Elintarvikehuoneisto

Elintarvikehuoneiston perustaminen

Kun haluat perustaa elintarvikealan yrityksen, selvitä vähintään seuraavat asiat:

  1. Etsi sopiva tila. Kun löydät sopivan tilan, varmista kunnan rakennusvalvonnasta, että tila soveltuu ajattelemaasi käyttöön. Vaihtoehtoisesti selvitä, onko käyttötarkoituksen muuttaminen mahdollista. Varmista myös taloyhtiöltä, että aikomasi toiminta on mahdollista ajattelemassasi kiinteistössä. On hyvä, että olet jo tässä vaiheessa yhteydessä myös kunnan elintarvikevalvontaviranomaiseen. Voit keskustella elintarvikevalvojan kanssa siitä, että tila varmasti sopii sinun käyttötarkoitukseesi.
  2. Suunnittele toiminta tiloihin sopivaksi.
  3. Tee ilmoitus paikalliseen elintarvikevalvontaan. Toiminnastasi riippuen sinun tulee tehdä joko elintarvikehuoneistoilmoitus tai hakea elintarvikehuoneistohyväksyntää. Elintarvikehuoneistosi rekisteröidään ja olet jatkossa säännöllisen elintarvikevalvonnan piirissä. Sekä rekisteröinti että valvonta ovat maksullista viranomaistoimintaa.
  4. Selviä mahdolliset muut luvat. Toiminnastasi riippuen saatat tarvita muita lupia. Näitä voivat olla esimerkiksi anniskelulupa, lupa tupakkatuotteiden myyntiin tai musiikkilupa. Kysy neuvoa sijaintikunnan elintarvikevalvonnasta. Muista myös tarvittaessa palo- ja pelastusviranomaisen tarkastus tiloissasi.
  5. Selvitä, mitä henkilökunnalta vaaditaan. Jos henkilökunta käsittelee pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, heillä tulee olla hygieniapassi, suojavaatetus ja terveydentilan selvitys.
  6. Suunnittele omavalvonta. Omavalvonta on toimintasi riskinhallintajärjestelmä. Siihen suunnittelet etukäteen, miten hallitset toiminnan riskit ja miten tarvittaessa korjaat virheet.
  7. Varmista, että elintarvikkeet ovat turvallisia ja jäljitettävissä.
  8. Anna elintarvikkeista oikeat ja riittävät tiedot, älä johda harhaan. Varmista, että tiedät, mitä tietoja tuotteesta on annettava.

Kun haluat perustaa elintarvikealan yrityksen, ole yhteydessä oman kunnan elintarvikevalvontaan. Kunnan terveystarkastajat neuvovat ja vastaavat kysymyksiin. Kunnallinen elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikehuoneistoja, pakkausmerkintöjä ja elintarvikehygieniaa. 

  • Kunnan elintarvikevalvontaviranomainen valvoo lähes kaikkia elintarvikehuoneistoja eli esimerkiksi ravintoloita, elintarvikkeita valmistavia laitoksia ja elintarvikkeita myyviä verkkokauppoja. 
  • Teurastamot ja niiden yhteydessä olevat laitokset ovat Ruokaviraston valvomia.
  • Poroteurastamot ovat Lapin aluehallintoviraston valvonnassa.
  • Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvoo alkoholin valmistus- ja varastopaikkoja. Aluehallintovirastot valvovat alkoholijuomamyymälöitä.

Jos toimija elintarvikehuoneistossa vaihtuu, toiminta keskeytyy tai toiminta lopetetaan

Sinun tulee ilmoittaa toimijan vaihtumisesta sekä toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta viipymättä elintarvikehuoneistoasi valvovaan elintarvikevalvontayksikköön.

ELINTARVIKEHUONEISTOT


Mikä on elintarvikehuoneisto

  • mikä tahansa rakennus tai huoneisto tai niiden osa tai muu ulko- tai sisätila, jossa myytäväksi tai muuten luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai muutoin käsitellään
  •  ei kuitenkaan alkutuotantopaikkaa 

Elintarvikehuoneiston tilat ja välineet on pidettävä puhtaana ja hyvässä kunnossa. Elintarvikehuoneiston pintamateriaalien sekä laitteiden ja välineiden materiaalien on oltava helposti puhtaana pidettäviä ja tarvittaessa kestettävä vesipesua, mekaanista puhdistamista ja desinfiointia.

Elintarvikehuoneisto on suunniteltava ja mitoitettava siten, että:

  • Se voidaan puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti
  • Siellä on riittävästi työtilaa ja välineitä, jotta kaikki työvaiheet pystytään suorittamaan hygieenisesti
  • Elintarvikkeille on riittävästi säilytystilaa, jotta ne voidaan suojata saastumiselta
  • Elintarvikkeille on tarvittavat kylmäsäilytystilat
  • Tiloissa on riittävä määrä käsienpesupisteitä
  • Tiloissa on riittävä määrä käymälöitä työntekijöille
  • Tiloissa on toimiva valaistus, ilmanvaihto ja viemäröinti
  • Henkilökunnalle on pukusuoja
  • Siivousvälineille on säilytystila

Elintarvikehuoneiston tilat suunnitellaan ja mitoitetaan toiminnan mukaan. Esimerkiksi siivousvälineiden säilytystilat ja käymälätilat voidaan joissain tapauksissa sijoittaa erilleen elintarvikehuoneistosta.


Elintarvikehuoneistosta on tehtävä ilmoitus

  • ennen toiminnan aloittamista
  •  toiminnan olennaista muuttumista 

    Elintarvikehuoneistoilmoitus tehdään sen kunnan tai kaupungin elintarvikevalvontaviranomaiselle, jonka alueella elintarvikehuoneisto aloittaa toimintansa.
    Elintarvikehuoneiston ilmoituslomakkeen saat sijaintikunnan elintarvikevalvontayksikön nettisivuilla.

Elintarvikehuoneiston hyväksyminen

  • Jos elintarvikehuoneistossa käsitellään eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiin toimittamista, huoneistolle on haettava hyväksyntää elintarvikevalvontaviranomaiselta ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttamista (hyväksytty elintarvikehuoneisto tai laitos).
  • Hakemuksen yhteydessä valvontaviranomaiselle on esitettävä kirjallinen omavalvontasuunnitelma.
  • Elintarvikehuoneiston hyväksymismenettelystä on tarkempia säännöksiä valtioneuvoston elintarvikevalvonnasta antamassa asetuksessa 420/2011.

Ilmoitetut elintarvikehuoneistot

  • Elintarvikelain mukaan elintarvikealan toimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus elintarvikehuoneistosta huoneiston sijaintikunnan tai kaupungin elintarvikevalvonnasta vastaavalle viranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista (ilmoitettu elintarvikehuoneisto).
  • Ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa toiminnan aloittaminen ei edellytä valvontaviranomaisen tekemää tarkastusta.
  • Liikkuvaa elintarvikehuoneistoa tai sellaista elintarvikehuoneistoa, jossa toiminnan tarkoituksena on vain kuljettaminen tai säilyttäminen kontissa tai ajoneuvossa, koskevat ilmoitukset käsittelee sen kunnan valvontaviranomainen, jonka alueella toiminta aloitetaan tai jonka alueella elintarvikehuoneiston toiminnasta on aiemmin ilmoitettu.
  • Toiminnan olennaisella muutoksella tarkoitetaan elintarviketurvallisuuteen liittyvien riskien merkittävää kasvua. Tällainen toiminnan olennainen muutos voi olla esimerkiksi sellainen, jossa elintarvikemyymälä aloittaa palvelutiskimyynnin tai ruoan valmistuksen. Neliömäärän lisäys sellaisenaan ei välttämättä ole olennainen muutos ellei elintarvikehuoneistossa aloiteta uusia toimintoja.
  • Niin sanottua virtuaalielintarvikehuoneistoa koskevan ilmoituksen voi käsitellä toimijan kotikunnan valvontaviranomainen, jos sijaintikunta on epäselvä. Virtuaalielintarvikehuoneisto on sellainen, jota käytetään ainoastaan esimerkiksi elintarvikkeiden myyntiin tai välittämiseen ilman, että elintarvikkeet ovat kyseisessä huoneistossa, kuten nettikauppa.

Elintarvikelaissa on säädetty elintarvikehuoneistoja koskevista yleisistä vaatimuksista. Tämän lisäksi elintarvikehuoneistojen rakenteellisista ja toiminnallisista vaatimuksista on säädetty Euroopan parlamentin ja neuvoston elintarvikehygieniasta antamassa asetuksessa (EY) N:o 852/2004 sekä maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (1367/2011).

Omavalvonta

  • Omavalvonnan on oltava toimintaan nähden riittävä.
  • Omavalvonnan toteuttamisella hallitaan toimintaan liittyvät elintarvikehygieeniset riskit. 
  • Valvontaviranomainen ei hyväksy omavalvontasuunnitelmaa.
  • Valvontaviranomaisella on velvollisuus antaa ohjeita ja oikeus antaa määräyksiä omavalvonnan toimivuuden varmistamiseksi.
  • Toimijalla voi olla käytössään toimialansa Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje, joka voi korvata joko kokonaan tai osittain omavalvontasuunnitelman.
  • Ilmoitetuissa elintarvikehuoneistossa omavalvontasuunnitelma on esitettävä valvontaviranomaisella viimeistään ensimmäisen tarkastuksen yhteydessä. 

Milloin elintarvikehuoneistosta ei tarvitse ilmoittaa?

Elintarvikelain 13 §:n 6 momentin mukaan ilmoitusta ei tarvitse tehdä silloin, kun toimintaan liittyvät riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä sekä 

  1. elintarvikealan toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta (esimerkiksi kampaamon kahvi- ja keksitarjoilu)
  2. toimija on yksityinen henkilö (esimerkiksi henkilö leipoo satunnaisesti ja myy leivonnaisia torilla, pop-up-ravintolatoiminta) tai
  3. toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena (esimerkiksi kirkon, koulun tai urheiluseurojen myyjäisissä tapahtuva elintarvikkeiden myynti).

 

Ruokaviraston näkemyksen mukaan pop up -ravintolaa voi pitää 12 päivänä kalenterivuoden aikana ennen kuin toiminnasta tarvitsee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus.