Kylmän sodan alku (yo-koekysymys)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Kylmän sodan alku (30 p.)

Toisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa siirryttiin kylmään sotaan. Piirros (aineisto 8.A) ja kaksi historiallista asiakirjaa (aineistot 8.B ja 8.C) liittyvät kylmän sodan syntyyn.

Aineisto:
8.A Piirros: Piirros Punch-lehdestä
Piirros brittiläisestä Punch-lehdestä vuodelta 1947.

8.B Historiallinen asiakirja: Winston Churchillin sähke

Olen aina pyrkinyt ylläpitämään ystävällisiä suhteita Neuvostoliittoon, mutta kuten sinäkin, kannan suurta huolta heidän Jaltan [konferenssin] päätösten väärin­tulkin­nas­taan, heidän suhtautumisestaan Puolaa kohtaan, heidän vaikutusvallastaan Bal­kanilla – –. Olen huolissani Venäjän vallan ja heidän hallitsemiensa alueiden kombi­naatiosta yhdistyneenä kommunistiseen tekniikkaan niin monessa maassa ja erityisesti heidän vallastaan ylläpitää suuria armeijoita valmius­tilassa pitkän aikaa. Mikä tulee olemaan tilanne muutaman vuoden kuluttua, kun amerikkalaiset ja brittiläiset armeijat ovat sulautuneet yhdeksi ja samaan aikaan Neuvostoliitto voi päättää pitää kaksisataa tai kolmesataa divisioonaa aktiivisessa palveluksessa?

Lähde: Iso-Britannian pääministeri Winston Churchillin sähke USA:n presidentti Harold Trumanille 12.5.1945 (Käännös: YTL)

8.C Historiallinen asiakirja: Josef Stalinin puhe

Ei tule unohtaa, että saksalaiset tunkeutuivat Neuvostoliittoon Suomen, Puolan, Roma­nian, Bulgarian ja Unkarin lävitse. Saksalaiset saattoivat tunkeutua, koska näissä maissa oli Neuvosto­liitolle vihamieliset hallitukset. Seurauksena Neuvostoliitto menetti monin­kertaisesti enemmän ihmishenkiä kuin Britannia ja Yhdysvallat yhteensä. Jotkut saattavat unohtaa venäläisten kansojen tekemät suuret uhraukset, mutta Neuvostoliitto ei voi niitä unohtaa. Joten mikä siinä on ihmeellistä, että Neuvostoliitto turvatakseen tulevan ase­mansa yrittää katsoa, että näissä maissa on tulevaisuudessa Neuvostoliitolle lojaalit hallitukset. Kuinka kukaan järkevä ihminen voi väittää näitä rauhanomaisia pyrkimyksiä laajenemispolitiikaksi?

Lähde: Neuvostoliiton valtionpäämies Josef Stalin puheessaan maaliskuussa 1946 (Käännös: YTL)

8.1
Tulkitse piirrosta.


8.2
Vertaile historiallisissa asiakirjoissa (aineistot 8.B ja 8.C) esitettyjä väitteitä toisen maailmansodan jälkeisestä tilanteesta Itä-Euroopassa ja arvioi niiden paikkansapitävyyttä. (12 p.)


8.3
Minkälaisiksi toisen maailmansodan voittajavaltioiden suhteet kehittyivät sodan päättymisestä 1950-luvun alkuun? (12 p.)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen