14.4.1 Äidinkieli ja kirjallisuus

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

KIELIKASVATUS

Kielitaidon kehittyminen alkaa varhaislapsuudessa ja jatkuu elinikäisenä prosessina. Monikielinen kompetenssi kehittyy kotona, koulussa ja vapaa-ajalla. Se koostuu äidinkielten ja muiden kielten sekä niiden murteiden eritasoisista taidoista. Koulun kieltenopetuksen lähtökohtana on kielen käyttö eri tilanteissa. Se vahvistaa oppilaiden kielitietoisuutta ja eri kielten rinnakkaista käyttöä sekä monilukutaidon kehittymistä. Oppilaat oppivat tekemään havaintoja erikielisistä teksteistä ja vuorovaikutuksen käytänteistä, käyttämään kielitiedon käsitteitä tekstien tulkinnassa ja hyödyntämään erilaisia tapoja oppia kieliä. Oppilaat käyttävät eri kielten taitoaan kaiken oppimisen tukena eri oppiaineissa. Oppilaita ohjataan lukemaan kielitaidolleen sopivia tekstejä ja hankkimaan opiskelussa tarvittavaa tietoa eri kielillä.

Oppilaita ohjataan tiedostamaan sekä omaa että muiden kielellisten ja kulttuuristen identiteettien monikerroksisuutta. Myös vähemmistökielten ja uhanalaisten kielten merkitys tuodaan esiin opetuksessa. Opetus tukee oppilaiden monikielisyyttä hyödyntämällä kaikkia, myös oppilaiden vapaa-ajalla käyttämiä kieliä. Opetus vahvistaa oppilaiden luottamusta omiin kykyihinsä oppia kieliä ja käyttää vähäistäkin kielitaitoaan rohkeasti. Kielikasvatus edellyttää eri oppiaineiden yhteistyötä.


Oppiaineen tehtävä

Tehtäväkuvaus, oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet, ohjaus, eriyttäminen ja tukisekä oppilaan oppimisen arviointikoskevat kaikkia äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen oppimääriä.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitoja ja ohjata heitä kiinnostumaan kielestä, kirjallisuudesta ja muusta kulttuurista ja tulemaan tietoiseksi itsestään viestijöinä ja kielenkäyttäjinä. Oppilaiden arjen kieli- ja tekstitaitoja laajennetaan niin, että he saavat valmiuksia havaintojen ja ilmiöiden käsitteellistämiseen, ajattelunsa kielentämiseen ja luovuutensa kehittämiseen.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetus vastaa yhteistyössä muiden oppiaineiden ja kotien kanssa oppilaiden kielikasvatuksesta ja auttaa heitä rakentamaan kielellistä ja kulttuurista identiteettiä monikulttuurisessa ja medioituneessa yhteiskunnassa. Äidinkieli ja kirjallisuus on monitieteinen taito-, tieto- ja kulttuuriaine. Opetus perustuu laajaan tekstikäsitykseen. Keskeisiä ovat monimuotoisten tekstien tulkitsemisen ja tuottamisen sekä tiedon hankinnan ja jakamisen taidot. Ikäkaudelle ja kielitaidolle soveltuva kirjallisuus vahvistaa luovuuden ja mielikuvituksen monipuolista kehittymistä ja laajentaa oppilaiden käsitystä oman kielellisen ilmaisunsa mahdollisuuksista. Kirjallisuus yhdistää oppilaan kulttuuriinsa ja avartaa käsitystä muista kulttuureista.

Oppilaita rohkaistaan rakentavaan ja vastuulliseen vuorovaikutukseen erilaisissa viestintäympäristöissä. Osana eettistä kasvatusta oppilaita ohjataan ymmärtämään omien kielellisten ja viestinnällisten valintojen vaikutuksia toisiin ihmisiin. Metakognitiivisista taidoista äidinkielen opetuksessa painottuvat tekstien tulkitsemisen ja tuottamisen strategiset taidot. Kielitiedon opetuksen tehtävänä on tukea ja kehittää kielitietoisuutta ja kielen havainnoinnin taitoja. Opetus perustuu yhteisölliseen ja funktionaaliseen näkemykseen kielestä: kielen rakenteita opiskellaan ikäkaudelle tyypillisten kielenkäyttötilanteiden ja tekstilajien yhteydessä. Opetuksessa edetään portaittain oppilaiden kehitysvaiheen mukaan.

Opetus tutustuttaa moniin kulttuurisisältöihin, joista keskeisiä ovat sanataide, media, draama, teatteritaide sekä puhe- ja viestintäkulttuurit. Sanataiteeseen kuuluu kaunokirjallisten tekstien kirjoittaminen ja tulkitseminen. Kirjallisuuden opetuksen tehtävänä on lukemiseen innostaminen, elämysten saaminen ja jakaminen, kulttuurintuntemuksen syventäminen, eettisen kasvun tukeminen sekä oppilaiden kielen ja mielikuvituksen rikastaminen. Draama vahvistaa oppiaineen toiminnallista, kokemuksellista, elämyksellistä ja esteettistä luonnetta. Mediakasvatus tähtää mediasisältöjen tulkitsemiseen ja tuottamiseen ja niiden ymmärtämiseen kulttuurisena ilmiönä. Puhe- ja viestintäkulttuurien opetus vahvistaa vuorovaikutus- ja viestintätaitoja.

Keskeisiä motivaatiotekijöitä äidinkielen ja kirjallisuuden oppimisessa ovat opittavien asioiden merkityksellisyys oppilaille ja osallisuuden kokemukset. Oppilaiden kiinnostusta vahvistetaan luomalla mahdollisuuksia aktiiviseen toimijuuteen ja omiin valintoihin sekä ottamalla huomioon oppilaiden tekstimaailma ja kokemukset sekä laajentamalla niitä. Opetuksessa, oppimisympäristön luomisessa ja opetusmenetelmien valinnassa otetaan huomioon oppilaiden erilaisuus, yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo ja tuetaan niin edistyneitä kuin oppimisvaikeuksien kanssa ponnistelevia. Äidinkielen oppimäärät tekevät yhteistyötä.

Vuosiluokilla 3–6 opetuksen erityisenä tehtävänä on oppilaiden ilmaisu- ja vuorovaikutustaitojen sekä lukemisen ja tekstien tuottamisen taitojen ja strategioiden sujuvoittaminen ja tekstilajivalikoiman laajentaminen. Oppilaita ohjataan toimimaan tarkoituksenmukaisesti, turvallisesti ja vastuullisesti entistä monipuolisemmissa, myös monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa, ja heitä ohjataan tulkitsemaan, tuottamaan ja arvioimaan yhä monimuotoisempia tekstejä osana oppimaan oppimista. Tietoa kielestä, kirjallisuudesta, mediasta ja muusta kulttuurista opitaan kielellisten taitojen kehittämisen ja tekstien merkitystentarkastelun yhteydessä. Opetuksen tavoitteena on herättää kiinnostus ja antaa välineitä kielen havainnointiin, lukuharrastukseen ja monenlaiseen ilmaisuun sekä tarjota kieleen ja kirjallisuuteen liittyviä elämyksiä.


Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 3–6

Tavoitteena on kielellisesti virikkeinen ja yhteisöllinen oppimisympäristö, jossa oppilaiden näkemyksiä arvostetaan ja jossa on mahdollisuus tarkastella ja tuottaa tekstejä yksin ja yhdessä turvallisesti myös viestintäteknologian avulla. Opetuksessa hyödynnetään oppilaiden itse valitsemia ja heitä kiinnostavia kirjoja ja muita monimuotoisia tekstejä sekä laajennetaan oppilaiden lukukokemuksia. Äidinkielen oppimisympäristöön kuuluu myös koulun ulkopuolinen kulttuuri- ja mediatarjonta. Työtavat valitaan niin, että ne mahdollistavat yhdessä toimimisen ja kokemusten jakamisen sekä oppiaineen sisältöalueiden luontevan integroitumisen. Opetusta eheytetään prosessinomaisen opiskelun ja projektityöskentelyn avulla. Vuorovaikutus- ja draamataitoja syvennetään erilaisten harjoitusten avulla. Draamaa ja kirjallisuuden opetusta yhdistetään muiden oppiaineiden opetukseen.


Ohjaus
, eriyttäminen ja tuki äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokilla 3–6

Tavoitteena on tukea oppilaiden kielellistä kehitystä, sujuvan luku- ja kirjoitustaidon oppimista sekä lukutaidon syvenemistä ymmärtäväksi lukemiseksi. Oppilaita tuetaan sanavarannon laajentamisessa, käsitteiden oppimisessa sekä ajatusten kielentämisessä ja vuorovaikutustaidoissa. Jokaista oppilasta kannustetaan taitotasoaan vastaavan kirjallisuuden ja muiden tekstien lukemiseen ja ohjataan luetun ymmärtämisen strategioiden käyttöön sekä sopivien opiskelustrategioiden kehittämiseen ja omien vahvuuksien tunnistamiseen. Oppilaiden tekstien tuottamisen taitojen sekä oikeinkirjoituksen kehittämiseksi annetaan malleja sekä yhteisöllistä ja yksilöllistä tukea. Myös kielellisesti taitavia oppilaita tuetaan lukuhaasteiden ottamisessa, itselleen soveltuvien työtapojen löytämisessä ja tavoitteiden asettamisessa. Tekstit ja työtavat valitaan niin, että oppilaiden yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo toteutuu.


Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokilla 3–6

Arviointi ja siihen perustuva palaute on monipuolista, konkreettista ja oppimisen taitoja kehittävää. Arviointi nivotaan kiinteäksi osaksi oppimisprosessia. Arviointi perustuu monipuoliseen dokumentointiin siitä, miten oppilaiden laajenevat kielelliset taidot ja tekstien tuottaminen sekä tulkinta kehittyvät ja mitkä ovat heidän tietonsa kielestä, kirjallisuudesta ja muusta kulttuurista.

Oppilaita ohjataan arvioimaan omaa ja muiden työskentelyä, ilmaisua ja tuotoksia. Oppimista tukevan, monipuolisen ja erittelevän arvioinnin ja palautteen avulla oppilaita autetaan tulemaan tietoiseksi omista taidoistaan, tiedoistaan ja työskentelyprosesseistaan ja he saavat välineitä niiden kehittämiseen. Oppimisen edistymisen kannalta keskeisiä ovat äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärien eri tavoitealueiden perustaidot ja niihin johtavat työskentelyprosessit ja oppimisstrategiat.

Äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärän sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaiden osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa vuosiluokittain 3–6 kohdennettuihin tavoitteisiin. Lukuvuosiarviointi 6. luokalla perustuu paikallisessa opetussuunnitelmassa kyseiselle vuosiluokalle kohdennettuihin oppiaineen opetuksen tavoitteisiin.

Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää äidinkielen ja kirjallisuuden valtakunnallisia arviointikriteereitä. Oppilas on saavuttanut äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärän tavoitteet arvosanan 5, 7, 8 tai 9 mukaisesti, kun oppilaan osaaminen vastaa pääosin kyseisen arvosanan kriteereissä kuvattua osaamisen tasoa. Arvosanojen 4, 6 ja 10 mukaisen osaamisen kokonaisarviointi muodostetaan äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärän tavoitteiden pohjalta ja suhteessa edellä mainittuihin lukuvuosiarvioinnin kriteereihin. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman
suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta. Työskentelyn arviointi sisältyy äidinkielen ja kirjallisuuden lukuvuosiarviointiin ja siitä muodostettavaan arvosanaan. Kriteerikuvauksissa alempien arvosanojen osaamisen kuvaukset sisältyvät ylemmän arvosanan kuvauksiin.


Suomen kieli ja kirjallisuus arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi arvosanoille 5, 7, 8 ja 9

Opetuksen
tavoite

 

Sisältö-
alueet

Opetuksen
tavoitteista
johdetut
oppimisen
tavoitteet

Arvioinnin
kohteet

 

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 9

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

T1 opastaa oppilasta vahvistamaan taitoaan toimia rakentavasti erilaisissa viestintä-ympäristöissä ja ilmaisemaan mielipiteensä

S1

Oppilas vahvistaa taitoaan toimia erilaisissa vuorovaiku-tustilanteissa sekä taitoaan ilmaista mielipi-
teensä.

Toiminta vuorovaiku-tustilanteissa

Oppilas osaa toimia itselleen tutuissa ja epämuo-
dollisissa vuorovaiku-
tustilanteissa.

Oppilas osaa ilmaista ajatuksiaan vastaamalla esitettyihin kysymyksiin.

Oppilas osaa toimia tavanomai-
sissa vuorovaiku-
tustilanteissa.

Oppilas osaa ilmaista ajatuksiaan ja mielipiteitään.

Oppilas osaa toimia erilaisissa vuorovaiku-
tustilanteissa.

Oppilas osaa ilmaista ajatuksiaan ja mielipiteitään sekä esittää mielipiteelleen joitakin perusteluja.

Oppilas osaa toimia rakentavasti monenlaisissa vuorovaikutus-tilanteissa.

Oppilas osaa ilmaista mielipiteitään ja perustella niitä tilanteeseen sopivalla tavalla.

T2 ohjata oppilasta huomaamaan omien kielellisten ja viestinnällisten valintojensa vaikutuksia ja huomioimaan toisten tarpeita ryhmäviestin-
tätilanteissa

S1

Oppilas oppii huomaa-
maan omien kielellisten ja viestinnäl-
listen valintojen vaikutuksia ryhmäviestin-
tätilanteissa ja ottamaan muut ryhmän jäsenet huomioon.

Ryhmä-viestinnän taidot

Oppilas osaa kuunnella muita ja osallistuu keskusteluun asiallisesti.

Oppilas osaa käyttää erilaisia kielellisiä keinoja osallistues-
saan keskusteluun ryhmätilan-
teessa.

Oppilas osaa mukauttaa viestintäänsä jonkin verran tilanteeseen sopivaksi.

Oppilas osaa hyödyntää kielellisten keinojen lisäksi äänenkäytön, viestien kohdenta-
misen ja kontaktinoton taitoja erilaisissa ryhmätilan-
teissa.

Oppilas osaa mukauttaa viestintäänsä ryhmätilan-
teeseen sopivaksi ja ottaa muut osallistujat huomioon.

Oppilas osaa mukauttaa kielellisiä ja viestinnällisiä keinojaan tilanteeseen sopivalla tavalla.

Oppilas osaa toimia rakentavasti ryhmässä ja ottaa muiden näkemykset huomioon keskustel-
lessaan.

T3 ohjata oppilasta käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilan-
teissa, myös draaman avulla

S1

Oppilas oppii käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuo-
lisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilan-
teissa.

 

Esiintymisen taidot

 

Oppilas osaa pitää lyhyen ja yksinkertaisen puhe-
esityksen konkreet-
tisesta, itselleen tutusta aiheesta apukysy-
mysten avulla.

Oppilas osaa ilmaista itseään ymmärret-
tävästi.

Oppilas osaa pitää lyhyen valmistellun puhe-
esityksen itselleen tutusta aiheesta.

Oppilas osaa käyttää joitakin kokonais-
ilmaisun keinoja esiintyessään.

 

Oppilas osaa pitää lyhyen valmistellun puhe-
esityksen.

Oppilas osaa käyttää kokonais-
ilmaisun keinoja esiintyessään.

Oppilas osaa pitää valmistellun puhe-esityksen.

Oppilas osaa käyttää monipuo-
lisesti kokonais-
ilmaisun keinoja esiintyessään.

T4 kannustaa oppilasta kehittämään myönteistä viestijäkuvaa sekä halua ja kykyä toimia erilaisissa, myös monime-
diaisissa vuorovaikutus-tilanteissa

S1

Oppilas oppii havainnoi-
maan omaa viestintäänsä ja tunnista-
maan vahvuuksiaan sekä kehittämis-alueitaan.

Vuorovaiku-tustaitojen kehittäminen

 

 

Oppilas osaa nimetä jonkin viestinnällisen vahvuutensa tai kehittämis-kohteensa.

Oppilas osaa kuvata itseään viestijänä ja nimetä muutaman vahvuutensa ja kehittämis-
kohteen.

Oppilas osaa kuvata vahvuuksiaan ja kehittämis-
kohteitaan viestijänä.

Oppilas osaa ottaa vastaan palautetta ja antaa niukkaa palautetta.

 

Oppilas osaa arvioida omia viestintä-
taitojaan.

Oppilas osaa ottaa vastaan ja hyödyntää palautetta omasta toiminnastaan sekä antaa monipuolista palautetta.


Opetuksen tavoite

 

Sisältö-
alueet

Opetuksen tavoitteista johdetut oppimisen tavoitteet

Arvioinnin kohteet

 

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 9

Tekstien tulkitseminen

T5 ohjata oppilasta sujuvoit-
tamaan lukutaitoaan ja käyttämään tekstin ymmärtä-
misen strategioita sekä tarkkailemaan ja arvioimaan omaa lukemistaan

S2

Oppilas sujuvoittaa lukemistaan ja oppii käyttämään tekstin ymmärtä-
misen strategioita sekä tarkkailemaan ja arvioimaan omaa lukemistaan.

Lukutaidon kehittyminen

Oppilas osaa lukea rakenteeltaan ja kieleltään yksinkertaisia tekstejä hitaasti.

Oppilas osaa ohjatusti käyttää jotakin yksinkertaista tekstin-ymmärtämisen perusstra-
tegiaa.

Oppilas osaa nimetä jonkin yksittäisen kehittämis-kohteensa lukijana.

Oppilas osaa lukea rakenteeltaan ja kieleltään yksinkertaisia tekstejä melko sujuvasti.

Oppilas osaa käyttää jotakin yksinkertaista tekstin-
ymmärtämisen perusstrategiaa.

Oppilas osaa tarkkailla omaa lukemistaan ja kuvata itseään lukijana.

Oppilas osaa lukea ikätasolleen sopivia tekstejä sujuvasti.

Oppilas osaa käyttää tavallisimpia tekstin-ymmärtämisen perusstra-
tegioita.

Oppilas osaa tarkkailla ja arvioida itseään lukijana.

 

Oppilas osaa lukea monenlaisia ikätasolleen sopivia tekstejä sujuvasti.

Oppilas osaa käyttää tekstin-ymmärtämisen perusstrategioita monipuolisesti ja tarkoituksen-mukaisesti.

T6 opastaa oppilasta kehittämään monimuo-
toisten tekstien erittelyn, arvioinnin ja tulkitsemisen taitoja ja laajentamaan sana- ja käsiteva-
rantoaan sekä edistämään ajattelutai-
tojaan

S2

Oppilas kehittää monimuo-
toisten tekstien erittelyn, arvioinnin ja tulkitsemisen taitoja ja laajentaa sana- ja käsite-varantoaan.

Tekstien erittely ja ymmärtä-
minen

Oppilas osaa selostaa jotakin tekstin sisällöstä apukysymysten avulla.

Oppilas osaa tunnistaa teksteistä itselleen uusia sanoja ja käsitteitä.

Oppilas osaa tunnistaa ohjatusti joitakin yksinkertaisille tekstilajeille tyypillisiä piirteitä.

Oppilas osaa erottaa tekstin pääasioita ja nimetä ohjatusti tekstin jonkin tavoitteen.

Oppilas osaa ohjatusti päätellä itselleen uusien sanojen ja käsitteiden merkityksiä.

Oppilas osaa tehdä ohjatusti havaintoja kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien joistakin kielellisistä ja visuaalisista piirteistä.

Oppilas osaa ohjatusti tehdä havaintoja tekstin rakentamista merkityksistä ja pohtia sen tavoitteita.

Oppilas osaa päätellä itselleen uusien sanojen ja käsitteiden merkityksiä.

Oppilas osaa kuvata ohjatusti tavallisimpien kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien keskeisiä kielellisiä, visuaalisia ja tekstuaalisia piirteitä.

Oppilas osaa tehdä havaintoja tekstin rakentamista merkityksistä ja pohtia sen tavoitteita.

T7 ohjata oppilasta tiedon-
hankintaan, monipuo-
listen tiedonläh-
teiden käyttöön ja tiedon luotetta-
vuuden arviointiin

S2

Oppilas oppii hankkimaan tietoa, käyttämään monipuolisia tiedonlähteitä ja arvioimaan tiedon luotetta-
vuutta.

Tiedonhankinta-
taidot ja lähdekriit-
tisyys

Oppilas osaa etsiä ohjatusti yksittäisiä tietoja annetuista lähteistä.

Oppilas osaa käyttää lähteenä eri tekstiympäristöjä sekä hakea ohjatusti tietoa niistä.

Oppilas osaa ohjatusti tehdä havaintoja käyttämiensä lähteiden luotettavuu-
desta.

Oppilas osaa käyttää erilaisia lähteitä sekä hakea tietoa niistä.

Oppilas osaa nimetä joitakin lähteiden luotettavuuteen liittyviä piirteitä.

Oppilas osaa käyttää monipuolisesti erilaisia lähteitä.

T8 kannustaa oppilasta kehittämään kirjallisuuden-tuntemusta ja kiinnostus-
taan lapsille ja nuorille tarkoitettua kirjallisuutta, media- ja muita tekstejä kohtaan, luomalla mahdolli-
suuksia myönteisiin lukukoke-
muksiin ja elämyksiin, tiedonhalun tyydyttä-
miseen sekä lukukoke-
musten jakamiseen, myös monime-
diaisissa ympäristöissä

S2

Oppilas kehittää kirjallisuuden-tuntemustaan ja kiinnostus-
taan lapsille ja nuorille tarkoitettua kirjallisuutta sekä media- ja muita tekstejä kohtaan sekä oppii jakamaan lukukokemuk-
siaan myös monime-
diaisissa ympäristöissä.

Lapsille ja nuorille tarkoitetun kirjallisuuden ja tekstien tuntemus ja luku-
kokemusten jakaminen

Oppilas osaa ohjatusti selostaa yksinkertaisen fiktiivisen tekstin juonen.

Oppilas osaa apukysymysten avulla kertoa luku-, kuuntelu- ja katselu-
kokemuk-
sistaan.

 

Oppilas osaa kuvailla fiktiivisten tekstien piirteitä käyttämällä käsitteitä juoni ja henkilö.

Oppilas osaa kuvata pintapuolisesti luku-, kuuntelu- ja katselu-kokemuksiaan.

Oppilas osaa eritellä fiktiivisiä tekstejä käyttämällä käsitteitä juoni, henkilö, kertoja sekä tapahtuma-
paikka ja -aika.

Oppilas osaa kuvata luku-, kuuntelu- ja katselu-
kokemuksiaan.

Oppilas osaa eritellä fiktiivisiä tekstejä käyttämällä tarkoituksen-mukaisia käsitteitä.

Oppilas osaa kuvata monipuolisesti ja pohtia luku-, kuuntelu- ja katselu-kokemuksiaan.


Opetuksen tavoite

 

Sisältö-
alueet

Opetuksen
tavoitteista
johdetut
oppimisen
tavoitteet

Arvioinnin
kohteet

 

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 9

Tekstien tuottaminen

T9 rohkaista oppilasta ilmaisemaan kokemuk-
siaan, ajatuksiaan ja mielipitei-
tään ja vahvista-
maan myönteistä kuvaa itsestään tekstien tuottajana

S3

Oppilas oppii ilmaisemaan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ja vahvistaa myönteistä kuvaa itsestään tekstien tuottajana.

Kokemusten, ajatusten ja mielipiteiden ilmaiseminen sekä tekstin tuottamisen taitojen kehittäminen

Oppilas osaa tuottaa mallien tai apukysymysten avulla tekstejä, joissa hän ilmaisee ajatuksiaan, kokemuksiaan tai mielipiteitään.

Oppilas osaa ohjatusti nimetä jonkin yksittäisen kehittämis-
kohteensa tekstin tuottajana.

Oppilas osaa ohjatusti tuottaa tekstejä, joissa hän ilmaisee kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ymmärret-
tävästi.

Oppilas osaa kuvata itseään tekstin tuottajana ja nimetä jonkin vahvuuden ja kehittämis-
kohteen.

Oppilas osaa tuottaa ajatuksiaan, kokemuksiaan ja mielipiteitään ilmaisevia tekstejä.

Oppilas osaa eritellä vahvuuksiaan ja kehittämiskoh-teitaan tekstin tuottajana.

Oppilas osaa tuottaa monipuolisesti ja sujuvasti kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ilmaisevia tekstejä.

Oppilas osaa arvioida realistisesti itseään tekstin tuottajana.

T10 kannus-
taa ja ohjata oppilasta kielentä-
mään ajatuksiaan ja harjoitte-
lemaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinker-
taisten kantaa ottavien tekstien tuottamista, myös monime-
diaisissa ympäris-
töissä

S3

Oppilas oppii tuottamaan kertovia, kuvaavia, ohjaavia ja yksinkertaisia kantaa ottavia tekstejä, myös moni-
mediaisissa ympäristöissä.

Tekstilajien hallinta

Oppilas osaa tuottaa mallien tai apukysymysten avulla yksinkertaisia kertovia tekstejä itselleen tutuista aiheista.

Oppilas osaa tuottaa ohjatusti kertovia, kuvaavia ja ohjaavia tekstejä sekä käyttää joitakin niille tyypillisiä ilmaisutapoja.

Oppilas osaa ohjatusti käyttää kertoville, kuvaaville, ohjaaville ja yksinkertaisille kantaa ottaville teksteille tyypillisiä ilmaisutapoja.

Oppilas osaa käyttää tarkoituksen-mukaisesti kertoville, kuvaaville, ohjaaville ja yksinkertaisille kantaa ottaville teksteille tyypillisiä ilmaisutapoja.

T11 ohjata oppilasta edistämään käsinkirjoit-tamisen ja näppäin-
taitojen sujuvoi-
tumista ja vahvista-
maan kirjoitetun kielen ja tekstien rakenteiden ja oikeinkir-
joituksen hallintaa

 

S3

Oppilas sujuvoittaa käsin kirjoittamista ja näppäintaitoja sekä vahvistaa kirjoitetun kielen ja tekstien rakenteiden ja oikein-kirjoituksen hallintaa.

Kirjoitustaidon kehittyminen ja kirjoitetun kielen hallinta

Oppilas osaa kirjoittaa käsin sekä tieto- ja viestintätek-
nologiaa hyödyntäen lyhyitä yhtenäisiä tekstejä, joista saa selvää.

Oppilas osaa käyttää yksinkertaisia virke- ja lauserakenteita sekä käyttää satunnaisesti virkkeen lopetusmerkkejä ja isoa alkukirjainta virkkeen alussa ja erisnimissä. Ilmaisussa on paljon puheenvarai-suutta.

Oppilas osaa kirjoittaa tekstejä melko sujuvasti sekä käsin kirjoittaen että tieto- ja viestintä-teknologiaa hyödyntäen.

Oppilas osaa ohjatusti otsikoida tekstinsä, muotoilla virkkeitä ja käyttää muutamia erilaisia lauseraken-
teita sekä noudattaa joitakin kirjoitetun yleiskielen käytänteitä.

Oppilas osaa kirjoittaa tekstejä sujuvasti sekä käsin että tieto- ja viestintätek-nologiaa hyödyntäen.

Oppilas osaa ohjatusti otsikoida ja jaksottaa tekstinsä sekä hallitsee keskeiset kirjoitetun yleiskielen käytänteet.

Oppilas osaa kirjoittaa sujuvasti ja selkeästi käsin sekä tuottaa tekstiä tieto- ja viestintätek-nologiaa hyödyntäen.

Oppilas osaa otsikoida ja jaksottaa tekstinsä tarkoituksen-mukaisella tavalla ja hallitsee kirjoitetun yleiskielen käytänteitä.

T12 kannustaa oppilasta kehittämään tekstin tuottamisen prosesseja ja taitoa arvioida omia tekstejä, tarjota mahdolli-
suuksia tekstien tuotta-
miseen yhdessä, rakentavan palautteen antamiseen ja saamiseen, ohjata ottamaan huomioon tekstin vastaan-
ottaja sekä toimimaan eettisesti verkossa yksityisyyttä ja tekijän-
oikeuksia kunnioittaen

S3

Oppilas kehittää tekstin tuottamisen prosessejaan ja taitoaan tuottaa tekstiä yhdessä, arvioida omia ja muiden tekstejä ja ottaa vastaan palautetta omista teksteistä. Hän oppii toimimaan eettisesti verkossa yksityisyyttä ja tekijän-
oikeuksia kunnioittaen.

Tekstin tuottamisen prosessin hallinta ja eettinen viestintä

Oppilas osaa ideoida ja tuottaa tekstiä mallien tai apukysymysten avulla.

Oppilas osaa tehdä joitakin pintatason havaintoja omasta tekstistään.

Oppilas osaa ohjatusti suunnitella ja tuottaa tekstiä sekä yksin että ryhmässä.

Oppilas osaa tehdä ohjatusti havaintoja omasta tekstistään. Hän osaa antaa niukkaa palautetta toisten teksteistä.

Oppilas osaa käyttää mekaanisesti lähteitä.

Oppilas noudattaa ohjatusti tekijän-
oikeuksia.

Oppilas osaa ohjatusti muokata tekstiään palautteen pohjalta.

Oppilas osaa arvioida omia tekstejään sekä antaa ja vastaanottaa palautetta teksteistä.

Oppilas osaa ohjatusti käyttää lähteitä.

Oppilas noudattaa tekijän-
oikeuksia.

Oppilas osaa muokata tekstinsä rakennetta ja kieltä.

Oppilas osaa arvioida omia tekstejään ja vastaanottaa palautetta sekä antaa rakentavaa palautetta muiden teksteistä.

Oppilas osaa käyttää lähteitä tarkoituksen-mukaisella tavalla.


Opetuksen tavoite

 

Sisältö-
alueet

Opetuksen
tavoitteista
johdetut
oppimisen
tavoitteet

Arvioinnin
kohteet

 

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 9

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

T13 ohjata oppilasta vahvista-
maan kieli-tietoisuut-
taan, innostaa häntä tutkimaan ja tarkkaile-
maan
kieltä ja sen eri variantteja ja harjaan-
nuttaa käyttämään käsitteitä, joiden avulla kielestä ja sen rakenteista puhutaan ja auttaa ymmärtä-
mään

kielellisten valintojen vaikutuksia
S4

Oppilas oppii vahvistamaan kieli-
tietoisuuttaan, tutkimaan ja tarkkailemaan kieltä ja sen eri variantteja sekä käyttämään käsitteitä, joiden avulla kielestä ja sen rakenteista puhutaan. Hän oppii ymmärtämään

kielellisten valintojen vaikutuksia.

Kielen tarkastelun

kehittyminen
Oppilas osaa tehdä satunnaisia havaintoja joistakin kielenkäyttö-tilanteista.

Oppilas osaa nimetä joitakin kielen ja tekstien piirteitä ja rakenteita.

Oppilas osaa tehdä havaintoja erilaisista kielenkäyttö-tilanteista.

Oppilas osaa nimetä useita kielen ja tekstien piirteitä ja rakenteita.

Oppilas osaa tehdä havaintoja kielellisten valintojen vaikutuksista eri tilanteissa.

Oppilas osaa kuvailla sopivien käsitteiden avulla erilaisissa tilanteissa tuotettujen kielen ja tekstien piirteitä ja rakenteita.

Oppilas osaa tehdä monipuolisia havaintoja kielellisten valintojen vaikutuksista suhteessa kielenkäyttö-tilanteen tavoittee-
seen.

Oppilas osaa kuvailla monipuo-
lisesti sopivien käsitteiden avulla erilaisissa tilanteissa tuotettujen kielen ja tekstien piirteitä ja rakenteita.

T14 kannustaa oppilasta laajenta-
maan tekstivalikoi-
maansa ja lukemaan lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta sekä rohkaista lukuharrastuk-
seen ja lukuelä-
mysten jakamiseen ja kirjaston aktiiviseen käyttöön

S4

Oppilas laajentaa teksti-
valikoimaansa ja lukee lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta sekä oppii käyttämään kirjastoa.

Kirjallisuuden tuntemus ja teksti-
valikoiman laajentaminen

Oppilas on lukenut jonkin lyhyen kauno-
kirjallisen teoksen ja ikäkaudelleen sopivan tietokirjan.

Oppilas on lukenut osan sovituista kauno-
kirjallisista ja tietoteoksista.

Oppilas pitäytyy itselleen tutuissa tekstilajeissa.

Oppilas osaa käyttää kirjasto-
palveluja ohjatusti.

Oppilas on lukenut sovitut kauno-
kirjalliset ja tietoteokset.

Oppilas osaa valita luettavakseen erilaisia ikäkaudelleen sopivia tekstejä.

Oppilas osaa käyttää kirjasto-
palveluja itsenäisesti.

Oppilas osaa valita luettavakseen myös itselleen uudenlaisia tekstejä.

Oppilas osaa käyttää kirjasto-
palveluja monipuo-
lisesti.

T15 tukea oppilasta kielellisen ja kulttuurisen identiteetin rakenta-
misessa ja ohjata arvosta-
maan eri kulttuureja ja kieliä sekä luoda oppilaalle mahdolli-
suuksia media- ja kulttuuri-tarjontaan tutustu-
miseen sekä oman kulttuurin tuottami-
seen

S4

Oppilas oppii kehittämään omaa kielellistä ja kulttuurista identiteettiään, arvostamaan eri kulttuureja ja kieliä sekä käyttämään mediaa ja kulttuuri-
palveluja.

Kieli-
tietoisuuden ja kulttuurin tuntemuksen kehittyminen

Oppilas osaa ohjatusti nimetä joitakin kielten ja kulttuuristen piirteiden yhtäläisyyksiä ja eroja.

Oppilas osaa kertoa median ja kulttuuri-palvelujen käytöstään.

Oppilas osaa nimetä useita kielten ja kulttuuristen piirteiden yhtäläisyyksiä ja eroja.

Oppilas osaa kuvata itseään kiinnostavaa media- ja kulttuuri-tarjontaa.

Oppilas osaa ohjatusti vertailla kielten ja kulttuuristen piirteiden yhtäläisyyksiä ja eroja.

Oppilas osaa kuvata median ja kulttuurin roolia arjessaan.

Oppilas osaa pohtia eri kielten ja kulttuuristen piirteiden yhtäläisyyksiä ja eroja.

Oppilas osaa pohtia media- ja kulttuuri-
tarjonnan merkitystä omaa kokemustaan laajemmin.

Kunnan OPS-sisältö

Äidinkieli suomi: Suomen kieli ja kirjallisuus vuosiluokilla 3 – 6

Vuosiluokilla 3 – 6 opetuksen painopiste on oppimaan oppimisen ja vuorovaikutuksen taitojen, lukuharrastuksen sekä sujuvan ja monipuolisen luku- ja kirjoitustaidon vakiinnuttamisessa. Tekstien tulkitsemisen ja tuottamisen yhteydessä harjaannutaan tarkastelemaan kielen piirteitä ja kirjallisuuden keinoja. Lyhyiden tekstien lukemisesta edetään kokonaisteosten lukemiseen ja lukukokemusten monipuoliseen jakamiseen. Oppiaineen tehtävä on kuvattu tarkemmin valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.


Tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 3-6:

 

Suomen kielen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki suomen kielessä vuosiluokilla 3-6

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.