Toivakkalainen OPS-ratkaisu

Mikäli oppilaalle on tehty esiopetuksessa pedagoginen arvio ja päätös tehostetun tuen antamisesta, varhaiserityisopettaja osallistuu koulutulokkaan oppimissuunnitelman laadintaan.

Oppilaan luokanopettaja tai -valvoja on vastuussa laatimaan yhteistyössä erityisopettajan kanssa Wilmaan pedagogisen arvion oppilaan tuen tarpeesta opiskeluhuoltoa konsultoiden (monialaisuus). Oppilas ja huoltaja osallistuvat pedagogisen arvion tekemiseen. Arvion pohjaksi pyydetään myös muilta oppilasta opettavilta opettajilta tietoa oppilaan edistymisestä opinnoissa ja koulunkäynnissä.
Pedagoginen arvio ja muistio sen monialaisesta käsittelystä ovat oppilaan ja huoltajan luettavissa Wilmassa.

Pedagogisessa arviossa määritellään, millaista tukea oppilas tarvitsee jatkossa oppimiseen ja koulunkäyntiin. Tämän vuoksi on tärkeää, että opettaja, joka oppilasta pääasiassa opettaa tai jonka oppiaineessa tuen tarve on ilmennyt, on vahvasti mukana pedagogisen arvion tekemisessä. Myös oppilasta opettava laaja-alainen erityisopettaja osallistuu monialaiseen käsittelyyn. Aloitteen pedagogisesta arviosta tehnyt opettaja laatii oppimissuunnitelman yhteistyössä erityisopettajan ja muiden oppilasta opettavien opettajien kanssa.

Oppilaan tuen tarpeen vähentyessä, opettaja pyytää oppilasta opettavilta opettajilta tietoa oppilaan edistymisestä opinnoissa ja koulunkäynnissä. Tämän jälkeen opettaja keskustelee asiasta oppilaan ja huoltajan kanssa. Opettajat ja erityisopettaja tekevät pedagogisen arvion, joka käsitellään monialaisesti. Mikäli oppilas ei tarvitse enää tehostettua tukea, tehdään siitä pedagoginen päätös ja oppilas saa tarvitessaan jatkossa yleistä tukea.

Yhteistyö oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa on tärkeä tuen selvittämisen, suunnittelun ja toteuttamisen eri vaiheissa.