUTAMIA TUTUSTUMISEN ARVIOISIA ORKESTEREITA SUOMESTA