Tietokantojen käyttö - Antti

Opintojaksokuvaus

Opintojakson tavoite:
Johdattaa opiskelijat ymmärtämään hyvän tiedonhallinnan tärkeys. Esitellä opiskelijoille tietokantajärjestelmien käyttö sekä niiden merkitys nyky-yhteiskunnassa. Kehittää opiskelijoiden ryhmätyöskentelytaitoja. Kehittää opiskelijoiden metakognitiivisia taitoja.

Johdanto aiheeseen:
Opintojakson aluksi, lyhyen johdannon jälkeen, opiskelijat ohjataan (ilmiölähtöisesti) pohtimaan tiedonhallintaa, sen olemassaoloa ja merkitystä sekä siihen liittyviä problematiikkaa. Opiskelijat pohtivat/selvittävät millaisia erilaisia tietokantoja on olemassa ja miten niitä käytetään.

Harjoitustyö:
Opintojakson aikana opiskelijat laativat/hankkivat tiedostoja, joista rakennetaan tietokanta yksinkertaisten tietojen tallennukseen, muokkaamiseen ja hyödyntämiseen. Tietokanta rakennetaan vaiheittain ensin pienimuotoisena ruutupaperille, seuraavaksi hieman laajempana tekstinkäsittelyyn, tämän jälkeen laadittua tiedostoa muokataan taulukkolaskennassa ja aineistosta tehdään tietokantojen käsittelyohjelmassa tietokanta.
Harjoitustyö päättyy harjoitustöiden esittelyyn ja lopulta yhteenvetoon, jossa nostetaan esille johdannon aikaisia keskusteluteemoja. Pohditaan ohjaajavetoisesti miten tiedonhallinta vaikuttaa nykypäivän toiminaan ja kuinka opiskelijat voisivat tulevaisuudessa hyödyntää osaamistaan työelämässä. Haetaan konkreettia esimerkkejä, joita voisi käyttää hyväksi esim. työssäoppimisjaksoilla sekä vaikka työhaastattelussa.

Arviointi:
Arvioinnissa keskitytään sekä opiskelija toimintaan oppijana ja ryhmän jäsenennä että opiskelijan kykyyn käyttää tietokantaohjemistoa. Keskeinen osaamisen arviointi toteutetaan henkilökohtaisen arviointikeskustelun yhteydessä. Itsearviointia sekä vertaisarviointia tehdään koko opintojakson ajan. Opiskelija täyttää itsearviointilomakkeita sekä ryhmä koostaa pöytäkirjoja omasta toiminnasta (valmis asiakirjamalli).

Opetusmuoto:
Opintojakso toteutetaan monimuoto-opiskeluna, sisältäen ohjattuja ryhmätyöskentelytilaisuuksia joissa on myös lyhyitä opettajavetoisia opetustuokioita, ohjattuja harjoituksia (pääteohjaukset) sekä itsenäistä ryhmätyöskentelyä. Opintojakson aikana käytetään erilaisia tiedonhallinta aloittaen vihosta ja kynästä, edeten tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan ja lopulta tietokantoihin.

Oppimisympäristö:
Opintojakso toteutetaan tietokoneluokassa.

Sisältökartta ja osaamistavoitteet

OPETUSMUOTO

SISÄLTÖ

TAVOITTEET

Lähitapaaminen

Itsenä esittely ja oman osaamisen arviointi

  • kyky toimia aktiivisena jäsenenä yhteisössä
  • oman osaamisen arviointikyky

Lähitapaaminen

Tietokannan esittely

  • ymmärtää mitä tietokannalla tarkoitetaan
  • ymmärtää miksi tietokannat toimivat hyvänä
    menetelmänä tallentaa tietoa

Lähitapaaminen Ryhmätyöskentely

Tutustuminen tietokantoihin

  • ymmärtää tietokannat yhtä esimerkkiä suurempana ilmiönä
  • ymmärtää missä kaikkialla hyödynnetään tietokantoja
  • oppia sekä itsenäistä pohdintaa asian ympärillä että kuuntelemaan muita osana omaa ymmärtämistä/oppimista

Lähitapaaminen

Ryhmätyöskentely ohjauksessa

Tietojen keräämisen ja lajittelun ymmärtäminen

Tietokantojen muodostaminen

  • ymmärtää tiedon keruuseen ja hallintaan liittyvät haasteet
  • oppia jäsentämään tietoa
  • harjoittaa algoritminen ajattelun taitoja (ongelman purkaminen osiin, toistuvien sääntöjen tunnistaminen, ratkaisujen yleistäminen)
  • hahmottaa relaatiotietokannan toiminta-ajatus
  • työskennellä osana yhteisöä ottaen huomioon muiden mielipiteet
  • ottaa vastaa palautetta ja muuttaa tarvittaessa toimintaansa

Lähitapaaminen

Pääteohjaukset (Demot)

Tietokantaohjelmiston käyttäminen

  • osaa syöttää tietoja tietokantaan
  • osaa rakentaa eheän tietokannan (relaatiot)
  • osaa luoda lomakkeen
  • osaa tehdä kyselyn
  • tuntee kahden eri tietokantaohjelman toimintaperiaatteen

Ryhmätyöskentely ilman ohjausta

Tietokantaohjelmiston itsenäinen käyttäminen

  • ks. yllä
  • osaa ottaa vastuun tehtävästä
  • kehittää vuorovaikutustaitoja
  • osaa toimia ratkaisukeskeisesti
  • kasvattaa työskentelymoraalia

Lähitapaaminen

Harjoitustöiden esittäminen

  • oman näkemyksen esille tuominen
  • selkeä viestintä

Lähitapaaminen

Yhteenveto

  • hahmottaa mitä hyötyä tietokantojen käytöstä voisi olla itselle tulevaisuudessa

Lähitapaaminen

Arviointikeskustelu

  • opiskelija hahmottaa oman osaamisen, omat vahvuudet ja omat kehityskohteet

Ohjaussuunnitelma

Tuntijako eri työtapoihin

Opintojakso on yhden opintopisteen laajuinen ja koostuu 30 työtunnista. Opintojakson on jaettu seuraavasti eri työskentelytapoihin:
Lähitapaamiset 6 ot.
Pääteohjaukset 12 ot.
Itsenäinen ryhmätyöskentely 8 ot.
Harjoitustyön esittely 4 ot

Tuntisuunnitelma kronologisessa järjestyksessä

työtunnit

työskentelytapa

sisältö

1

lähitapaaminen esittelyt

Esitellään lyhyesti opintojaksolla opetus- ja ohjausvastuussa olevat henkilöt. Opiskelijat esittelevät lyhyesti itsensä ja vastaavat 0 - 4 arviolla kuinka hyvin osaavat käyttää word-, excel- ja access ohjelmia (sähköinen/mobiili kysely jos mahdollista)

lähitapaaminen

opettajan esitys

Opintojakso aloitetaan esittelemällä yksinkertainen tietokanta. Esimerkkinä voidaan käyttää luetteloa yhteystiedoista, joita esiintyy esim. älypuhelimissa. Verrataan sen toimintaa vanhaan aakkostettuun paperiversioon ja pohditaan niiden hyötyjä ja haittoja. Keskustelussa otettava huomioon: käyttäjäystävällisyys, muokattavuus, laajuus, hyödynnettävyys

2

lähitapaaminen

ryhmätyöskentely

opettajan ohjaus

Opiskelijat ohjataan 2-4 (jaetaan tarvittaessa istumapaikkojen mukaan) hengen ryhmissä pohtimaan, millaisia muita tietokantoja on olemassa? Herätellään kysymyksiä: mitä tietoa kerätään ja käytetään 1. päivittäin, 2. viikoittain, 3. kuukausittain tai 4. vuosittain? Ryhmät pohtivat itsenäisesti ja koostavat itse valitsemastaan oletetusta tietokannasta lyhyen esityksen josta käy ilmi 1. mitä tietoa kerätään, 2. missä yhteydessä tietoa kerätään, 3. kuka tietoa kerää, 4. minne tiedot kerätään ja 5. miten/kuka tietoja hyödynnetään ja 6. tarvitaanko tähän tietojen keräämiseen lupa.

lähitapaaminen

ryhmätöiden esittäminen

Ryhmät esittelevät omat esityksen ja pohdintansa. Aiheesta keskustellaan yhdessä, mikäli ajatuksia herää. Opettaja tekee esityksistä yhteenvedon, jossa listataan eri tietokantojen yhteydessä tehdyistä huomioista (mitä tietoa kerätään, missä yhteydessä tietoa kerätään, kuka tietoa kerää, minne tiedot kerätään ja miten/kuka tietoja hyödynnetään ja tarvitaanko tähän tietojen keräämiseen lupa)

3

lähitapaaminen

opettajan esitys

käydään läpi opintojakson ohjelma, opintojakson tavoitteet ja oppimisen sekä osaamisen arviointi

lähitapaaminen

opettajan esitys

Luennoidaan lyhyesti mitä tietokannata ovat, missä niitä esiintyy, mitkä ovat niiden hyödyt verrattuna perinteisiin tietojenkeruumenetelmiin. Esitellään lyhyesti kaksi tietokantaohjelmaa Microsoftin Access sekä OpenOffice Base

4

lähitapaaminen

ryhmätyöskentely

opettajan ohjaus

Luennon jälkeen pohditaan uusissa ryhmissä toimialakohtaisesti (ammatillinen koulutus), mikä tieto on tärkeää yrityksen tai yhteisön toiminnan kannalta. Tehtävänä on pohtia ryhmissä niitä tapoja, miten yritykset/yhteisöt keräävät ja tallentavat heille tärkeän tiedon. Lisäksi pohditaan, kuinka tallennettua tietoa voidaan käyttää ja muokata (poistaa tietoja, muuttaa tietoja ja lisätä tietoja). Lopuksi ryhmät esittelevät pohdintansa liittyen toimialakohtaiseen tiedonkeruuseen ja sen hyödyntämiseen.

5-8

pääteohjaus

opiskelijoille jaetaan ruutupaperia ja heitä pyydetään laatimaan malli, kuinka tietoja voidaan kerätä ruutupaperille. Ohjeistuksena annetaan se, että tiedot tulee esittää riveittäin siten että toisiinsa liittyvät muuttujat ovat samalla rivillä. Kerättävä tieto olisi kuvitteellinen tilanne liittyen aiempaan toimialakohtaiseen pohdintaan. Rivejä tulisi muodostaan yhteensä 10 kpl.

pääteohjaus

ryhmätyöskentely

Tämän jälkeen pohditaan ryhmissä tiedon hyväksikäyttöä, jos rivejä olisikin esim. 1000, tai jos tietoja tulisi muokata (poistaa tietoja, muuttaa tietoja ja lisätä tietoja). Pohditaan voitaisiinko tämä järjestää paremmin jollain muulla tavalla, jos käytössä on paperiliuskat ja kansiot?

pääteohjaus

Opiskelijat siirtävät paperille keräämänsä tiedot tekstinkäsittelyohjelmaan. Pohditaan mitä helpotuksia tekstinkäsittely tuo mukaan tietojen keräämiseen, käyttöön ja muokkaamiseen. Tehdään muutamia hakuja aineistolle esim. aakkosten mukaan. Lisätään tiedostoon seuraavat 10 riviä tietoja. Esitellään tiedostot ja pohditaan miksi tietoja kerätään ja mitä tietoja silloin pitäisi kerätä.

Siirretään tiedosto taulukkolaskentaohjelmaan. Tehdään muuttamia erilaisia hakuja käyttäen taulukkolaskentaohjelman lajittelutyökaluja. Pohditaan kuinka hyvin taulukkolaskenta toimii tiedostonhallinnassa. Tehdään erilaisia hakuja liittyen haluttuun muuttujaan/ominaisuuteen. Pohditaan mitä jos samalla asialla onkin kaksi eri muuttujaa/ominaisuutta esim. henkilöllä onkin kaksi eri puhelinnumeroa, tai kolme tai viisi? Miten tämä muuttaa taulukkoa suunnitteluvaiheessa?

9-12

pääteohjaus

Jatketaan edellisellä keralla luodulla luettelolla. Avataan tietokantaohjelma (Access) ja luodaan uusi tietokanta syöttämällä tiedot ohjelmaan.

Käydään läpi mitä tarkoitetaan relaatiolla (palautetaan mieliin 8 pääteohjaustunnin usean puhelinnumeron ”ongelma”) ja taulujen välisillä riippuvuuksilla.

Tehdään toimiva yksikertainen tietokanta osoitetiedoista Accessiin.

Lisätään tietokantaan lomake, jolla tietoja voidaan lisätä tietokantaan, sekä kysely, jolla voidaan kerätä tietoja tietokannasta.

13-14

pääteohjaus

Tehdään vastaava toimiva yksinkertainen tietokanta osoitetiedoista Baseen.

pääteohjaus

ryhmätyöskentely

Ohjeistetaan harjoitustyön tekemiseen, eli uuden moniulotteisemman tiedoston luomiseen

15 -18

itsenäinen ryhmätyöskentely

Harjoitustyön tekeminen ryhmässä, Dokumentoidut ryhmän palautekeskustelut, Itsearvionti

19-20

pääteohjaus

ryhmätyöskentely

Tarkastetaan harjoitustyön eteneminen, autetaan ongelmatilanteissa

21-24

itsenäinen ryhmätyöskentely

Harjoitustyön tekeminen ryhmässä, Dokumentoidut palautekeskustelut, Itsearviointi

25-26

lähitapaaminen

ryhmätyöskentely

Harjoitustöiden esittely (n. 15 min/harjoitustyö). Opettaja tekee koonnin harjoitustöistä.

27

lähitapaaminen

opettajan esitys

arviointi

Käydään läpi koonti harjoitustöistä. Esitellään uusia ajatuksia liittyen tietokantoihin. Tehdään osallistuva- sekä itsearviointi.

28-30

arviointikeskustelut

Henkilökohtaiset arviointikeskustelut n. 10 min / opiskelija

Opintojaksolla korostetaan yhteistoiminnallisia työtapoja
Ryhmätyöskentelyssä on otettava huomioon:

YHTEISTOIMINNALLISEEN TYÖSKENTELYYN LIITTYVÄ OMINAISUUS

OHJAUS YHTEISTOIMINNALLISEEN TYÖSKENTELYYN

  • jäsenten välille syntyy positiivinen riippuvuus toisistaan
  • ryhmän jäsenillä erilaisia rooleja ja tehtäviä
  • ryhmän jäsenten kesken syntyy monipuolinen ja avoin vuorovaikutus
  • ryhmän toimintaa ohjataan kysymyksin keskustelevaan työskentelyyn ja mielipiteiden vaihtoon
  • jokaisella jäsenellä on yksilöllinen vastuu
  • työskentelyn aikana jokainen pohtii omaa rooliaan ja tehtäviään ryhmässä
  • ryhmän toiminnan ja oppimisen arvioiminen
  • työskentelyn aikana ryhmä pohtii omaa toimintaa ja onnistumistaan
  • yhteistyötaitojen tunnistaminen ja kehittäminen
  • vaikka ryhmässä pyritään yhteen lopputulokseen, niin kaikki keskeiset mielipiteen kirjataan ylös

Opiskelu- ja opetusmateriaalina käytetään ohjelmien omia ohjeita. Lisäksi voidaan käyttää internetistä löytyviä opetusvideoita (youtube).

Arviointisuunnitelma


Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty.
Opiskelijalle annetaan lisäksi laadullista palautetta opintojakson aikana ja opintojakson päätteeksi.

Opintojakson arviointi

ARVIOINTIMUOTO

ARVIOINNIN KOHDE

ARVIOINTIKRITEERIT - hyväksytty suoritus

Itsearviointi

  • omat työskentelytaidot
  • työskentelyasenne
  • oma osaaminen

  • omien vahvuuksien arviointi
  • omien kehittämiskohteiden arviointi
  • oman oppimisen arviointi
  • oman osaamisen arviointi
  • työhön sitoutumisen (vastuun tunne) arviointi

Osallistuva arviointi

  • ryhmän työskentelytaidot
  • ryhmän työskentelyasenne

  • (aktiivinen) osallistuminen yhteisten tavoitteiden asettamiseen
  • (aktiivinen) osallistuminen tavoitteiden saavuttamisen seurantaan
  • (aktiivinen) osallistuminen ryhmän yhteiseen harjoitustyön arviointiin

Tarkkaileva arviointi

  • opiskelijan palautetut arviointilomakkeet
  • opiskelijan itsenäisten töiden palauttaminen

  • itsearviointi on tehty laajasti ja kysyttäessä opiskelija pystyy perustelemaan arvionsa
  • itsenäisesti tehtyjen Access ja Base tietokantojen toimivuus

Tarkkaileva arviointi

  • opiskelijan osallistuminen ryhmätyöhön (läsnäolo, työpanos)

  • on ollut läsnä pääteohjauksissa ja lähitapaamisissa (poissaoloista korvaavat tehtävät oppimispäiväkirja/ryhmän määrittelemät tehtävät)
  • pystyy osoittamaan oman merkityksen ryhmätyöskentelylle ja valmiissa ryhmätyössä

Tarkkaileva arviointi

  • ryhmätyö
  • toimiva tietokanta
  • toimintaympäristöstä johdettavissa oleva tiedot
  • riittävän laajat tiedostot todelliseen toimivuuden testaukseen
  • toimivat lomakkeet
  • toimivat kyselyt

Tarkkaileva arviointi

  • ryhmätyön esittäminen
  • selkeä esitys (mitä tietoja, miksi nämä tiedot, miten voidaan käyttää hyväksi/ovat tärkeitä, työssä kohdatut haasteet, työssä kohdatut oivallukset)


Laadullinen arviointi

ARVIOINTIASTEIKKO

ARVIOINTIKRITEERIT

Tyydyttävä

  • pystyy arvioimaan omaa työsuoritustaan opastettuna
  • toimii yhteistyössä muiden kanssa
  • ottaa annetun vastuun vastaan
  • tuntee tietokantajärjestelmien toiminnan ja pystyy laatimaan yksinkertaisen tietokannan

Hyvä

  • arvioi omaa työsuoritustaan suhteessa työn vaatimuksiin
  • sopeutuu hyvin ryhmätyöhön, ja keskustelee aktiivisesti
  • toimii vastuullisesti
  • tuntee tietokantajärjestelmien toiminnan ja pystyy laatimaan laajan tietokannan sekä lomakkeet ja kyselyt

Kiitettävä

  • arvioi työsuoritustaan suhteessa työn vaatimuksiin ja tarvittaessa muuttaa työtapojaan
  • toimii aktiivisena ryhmän jäsenen, ottaa huomioon muiden mielipiteet, auttaa/ojaa muita ryhmän jäseniä
  • toimii avoimesti ja vastuullisesti
  • tuntee tietokantajärjestelmien toiminnan ja pystyy laatimaan laajan tietokannan sekä monipuoliset lomakkeet ja kyselyt


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä