6.11 Lisätietoa tsunameista

Tsunamionnettomuus vuonna 2004

Intian valtameressä 26. joulukuuta 2004 aamulla (paikallista aikaa) tapahtunut maanjäristys oli voimakkuudeltaan yhdeksän magnitudia ja siten maailman historian tuhoisimmaksi arvioitu tsunami. Jo yhdeksän magnitudin järistys tuhoaisi kaupunkiin osuessaan kaiken lähes täydellisesti, joten sitäkin voimakkaampi järistys on äärimmäisen tuhoava. Merellä tapahtuvan maanjäristyksen seuraukset ovat omanlaisensa.

Tapaninpäivän maanjäristys aiheutui, kun Intian laatta työntyi pienen Burman laatan alle. Intian laatta työntyy mantereisen Burman laatan alle noin 6 cm vuodessa ja vastaavasti Burman laatan pitäisi liikkua 3 cm vuodessa luoteeseen Intian laatan päälle. Ennen järistystä Burman ja Intian laatat olivat kuitenkin olleet lukkiutuneina toisiinsa pitkän aikaa, mikä oli synnyttänyt erityisen suuren jännityksen näiden laattojen välille. Tämä jännitys purkautui maanjäristyksenä.

Pääjäristyksessä Burman laatta liikkui 1 200 kilometrin matkalta länteen päin ja maanpinnalla se siirtyi 19 metriä länteen ja 5 metriä ylöspäin. Tämä äkillinen merenpohjan nousu aiheutti valtavia hyökyaaltoja eli tsunameja Kaakkois-Aasian rannikkoalueille, joissa oli paljon joululomiaan viettäviä turisteja ja paikallisia asukkaita. Maanjäristyksessä kärsivät eniten Indonesian, Sri Lankan, Intian ja Thaimaan valtiot, mutta tuhoista kärsineitä valtioita oli kaikkiaan 11.

Maanjäristyksessä kuoli yli 200 000 ihmistä ja miljoonat asukkaat joutuivat lähtemään kotiseuduiltaan. Tuona tapaninpäivänä kuoli 179 ja loukkaantui 250 suomalaista. Tämä maanjäristys olikin kaikkien aikojen suurin suomalaisiin kohdistunut suuronnettomuus rauhanaikana.

Suurimman maanjäristyksen jälkeen tapahtui vielä useita jälkijäristyksiä. Ne ovat tyypillisiä maanjäristysalueilla. Itse asiassa tällä alueella tapahtui yli 1 000 maanjäristystä seuraavien neljän kuukauden aikana.

Intian valtameri on noin neljä kilometriä syvä. Kun maankuoren laatat liikkuvat yhtäkkiä pystysuunnassa, se aiheuttaa voimakkaan sysäyksen, joka nostaa koko vesimassan järistyskohdasta aaltoliikkeeseen. Aalto etenee ympyränä joka suuntaan. Järistyskohdassa aallonkorkeus oli vain reilu puoli metriä. Kun aalto tulee matalampaan veteen eli saavuttaa rannikkoa, sen nopeus hidastuu ja aallon korkeus kasvaa. Tsunamiaallon nopeus on jopa 800 kilometriä tunnissa ja sen korkeus voi olla rannikolle tultaessa muutamia kymmeniä metrejä. Tapaninpäivän tsunami eteni monena peräkkäisenä aaltona, joista pisimmät olivat satoja kilometrejä, jopa 500 km. Kun järistyksestä oli kulunut 25 minuuttia, se saavutti Indonesian rannan ja sen aallonkorkeus oli noin 25 m. Thaimaahan aalto saapui noin tunnin kuluttua, ja aallot olivat siellä 15–30 metriä korkeita. Aaltojen tuhovaikutuksia havaittiin jopa 5 000 kilometrin päässä Afrikassa. Tsunamiaalto pystyy myös ikään kuin kiertämään maa-alueita, ja näin tuhoja oli jopa Intian länsipuolella.

Tämän suuronnettomuuden yhteydessä koettiin myös tiedotukseen liittyviä ongelmia, kun virallisiksi annetut tiedot osoittautuivat vääriksi, eikä tuhon laajuutta osattu arvatakaan. Presidentti Sauli Niinistö oli tsunamialueella lomailemassa ja pelastui kiipeämällä betonipylvääseen. Hänenkin oli vaikea saada ulkoministeriölle tiedoksi, että mahdollisesti satoja suomalaisia on kuollut.

Ennen tsunamin iskemistä rantaan, meri yleensä vetäytyy tilapäisesti rannalta muutamaa minuuttia ennen. Tyynen valtameren alueella ihmiset ovat tottuneempia tsunameihin ja tunnistavat tämän meren vetäytymisen merkkinä tsunamista, toisin kuin turistit. Paikalliset osaavat siirtyä tällöin korkeammalle maalle turvaan. Tapaninpäivän tsunami kuitenkin houkutteli paljon ihmisiä rannalle ihmettelemään. Kun hyökyaalto sitten 800 km:n tuntinopeudella iskee rantaan, ei enää ehdi lähteä pakoon. Monet saattoivat olla vielä tuolloin aamulla nukkumassakin rantahotellissa, eivätkä näin edes tienneet lähestyvästä vaarasta.

Ennen tapaninpäivän tsunamia alueelle oli suunniteltu tsunamivaroitusjärjestelmää, mutta sen rahoituksessa oli ollut vaikeuksia. Vuoden 2004 suuronnettomuuden jälkeen raha-asiat saatiin kuntoon, ja nykyään tsunamivaroitusjärjestelmä on toiminnassa, jotta samanlaista katastrofia ei enää tapahtuisi. Tyynenmeren toiminnassa oleva varoitusjärjestelmä ei valitettavasti voinut havaita tätä tsunamia, sillä Tyynenmeren rannikot olivat maa-alueiden takana suojassa. Niillä alueilla koettiin tapaninpäivän tsunamin merenpinnan vaihtelut vähäisenä ja ajallisesti liian myöhään.

Artikkeli Wikipediassa
Tuhoisimpia tsunameja viime aikoina
Tapahtuma Alue Aika Kuolonuhreja, muut vahingot
Maanjäristys ja tsunami Sumatran edusta 26.12.2004 220 000
Maanjäristys ja tsunami Japanin itärannikko 11.3.2011 n. 15 000 kuollutta, aineelliset vahingot n. 200 miljardia euroa