Kansainvälisyys

Aallonharjalla ollaan!

Syksyllä 2016 voimaan astunut opetussunnitelma peräänkuuluttaa autenttisia kielenkäyttötilanteita kielten opetuksessa. Koulullamme tähän on jo ollut useita mahdollisuuksia: yhteistyöprojektit eurooppalaisten koulujen kanssa, saksanlukijoiden leirikoulut Berliiniin, vironlukijoiden matkat Tallinnaan ja kansainväliset vieraat koulullamme. Alakoulun Kieli ja kulttuuri -valinnaisryhmä jatkaa kirjeenvaihtoa virolaisten koululaisten kanssa englanniksi. Saksanlukijat kirjoittavat italialaisten, saksalaisten tai virolaisten ikätovereidensa kanssa, saksaksi tietenkin. Postcrossingin kautta oppilaat kirjoittavat kortteja englanniksi ja lähettävät ne ihmisille kaikkialle maailmaan. Saman järjestelmän kautta koulullemme tulee kortteja ympäri maailmaa.

Koulumme on saanut kansainvälisen toiminnan laatuleiman eli Erasmus+ akkreditoinnin. Pyrimme henkilökunnan ja oppilasryhmien liikkuvuuksien turvin lisäämään kiinnostusta vieraiden kielten (myös muiden kuin englannin ja ruotsin) opiskeluun, kehittämään niin oppilaiden kuin henkilökunnan tieto- ja viestintäteknisiä taitoja sekä osallistamaan oppilaita koulun toimintaan ja parantamaan kouluviihtyvyyttä vielä entisestäänkin. Akkreditointi mahdollistaa EU:n tukeman kansainvälisen toiminnan kevääseen 2028 asti.

Kaksivuotisessa Erasmus+ projektissa Water - the source of our lives toteutettiin lukuvuosina 2015 - 2017 uuden opsin mukaista ilmiöoppimista. Hankkeen aikana oppilaat tekivät eri oppiaineiden tunneilla veteen liittyviä osaprojekteja. Pääsipä viisi oppilasta Euroopan unionin tuella vierailemaan Berliinissä ja toiset viisi Hampurissa. Koulumme toimi myös Erasmus+ viikon isäntänä, kun oppilaita ja opettajia Turkista, Saksasta ja Suomesta osallistui erilaisiin vesiteemaan liittyviin aktiviteetteihin. Toteutetuista projekteista, matkoista ja retkistä voi lukea lisää Erasmus+ -sivuilta.

Hankkeen puitteissa toteutetut osaprojektit sekä vierailut ja tapahtumat esitellään myös projektin nettilehdessä. Syksyn 2016 projektiviikosta kirjoitti niin ikään Länsi-Uusimaa.

Toinen kansainvälinen projekti toteutettiin syksyn 2019 ja kevään 2022 välillä! Aiheena olivat tulevaisuuden ammatit ja työelämätaidot Skills 4.0 - How to become a future professional. Projekti jatkoi lukuvuoden 2018-19 monialaista oppimiskokonaisuutta, jota teimme yhteistyössä usean eurooppalaisen koulun kanssa eTwinning-projektina. Erasmus+ hankkeeseen osallistuvat IES Dolores Ibarruri BHI Gallartasta, Baskimaasta, Tallinna Õismäe Gümnaasium Tallinnasta, Virosta ja WFO Raetia Wirtschaftsfachoberschule St. Ulrichista, Etelä-Tirolista, Italiasta. Saimme hankkeeseen EU:rahoituksen, jonka turvin - koronasta huolimatta - toteutimme osaprojekteja, vierailimme yhteistyökouluillamme Baskimaassa ja Tallinnassa (5 oppilasta ja 2 opea / koulu), osallistuimme Italian organisoimaan etäprojektiviikkoon ja järjestimme projektiviikon kansainväliselle ryhmälle, johon pääsi osallistumaan myös 15 oman koulumme oppilastakin. 

Tietoa, kuvia ja tuloksia hankkeesta koulumme nettisivuilla sekä instagramissa.

Tällä hetkellä työstämme uutta projektihakemusta virolaisen, saksalaisen, italialaisen ja espanjalaisen koulun kanssa. Jos hakemus hyväksytään, hanke Skills for healthy living alkaa syksyllä 2024. Pitäkää peukkuja!


Projektia rahoitetaan Euroopan komission tuella. Komissio ei vastaa tämän julkaisun sisällöstä. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa opetushallitus, joka on yhdistynyt kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio CIMO:n kanssa.