Teemaan virittäytyminen ja oppimiskokonaisuuden tavoitteet

Tavoitteet

Tavoitteet

  • virittäytyä tulevaan oppimiskokonaisuuteen
  • tutustua oppimistavoitteisiin

Teemaan ja tavoitteisiin virittäytyminen

Teemaan virittäytyminen runon avulla

Opettaja tai joku oppilaista lukee Jari Tammen kirjoittaman runon Onnimanni. Runo voidaan samalla heijastaa myös kaikkien nähtäväksi valkokankaalle. Tämän jälkeen runosta keskustellaan. Pohditaan, mistä runo kertoo. Vastaus voisi olla esimerkiksi, että lapsen/nuoren elämään kuuluvista asioista. Huomataan, että runo sisältää monta tietotekniseen laitteeseen viittaavaa sanaa. Etsitään runosta ne. Keskustellaan, mitä ne tarkoittavat. Kirjataan yhdessä lisää tietotekniikkaan liittyviä sanoja ja mietitään niiden merkitystä. Voidaan myös lukea perinteinen Onnimanni –runo ja tehdä vertailua runojen välillä.

Tavoitteisiin virittäytyminen Digitaitorepun avulla

Opettaja tuo luokkaan digitaitorepun. Repun sisältä löytyvät oppimiskokonaisuuden tavoitteita kuvaavia tietoteknisiä laitteita (esim. tabletti, älypuhelin), kuvia ja tekstejä. Opettaja kertoo, että lähdetään yhdessä digimatkalle. Samalla pohditaan, mitä käsite digi tarkoittaa. Tutkitaan yhdessä repun sisältöä ja mietitään millaisia taitoja digimatkalla tarvitaan. Välineistä, kuvista ja teksteistä voidaan tehdä päätelmiä. Jotta digimatkalla pärjäisi, täytyy osata monenlaisia asioita. Täytyy muun muassa tietää miten eri laitteita käytetään vastuullisesti, miten netissä toimitaan turvallisesti ja miten haetaan tietoa.



Tavoitteet näkyväksi: digitaitoreppu -moniste

Digitaitoreppu -moniste


Jokainen oppilas saa oman digitaitoreppunsa (moniste). Repun taskuihin on kirjattuna oppimiskokonaisuuden teemat tiiviissä muodossa. Näin oppilaalle tehdään näkyväksi millaiset asiat oppimiskokonaisuuden aikana tulevat tutuksi.

Tutkitaan yhdessä, millaisia teemoja reppuun on kirjattu. Keskustellaan, millaisia aiheita eri teemoihin liittyy. Jokainen oppilas miettii itsekseen, mikä on häntä eniten kiinnostavin teema ja ympyröi sen tai värittää sovitulla värillä. Jokainen oppilas miettii myös, mikä olisi hänen mielestään tärkein opittava taito ja merkitsee sen sovitusti. Kun kaikki repussa esitetyt teemat on käsitelty, pohditaan asiaa uudelleen ja tehdään vertailua. Muuttuiko ajatukset matkan varrella ja miksi?

Itsearviointia tehdään jatkuvasti digitaitorepun avulla. Jokaisen teemakokonaisuuden jälkeen digitaitoreppu -monisteet otetaan esiin ja oppilaat kirjoittavat tai piirtävät, mitä ovat oppineet. Opittu asia voi olla jokin uusi käsite tai vaikka se, millainen on hyvä työasento.

Digitaitoreppumonisteen löydät alla olevasta linkistä.

digitaitoreppu.pdf