Kysymys 13. Käyttäytyminen

13. Miten huolehdit opetustyössäsi siitä, että käyttäytyminen arvioidaan omana kokonaisuutena eikä se vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan tai sanalliseen arviooon eikä käyttäytymisen arviointi kohdistu oppilaan persoonaan, temperamenttiin tai muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin?

BG, TE ja YM
Tähänkin asiaan on kiinnitettävä huomiota tietoisesti.

Käytös voi vaikuttaa osaamiseen, jos esim. työt jäävät tekemättä keskittymättömyyden takia. Tällöin arvioinnin kohteena on kuitenkin tuotos, ei käytös.

Opettaja kokoaa oppilaalta erilaisia tuotoksia riittävän paljon, jotta arvioinnin voi tehdä perustellusti työskentelyn ja taitojen pohjalta.

Kotsa; oppilas voi saada kiitettävän tuloksen aikaan vaikka höseltää koko ajan. Opettajan on pidettävä mielessä mikä on käytöstä ja mikä osaamista.

Suomen kieli ja kirjallisuus
-käyttäytymisen arviointia tulee harjoitella
-arviointi tulee tehdä yhteistyössä
-käyttäytymisen arvioinnin tavoitteet tulee tuntea (laaja-alaisen osaamisen tavoitteet suhteessa käyttäytymiseen, onko pohdittu?)
-arvioinnin tulee olla kokonaisuuteen perustuvaa ja on pidettävä huoli, että käyttäytymisen arviointi pysyy erillisenä oppiaineesta
-kielenkäyttö osaksi käyttäytymisen arviointia arjessa

Kielet:
Tiedostamalla. Käyttäytyminen arvioidaan suhteessa käyttäytymisen arvioinnin kriteereihin, ei oman oppiaineen kautta.

1-2.lk:
- arvioinnin kriteerit työrauhan antaminen, toisten huomioon ottaminen ja hyvät tavat vaikuttavat käyttäytymisen arviointiin

Historia ja yh:

  • Temperamentin erottaminen oppimisesta tärkeää siten, että erilaisilla oppilailla on mahdollisuus osoittaa esim. tuntiaktiivisuutta eri tavoilla (ei pelkästään esim. puhumalla jne.).

Kuvataide:
Tavoitteiden asettelun kautta

Käsityö:
Työturvallisuus ja sen myötä oppilaan käytös on olennainen osa käsityön arviointia.

MaFyKe:
Pyritään ohjaamaan asialliseen käyttäytymiseen luonteenlaadusta riippumatta.

Musiikki:
Arvioimme suorituksia tunnilla, emme käytöstä.