Kysymys 15. Monialaiset oppimiskokonaisuudet
15. Miten huolehdit opetustyössäsi siitä, että monialaiset oppimiskokonaisuudet otetaan huomioon oppiainearvioinnissa?
Jos opettaja ei ole näkemässä kaikkien oppilaiden työskentelyä, vertaisarviointi työskentelyyn voisi olla hyvä.
Oppilaiden tuotokset ovat kaikkien opettajien näkyvillä, jolloin kunkin aineen opettaja voi arvioida työt oman aineensa näkökulmasta.
Yksi vaihtoehto on lopputuotoksen sanallinen arviointi numeron tilalla, tämä voi sitten nostaa tai laskea aineen numeroa.
Kotsa; Monialaista oppimiskokonaisuutta suunnitellessa tulee tarkkaan miettiä, mitäs opsin sisältöaluetta ja tavoitteita ko. kokonaisuudessa käsitellään. Opettajan pitää pitää kirjaa tavoitteista ja niiden toteutumisesta, osa niistä voi toteutua osana monialaisia opintokokonaisuuksia.
Suomen kieli ja kirjallisuus:
-äidinkielen opsiin kirjatut tekstilajit käyttöön monialaisten oppimiskokonaisuuksien arvioinnissa (raportti, selostus, hakemus, päiväkirja, portfolio, kulttuurisalkku yhteistyössä esimerkiksi kieltenopetuksen kanssa)
Kielet:
Yksi suoritus muiden joukossa. Otetaan huomioon arvioinnissa kuin mikä tahansa muukin suoritus. Monialaista oppimiskokonaisuutta suunnitellessa pohditaan miten linkittyy ko. kielen opsiin.
1-2.lk:
- jatkuvaa arvointia tehdään koko ajan, dokumentointi helppoa ja nopeaa
- vertaisarviointi ja itsearviointi
- tavoitteiden suuntaisesti
Historia ja yh:
- Voisi olla yksi osa jatkuvaa arviointia.
- Toteuttamistapa vaikuttaa: onko kyseessä ilmiökuukausi vai yksi teemapäivä jne.
- Arviointia auttaa, jos monialaisuutta lähdetään suunnittelemaan opsin sisältöjen ja tavoitteiden kautta.
Projektikohtaisesti eri oppiaineiden osalta.
Käsityö:
Yhteistyö kollegoiden kanssa.
MaFyKe:
Työskentely prosessin aikana yksin tai ryhmässä, tuotos. Oppilaiden ja opettajien yhteistyönä laatimat arviointiperusteet. Mikäli monialainen oppimiskokonaisuus kohdistuu selkeästi yhteen oppiaineeseen, se voisi vastata esimerkiksi yhtä koetta.
Musiikki:
Yhteisprojektien arviointi ja sen totetetus kerrotaan selkeästi oppilaille esim. projektin / monialaisen oppimiskokonaisuuden alkaessa.