14.4.9 Yhteiskuntaoppi

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Yhteiskuntaopin opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden kasvua aktiivisiksi, vastuuntuntoisiksi ja yritteliäiksi kansalaisiksi. Oppilaita ohjataan toimimaan erilaisuutta ymmärtävässä, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa kunnioittavassa moniarvoisessa yhteiskunnassa demokratian arvojen ja periaatteiden mukaan. Oppiaineen tehtävänä on antaa yhteiskunnan toiminnasta ja kansalaisen vaikutusmahdollisuuksista tiedollinen perusta sekä rohkaista oppilaita kehittymään oma-aloitteisiksi yhteiskunnallisiksi ja taloudellisiksi toimijoiksi.

Yhteiskuntaopin opetuksessa oppilaita ohjataan seuraamaan ajankohtaisia kysymyksiä ja tapahtumia sekä ymmärtämään niiden yhteyksiä omaan elämään. Keskeistä on oppia hankkimaan ja arvioimaan kriittisesti erityyppisten toimijoiden tuottamaa tietoa sekä soveltamaan sitä kohtaamissaan tilanteissa. Oppilaita kannustetaan osallistumaan sekä toimimaan aktiivisesti ja rakentavasti erilaisissa tilanteissa ja yhteisöissä. Heitä ohjataan ymmärtämään, että yhteiskunnallinen päätöksenteko perustuu valintoihin, joita tehdään vaihtoehtoisten mahdollisuuksien välillä pyrkimyksenä löytää yhteisymmärrys.

Vuosiluokilla 4-6 yhteiskuntaopin opetuksen painopisteenä on perehtyminenyhteisölliseen elämään ja rakentavaan vuorovaikutukseen. Oppilaita rohkaistaan kuuntelemaan muita, ilmaisemaan mielipiteitään ja perustelemaan näkemyksiään sekä löytämään omat vahvuutensa. Oppilaat harjoittelevat päätöksentekoa ja vaikuttamisessa tarvittavia taitoja kouluyhteisössä sekä muiden lähiyhteisön toimijoiden kanssa. Opetus vahvistaa oppilaiden kiinnostusta työtä, työelämää ja yrittäjyyttä sekä eri ammatteja kohtaan. Oppilaat tutustuvat oman taloudenhoidon ja vastuullisen kuluttamisen perusasioihin.


Yhteiskuntaopin opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 4-6

Opetuksen tavoitteet

 

Tavoitteisiin
liittyvät
sisältöalueet

Laaja-alainen osaaminen

Merkitys, arvot ja asenteet

 

 

T1 ohjata oppilasta kiinnostumaan ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskuntaopista tiedonalana

S1-S4

 

T2 tukea oppilasta harjaannuttamaan eettistä arviointikykyään liittyen erilaisiin inhimillisiin, yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin kysymyksiin

S1-S4

 

Yhteiskunnassa tarvittavien tietojen ja taitojen omaksuminen sekä yhteiskunnallinen ymmärrys

 

 

T3 ohjata oppilasta hahmottamaan itsensä yksilönä ja erilaisten yhteisöjen jäsenenä, ymmärtämään ihmisoikeuksien ja tasa-arvon merkityksen sekä hahmottamaan yhteiskunnan oikeudellisia periaatteita

S1-S3

L2, L3, L4, L7

T4 ohjata oppilasta tarkastelemaan median roolia ja merkitystä omassa arjessa ja yhteiskunnassa

S1-S4

L2, L4, L5

T5 ohjata oppilasta oivaltamaan työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhteisössään

S1, S4

L3, L4, L6, L7

T6 tukea oppilasta ymmärtämään, että eri toimijoiden tuottamaan yhteiskunnalliseen tietoon liittyy erilaisia arvoja, näkökulmia ja tarkoitusperiä

S1-S3

L1, L2, L4

Yhteiskunnallisen tiedon käyttäminen ja soveltaminen

 

 

T7kannustaa oppilasta harjoittelemaan demokraattisen vaikuttamisen perustaitoja sekä keskustelemaan rakentavasti eri mielipiteistä

S1, S3

L2,L6, L7

T8 tukea oppilasta ymmärtämään oman rahankäytön ja kulutusvalintojen perusteita sekä harjoittelemaan niihin liittyviä taitoja

S1, S4

L3, L4

T9 kannustaa oppilasta erilaisten yhteisöjen toimintaan ja harjoittelemaan median käyttöä turvallisella ja yhteiskunnallisesti tiedostavalla tavalla

S1, S3

L3, L4, L5, L7

 

Yhteiskuntaopin tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 4-6

Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat tavoitteiden saavuttamista.

S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta: Tutustutaan yhteiskunnan toimintaan yksilön, perheen ja muiden lähiyhteisöjen näkökulmasta. Pohditaan, kuinka jokainen voi itse vaikuttaa lähiyhteisön turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Lisäksi perehdytään työntekoon, ammatteihin, omaan rahan käyttöön ja talouden hoitoon sekä vastuulliseen kuluttamiseen arjen tilanteissa.

S2 Demokraattinen yhteiskunta: Perehdytään erilaisiin oppilasta lähellä oleviin yhteisöihin, niiden jäsenten oikeuksiin ja velvollisuuksiin, sekä harjoitellaan yhteistä päätöksentekoa. Opetuksessa tarkastellaan demokraattisen toiminnan arvoja ja perusperiaatteita kuten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta. Tutustutaan Suomen eri kulttuureihin ja vähemmistöryhmiin.

S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen:Tarkastellaan ja harjoitellaan käytännössä demokraattisen vaikuttamisen ja yhteiskunnassa toimimisen taitoja, joita tarvitaan erilaisten yhteisöjen vastuullisena ja osallistuvana jäsenenä esimerkiksi luokassa, koulussa, erilaisissa harrastuksissa ja järjestöissä, mediassa sekä taloudellisessa toiminnassa. Harjoitellaan yhteistyötä lähiyhteisön toimijoiden kanssa.

S4 Taloudellinen toiminta: Tarkastellaan taloudellista toimintaa ja sen merkitystä. Perehdytään rahankäyttöön ja ansaitsemiseen, sekä säästämiseen ja kestävään kuluttamiseen. Lisäksi tutustutaan käytännön tilanteiden kautta paikallisen talouden toimintaan, kuten lähiympäristön yrityksiin, työpaikkoihin ja palveluiden tuottajiin.


Yhteiskuntaopin oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 4-6

Yhteiskuntaopin tavoitteiden kannalta on keskeistä käyttää vuorovaikutuksellisia, elämyksellisiä ja toiminnallisia työtapoja tiedon luomisessa, kuten simulaatioita, opetuskeskusteluja, väittelyitä ja draamaa. Niiden kautta harjoitellaan yhteistoimintaa, osallistumista ja vaikuttamista lähiyhteisössä. Oppilaiden arki harrastuksineen ja omat kokemukset sekä oma luokka, koulu ja oppilaskunta sekä muut lähiyhteisön toimijat ovat osallistumisen harjoittelemisen kannalta erityisen tärkeitä. Tieto- ja viestintätekniikan käyttö tarjoaa luontevan keinon yhteiskuntaa koskevan tiedon etsimiseen ja osallistumiseen yksin ja yhdessä toisten kanssa.


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki yhteiskuntaopissa vuosiluokilla 4-6

Oppiaineen tavoitteiden ja luonteen kannalta keskeistä on ohjata oppilaat näkemään itsensä yhteiskunnan jäseninä, joilla on oikeuksia ja velvollisuuksia sekä tukea heidänkasvuaan yhteistyökykyisiksi erilaisten yhteisöjen jäseniksi. Oppilaita tuetaan erityisesti yhteiskuntaa ja taloutta koskevan tiedon etsimisessä, ymmärtämisessä ja soveltamisessa, jolla on merkitystä heidänoman elämänsä ja tulevaisuutensa kannalta. Oppilaita kannustetaan osallisuuteen ja keskusteluun. Oppiaineen käsitteellinen luonne otetaan huomioon avaamalla ja konkretisoimalla siinä käytettäviä keskeisiä käsitteitä.


Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi yhteiskuntaopissa vuosiluokilla 3–6

Yhteiskuntaopissa oppimisen arvioinnilla ja palautteella oppilasta ohjataan ja kannustetaan toimimaan aktiivisesti ja rakentavasti omissa lähiyhteisöissään ja soveltamaan käytännössä yhteiskunnasta oppimiaan tietoja ja taitoja. Arvioinnissa otetaan huomioon monipuolisesti erilaisia toiminnan ja tuottamisen tapoja. Huomiota kiinnitetään yhteiskunnallisten tietojen ja taitojen hallintaan. 

Yhteiskuntaopin sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa vuosiluokittain 3–6 kohdennettuihin tavoitteisiin. Lukuvuosiarviointi 6. luokalla perustuu paikallisessa opetussuunnitelmassa kyseiselle vuosiluokalle kohdennettuihin oppiaineen opetuksen tavoitteisiin. 

Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää yhteiskuntaopin valtakunnallisia arviointikriteereitä. Oppilas on saavuttanut yhteiskuntaopin tavoitteet arvosanan 5, 7, 8 tai 9 mukaisesti, kun oppilaan osaaminen vastaa pääosin kyseisen arvosanan kriteereissä kuvattua osaamisen tasoa. Arvosanojen 4, 6 ja 10 mukaisen osaamisen kokonaisarviointi muodostetaan yhteiskuntaopin tavoitteiden pohjalta ja suhteessa edellä mainittuihin lukuvuosiarvioinnin kriteereihin. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta. Työskentelyn arviointi sisältyy yhteiskuntaopin lukuvuosiarviointiin ja siitä muodostettavaan arvosanaan. 

Opinnoissa edistymisen kannalta on keskeistä, että oppilas hahmottaa ympäröivän yhteiskunnan toimintaa sekä näkee itsensä osana kansalaisyhteiskuntaa omat vaikuttamismahdollisuutensa ja vastuunsa tiedostaen.


Yhteiskuntaopin arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi arvosanoille 5, 7, 8 ja 9

Opetuksen
tavoite

Sisältö-
alueet

Opetuksen
tavoitteista
johdetut
oppimisen
tavoitteet

Arvioinnin
kohteet

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 9

Merkitys, arvot ja asenteet

T1 ohjata oppilasta kiinnostumaan ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskuntaopista tiedonalana

S1–S4

Oppilas kiinnostuu ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskuntaopista tiedonalana.

 

 

Ei käytetä arvosanan muodostamisen perusteena.

Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.

 

 

 

T2 tukea oppilasta harjaannuttamaan eettistä arviointikykyään liittyen erilaisiin inhimillisiin, yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin kysymyksiin

S1–S4

Oppilas oppii harjaannuttamaan inhimillisiin, yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin kysymyksiin liittyvää eettistä arviointikykyään.

 

Ei käytetä arvosanan muodostamisen perusteena.

Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.

 

 

 


Opetuksen
tavoite

Sisältö-
alueet

Opetuksen
tavoitteista
johdetut
oppimisen
tavoitteet

Arvioinnin
kohteet

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 9

Yhteiskunnassa tarvittavien tietojen ja taitojen omaksuminen sekä yhteiskunnallinen ymmärrys

T3 ohjata oppilasta hahmottamaan itsensä yksilönä ja erilaisten yhteisöjen jäsenenä, ymmärtämään ihmisoikeuksien ja tasa-arvon merkityksen sekä hahmottamaan yhteiskunnan oikeudellisia periaatteita

S1–S3

Oppilas oppii hahmottamaan itsensä yksilönä ja erilaisten yhteisöjen jäsenenä, ymmärtämään ihmis-
oikeuksien ja tasa-arvon merkityksen sekä hahmottamaan yhteiskunnan oikeudellisia periaatteita.

Yhteisten sääntöjen, ihmis-
oikeuksien ja tasa-arvon periaatteiden tarkastelu

 

Oppilas antaa esimerkkejä yhteisistä säännöistä.

Oppilas tunnistaa ihmis-
oikeuksiin ja tasa-arvoon liittyviä asioita arkielämässä.

Oppilas tunnistaa ohjatusti keskeisiä oikeudellisia periaatteita.

Oppilas kertoo, miksi tarvitaan yhteisiä sääntöjä.

Oppilas kuvailee tasa-arvon ja ihmis-
oikeuksien merkitystä.

Oppilas antaa esimerkin oikeus-
järjestelmän toiminnasta.

 

Oppilas selittää yhteisten sääntöjen merkityksen myös käytännössä.

Oppilas perustelee, miksi ihmisoikeudet ovat tärkeitä ja mihin oikeus-
järjestelmää tarvitaan.

Oppilas antaa esimerkkejä oikeus-
järjestelmän toiminnasta.

Oppilas erittelee yhteisten sääntöjen, oikeus-
järjestelmän ja ihmis-
oikeuksien merkitystä yhteiskunnan toiminnalle ja sen jäsenille.

T4 ohjata oppilasta tarkastelemaan median roolia ja merkitystä omassa arjessa ja yhteiskunnassa

 

S1–S4

Oppilas oppii tarkastelemaan median roolia ja merkitystä omassa arjessa ja yhteiskunnassa.

Median roolin tarkastelu

 

Oppilas tunnistaa, miten media vaikuttaa hänen omassa elämässään.

Oppilas antaa esimerkkejä erilaisista tavoista, joilla media vaikuttaa hänen omassa elämässään ja yhteiskun-
nassa.

 

Oppilas kuvailee, millainen merkitys medialla on hänen omassa elämässään ja miten erilaisia medioita voidaan käyttää vaikuttamisen välineenä.

Oppilas erittelee median erilaisia tapoja vaikuttaa yhteiskun-
nassa ja tarkastelee median käyttöä ja merkitystä kriittisesti.

T5 ohjata oppilasta oivaltamaan työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhteisössään

 

S1, S4

Oppilas oppii ymmärtämään työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhtei-
sössään.

Työnteon ja yrittäjyyden merkityksen tarkastelu

 

Oppilas tunnistaa palkkatyön ja yrittäjyyden eroja.

Oppilas antaa esimerkkejä palkkatyön ja yrittäjyyden piirteistä ja nimeää niitä edustavia ammatteja.

Oppilas kuvailee työnteon ja yrittäjyyden merkitystä perheen toimeentulon lähteenä.

Oppilas analysoi palkkatyön ja yrittäjyyden merkitystä lähiyhteisös-
sään.

 

T6 tukea oppilasta ymmärtämään, että eri toimijoiden tuottamaan yhteiskunnalliseen tietoon liittyy erilaisia arvoja, näkökulmia ja tarkoitusperiä

S1–S3

Oppilas oppii ymmärtämään, että yhteiskun-
nalliseen tietoon liittyy erilaisia arvoja, näkökulmia ja tarkoitusperiä.

Erilaisten arvojen, näkökulmien ja tarkoitus-
perien hahmot-
taminen

Oppilas tunnistaa ohjatusti, että eri toimijoiden tuottamassa yhteiskun-
nallisessa tiedossa on erilaisia näkökulmia.

 

Oppilas tunnistaa, että eri toimijoiden tuottamassa yhteiskun-
nallisessa tiedossa on erilaisia näkökulmia ja tarkoitusperiä.

Oppilas antaa esimerkkejä eri toimijoiden tuottamaan yhteiskun-
nalliseen tietoon liittyvistä näkökulmista ja tarkoitusperistä.

 

Oppilas selittää esimerkkien avulla, miten eri toimijoiden tuottamaan yhteiskun-
nalliseen tietoon liittyy erilaisia arvoja, näkökulmia ja tarkoitusperiä.


Opetuksen
tavoite

Sisältö-
alueet

Opetuksen
tavoitteista
johdetut
oppimisen
tavoitteet

Arvioinnin
kohteet

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 5

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 7

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 8

Osaamisen
kuvaus
arvosanalle 9

Yhteiskunnallisen tiedon käyttäminen ja soveltaminen

T7 kannustaa oppilasta harjoittelemaan demokraattisen vaikuttamisen perustaitoja sekä keskustelemaan rakentavasti eri mielipiteistä

S1–S3

Oppilas oppii demok-
raattisen vaikuttamisen perustaitoja sekä rakentavaa keskustelua.

Demok-
raattisen vaikutta-
misen perustaitojen sekä yhteisössä toimimisen tietojen ja taitojen soveltaminen käytännössä

Oppilas tunnistaa, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa demok-
ratiassa asioihin, jotka koskevat häntä ja muita yhteisön jäseniä.

Oppilas antaa esimerkin tavasta vaikuttaa.

Oppilas käyttää joitakin demok-
raattisen vaikuttamisen keinoja.

Oppilas kuuntelee toisia ja perustelee omia näkemyk-
siään.

Oppilas soveltaa demokraat-
tisessa yhteisössä toimimisen periaatteita ja taitoja, kuten kuuntele-
mista, kannan ottamista, sitoutumista enemmistön päätöksiin sekä vaikuttamista lähiyhteisössä.

Oppilas soveltaa monipuo-
lisesti demokraat-
tisessa yhteisössä toimimisen periaatteita ja taitoja.

Oppilas arvioi omaa ja yhteisönsä toimintaa demok-
raattisen vaikut-
tamisen näkökulmasta.

T8 tukea oppilasta ymmärtämään oman rahankäytön ja kulutusvalintojen perusteita sekä harjoittelemaan niihin liittyviä taitoja

 

S1, S4

Oppilas oppii ymmärtämään oman rahankäytön ja kulutus-
valintojen perusteita sekä niihin liittyviä taitoja.

Rahankäytön ja kulutus-
valintojen perusteiden soveltaminen

Oppilas antaa esimerkkejä kuluttamisesta ja säästämisestä.

 

Oppilas antaa esimerkkejä kestävästä rahankäytöstä ja kulutus-
valintojen vaikutuksista. 

Oppilas arvioi erilaisia tapoja käyttää rahaa ja kuluttamiseen liittyviä ratkaisuja sekä kertoo, millaisia vaikutuksia hänen kulutuspää-
töksillään on muihin ihmisiin ja ympäristöön.

Oppilas erittelee yksilön rahankäytön ja kuluttamisen vaikutuksia lähiyhteisöön, ympäristöön ja yhteiskuntaan.

T9 kannustaa oppilasta osallistumaan erilaisten yhteisöjen toimintaan ja harjoittelemaan median käyttöä turvallisella ja yhteiskunnallisesti tiedostavalla tavalla

S1, S3

Oppilas oppii osallistumaan erilaisten yhteisöjen toimintaan ja käyttämään mediaa turvallisella ja yhteiskun-
nallisesti tiedostavalla tavalla.

Osallistuminen ja mediataidot

Oppilas antaa esimerkin median turvallisesta käyttämisestä.

Oppilas osaa ohjatusti antaa esimerkin median käyttämisestä yhteiskun-
nallisen toiminnan välineenä.

 

 

Oppilas antaa esimerkkejä median turvallisesta käyttämisestä ja tunnistaa median käyttöön liittyviä riskejä.

Oppilas antaa esimerkkejä tavoista käyttää mediaa yhteiskun-
nallisen ajattelun ja toiminnan välineinä.

Oppilas pohtii median käyttämiseen liittyviä turvallisuus-
näkökulmia ja käyttää mediaa yhteiskun-
nallisen ajattelun ja toiminnan välineenä.

 

 

Oppilas arvioi erilaisia median käyttötapoja sekä vaikuttamisen että median turvallisen käytön näkökulmasta.

 

Kunnan OPS-sisältö

Tuntijako yhteiskuntaopin ja historian osalta toteutetaan seuraavasti:

4. vuosiluokka: yksi viikkotunti yhteiskuntaoppia.
5. vuosiluokka: kaksi viikkotuntia historiaa.
6. vuosiluokka: kaksi viikotuntia, yksi tunti historiaa ja yksi tunti yhteiskuntaoppia.


Tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 4 ja 6:


Katso myös Yhteiskuntaoppi vuosiluokilla 7-9

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä