Kysymys 7. Monipuoliset menetelmät

7. Miten huolehdit opetustyössäsi siitä, että arvioinnissa käytetään monipuolisia menetelmiä ja opettaja kokoaa tietoa oppilaiden edistymisestä oppimisen eri osa-alueilla sekä erilaisissa oppimistilanteissa?

BG, TE ja YM
Keskustelu arviointikäytännöistä on tärkeää olla osa opettajien toimintakulttuuria. Yhteisen ajan puute voi olla este tälle!

Monipuoliset työtavat tuottavat myös erilaisten tuotosten arviointia. Opettajan kannattaa oppimiskokonaisuuksien ja jaksojen suunnitteluvaiheessa jo suunnitella, miten ja milloin eri työt ja eri asiat arvioidaan. Kun tämä nojaa OPSin kriteereihin, tulee myös käytyä läpi sekä arvioitua keskeiset asiat.

Wilmaan voi kirjata suorituksia pitkin jaksoa/lukukautta. Ei vain kokeiden ja tuotosten arviointeja, vaan myös tuntityöskentelyä jne.

Kotsa;
ks. edu.fi/kotitalous/ops käytäntöön/oppilaan arviointi/miten arvioidaan. Esim. havainnointi, harjoitustyöt, oppimispäiväkirja, aineistokoe, näyttökoe, toimintarata jne. Opettaja suunnittelee opetettavan aineksen, aikataulutuksen ja arvioinnin tavat.

Suomen kieli ja kirjallisuus:
- yksilötyö
- ryhmätyö
- tablet, videointi yms. monipuolinen näyttö ja sen huomioiminen arvioinnissa.
Miten oppilas haluaisi, että oppimista arvioidaan.
Avoimet lauseet
Onnistuin tässä työssä, koska…
Seuraavan kerran…
Oppilaiden opastus eri arviointimenetelmiin (itsearviointi, vertaisarviointi, ryhmäarviointi)
Pala kerrallaan
Tässä oppimiskokonaisuudessa käytämme tätä arviointimenetelmää, seuraavassa eri menetelmää tai samaa menetelmää
Opettajan pitää varoa, ettei itse uuvu
Arvioinnin tulee olla selkeää, nopeaa ja toteutettavissa olevaa kaiken tekemisen keskellä. Joskus vähemmän on enemmän!

Kielet:
Arvioidaan kaikkia kielen osa-alueita niille sopivin menetelmin. Portfolio-/salkkutyöskentely, mahdollisesti itsearvioinnit, vertaisarvioinnit, arviointikeskustelut. Kielissä monipuoliset menetelmät tulevat automaattisesti.

1-2.lk:
- opettaja tekee jatkuvaa arviointia koko ajan, oppilastuntemuksen myötä päivittäisessä työskentelyssä syntyy kuva oppilaan osaamisesta, mitä kaikkea pitää dokumentoida?
- itsearviointi / vertaisarviointi

Historia ja yh:

  • osa-alueet taidollista ja tiedollista
  • oppimistilanteet voivat olla draamasta lähteiden tulkintaan
  • osittain ainakin tätä on jo tehtykin, mutta miten sen saa näkyville ja dokumentoitua
  • jos kyseessä on prosessi, jota arvioidaan, niin oppilaan pitää saada tietää, miten hän voi parantaa ja kehittää työskentelyään
  • tässäkin on kysymys myös työajasta ja siitä, miten paljon arviointiin pystyy käyttämään aikaa
Kuvataide:
Kuvataiteessa oppimisprosessin jatkuva arviointi on välttämätöntä luontevaa.

Käsityö:
Arvioinnin eri osa-alueet ja menetelmät ovat luonnostaan osa käsityön arviointia.

MaFyKe:
Arvioinnissa käytetään monipuolisia menetelmiä. Opettaja kokoaa tietoa oppilaiden edistymisestä oppimisen eri osa-alueilla ja erilaisissa oppimistilanteissa.

Esimerkiksi tuntityöskentely (yksilö- ja ryhmätyöskentely), kotitehtävien teko, testit, kokeet (tiedonhakukokeet, arvosteltavat kotitehtävät), arvioitavat laboratoriotyöt, kotikokeet (tehtäviä valmistellaan etukäteen), oppilaat laativat koekysymykset itse, tehtävien sanaistaminen, erinäiset kirjalliset tuotokset (tutkielmat, portfoliot, Peda.net-alustalle tuotetut tuotokset), itsearviointi ja vertaisarviointi

Musiikki:
Jatkuva arviointi kts. 5