14.4.4 Matematiikka

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Oppiaineen tehtävä

Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista ajattelua. Opetus luo pohjan matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden ymmärtämiselle sekä kehittää oppilaiden kykyä käsitellä tietoa ja ratkaista ongelmia. Matematiikan kumulatiivisesta luonteesta johtuen opetus etenee systemaattisesti. Konkretia ja toiminnallisuus ovat keskeinen osa matematiikan opetusta ja opiskelua. Oppimista tuetaan hyödyntämällä tieto- ja viestintäteknologiaa.

Matematiikan opetus tukee oppilaiden myönteistä asennetta matematiikkaa kohtaan ja positiivista minäkuvaa matematiikan oppijoina. Se kehittää myös viestintä-, vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Matematiikan opiskelu on tavoitteellista ja pitkäjänteistä toimintaa, jossa oppilaat ottavat vastuuta omasta oppimisestaan.

Opetus ohjaa oppilaita ymmärtämään matematiikan hyödyllisyyden omassa elämässään ja laajemmin yhteiskunnassa. Opetus kehittää oppilaiden kykyä käyttää ja soveltaa matematiikkaa monipuolisesti.

Vuosiluokkien 3−6 matematiikan opetuksessa tarjotaan kokemuksia, joita oppilaat hyödyntävät matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden muodostamisessa. Opetus kehittää oppilaiden taitoja esittää matemaattista ajatteluaan ja ratkaisujaan eri tavoilla ja välineillä. Monipuolisten ongelmien ratkaisu yksin ja ryhmässä sekä erilaisten ratkaisutapojen vertailu ovat opetuksessa keskeistä. Matematiikan opetuksessa varmennetaan ja laajennetaan oppilaiden lukukäsitteen ja kymmenjärjestelmän ymmärtämistä. Lisäksi kehitetään laskutaidon sujuvuutta.


Matematiikan
opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 3-6

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin
liittyvät
sisältöalueet

Laaja-alainen osaaminen

Merkitys, arvot ja asenteet

 

 

T1 pitää yllä oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä tukea myönteistä minäkuvaa ja itseluottamusta

S1-S5

L1, L3, L5

Työskentelyn taidot

 

 

T2 ohjata oppilasta havaitsemaan yhteyksiä oppimiensa asioiden välillä

S1-S5

L1, L4

T3 ohjata oppilasta kehittämään taitoaan esittää kysymyksiä ja tehdä perusteltuja päätelmiä havaintojensa pohjalta.

S1-S5

L1, L3, L4, L5

T4 kannustaa oppilasta esittämään päättelyään ja ratkaisujaan muille konkreettisin välinein, piirroksin, suullisesti ja kirjallisesti myös tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen

S1-S5

L1, L2, L4, L5

T5 ohjata ja tukea oppilasta ongelmanratkaisutaitojen kehittämisessä

S1-S5

L1,L4, L5

T6 ohjata oppilasta kehittämään taitoaan arvioida ratkaisun järkevyyttä ja tuloksen mielekkyyttä

S1-S5

L1, L3

Käsitteelliset ja tiedonalakohtaiset tavoitteet

 

 

T7 ohjata oppilasta käyttämään ja ymmärtämään matemaattisia käsitteitä ja merkintöjä.

S1-S5

L1, L4

T8 tukea ja ohjata oppilasta vahvistamaan ja laajentamaan ymmärrystään kymmenjärjestelmästä

S2

L1, L4

T9 tukea oppilasta lukukäsitteen kehittymisessä positiivisiin rationaalilukuihin ja negatiivisiin kokonaislukuihin

S2

L1, L4

T10 opastaa oppilasta saavuttamaan sujuva laskutaito päässä ja kirjallisesti hyödyntäen laskutoimitusten ominaisuuksia

S2

L1, L3, L6

T11 ohjata oppilasta havainnoimaan ja kuvailemaan kappaleiden ja kuvioiden geometrisia ominaisuuksia sekä tutustuttaa oppilas geometrisiin käsitteisiin

S4

L4, L5

T12 ohjata oppilasta arvioimaan mittauskohteen suuruutta ja valitsemaan mittaamiseen sopivan välineen ja mittayksikön sekä pohtimaan mittaustuloksen järkevyyttä.

S4

L1, L3, L6

T13 ohjata oppilasta laatimaan ja tulkitsemaan taulukoita ja diagrammeja sekä käyttämään tilastollisia tunnuslukuja sekä tarjota kokemuksia todennäköisyydestä

S5

L4, L5

T14 innostaa oppilasta laatimaan toimintaohjeita tietokoneohjelmina graafisessa ohjelmointiympäristössä

S1

L1, L4, L5, L6

 

Matematiikan tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3-6

S1 Ajattelun taidot: Kehitetään oppilaiden taitoja löytää yhtäläisyyksiä, eroja ja säännönmukaisuuksia. Syvennetään taitoa vertailla, luokitella ja asettaa järjestykseen, etsiä vaihtoehtoja systemaattisesti, havaita syy- ja seuraussuhteita sekä yhteyksiä matematiikassa. Suunnitellaan ja toteutetaan ohjelmia graafisessa ohjelmointiympäristössä.

S2 Luvut ja laskutoimitukset: Syvennetään ja varmennetaan oppilaiden ymmärrys kymmenjärjestelmästä. Käsitystä lukujen rakenteesta, yhteyksistä ja jaollisuudesta monipuolistetaan tutkimalla ja luokittelemalla lukuja.

Harjaannutetaan taitoa laskea peruslaskutoimituksia päässä. Harjoitellaan yhteen- ja vähennyslaskualgoritmeja sekä varmistetaan niiden osaaminen. Varmistetaan kertolaskun käsitteen ymmärtäminen ja opitaan kertotaulut 6-9. Varmistetaan kertotaulujen 1-10 osaaminen. Harjoitellaan kertolaskualgoritmia ja varmistetaan sen osaaminen. Opiskellaan jakolaskua sekä sisältö- että ositusjakotilanteissa. Harjoitellaan lukuyksiköittäin jakamista. Hyödynnetään laskutoimitusten ominaisuuksia ja niiden välisiä yhteyksiä.

Oppilaita ohjataan pyöristämään lukuja ja laskemaan likiarvoilla siten, että he oppivat arvioimaan tuloksen suuruusluokan. Kaikkia laskutoimituksia harjoitellaan monipuolisissa tilanteissa hyödyntäen tarvittavia välineitä.

Pohjustetaan negatiivisen luvun käsite ja laajennetaan lukualuetta negatiivisilla kokonaisluvuilla. Opitaan murtoluvun käsite ja harjoitellaan murtolukujen peruslaskutoimituksia eri tilanteissa. Kerto- ja jakolaskussa pitäydytään luonnollisella luvulla kertomisessa ja jakamisessa. Perehdytään desimaalilukuihin osana kymmenjärjestelmää ja harjoitellaan peruslaskutoimituksia desimaaliluvuilla. Perehdytään prosentin käsitteeseen. Pohjustetaan prosenttiluvun ja -arvon ymmärtämistä ja harjoitellaan niiden laskemista yksinkertaisissa tapauksissa. Hyödynnetään murtoluvun, desimaaliluvun ja prosentin välisiä yhteyksiä.

S3 Algebra: Tutkitaan lukujonon säännönmukaisuutta sekä jatketaan lukujonoa säännön mukaan. Tutustutaan tuntemattoman käsitteeseen. Tutkitaan yhtälöä ja etsitään yhtälön ratkaisuja päättelemällä ja kokeilemalla.

S4 Geometria ja mittaaminen: Rakennetaan, piirretään, tutkitaan ja luokitellaan kappaleita ja kuvioita. Luokitellaan kappaleet lieriöihin, kartioihin ja muihin kappaleisiin. Tutustutaan tarkemmin suorakulmaiseen särmiöön, ympyrälieriöön, ympyräpohjaiseen kartioon ja pyramidiin. Luokitellaan tasokuviot monikulmioihin ja muihin kuvioihin sekä tutkitaan niiden ominaisuuksia. Perehdytään tarkemmin kolmioihin, nelikulmioihin ja ympyrään. Perehdytään pisteen, janan, suoran ja kulman käsitteisiin. Harjoitellaan kulmien piirtämistä, mittaamista ja luokittelemista.

Tarkastellaan symmetriaa suoran suhteen. Ohjataan oppilaita havaitsemaan myös kierto- ja siirtosymmetrioita ympäristössä esimerkiksi osana taidetta.

Käsitellään koordinaatistosta ensin ensimmäinen neljännes ja laajennetaan sitten kaikkiin neljänneksiin.

Tutustutaan mittakaavan käsitteeseen ja käytetään sitä suurennoksissa ja pienennöksissä. Ohjataan oppilaita hyödyntämään mittakaavaa kartan käytössä.

Harjoitellaan mittaamista ja kiinnitetään huomiota mittaustarkkuuteen, mittaustuloksen arviointiin ja mittauksen tarkistamiseen. Mitataan ja lasketaan erimuotoisten kuvioiden piirejä ja pinta-aloja sekä suorakulmaisten särmiöiden tilavuuksia. Ohjataan oppilaita ymmärtämään, miten mittayksikköjärjestelmä rakentuu. Harjoitellaan yksikönmuunnoksia yleisimmin käytetyillä mittayksiköillä.

S5 Tietojenkäsittely, tilastot ja todennäköisyys: Kehitetään oppilaiden taitoja kerätä tietoa järjestelmällisesti kiinnostavista aihepiireistä. Tallennetaan ja esitetään tietoa taulukoiden ja diagrammien avulla. Käsitellään tilastollisista tunnusluvuista suurin ja pienin arvo, keskiarvo ja tyyppiarvo.

Tutustutaan todennäköisyyteen arkitilanteiden perusteella päättelemällä, onko tapahtuma mahdoton, mahdollinen vai varma.


Matematiikan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 3-6

Opetuksen lähtökohtana käytetään oppilaille tuttuja ja kiinnostavia aiheita ja ongelmia. Matematiikkaa opiskellaan edelleen oppimisympäristössä, jossa konkretisointi ja välineet ovat keskeisessä asemassa. Välineet tulee olla helposti saatavilla. Opetuksessa käytetään vaihtelevia työtapoja. Oppilailla on mahdollisuus vaikuttaa työtapojen valintaan. Työskennellään sekä yhdessä että itsenäisesti. Oppimispelit ja -leikit ovat yksi tärkeä ja oppilaita motivoiva työtapa. Tieto- ja viestintäteknologiaa sekä laskinta hyödynnetään opetuksessa ja opiskelussa.


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki matematiikassa vuosiluokilla 3-6

Jokaisella oppilaalla on mahdollisuus saada opetusta myös aiempien vuosiluokkien keskeisimmistä sisällöistä, jos hän ei hallitse niitä riittävästi. Lisäksi annetaan ennakoivaa tukea uusien sisältöjen oppimiseksi. Matematiikan oppimiselle on varattava riittävästi aikaa ja tuen on oltava systemaattista. Oppilaiden matematiikan osaamista ja taitojen kehittymistä seurataan jatkuvasti. Tarjottava tuki antaa oppilaille mahdollisuuden kehittää taitojaan niin, että myönteinen asenne ja kyvykkyyden tunne vahvistuvat. Oppilaille tarjotaan sopivia välineitä oppimisen tueksi ja heille tarjotaan mahdollisuuksia oivaltaa ja ymmärtää itse. Jokaiselle oppilaalle turvataan mahdollisuus riittävään harjoitteluun.

Taitavia oppilaita tuetaan tarjoamalla heille vaihtoehtoisia työskentelymuotoja ja rikastuttamalla käsiteltäviä sisältöjä. Sisältöalueita voivat olla esimerkiksi lukujen ominaisuudet, erilaiset lukujonot, geometria, luova ongelmanratkaisu ja matematiikan sovellukset.


Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi matematiikassa vuosiluokilla 3–6

Matematiikan oppimisen arvioimisessa keskeistä on tukea ja edistää oppilaiden matemaattisen ajattelun ja osaamisen kehittymistä kaikilla tavoitealueilla. Arviointi on monipuolista, ja palaute on ohjaavaa ja rakentavaa. Ne tukevat oppilaiden matemaattisten taitojen kehittymistä ja rohkaisevat tarvittaessa uuteen yrittämiseen. Oppilaita ohjataan arvioimaan omaa oppimistaan ja tiedostamaan vahvuuksiaan. Palaute auttaa oppilaita ymmärtämään, mitä tietoja ja taitoja tulisi edelleen kehittää ja miten. Lisäksi oppilaita ohjataan kiinnittämään huomiota tapaansa työskennellä sekä tiedostamaan asennettaan matematiikan opiskelua kohtaan.

Oppilailta edellytetään aiempaa enemmän matemaattisen ajattelunsa esiintuomista puheen, välineiden, piirtämisen ja kirjallisen työskentelyn avulla. Arvioinnin kohteena ovat tekemisen tapa, ratkaisujen oikeellisuus sekä taito soveltaa opittua.

Yhdessä työskennellessä arvioidaan sekä ryhmän jäsenten että koko ryhmän toimintaa ja tulosta. Palautteella ohjataan oppilaita ymmärtämään jokaisen ryhmän jäsenen työskentelyn ja kehittymisen merkitys. Oppilaita ohjataan tuotosten ja toiminnan arvioimiseen.

Matematiikan sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaiden osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa vuosiluokittain 3–6 kohdennettuihin tavoitteisiin. Lukuvuosiarviointi 6. luokalla perustuu paikallisessa opetussuunnitelmassa kyseiselle vuosiluokalle kohdennettuihin oppiaineen opetuksen tavoitteisiin.

Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää matematiikan valtakunnallisia arviointikriteereitä. Oppilas on saavuttanut matematiikan tavoitteet arvosanan 5, 7, 8 tai 9 mukaisesti, kun oppilaan osaaminen vastaa pääosin kyseisen arvosanan kriteereissä kuvattua osaamisen tasoa. Arvosanojen 4, 6 ja 10 mukaisen osaamisen kokonaisarviointi muodostetaan matematiikan tavoitteiden pohjalta ja suhteessa edellä mainittuihin lukuvuosiarvioinnin kriteereihin. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta. Työskentelyn arviointi sisältyy matematiikan lukuvuosiarviointiin ja siitä muodostettavaan arvosanaan.

Kriteerikuvauksissa alempien arvosanojen osaamisen kuvaukset sisältyvät ylemmän arvosanan kuvauksiin. Kriteereitä voidaan hyödyntää, kun oppilaan osaamisen näyttötilanteita suunnitellaan tai oppilaan näyttöä arvioidaan.

Oppilaan työskentelyn ohjaamisella matematiikassa tarkoitetaan esimerkiksi suullisten lisäohjeiden antamista, ohjaavien kysymysten esittämistä, välineillä havainnollistamista tai vastaavien esimerkkien antamista osaamisen näyttötilanteissa.


Matematiikan arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi arvosanoille 5, 7, 8 ja 9

Opetuksen
tavoite

 

Sisältö-
alueet

Opetuksen
tavoitteista
johdetut
oppimisen
tavoitteet

Arvioinnin
kohteet

 

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle
8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle
9

Merkitys, arvot, asenteet

T1 pitää yllä oppilaan innostusta ja kiinnostusta
matematiikkaa
kohtaan sekä tukea myönteistä minäkuvaa ja itseluottamusta

S1–S5

Oppilas oppii tunnistamaan, mitkä asiat ja opiskelutavat motivoivat häntä. Hän pyrkii vahvistamaan positiivista minäkuvaansa ja itseluottamusta matematiikan oppijana.




Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen.

Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.

 

 

 


Opetuksen tavoite

 

Sisältö-
alueet

Opetuksen
tavoitteista
johdetut
oppimisen
tavoitteet

Arvioinnin
kohteet

 

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 9

Työskentelyn taidot
T2 ohjata oppilasta
havaitsemaan yhteyksiä oppimiensa asioiden välillä

 

S1–S5

Oppilas havaitsee
oppimiensa asioiden välisiä yhteyksiä. Hän osaa kuvailla ja selittää havaintojaan.

Opittujen asioiden
yhteydet

Oppilas havaitsee
ohjattuna oppimiensa asioiden välisiä yhteyksiä.

Oppilas havaitsee
oppimiensa
asioiden välisiä
yhteyksiä ja antaa ohjattuna
esimerkkejä.

Oppilas tunnistaa ja antaa esimerkkejä
oppimiensa
asioiden välisistä
yhteyksistä.

Oppilas osaa
kuvailla ja selittää, mistä hänen oppimiensa
asioiden väliset
yhteydet johtuvat.

T3 ohjata oppilasta
kehittämään taitoaan esittää kysymyksiä ja tehdä perusteltuja
päätelmiä havaintojensa pohjalta
S1–S5

 

Oppilas esittää kysymyksiä ja osaa tehdä perusteltuja päätelmiä havaintojensa pohjalta.

Kysymysten
esittäminen ja
päättelytaidot

Oppilas havaitsee,
mihin tarvitsee apua.

Oppilas osaa
ohjattuna tehdä
havaintoja ja koota tietoa tehdäkseen
päätelmiä.

Oppilas harjoittelee
matemaattisten
kysymysten
esittämistä.

Oppilas osaa
ohjattuna esittää perusteluja
päätelmilleen.

Oppilas osaa esittää
opiskeltavaan
aiheeseen liittyviä
kysymyksiä.

Oppilas antaa
perusteluja
päätelmilleen.

Oppilas esittää
opiskeltavaa
aihetta tukevia
kysymyksiä.

Oppilas osaa esittää selkeitä perusteluja
päätelmille.

T4 kannustaa oppilasta
esittämään päättelyään ja ratkaisujaan muille
konkreettisin välinein, piirroksin, suullisesti ja
kirjallisesti myös tieto- ja viestintä-
teknologiaa hyödyntäen
S1–S5

Oppilas esittää päättelyään ja ratkaisujaan eri
ilmaisukeinoja käyttäen.

Ratkaisujen ja
päätelmien
esittäminen

Oppilas pystyy
kertomaan
päättelystään ja
esittää ratkaisujaan
ohjattuna jollakin
ilmaisukeinolla.

Oppilas esittää
päättelyään ja
ratkaisujaan jollakin ilmaisu-keinolla.

Oppilas esittää
päättelyään ja
ratkaisujaan
tarvittaessa toisella ilmaisu-
keinolla.

Oppilas esittää
päättelyään ja
ratkaisujaan
tilanteeseen
sopivalla ilmaisu-
keinolla.

T5 ohjata ja tukea oppilasta ongelman-ratkaisutaitojen
kehittämisessä
S1–S5

Oppilas käyttää eri strategioita ongelman-
ratkaisussa.

Ongelman-ratkaisutaidot

Oppilas osaa
ohjattuna käyttää
jotakin tapaa
ongelman-ratkaisemiseksi.

Oppilas kokeilee
oikeaa
lopputulokseen
johtavaa tapaa
ongelman-ratkaisemiseksi.

Oppilas osaa valita ja käyttää toimivaa
ratkaisutapaa
ongelman-ratkaisemiseksi.

Oppilas osaa arvioida
ratkaisutapansa
toimivuutta ja
tehokuutta.

T6 ohjata oppilasta
kehittämään taitoaan arvioida ratkaisun
järkevyyttä ja tuloksen mielekkyyttä
S1–S5

Oppilas arvioi ratkaisun
järkevyyttä ja tuloksen
mielekkyyttä.

Taito arvioida
ratkaisua

Oppilas osaa
ohjattuna hahmottaa saadun tuloksen järkevyyttä.

Oppilas pohtii
tuloksen
mielekkyyttä ja
arvioi ohjattuna
ratkaisuaan.

Oppilas tarkastelee
kriittisesti
ratkaisuaan ja
tuloksen
mielekkyyttä.

Oppilas arvioi ja
perustelee
ratkaisua sekä
tuloksen
mielekkyyttä.


Opetuksen tavoite

 

Sisältö-
alueet

Opetuksen
tavoitteista
johdetut
oppimisen
tavoitteet

Arvioinnin
kohteet

 

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 9

Käsitteelliset ja tiedonalakohtaiset tavoitteet

T7 ohjata oppilasta
käyttämään ja
ymmärtämään
matemaattisia
käsitteitä ja
merkintöjä

S1–S5

Oppilas käyttää ja ymmärtää
matemaattisia
käsitteitä ja
merkintöjä.

Matemaattisten
käsitteiden
ymmärtäminen ja käyttö

Oppilas tunnistaa
ohjattuna
matemaattisia
käsitteitä ja
harjoittelee
merkintöjä.

Oppilas tuntee
matematiikan
käsitteitä ja käyttää
pääsääntöisesti
oikeita merkintöjä.

Oppilas käyttää
matemaattisia
käsitteitä ja oikeita
merkintöjä.

Oppilas ymmärtää ja käyttää oikeita käsitteitä ja merkintöjä.

T8 tukea ja ohjata oppilasta
vahvistamaan ja
laajentamaan
ymmärrystään
kymmen-
järjestelmästä

S2

Oppilas ymmärtää
kymmen-
järjestelmän periaatteen.

Kymmen-
järjestelmän ymmärtäminen

Oppilas erottaa
toisistaan
kokonaislukujen
suuruusluokkia ja tunnistaa ohjattuna
desimaaliluvun
lukuyksiköt.

Oppilas osaa nimetä
desimaaliluvusta
lukuyksiköt ja
käyttää kymmen-
järjestelmää luonnollisten lukujen lasku-
toimituksissa.

Oppilas hyödyntää
kymmen-
järjestelmää paikka-
järjestelmänä lasku-
toimituksissa.

Oppilas ymmärtää
kymmen-
järjestelmän olevan yksi paikka-
järjestelmistä.

T9 tukea oppilasta
lukukäsitteen
kehittymisessä
positiivisiin
rationaalilukuihin ja negatiivisiin
kokonaislukuihin

S2

Oppilas ymmärtää
positiivisen
rationaaliluvun ja negatiivisen
kokonaisluvun
käsitteet ja
prosenttiluvun
yhteyden murtolukuun.

Lukukäsite

Oppilas osaa
asettaa negatiiviset luvut suuruus-
järjestykseen ja ohjattuna vertailee
murtolukujen
suuruuksia.

Oppilas osaa asettaa murtolukuja suuruus-
järjestykseen ja osaa antaa esimerkkejä
negatiivisten lukujen käytöstä.

Oppilas osaa käyttää positiivisia
rationaalilukuja ja negatiivisia
kokonaislukuja lasku-
toimituksissa.

Oppilas käyttää
positiivisia
rationaalilukuja ja negatiivisia kokonaislukuja osana ongelman-
ratkaisua.

T10 opastaa oppilasta saavuttamaan
sujuva laskutaito päässä ja kirjallisesti
hyödyntäen
laskutoimitusten
ominaisuuksia

S2

Oppilas laskee
sujuvasti päässä ja kirjallisesti
hyödyntäen laskutoimitusten
ominaisuuksia.

Laskutaidot ja
perus-
laskutoimitusten ominaisuuksien
hyödyntäminen

Oppilas laskee perus-
laskutoimituksia kahdella luonnollisella luvulla.

Oppilas laskee
useamman kuin
yhden lasku-
toimituksen sisältäviä lasku-
toimituksia
luonnollisilla luvuilla ja osaa ohjattuna hajottaa luvut laskun
kannalta helpompaan muotoon.

Oppilas laskee
sujuvasti useita
laskulausekkeita
sisältäviä laskuja ja osaa hajottaa luvut laskun kannalta helpompaan
muotoon.

Oppilas osaa käyttää
monipuolisesti erilaisia laskutapoja.

T11 ohjata oppilasta
havainnoimaan ja kuvailemaan
kappaleiden ja
kuvioiden geometrisia
ominaisuuksia sekä tutustuttaa oppilas geometrisiin
käsitteisiin

S4

Oppilas havainnoi ja kuvailee kappaleiden ja kuvioiden
geometrisia
ominaisuuksia ja
tuntee geometrian
peruskäsitteet sekä tuntee suoran ja pisteen suhteen
symmetriat.

Geometrian
käsitteet ja
geometristen
ominaisuuksien
havainnointi

Oppilas tunnistaa ja nimeää yleisimmät
geometriset kuviot ja kappaleet sekä
niiden osat.

Oppilas osaa piirtää yleisimmät
geometriset kuviot.

Oppilas havainnoi ja kuvailee pisteen, janan, suoran ja kulman välisiä yhteyksiä.

Oppilas tunnistaa
suoran suhteen
symmetrisiä kuvioita.

Oppilas osaa ohjattuna suurentaa tai pienentää kuviota.

Oppilas osaa
merkitä annetun
pisteen koordi-
naatistoon.

Oppilas havainnoi ja kuvailee kuvioiden ja kappaleiden
ominaisuuksia.

Oppilas piirtää pisteen tai suoran suhteen symmetrisiä
kuvioita koordinaatistoa
hyödyntäen.

Oppilas osaa käyttää annettua mittakaavaa.

Oppilas osaa hyödyntää kuvioiden ja kappaleiden ominaisuuksia ongelman-
ratkaisussa.

Oppilas osaa piirtää pienennöksiä ja suurennoksia
kuvioista ja määrittää
mittakaavan annettujen mittojen pohjalta.

T12 ohjata oppilasta
arvioimaan
mittauskohteen
suuruutta ja
valitsemaan
mittaamiseen
sopivan välineen ja mittayksikön sekä pohtimaan
mittaustuloksen
järkevyyttä

S4

Oppilas arvioi
mittauskohteen
suuruuden ja valitsee mittaamiseen
sopivan välineen ja tuloksen
ilmoittamiseen
sopivan mittayksikön. Hän arvioi
mittaustuloksen
järkevyyttä.

Mittaaminen

Oppilas suorittaa
mittauksen annetulla
mittavälineellä ja ilmoittaa, kuinka monta mittavälineen
yksikköä hän sai
tulokseksi.

Oppilas osaa
ohjattuna muuttaa
pituusyksikön
toiseksi
pituusyksiköksi.

Oppilas suorittaa
mittauksen
valitsemallaan
mittavälineellä ja osaa ilmoittaa
mittaustuloksen
pyydetyssä yksikössä.

Oppilas osaa muuttaa vetomittojen (l, dl, jne.) yksiköitä.

Oppilas osaa
havainnoida
mittauskohteen
suuruutta ja valitsee
mittaamiseen
sopivan välineen.

Oppilas hallitsee
yleisimmät
mittayksikkö-muunnokset ja pohtii mittaus-
tuloksen järkevyyttä.

Oppilas osaa selittää mittaus-
tuloksen tarkkuuteen
vaikuttavia tekijöitä ja valita oikean mittayksikön.

Oppilas osaa muuttaa pinta-
alojen mittayksiköitä.

T13 ohjata oppilasta laatimaan ja tulkitsemaan
taulukoita ja
diagrammeja sekä käyttämään
tilastollisia
tunnuslukuja sekä tarjota kokemuksia
todennä-
köisyydestä

S5

Oppilas laatii ja
tulkitsee taulukoita ja diagrammeja
sekä käyttää
tilastollisia
tunnuslukuja. Hän määrittää onko tapahtuma varma, mahdollinen vai
mahdoton.

Havaintoihin
perustuvan
jakauman kuvailu ja klassinen
todennäköisyys

Oppilas osaa
taulukoida havainnot ja lukea pylväs-
diagrammia.

Oppilas osaa
poimia taulukosta
tai diagrammista
yleisimmän
havainnon ja
ohjattuna laskea lukujen keskiarvon.

Oppilas tunnistaa
varman tapahtuman.

Oppilas osaa tulkita erilaisia diagrammeja.

Oppilas osaa määrittää tyyppiarvon ja laskea keskiarvon.

Oppilas osaa laskea kysyttyjen vaihtoehtojen
lukumäärän ja
kaikkien vaihtoehtojen
lukumäärän. 

Oppilas osaa laatia käyttö-
kelpoisen kuvailun joko taulukolla tai
diagrammilla.

Oppilas osaa päätellä, mikä
vaihtoehdoista on toden-
näköisin.

Oppilas hyödyntää
taulukoita,
diagrammeja sekä tyyppiarvoa ja keskiarvoa.

Oppilas osaa määrittää
tapahtuman avulla
vastatapahtuman.

T14 innostaa
oppilasta laatimaan
toimintaohjeita
tietokone-
ohjelmina graafisessa
ohjelmointi-
ympäristössä

S1

Oppilas laatii
toimintaohjeen
(ohjelman)
graafisessa
ohjelmointi-ympäristössä.

Ohjelmointi graafisessa
ohjelmointi-
ympäristössä

Oppilas testaa
valmista ohjelmaa ja tunnistaa, mitä eri komennot
saavat aikaan.

Oppilas osaa lisätä valmiiseen
ohjelmaan ehto- tai toisto-
rakenteen sekä etsiä ohjelmointi-
virhettä ja korjata ohjelmaa.

Oppilas osaa ohjelmoida graafisessa
ohjelmointi-
ympäristössä toimivan ohjelman, jossa käytetään ehto- ja toisto-rakenteita.

Oppilas hyödyntää
graafista ohjelmointia
ongelman-
ratkaisussa.

Oppilas osaa arvioida ohjelmaa ja muokata sitä tiettyyn tarkoitukseen
käyttökelpoiseksi.

Kunnan OPS-sisältö

Matematiikan tuntijako on Kivijärvellä luokilla 3-6 seuraava:

3.lk: 4 tuntia; 4.lk: 4 tuntia; 5.lk: 4 tuntia; 6.lk: 4 tuntia

Matematiikan opetuksessa painotetaan peruslaskutoimitusten osaamista, matemaattista tarkkuutta ja vastauksen järkevyyden arviointia.
Ylläpidetään innostusta matematiikkaa kohtaan sekä kehitetään loogista ajattelua konkretian ja toiminnallisuuden avulla. Oppiaineen tehtävä on kuvattu tarkemmin valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.


Tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 3-6:

Katso myös Matematiikka vuosiluokilla 1-2 ja Matematiikka vuosiluokilla 7-9


Matematiikan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet
on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki matematiikassa vuosiluokilla 3-6

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki
on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä