Äidinkieli ja kirjallisuus

Vesomuistio

SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS

 

1. Opetussuunnitelman sisältöjen niveltäminen

 

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

Rohkaistaan jo alakoulussa esitelmien pitämiseen ja muuhun esiintymiseen.

Yläkoulussa esiintyy jonkin verran esiintymisarkuutta. Hyödynnetään monimediaa apuna esiintymisissä. Uutistuokiot, omat elokuvat, esittelyt, esitelmät jne.

 

Tekstien tulkitseminen

Lähdekriittisyyttä on opetettava jo alakoulussa. Wikipedia ei saa olla ainoa lähde. Yläkoulussa käytetään muita lähteitä kuin Wikipediaa.

 

Tekstien tuottaminen

Näppäintaidot opetetaan alakoulussa.

Eri tekstilajien tuottamista alakoulussa. Sisällön tuottaminen on keskeistä yläkoulussa.

Käsin kirjoittaminen on tärkeää sekä ala- että yläkoulussa.

 

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

 

Kielitietous

Alakoulussa tavoitteina päälauseen ja sivulauseen erottaminen ja tuottaminen. Virkerajan hahmottaminen. Verbin aikamuotojen hahmottaminen, peruslauseenjäsenten hallitseminen.

Kirjallisuus

Tutustumista mahdollisimman laajasti ikäkauteen sopivaan kirjallisuuteen, lukuharrastuksen herättäminen ja säilyttäminen. Kirjaston hyödyntäminen. Kirjaesitelmät sekä ala- että yläkoulussa.

Kulttuurin ymmärtäminen

Kulttuuritarjontaa mahdollisimman laajasti

 

2. Oppiainekohtaiset TVT-käytänteet ja oppimateriaalit

Alakouluissa jokaisella oppilaalla on henkilökohtainen mini iPad käytössä ja oppimateriaali on e-kirjoina, yläkoulussa äidinkielen opetuksessa pyritään käyttämään tietotekniikkaa yhteiskäytössä olevien laitteiden avulla. Oppikirja on tärkeä jatkossakin.

 

3. Arviointi - huomioita oppilasarvioinnista

Kuudennella luokalla kirjoitelmia voi pyrkiä arvioimaan osittain numeroin, koska yläkoulussa arvioidaan numeroin ja sanallisin palauttein. Painotus sisällön arvioimisessa. Sanallisen palautteen on oltava realistista ja kannustavaa.