Verkkokouluttajan TVT-välineet - Tuija

Verkkokouluttajan TVT välineet kurssi - Harjoitustyö TIES461

Kurssikuvaus

Verkkokouluttajan TVT:n välineet -kurssi on tarkoitettu VRK:n sidosryhmäkouluttajille, jotka suunnittelevat, laativat ja toteuttavat sidosryhmäkoulutuksia valtion yhteisellä Verkkokoulu-oppimisympäristöllä. Kurssilla tutustutaan erilaisiin oppimisalustoihin, perehdytään verkkokokousjärjestelmiin ja harjoitellaan mobiililaitteella videokuvaamista ja sen muokkaamista sekä valmiin tuotoksen julkaisua online videosovelluksessa. Lisäksi kurssilla suunnitellaan verkko-oppimisalustalle keskustelufoorumi/työpaja, joka tukee pitkäjänteistä verkostoitumista ja vertaisoppimista. Kurssille on valittu ne ohjelmat, sovellukset ja laitteet, joilla on mahdollista rakentaa sidosryhmäkoulutuksia Verkkokoulu-oppimisympäristöön. Kurssi sisältää harjoitustyön, joka liittyy läheisesti kouluttajan omiin työtehtäviin.

Kurssin laajuus on 31 h (1,5 op), joka sisältää 2/3 itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä. Tämä mahdollistaa pitkälti itsenäisen etenemisen ja työtehtävien sovittamisen kurssin suorittamisen ajaksi. Kurssi sisältää 1/3 oppimistehtäviä, jotka opiskelija tekee oppimispiirissä. Koska kurssilla tehdään ryhmätöitä tulee kurssille ilmoittautua vähintään neljä henkilöä, jotta se voidaan toteuttaa. Kurssi suoritetaan hyväksytty/hylätty -arvostelulla.



Creative Commons -lisenssi
Verkkokouluttajan TVT-välineet kurssi, jonka tekijä on Tuija Leivo-Rintakorpi, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Perustuu teokseen osoitteessa https://peda.net/jyu/it/koulutusteknologia/opintojaksot/TIES461/ties461-S2016/harjoitusty%C3%B6t/pt.

Osaamistavoitteet

Kurssin hyväksytysti suoritettuaan

opiskelija osaa

  • erotella ja selittää erilaisia teknisiä ratkaisuja, joita virtuaalisessa oppimisympäristössä käytetään
  • soveltaa opetuksen tekijänoikeus- ja tietosuojakysymyksiä
  • luokitella ja päätellä uudelleen teoksen julkaisemisen Creative Commons -lisenssillä

opiskelija osaa

  • suunnitella ja toteuttaa verkkokurssikokonaisuuden käytettävissä olevilla TVT:n välineillä
  • valita koulutustilanteeseen sopivan verkkokokousjärjestelmän
  • käyttää aktiivisesti keskustelufoorumia
  • oraganisoida yhtäaikaisen lähi- ja etäopetustilan käytettävissä olevista sovelluksista ja laitteista
  • tuottaa videokuvaa verkkokurssille
  • käyttää videoiden editointiin ja julkaisuun tarkoitettuja työkaluja

Tuntisuunnitelma ja arviointi

Johdanto 2 h

Tavoitteena on, että opiskelija osaa erotella ja selittää erilaisia teknisiä ratkaisuja, joita virtuaalisessa oppimisympäristöissä käytetään.

Perehdytään verkko-opintojen työelämälähtöiseen suunnitteluun ja virtuaalisen oppimisyhteisön teknisiin ratkaisuihin.

Opiskelijoilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä yhteisellä viestintäkanavalla.

Osaaminen arvioidaan tentillä, jonka hyväksyttävään suoritukseen tarvitaan 30/36 pistettä. Tentin peräkkäisiä suorituskertoja ei ole teknisesti rajattu.

Verkkokoulun oppimisalustat 3 h (sisältö tarkentuu ja laajenee, kun oppimisalusta valittu)

Tavoitteena on, että opiskelija tunnistaa erilaisia opettajille tarkoitettuja työkaluja verkko-oppimisalustasta.

Tutustaan kahteen eri verkko-oppimisalustaan, joiden materiaalit ovat verkossa vapaasti luettavissa ja testattavissa.

Opiskelijoille annetaan tehtäviä, joiden avulla he tutustuvat oppimisalustoihin.

Osaaminen arvioidaan palautetehtävien perusteella, jotka palautetaan keskustelualueelle. Opettaja tekee osallistuvaa arviointi seuraamalla aktiivisesti keskustelualueen kirjoittelua ja tarvittaessa ohjaa perehtymään aiheeseen syvemmin tai laajemmin.

Verkkokokousjärjestelmät 10 h

Tavoitteena on, että opiskelija osaa valita opetustilanteeseen sopivan verkkokokousjärjestelmän. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija osaa organisoida opetustilanteen, jossa on yhtaikaa sekä lähi- että etäopetustilanne.

Perehdytään opetuksessa käytettäviin verkkokokousjärjestelmiin. Kokeillaan ja testataan sekä itsenäisesti että pienryhmässä verkkokokousjärjestelmiä ja niiden oheislaitteita.

Osaaminen arvioidaan kirjallisten palautustehtävien sekä näyttöjen perusteella.

Videot ja kuvat oppimateriaalina 8 h

Tavoitteena on, että opiskelija osaa tuottaa videokuvaa sekä käyttää videoiden editointiin ja julkaisuun tarkoitettuja sovelluksia. Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää soveltaa opetuksen tekijänoikeus- ja tietosuojakysymyksiä sekä luokitella ja päätellä uudelleen teoksen julkaisemisen Creative Commons -lisenssillä.

Opiskelijoille annetaan luku- ja harjoitustehtäviä.

Osaamisesta 1/3 arvioidaan tentin perusteella, jonka hyväksyttävään suoritukseen tarvitaan 30/36 pistettä. Osaamisesta 2/3 arvioidaan harjoitustöiden perusteella, joiden lopputuloksista tulee ilmentyä tehtävänannon mukaiset lopputuotokset.

Harjoitustyö 10 h

Tavoitteena on, että opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa verkkokurssikokonaisuuden käytettävissä olevilla TVT:n välineillä.

Harjoitustyö tulee toteuttaa autenttiseen ympäristöön.

Osaaminen arvioidaan näytön perusteella.

Reflektointi 2 h

Tavoitteena on, että opiskelija osaa kommentoida ja tehdä johtopäätöksiä oman ja pienryhmänsä oppimisesta, yhteistoiminnallisen oppimisen fokuksessa. Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää reflektoinnin merkityksen osana verkko-opetusta.

Opiskelija osaa selittää ja tulkita omaa oppimistaan. Opiskelija osaa suhteuttaa ja tehdä johtopäätöksiä vertaisryhmän palautteista.

Arviointisuunnitelma

Arviointikriteeistö: hyväksytty tai hylätty

Hyväksytty, kun opiskelija on

  • suorittanut tentit 1 ja 2
  • palauttanut kaikki osatehtävät
  • osoittanut osallistuvansa keskusteluihin keskustelualueilla
  • ylläpitänyt videoblogia
  • esittänyt harjoitustyön
  • palauttanut vertaisarvionnin

******

* Tarkailevaa arviointia tenteissä 1 ja 2.
* Sisältyvää arviointia. Itsearviointia, jossa oppija pitää videoblogia.
* Osallistuvaa arviointia. Harjoitustyö, jossa kurssikaverit suorittavat arvioinnin. Harjoitustyö voidaan tehdä myös parityönä tai pienryhmässä ja arviointia voidaan suorittaa näin kokoajan.

Ohjaussuunnitelma

Verkkokouluttajan TVT:n välineet kurssi on tarkoitettu sovellettavaksi asiantuntijoiden kouluttamiseksi verkkokouluttajiksi. Asiantuntijoilla voi olla hyvin erilaiset lähtötiedot, odotukset sekä tavoitteet TVT:n välineiden hyödyntämisestä liittyen omaan työhönsä. Toisille voi riittää, että he ohjaavat ja kouluttavat oppijoita oppimaan PowerPoint -esityksillä ja kirjallisilla kysymyksillä. Toiset kokevat, että etukäteen nauhoitetut videot sopivat parhaiten heidän opetukseensa sekä osa haluaa mahdollisesti kokeilla erilaisia ilmaisia netistä löytyviä sovelluksia. Huomioi se, että osa substanssiin liittyvistä materiaaleista voi olla luottamuksellista kirjoitettua tai puhuttua tietoa, ja näin ollen kaikki em. esitettävät materiaalit tulee lähettää ja tallettaa tietoturvavaatimukset täyttävässä oppimisympäristössä. Jokaisella organisaatiolla on oma tietoturvapolitiikkansa, jonka voit tarkistaa ko. alan asiantuntijoilta. Verkkokouluttajan TVT:n välineet kurssi muodostuu johdannosta ja viidestä eri moduulista.

Johdannon tavoitteena on avata oppimisympäristöön liittyvää terminologiaa. Käytännössä on huomattu, että mm. termit verkko-oppimisalusta, verkkokokousjärjestelmä ja virtuaaliset oppimisympäristöt sekoittuvat helposti puhekielessä ja henkilöillä voi olla hyvinkin erilaiset mielikuvat niiden sisällöistä. On tärkeää, että vähintään verkkokouluttajat ymmärtävät samalla tavalla terminologian. Johdantoon on laadittu suoritettavaksi muodollinen sähköinen tentti, joka mittaa että oppija on lukenut annetun materiaalin. Johdanto-osuudessa ohjataan oppijoita ideoimaan tulevaa harjoitustyötä sekä aloittamaan kurssiin sisältyvän itse- ja vertaisarvionnin tekemisen.

Moduuleissa syvennytään yleisimmin käytettyihin TVT:n välineisiin, joita tulevat verkkokouluttajat voivat hyödyntää omissa koulutuksissaan. Peilaa moduulien sisältöä verkkokouluttajien organisaatiossa käytössä oleviin välineisiin ja sovelluksiin ja tee valinnat käytettävistä TVT:n välineistä tälle kurssille sen perusteella. Organisaation ICT-tukihenkilöt avustaa sinua tarvittaessa käyttöoikeusasioissa sekä henkilöstöhallinnon koulutusvastaavilta voit tiedustella mitä sisäisiä koulutuksia on lähiaikoina suunnitelmissa, jotta voit tarvittaessa soveltaa tätä ohjeistusta. Voit jättää mahdollisesti jotain osiota vähemmelle huomiolla ja ohjeistaa kouluttajia esimerksi osallistumaan organisaation järjestämille kursseille.

Moduuli - Verkkokoulun oppimisalusta. Mikäli organisaatiossa on jo käytössä verkko-oppimisalusta vie myös oma sovellettu materiaalisi kokonaisuudessaan samalle alustalle. Näin tulevat verkkokouluttajat oppivat hyödyntämään omassa opetuksessaan kyseistä alustaa. Huomioi, että ohjeistat ja ohjaat enemmän verkko-oppimisalustan käyttöönottoon liittyvissä asioissa, opettajan näkökulmasta, kuin tässä materiaalissa on saatavilla tällä hetkellä. Voit hyödyntää verkko-oppimisalustan toimittajan valmiita videoita ja/tai pdf-ohjeita kurssimateriaalin kokoamisessa ja keräämisessä. Mikäli oppimisalustaa ei ole vielä verkkokouluttajien organisaatiossa käytössä, voit täydentää tämän kurssin materiaalia parhaaksi katsomallasi tavalla.

Moduuli - Verkkokousjärjestelmät. Tässä osiossa perehdytään opetuksessa käytettäviin verkkokokousjärjestelmiin ja sovelluksiin. Huomioi, että organisaatioverkolla voi olla vaikutusta siihen kuinka laajalti esimerkiksi sidosryhmien kouluttamisessa voidaan hyödyntää Skype-sovellusta. Adobe Connect Pro on tästä syystä valittu yhdeksi opetuksessa käytettäväksi sovellukseksi, jonka avulla voi rakentaa virtuaalisen luokkahuoneen mihin päin maailmaa vain, josta vain on riittävät tietoliikenneverkkoyhteydet. Adobe Connect Pro on selainriippumaton, joten varsinaiseen koulutukseen osallistuvilta ei vaadita erityistä sovellus- tai laitekantaa. Lisäksi kiireiset vierailevat luennoitsijat voivat osallistua joustavasti online koulutustilaisuuksiin.

Moduuli - Videot ja kuvat oppimateriaalina. Tässä osiossa sovelletaan samaa periaatetta kuin edellä mainituissa osioissa. Perehdytään niihin TVT:n välineisiin ja sovelluksiin, joita organisaatiossa käytetään videoiden ja valokuvien ottamiseen, muokkaamiseen ja jakamiseen. Verkkokouluttajien on hyvää osata perusasioita liittyen tekijänoikeusiin ja Creative Commons -lisenssin käyttöön. Voit täydentää ja syventää oppimateriaalia parhaaksi katsomalla tavallasi. Edellä olevien asioiden arviointiin käytetään tenttiä, joka hyväksytään tai hylätään. Tentti on laadittu Google Docs -sovelluksella. Tentin tavoitteena on, että oppija löytää tai osaa etsiä myöhempää käyttöä varten luotettavia verkkolähteitä, mistä voi tarvittaessa tarkistaa kuvien ja videoin käyttämiseen/jakamiseen omassa opetusmateriaalissa liittyviä tekijänoikeusasioita. Tämän moduulin päätarkoituksena on ohjata verkkokouluttajia käyttämään aktiivisesti videomateriaaleja jopa adhoc -periaattella. Kaikkia videomateriaalia ei välttämättä tarvitse tai ei ole syytä muokata tuntitolkulla viimeisteltyyn ulkoasuun saakka vaan tärkeintä on opittavan asian sanomanvälitys videoitse.

Moduuli - harjoitustyö. Tässä osiossa oppijat pääsevät soveltamaan oppimaansa. Harjoitustyöhön valmistaudutaan heti ensimmäisestä kurssipäivästä lähtien, oppijoita ohjataan johdanto-osuudessa ideoimaan oman harjoitustyönsä aihetta. Tavoitteena on, että oppijat työstävät mahdollisimman autenttisen materiaalin. Harjoitustyö esitellään opettajalle ja muille oppijoille loppuseminaarissa, jonka kesto on 45 min/oppija. Oppija esittelee laatimansa harjoitustyön oppimistavoitteet, kohderyhmän ja arvioinnin sekä lopputuloksen. Lisäksi oppija esittelee loppuseminaarissa mitä erilaisia TVT:n välineitä hän on käyttänyt laatiessaan harjoitustyötä sekä perustelee muille oppijoille miksi on päätynyt näihin valintoihin. Vertaisoppijat otetaan livenä verkko-oppimisalustan kautta harjoitustöiden purkutilaisuuksiin ja he käyttävät omat puheenvuoronsa.

Moduuli - Arviointi. Tämä osio pitää sisällään itse- ja vertaisreflektoinnin, johon annetaan oppijoille ohjausta koko kurssin ajan alkaen jo johdanto-osuudesta. Oppijoita ohjataan ylläpitämään videoblogia kirjallisen oppimispäiväkirjan sijasta. Tästä materiaalista löytyy opettajalle erillinen kohta arvioinnista, jossa kuvataan moduulien osaamistasojen mittarointi.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä