Tietotekniikka lähiympäristössä

Tavoitteet

  • Oppilas tunnistaa tietoteknisiä laitteita lähiympäristössään.
  • Oppilas ymmärtää, mihin tietoteknisiä laitteita voidaan käyttää.

Tietotekniikka arjessa

Teemaan virittäytyminen

Katsotaan yhdessä kuvaa/kuvia ja pohditaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
  • Mitä kuvassa tapahtuu?
  • Mitä laitteita lapset käyttävät?
  • Mihin lapset käyttävät laitteita? Keksi eri vaihtoehtoja.
Vaihtoehtoja kuviksi

Kuvan lähde: <a href="http://www.freepik.com/free-vector/happy-people-using-gadgets_884472.htm">Designed by Freepik</a>https://peda.net/id/4a7656e4a8f


Kuvan lähde: <a href="http://www.freepik.com/free-vector/hand-drawn-people-with-gadgets_889398.htm">Designed by Freepik</a>

Mihin tietotekniikkaa käytetään?

Mihin sinä käytät tietotekniikkaa?

Keskustellaan tieto- ja viestintäteknologian käytöstä omassa arjessa ja lähiympäristössä. Kootaan vastaukset sopivalla tavalla, esimerkiksi taululle tai tietotekniikkaa hyödyntäen. Kokoamiseen voidaan käyttää esimerkiksi AnswerGarden -työkalua. AnswerGarden -työkalun avulla oppilaiden vastauksista saadaan muodostettua sanapilvi, jossa eniten ääniä saaneet vastaukset näkyvät isoimmalla ja vähiten vastauksia saaneet pienimmällä. Näin muodostuu nopeasti käsitys siitä, mihin oppilaat esimerkiksi käyttävät tietoteknisiä laitteita. AnswerGardenia voidaan käyttää niin, että opettaja kirjaa keskustelun edetessä oppilaiden vastaukset. AnswerGarden tulee näin oppilaille tutuksi, vaikka sitä ei vielä tarvitse osata itse käyttää.

Kysymyksiä aihepiiristä:

  • Mitä tietoteknisiä laitteita itse käytät?
  • Mihin käytät tietoteknisiä laitteita?
  • Kenen muun olet nähnyt käyttävät tieto- ja viestintäteknologisia laitteita?
Esimerkki AnswerGardenilla toteutetusta sanapilvestä:

Haastattelu tieto- ja viestintäteknologian käytöstä

Oppilas tai oppilasryhmä valitsee haastateltavan lähiympäristöstä (esim. rehtori, kummioppilas, äiti, mummu). Oppilas tai oppilasryhmä laatii kysymykset ennen haastattelua. Kysymykset voidaan sopia myös yhteisesti.

Esimerkkejä kysymyksistä:

  • Mitä tieto- ja viestintäteknologisia laitteita käytät päivittäin?
  • Mihin käytät tieto- ja viestintäteknologiaa?

Ennen haastattelua keskustellaan yhdessä, miten haastattelu käytännössä toteutetaan hyvät käytöstavat huomioiden. Haastattelu voidaan tehdä perinteisesti kynä - paperi -menetelmällä tai hyödyntää tablettia ja videoida haastattelu. Haastattelujen jälkeen jokainen oppilas/ oppilasryhmä esittelee haastattelunsa tulokset tai kuvaamansa videon.

Opettaja kirjaa ylös haastattelujen tulokset esittelyjen aikana. Lopuksi katsotaan, mitä tietoteknisiä laitteita ja millaisiin toimintoihin haastateltavat käyttivät eniten. Vertaillaan oppilaiden tuloksia haastatteluista saatuihin tuloksiin ja pohditaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Oliko tuloksissa eroja?
  • Mistä erot voisivat johtua?



Bongaa kone

Tietokoneet lähiympäristössä

Oppilaiden tehtävänä on bongata koneita lähiympäristöstä eli sellaisista paikoista, missä tavallisesti liikkuvat. Sovitaan yhdessä jokin ajanjakso, esimerkiksi viikko, jonka aikana tarkkailua suoritetaan.

Vaihtoehto 1. Linda Liukkaan Hello Ruby -sivustolta löytyy tulostettava moniste konebongaukseen.

Vaihtoehto 2. Oppilaat kuvaavat bongaamansa koneet tableteilla tai älypuhelimilla. Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, millaisissa paikoissa voi kuvata ja milloin tulee pyytää lupa kuvaamiseen.

Kun bongausviikko on kulunut, keskustellaan havainnoista ensin pareittain tai pienissä ryhmissä ja sen jälkeen yhteisesti. Kootaan vastaukset yhteisesti. Jos oppilaat ovat kuvanneet koneita, katsotaan yhdessä oppilaiden ottamia kuvia. Voidaan todennäköisesti huomata, että tietokoneita löytyy todella monista paikoista ja niillä voi tehdä monenlaisia asioita.