3.3 Tavoitteena laaja-alainen osaaminen

3.3

Steinerpedagogisessa opetuksessa valtakunnallisten laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutus rakennetaan lapsen ja nuoren kehitysvaiheisiin ja ikäkausiopetukseen perustuvista tulkinnoista. Laaja-alaisen osaamisen alueita tarkastellaan enemmän persoonallisuuden monipuolisen ja tasapainoisen kehittymisen kannalta kuin esimerkiksi kilpailuyhteiskunnan ja elinkeinoelämän tuottavuusnäkökulmasta.

Koulu voi opetus- ja lukuvuosisuunnitelmassaan konkretisoida paikallisesti oleellisia perusopetuksen tehtävään ja laaja-alaiseen osaamiseen liittyviä näkökulmia. Paikalliseen opetussuunnitelmaan tai lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan erityisesti paikallisia käytäntöjä ja toimenpiteitä, joilla seurataan ja varmistetaan laaja-alaisen osaamisen kuvauksien toteutumista. Steinerkoulun toimintakulttuurissa erityisesti säännölliset opettajankokoukset, kouluyhteisön jäsenten yhteiset tapaamiset eri kokoonpanoissa ja kodin ja koulun välinen tiivis yhteistyö antaa mahdollisuuksia arvioida ja toteuttaa laaja-alaisen osaamisen alueita.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumista tukevat opetusjärjestelyt, jotka suosivat kiireetöntä, rauhallista ja turvallista ilmapiiriä, aikuisen läsnäoloa, kunnioittavaa, keskustelevaa ja sosiaalista vuorovaikutuksen kulttuuria.

Sekä laaja-alaiset osaamisalueet että monialaiset oppimiskokonaisuudet vahvistavat oppiainerajat ylittävää osaamista ja edellyttävät oppiaineiden ja opettajien välistä tiivistä yhteistyötä.