Arviointisuunnitelma

Alkuopetuksen digitaitoreppu -oppimiskokonaisuuteen liittyvä arviointi

Tavoitteet arvioinnin perustana
Alkuopetuksen digitaitoreppu -oppimiskokonaisuuteen liittyvä arviointi perustuu tavoitteisiin, jotka oppimiskokonaisuudelle ja sen sisältämille teemoille on asetettu. Tavoitteiden asettelussa on hyödynnetty Bloomin taksonomiaa. Koska oppimiskokonaisuus on suunnattu alkuopetukseen ja sen tavoitteena on luoda pohjaa myöhemmälle tieto- ja viestintäteknologian oppimiselle, tavoitteet sijoittuvat Bloomin taksonomiassa pitkälti alimmille tasoille. Tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät oppimiskokonaisuuden aikana käsiteltävät asiat. Tiedon soveltaminen ja oma tuottaminen jää vähemmälle, joskin sitäkin hieman harjoitellaan. Soveltamisen ja oman tuottamisen määrä kasvaa pikku hiljaa osaamisen karttuessa.

Tavoitteet näkyväksi ja oppilaiden itsearviointi
Oppimiskokonaisuus alkaa tuokiolla, jossa tavoitteet tehdään näkyväksi oppilaille. Yhdessä keskustellaan siitä, millaisia asioita tullaan oppimaan ja miksi niiden oppiminen on tärkeää. Oppilaat saavat Digitaitoreppu -monisteen, joka kulkee mukana koko oppimiskokonaisuuden ajan. Moniste toimii oppilaiden itsearviointilomakkeena. Oppilaat piirtävät tai kirjoittavat monisteeseen jonkin oppimansa asian jokaisen teemakokonaisuuden jälkeen. Oppimiskokonaisuuden jälkeen monistetta tutkitaan yhdessä opettajan kanssa ja keskustellaan siitä, mitä on opittu ja mikä olisi seuraava oppimistavoite.

Diagnostinen ja formatiivinen arviointi
Oppimiskokonaisuuden aluksi ja aina uuden teeman alkaessa opettaja tekee diagnostista arviointia oppilaiden osaamisen tasosta. Opettaja toteuttaa arviointia havainnoimalla oppilaitaan. Esimerkiksi tablettiin tai tietokoneeseen tutustumisen kohdalla voidaan edetä nopeasti itse tehtäviin, jos perusasiat ovat jo hallussa. Yhtä lailla opettaja havainnoi oppilaitaan oppimiskokonaisuuden aikana ja ohjaa tarvittaessa oikeaan suuntaan.

Vertaisarviointi
Oppilaat pääsevät harjoittelemaan vertaisarviointia ryhmäprojektien yhteydessä. Ryhmät antavat toisillensa palautetta projektin aikana tuotetuista töistä ja töiden esittelystä. Vertaisarvioinnissa painotetaan kannustavan palautteen antamista.

Summatiivinen arviointi
Oppimiskokonaisuus arvioidaan osana niitä oppiaineita, joihin se on integroitu. Oppimiskokonaisuuteen ei sisälly koetta vaan arviointi pohjautuu opettajan tekemiin havaintoihin, oppilaiden tuottamien töiden arviointiin sekä oppilaan itsearviointiin ja opettajan kanssa käytyyn keskusteluun.