Kavis C:n touhut

Hyvää kesää kaikille


Tämän aapisen Kevätlaulun kertosäkeen myötä toivotamme kaikille: 

Aurinkoisia kesäpäiviä ja lempeitä tuulia, ihanaa kesää!



Iloa
tuuli soittaa,

kaikki linnut laulaa tirilii.

On kevät saapunut meille,

luonto herännyt on!


 

Metsäretkellä

Tänään teimme retken tuttuun niemenkärkeen. Matkalla ihastelimme kieloja heti koulun portin vieressä. Purupolun varrella kukkivat rentukat, ja sammakonkudusta oli tullut jo nuijapäitä, voi kuinka jännää! Mustikkakin kukki jo aurinkoisilla paikoilla. Opettelimme tunnistamaan mustikan ja puolukan varvut. 

Perille päästyämme leikimme yhdessä piilosta. Se on aina yhtä kivaa ja jännää tuolla metsässä. 

Tutustuimme selkärangattomiin eläimiin. Opettaja antoi meille tehtäväksi tehdä luonnonmateriaaleista ötökät kuvakorttien perusteella. 





 

























Kylläpä niistä tuli hienoja ja oikean näköisiä. Lopuksi keksimme ötököille nimet. Joukossa oli muun muassa Pertti Punkki, Kaarlo Kaarnakuoriainen, Veeti Vesimittari, Koppa Kärpänen, Hilma Hämis, Lukki Lucky mies, Katja Kimalainen, Krista Kovakuoriainen, Kalle koivukirva ja Nuutti Neidonkorento.

Rannalla näimme myös kaloja kivien varjossa. Niiden liikkumista oli kiva seurata ja tarkkailla. Matkalla takaisin kouluun näimme vielä metsäorvokin ja ahomansikan kukassa. Ja voi mikä huumaava tuoksu tuli kukkivasta tuomesta. Kesä on täällä!







Mittaamista Keppien turvaväli-juoksulla

Tänään pidimme matematiikan tunnin ulkona ja kertasimme mittaamista. Jokainen keräsi 21 keppiä ja 20 kiveä. Opettaja antoi jokaiselle viivoittimen. Metsään oli ripustettu 10 sinistä ja 10 punaista rastia, joihin oli merkitty pituusmittoja.

 

Alkuun laitetti ensimmäinen aloitustikku. Oppilaat jaettiin kahteen joukkueeseen, jotka etsivät oman värisiä rasteja. Etsi sininen tai punainen numero 1, paina mieleesi mitta, juokse mittaamaan ja siirtämään eka keppi tuon matkan päähän aloituskepistäsi. Juokse sitten tiputtamaan siniseen tai punaiseen ämpäriin yksi kivi. Jatka näin seuraavalle rastille. Kun oman aloitusvärin mitat on bongattu ja keppivälit mitattu, opettaja kävi kurkkaamassa. Sitten pidettiin juomatauko ja vaihdettiin ryhmät. Tämä idea oli saatu Tiina Perämäeltä Tiinan toiminnalliset-ryhmästä.



Kylläpä tuli juostua ja mitattua sekä harjoiteltua viivoittimen käyttöä. Olipa meillä kiva matematiikantunti ulkona!

Hyönteiset- teema etäkoulussa




Ympäristöopin aiheena oli hyönteiset tänä keväänä. Tutustuimme hyönteisiin ja hämähäkkieläimiin jo ennen etäkoulun alkua ja jatkoimme sitten etäkoulussa tätä aihetta. Yle:n sivuilla oli onneksemme menossa kampanja Pelasta pörriäinen! Siitä saimme tukea omaan opiskeluumme. Lisäksi Luontoliiton sivuilla oleva Kevätseuranta antoi hyvää tietoa hyönteisistä.

Olimme tutustuneet kevään merkkeihin ennen pääsiäistä ja jatkoimme aihetta pääsiäisen jälkeen tutustumalla tarkemmin eri hyönteisiin: kimalainen, leppäkerttu, sitruunaperhonen ja nokkosperhonen.

Miksi pörriäiset ovat tärkeitä? Tutustuimme tarkemmin mehiläisiin ja niiden tapoihin sekä mehiläistarhaan.

Tiesitkö tämän mehiläisistä?

Oppilaiden piti selvittää,  miksi pölyttäjät ovat tärkeitä?

Tällainen on mehiläistarha

Rakensimme käsityötunneilla helpon hyönteishotellin ötököille.

Helppo korsihotelli


Tutustuimme taikataikinaan ja teimme kotona omat pörriäiset taikinasta. Äidinkielessä kirjoitimme Word-ohjelmalla omat pörriäistarinat ja jaoimme sen opettajalle. Tämä oli kiva projekti, jonka aikana opimme paljon uusia ja erilaisia asioita.




MOK-viikko kaveriluokassa

MOK-viikon aiheena oli liike, ääni ja valo. Tänä vuonna myös eskarilaiset osallistuivat MOK- viikoon. MOK- viikko päätettiin toteuttaa oman kaveriluokan kesken. Kolmas- ja neljäsluokkalaiset tekivät viikon ajan yhteistyötä. Käsittelimme jokaista aihetta erikseen kaksi tuntia ennen varsinaista viikkoa. Tuntien aluksi teimme jokaisesta aiheesta käsitekartat, mitä lapset tietävät entuudestaan asiasta. Käsitekartat tehtiin joko yhdessä tai pienissä ryhmissä. Opettelimme samalla Popplet- ohjelman käyttöä käsitekartan tekemisessä.

Jokaiseen MOK- viikon työhön liittyi myös pieni kirjallinen työ, joka tehtiin Word- ohjelmalla. Samalla harjoiteltiin tekstinkäsittelyä, tallentamista OneDriveen, kuvien kopioimista ja liittämistä dokumentteihin. Jokainen ryhmä esitteli työnsä koko luokalle ja samalla katsottiin videot ja varjoteatteriesitys. Töistä tehtiin näyttely koulun käytävälle, jotta muutkin oppilaat voivat tutustua niihin. 


Liike

Liikkeen tutkiminen aloitettiin tekemällä oletus, kuinka lasten valitsemat esineet liikkuvat viistolla alustalla. Sitten teimme itse kokeet ja lopuksi raportoimme tuloksista piirtämällä ja kirjoittamalla.



Kuvataiteessa liikettä tutkittiin tutustumalla Keith Haringin taiteeseen ja piirrettiin omat luistelijat tusseilla Haringin tyyliin. 




MOK- viikolla liike-teemaan syventyi kaksi ryhmää. Toisessa ryhmässä syntyi vauhdikas video parkourista iMovie- ohjelmalla. Toinen ryhmä teki animaation omaan tarinaan iMotion- ohjelmalla. Animaatioon saatiin äänet iMovie- ohjelmassa, jossa lopullinen elokuva sitten tehtiin. Ryhmät oppivat paljon uutta asiaa elokuvan tekemisestä. Elokuvat Parkour sekä Tiikeri ja lehmä voit katsoa julkaisun lopusta lisätyistä kohteista.





Ääni

Ääntä lähdettiin tutkimaan, kuinka voin itse tuottaa ääniä keholla tai erilaisten astioiden tai välineiden avulla. Teimme äänitutkimuksia erilaisilla astioilla mm. lasi, säilykepurkki, petrimalja. Lisäksi meillä oli kuminauhoja, keppejä, pilli, muovia ja äänirauta. Kokeilimme yhdistelemällä esineitä sekä yksittäisillä esineillä, millaisia ääniä näistä saisi. Tutustuimme ääniraudan toimintaan opettajan johdolla. Lopuksi teimme äänitutkimuksen, mistä vedellä täytetystä pullosta kuuluu korkein ääni. Pulloissa oli eri määrät vettä. Kilauta pulloja lusikalla ja puhalla pulloihin. Mistä pullosta lähti korkein ääni? Pohdimme tunnin lopuksi kuulemisen ja näkemisen tärkeyttä ja merkitystä elämässämme. Miltä tuntuu lastenohjelmasta kuulla vain ääni tai nähdä vain kuva? Ensin kuuntelimme pelkkää ääntä. Sitten katsoimme vain kuvaa. Sitten vertasimme edellä koettuja siihen, että saimme sekä nähdä kuvan että kuulla äänen. Totesimme, että saamme olla kiitollisia, kun kuulemme ja näemme.

MOK- viikolla ääni-teemaan syventyi kolme ryhmää. Yksi ryhmistä halusi tehdä lisää kokeita ja äänitutkimuksia. He valitsvat itse tehtävät kokeet Varkauden Repokankaan koulun sivuilta löytyvistä ääneen liittyvistä työkorteista.



Toinen ryhmä syventyi myös äänen tutkimiseen. Tämä ryhmä koostui pelkästään neljästä eskarilaisista. Eskarilaiset eivät osallistuneen kanssamme etukäteen ääni- aiheeseen ennen MOK- viikoa, joten he tekivät viikon aikana koululaisten suorittaman äänitutkimuksen ja kirjoittivat oman raportin.



Kolmas ryhmä teki omat soittimet, joilla he soittivat rytmejä. Oppilaat tekivät esitykseen myös talviaiheisen riimirunon. Soittaminen videoitiin ja runo nauhoitettiin. Niistä ryhmä teki hienon videon iMovie- ohjelmalla. Projektissa oppilaat opettelivat iMovie- ohjelman käyttöä ja videon sekä kuvien lisäämistä ohjelmaan. Lisäksi opeteltiin äänen nauhoittamista ja sen lisäämistä videoon. Videon Talvimusisointia voit katsoa julkaisun lopusta lisätyistä kohteista.


Valo

Aloitimme tunnin pohtimalla, miksi varjo muodostuu ja miten se muodostuu?
Keskusteltiin ja pohdittiin yhdessä, mitkä esineet säteilevät valoa ja  mitkä esineet heijastavat valoa. Miten valo etenee? Seuraavaksi katsoimme videon Youtubesta, kuinka varjot syntyvät. Tämän jälkeen tutkimme itse kappaleiden avulla varjojen syntymistä ja piirsimme niitä monisteeseen. Lopuksi etsimme varjoja koulusta ja  kuvasimme niitä.





Kuvataiteessa harjoiteltiin varjoja ja niiden piirtämistä, millaisia varjoja syntyy metsästä. Oppilaat piirsivät tusseilla metsän. Pohdittiin, mihin suuntaan puiden varjot heijastuvat valon tullessa eri suunnista. Oppilaat saivat itse päättää, mistä valo tuli metsään ja piirtää varjot sen mukaan. 



MOK- viikolla valo-teemaan syventyi yksi ryhmä. Ryhmä päätti tehdä varjoteatteriesityksen. Telekkari- videon varjoteatterista voit katsoa julkaisun lopusta lisätyistä kohteista.






Arviointi

Lasten ajatuksia ja arviointia viikosta: 1. Mikä MOK-viikossa oli kivaa/ikävää? 2. Kerro positiivisia ajatuksia muiden töistä.

"Kivaa oli se, kun tehtiin tiikeri ja lehmä työ"

"Toisten työt oli hyviä"

"Mok -viikossa oli kivaa videon tekeminen. Kivaa ei ollut se, kun eskarit kurkki."

"Varjoteatteri oli hyvä."

"Kirjoittaminen oli kivaa. Muiden esitykset oli hauskoja, kivoja."

"Kivaa oli tietokoneella kirjoittaminen. Oli kiva tehdä testejä ääniraudalla ja pulloilla. Mikään ei ollut ikävää. Poikien parkour oli kiva, paras. Siinä oli hyvä musiikki ja hienoja temppuja. Varjoteatteri oli hyvä."

"Kivaa oli, kun sai esitellä sen näytelmän. Kurjaa oli, kun harkattiin luokassa, niin kaikki tuli häiritsemään ja härkkimään. Kaikki esitykset oli kivoja. Olisin voinut katsoa pidempään."

"Telekkarit -esitys oli paras. Kaikki videot oli parhaita."

MOK- viikko saatiin hienosti päätökseen. Opettajat olivat ylpeitä lasten töistä, kuinka hienoja ne olivatkaan ja kuinka paljon me taas opittiin. Hyvä me!

Liitteet:

Telekkarit
Hyppiminen
Talvimusisointia
Tiikeri ja Lehmä

Jäätaidetta

 

Vihdoin ja viimein "jääpallot" jäätyivät, ja saimme ripustettua ne pihapuuhun.

Kylläpä tuli kaunista, ja aurinkokin ilahdutti meitä. 


Aika ja kellonajat


Pikku tutkijat ovat selvittäneet aikaan liittyviä kysymyksiä. Jokainen on saanut tutkia itseään kiinnostavia asioita, jotka ovat liittyneet aikaan. Oppilaat ovat selvittäneet mm. kuinka kauan sitten maapallo syntyi, mitkä ovat viikonpäivät ja kuukaudet, kuinka monta sekunttia on minuutti ja kuinka monta minuuttia on tunti. Jokainen ryhmä teki oman käsitekartan Popplet-ohjelmalla, minkä jälkeen ryhdyttiin selvittämään kysymyksiä. Samalla opeteltiin tietokoneen käyttöä ja Word-ohjelmaa. Jokainen sai kirjoittaa koneella. Lopuksi työhön liitettiin kuva tai kuvia. 

Seuraavaksi opeteltiin kellonajoista tasa- ja puolet tunnit. Ensin opeteltiin viisareiden nimet ja mitä ne osoittavat, kun kello on tasan tai puoli. Pohdimme myös, mitä eri vuorokauden kelloaikoina tehdään. Sitten ryhdyttiin harjoittelemaan leikkikellolla eri aikoja. 



Vielä lopuksi etsimme pienissä ryhmissä parit kelloajalle. Liikuntatunnilla harjoittelimme kelloaikoja yhdessä. Lattian ympyränkehälle oli tehty kellotaulu. Oppilaat jaettiin kahteen ryhmään: minuutti- ja tuntiviisareihin. Opettaja sanoi kelloajan. Oppilasviisarit muodostivat kelloajan salin lattiakelloon. Kelloaika katsottiin vielä yhdessä opetuskellosta. Näin kelloajat konkretisoituivat hienosti. Pienenä haasteena oli aina saada viisarit suoraksi. 

Yhdyssanojen harjoittelua



Virittäydyimme aiheeseen yhdyssana-bingolla. Ope oli "piilottanut" luokkaan yhdyssanoja. Oppilaat oli jaettu kolmeen ryhmään, joilla oli omat värinsä. Ryhmillä oli samat sanat, mutta eri värit. Aina kun löysi oman värisensä sanan, piti mennä omalle paikalle rastittamaan bingokupongista sanaa vastaava kuva. Kun oli saanut neljä kuvaa vinottain, vaaka- tai pystysuoraan, sai huutaa bingo. Sitten pohdittiin, mitä yhteistä näillä löydetyillä sanoilla oli. Pian keksittiin, että ne olivat yhdyssanoja.

Tämän jälkeen opiskeltiin, mitä yhdyssanat ovat. Luimme lukukirjasta Nokan opetuksen yhdyssanoista.


Sitten jatkoimme yhdyssanaviestillä. Oppilaat oli jaettu kolmeen ryhmään ja heidän tehtävänään oli hakea vuorotellen käytävällä nurinpäin olevia sanakortteja. Kun kaikki sanakortit oli haettu, kukin ryhmä muodosti sanoista yhdyssanoja ja kirjoittivat ne vihkoon. Samaa sanaa sai käyttää useamman kerran.  Voi sitä vipinää ja keksimisen riemua! Lopuksi laskimme kaikki kirjoitetut yhdyssanat.


Yhdyssanaharjoittelu jatkui oman luokan kanssa yhdessä ykkösten kanssa. Kakkoset opettivat ykkösille, mitä yhdyssanat ovat. Yhdyssanat koostuvat vähintään kahdesta tai useammasta sanasta. 




Puolet luokasta etsi korttien joukosta kolmen kortin yhdyssana "pareja" esimerkiksi aurinko, lasit, aurinkolasit; omena, puu, omenapuu. Loput lukivat ja yhdistivät sanalistoista yhdyssanoja. Kaveri luki yhdyssanan alun omasta listastaan, ja toinen etsi yhdyssanan lopun omasta listastaan ja luki sen ääneen. Sitten vaihdettiin tehtäviä ryhmien kesken.


Kylläpä tuli harjoiteltua paljon yhdyssanoja! Ensi viikolla jatkamme yhdyssanojen kirjoittamisella.

Runebergin päivä 5.2.



Juhlistimme kaveriluokka B:n ja C:n kakkosten kanssa Runebergin päivää laulamalla Ruuneperi-laulua. Katsoimme myös Yle Oppimisesta J.L. Runeberg kahdessa  minuutissa ohjelman. Tämän jälkeen teimme sattumarunoja Värinauttien blogin sattumarunous-materiaalista.






















Kolmosetkin innostuivat tekemään sattumarunoja. Ja kuinka hienoja niistä tulikaan runebergin torttuina! 


















































G-kirjaimen harjoittelu jatkui koko luokan voimin äng-äänteellä



Alkuun ope jakoi kaikille kuvakortit. Juteltiin yhdessä, mitä kuvissa oli. Tämän jälkeen kortit piti luokitella oikean otsikon alle. Yhdessä sitten luettiin ääneen sanoja ja makusteltiin, oliko kuva laitettu oikean otsikon alle. Tehtiin tarvittavat korjaukset. Lopuksi sanat kirjoitettiin kuvan viereen. Lopputunnista kirjoitettiin äng-sanoja monisteesseen ja tehtäväkirjaan.





















Seuraavalla tunnilla jatkettiin harjoituksia. Oppilaat jaettiin kahteen ryhmään. Kumpikin ryhmä sai kukkien keskustat, joissa oli äng-äänteitä: n-k,nk-k ja n-g. Näihin haettiin vuorotellen ympärille oikeat terälehdet. Yhdessä pohdittiin, mikä terälehti kuului mihinkin. Sitten kirjoitettiin sanat vihkoon.





















Kylläpä meille syntyi hienoja kukkasia, ja oppiminen oli kivaa!

Ykköset harjoittelivat G-kirjainta




Vierasperäisten kirjainten jakso alkoi, ja ensimmäisenä oli G-kirjain. Opettajalla oli kuvia eläimistä, joiden sanoissa oli G-kirjain: dingo, gepardi, gaselli, gorilla ja gekko. Jokainen sai valita eläimen ja ottaa kortin mukaan. Sen jälkeen haettiin tekemisen sana sokkona pulpetilta. 



Lopuksi käytävällä olevalla pisteellä heitettiin noppaa ja arvottiin paikka, jossa eläin teki jotakin. Pisteitä oli neljä erilaista. Paikka piti tarkasti painaa mieleen. 




















Tämän jälkeen oppilas meni omalle paikalleen ja kirjoitti virkkeen näistä sanoista. Alkuun oli kerrattu virkkeen tunnusmerkit: iso alkukirjain, sanavälit, piste lopussa ja kaunis käsiala. 















Ja hupsis, sieltähän syntyi hassujakin virkkeitä, jotka naurattivat kovin! Ope, älä vain avaa pulpettia, kun siellä lentää gorilla.

Kaveriluokassa alkoi geometrian jakso

Aloitimme kaveriluokassa geomertian opiskelun loogisten palojen luokittelulla muodon mukaan. Saimme kolme ryhmää: kolmiot, neliöt ja ympyrät. Määrittelimme kuvioiden tunnuspiirteet. Seuraavaksi teimme geolaudalle erilaisia kolmioita ja nelikulmioita. Lopuksi lapset saivat tehdä omia kuvioita geolaudalle. 

 

Lepakko

Seuraavalla tunnilla koululaiset kertasivat kuvioiden määritelmät luokittelemalla kuvioita ja nimeämällä ryhmät: kolmiot, neli-ja monikulmiot sekä ympyrät. Ympyröitä ei ollut opettajan antamien kuvioiden joukossa, joten oppilaat etsivät niitä luokasta. Ja löytyihän niitä! 



Sitten teimme kirjasta aiheeseen liittyviä tehtäviä. 

Seuraavalla viikolla jatkoimme peilauksen parissa. Opettelimme peilaamaan suoran suhteen. Alkuun katsoimme lyhyen videon peilaamisesta suoran suhteen ja sitten ryhdyimme töihin. Jokainen väritti senttimetripaperille oman kuvion. Sovimme, että kuviossa sai olla 6-8 ruutua.








































Tämän jälkeen pari väritti kuvion peilikuvan suoran toiselle puolelle. Nopeimmat tekivät useampia kuvioita. Olimme niin taitavia peilaamisessa!

Peilaaminen jatkui loogisten palojen kanssa. Teimme viivoittimesta peilaussuoran, jonka toiselle puolelle oppilas teki oman kuvion. Kuvion kooksi sovimme 6-8 palaa.



Tämän jälkeen pari teki peilikuvan toiselle puolelle. Sitten vaihdettiin osia.

































Kylläpä oli kivaa konkreettista käsillä tekemistä!

Sata -juhlat


Juhlistimme luokassa sadatta koulupäivää. Meillä on ollut luokassa akvaario, johon on laitettu joka koulupäivä yksi pikku kala. Aina yhdeksännen kalan jälkeen laitoimme yhden kymppikalan. Samalla harjoittelimme vähän varkain kymmenjärjestelmää. Kun kaloja oli 99, laitoimme seuraavaksi sata kalan. Oli juhlien aika!

Pohdimme ensin, kuinka monta sormea täytyy ottaa, jos yksi sormi on kymmenen. Oppilaat osasivat hienosti päätellä ja laskea, että sormia tarvitaan kymmenen. Tämän jälkeen arvioimme, kuinka paljon on sata sekunttia. Opettaja otti aikaa, ja oppilaat nousivat ylös seisomaan, kun arvioivat sata sekunttia kuluneen. Pohdimme, kuinka moneen pitää laskea, jota saa sata sekunttia. Sitten pääsimme hyppimään narua. Jokainen sai vuorollaan hypätä niin paljon kuin pystyi. Tavoitteena oli sata hyppyä. Laskimme koko ajan, kuinka monta hyppyä on jo hypitty. Lapset olivat niin taitavia hyppijöitä, että tehtävä täytyi tehdä kahteen kertaan, jotta kaikki pääsivät hyppimään.




Hyppimisen jälkeen oli kiva rauhoittua laskemaan sataan ja järjestää numerokortit pienimmästä suurimpaan. Teimme tehtävää kahdessa ryhmässä. Jokainen ryhmässä osallistui tähän tehtävään antamalla toisille vinkkejä, mikä luku on etsinnässä. Osasipa jotkut ennakoida tulevia lukuja.



Lopuksi rakensimme kahdessa ryhmässä sadasta palikasta hienot linnat. Jälleen kerran pohdimme, kuinka saisimme laskettua sata palikkaa, ettei tulisi laskuvirhettä. Pian oppilaat keksivät, että täytyy ottaa kymmenen palikan ryhmiä ja ryhmiä pitää olla kymmenen. Sitten vaan rakentamaan.



Meillä oli jälleen kerran kivaa yhdessä kaveriluokassa!

Haalarit kuivuvat - H-kirjain




Viikon kirjaimena on ollut H-kirjain. Ykköset kirjoittivat tänään sanoja ja virkkeitä narulla kuivuvista haalareista. Hae haalari ja kirjoita haalarissa olevat sanat vihkoon. Sanoista sai myös kirjoittaa virkkeitä.




Kirjoittamisen ilo oli huipussaan. Virkkeitä ja sanoja syntyi taas rivi tolkulla.

Ötökkäkoodien selvitystä





















Ykköset kirjoittivat ö-sanoja ötökkäkoodeja ratkaisemalla. Hae ötökältä koodi. Mene koodimatolle ja etsi koodin sijainti. Paina sana mieleesi. Mene takaisin omalle paikalle ja kirjoita sana kolme kertaa vihkoosi. Muista sormivälit! Näytä opelle ja hae uusi koodi. Kirjoittamisen into oli jälleen kerran huipussaan, ja sanoja syntyi hurjasti. Taitavimmat kirjoittivat virkkeitä. Hienoa ykköset!


Luokan tonttujen valinta

Luokassa päätettiin valita tonttu reilu kaveri, tonttu ilopilleri, tonttu auttavainen ja tonttu vitsiniekka. Oppilaat äänestivät luokan tontut, ja ne päätettiin julkistaa juhlallisesti toiseksi viimeisenä koulupäivänä. Aamu alkoi toivejoululaulujen laulamisella koko Särkiniemen koulun ja eskarin voimin salissa. Oppilaat äänestivät suosituimman joululaulun tämän jälkeen luokissa. Oppilaskunnan hallituksen edustajat julkistivat kolme suosituinta joululaulua keskusradiosta. Kolmannelle sijalle ylsi Tulkoon joulu, toiseksi tuli Taas toivotus hyvän joulun ja voiton vei Petteri Punakuono.



Ruokailun jälkeen jännitys tiivistyi ja diplomien saajat paljastettiin. Ope Pipariini Ikivihreä oli myös myöntänyt koko luokalle tontut touhukkaat ja ahkerat -diplomin. Tämän kunniaksi syötiin piparkakkutalo ja muisteltiin syksyn tähtihetkiä, pohdittiin, miltä tuntui tulla ekaluokalle ja onko kaveriluokka hyvä juttu. Arvioitiin myös, millaiset tunnit ovat mukavia, onko toimintaa ollut sopivasti, onko peppu saanut irrota tarpeeksi usein penkistä. Ope sai hyvää ja arvokasta palautetta oppilailta. Samalla piparkakkutalo katosi parempiin suihin.

Vielä on viimeisenä päivänä tonttupuuro neljäsluokkalaisten tarjoilemana, ja sitten voi ansaittu loma alkaa. Ihanaa lomaa kaikille!

Ohjelmointia Legoilla - Robotti Klaus


Tänään harjoittelimme ohjelmointia Legon WeDo- palikkasarjalla. Rakensimme etanoita ja robotteja. Olimme siinä kyllä taitavia. Hommat sujuivat nopeasti, ja palikat löysivät tiensä oikeille paikoille.

Liitteet:

Klaus-robotti

Lukuviikko


Tänään päättyi lukuviikko koulussa, mutta se jatkuu itsenäisenä lukemisena kotona lukukorttiin ja huipentuu ensi viikolla Kahoot-visaan. Lukuviikon teemana on ollut satujen ja tarinoiden nallet ja karhut. Luokissa on luettu nalletarinoita ja onpa jopa piirretty ja maalattu nalleja. Koulun käytävällä on ollut esillä erilaisia nalleaiheisia kirjoja ja esitelty satujen karhusankareita. Esillä on ollut myös QR-koodeja, joista on päässyt kuuntelemaan ja katselemaan karhuseikkailuita.



Tänään myös kavis C vietti tunnin satujen maailmassa.


Oppilaat kuuntelivat ja katselivat innolla nalletarinoita sekä vinkkasivat toisille hyviä tarinoita. Samalla tuli myös tutuksi, kuinka QR-koodeja käytetään.Tämä oli mieleistä puuhaa, ja kaikkien peukut nousivat tunnin päätteeksi, kun arvioitiin tunnin sisältöä ja oppimista. Ensi viikolla vielä jatketaan aiheen parissa.


Ykköset kirjoittamisen vauhdissa


Viime viikolla opeteltiin m-kirjain ja siihen liittyen tietysti kirjoitettiin m-sanoja. Aapisen eriyttävästä ja lisämateriaalista löytyi moniste m-sanoista. Ope kopioi ja suurensi sen A3- kokoon ja peitti kuvat numerokorteilla. 





















Oppilailla oli kaksi noppaa, joita he heittivät joko yhtä tai kahta noppaa kerrallaan ja laskivat silmäluvut yhteen. Sitten käytiin katsomassa luokan perällä olevasta paperista oikean luvun alta kuva, joka kirjoitettiin kolme kertaa vihkoon. Osa kirjoitti virkkeitä. Tietysti muistettiin sormiväli.


Ope piirsi sitten palkinnoksi pienen kuvan vihkoon. Tämä oli niin mieleinen harjoitus, ettei kotiinkaan olisi haluttu lähteä.

Sateisen päivän ilo


Vaikka sää oli tänään sateinen ja kalsea, meidän luokassa loistivat sateenkaaret. Kakkosten palkkitunnilla sateenkaarimukeissa oli tavuja, joista piti keksiä sanoja. Tavoitteena oli hakea jokaisesta sateenkaaren värisestä yhdestä mukista tavu, joka oli sanan alkutavu, ja keksiä siitä mahdollisimman monta sanaa. Kaksoissateenkaari oli mahdollista saada keksimällä jokaisen mukin tavusta sanoja. 




Voi sitä intoa ja riemua, kun kakkoset hakivat tavuja ja keksivät kilvan sanoja. Montako mukia on vielä jäljellä, että saa tuplasateenkaaren? Kun jokaisen mukin tavusta oli keksinyt sanoja, "syttyi" kaksoissateenkaari, ja omaan vihkoon sai piirtää sen.



Jokainen oppilas kirjoitti innolla eikä ketään laskottanut. Samalla tuli myös harjoiteltua tavutusta. Tunnin lopussa opettaja palkitsi vielä kaikki ahkerat ja innokkaat kirjoittajat tarroilla.

Ahkeraa harjoittelua äidinkielen tunnilla



Ykköset "metsästivät" eilen timantteja äidinkielentunnilla ja harjoittelivat lukemista ja kirjoittamista. Hae aarrearkusta timantti ja lue tavu tai sana kaverille. Kirjoita tavu/sana vihkoon kolme kertaa. Muista sormiväli tavujen/sanojen välissä. Näytä ja lue tavu tai sana opelle. Ahkeruudesta ope piirsi vihkoon syksyisiä kuvia.

Samaan aikaan kakkoset harjoittelivat virkkeen lopetusmerkkejä. Hae taikataskusta virke. Mieti, mikä lopetusmerkki virkkeen loppuun tulee. Kirjoita virke vihkoon.


Kylläpä oli huisketta, ja jokainen kirjoitti innolla tavuja, sanoja ja virkkeitä vihkoon. Tunnin lopussa jokainen ahkera kirjoittaja sai tarran vihkon kanteen.

Taikuri Alfrendo vieraili koululla

Viime viikon keskiviikkona koululla vieraili hauska ja naurattava henkilö taikuri Alfrendo. Alfrendo goes Eko- Taikakiertue oli osa ”Viisaat arjen matkat” -hanketta. Alfrendo teki meille hauskoja taikoja ja kannusti meitä positiivisen energian käyttämiseen kulkemalla muulla kuin omalla autolla. Esityksessä tuli huumorin, taikuuden ja vuorovaikutuksen keinoin esille kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen vaihtoehtot arkimatkoissa.



Oppilaat pääsivät myös taikurin apulaisiksi ja osaksi esitystä, mikä oli hauskaa ja jännittävää. 


Taikuri taikoi viisaita ja positiivisia ajatuksia ”pysäkin” päästä. 


Puhdistava taikaliina "imeytyi" pieneen avustajaan, jonka puhaltamana liina lensi toisen avustajan sisälle puhdistaen pernan, maksan ja suoliston. Tämän jälkeen liina tuli puhaltamalla ulos taikurin käteen, jännää ja vähän pelottavaa, mihin tässä oikein jouduttiin!

Kylläpä meillä oli hauska tunti. Tätä olisi voinut katsella enemmänkin.

Ykköset harjoittelivat tavujen lukemista ja kirjoittamista


Ykköset harjoittelivat tavujen lukemista ja kirjoittamista. Aja autolla tavun luo ja lue tavu parille. Kirjoita tavu kolme kertaa vihkoon. Muista sormiväli! Näytä ja lue opelle. 



Lukevat oppilaat keksivät tavusta sanan ja kirjoittivat sanan kolme kertaa vihkoon. Jokainen kirjoitti monta tavua tai sanaa vihkoon, ja lukuharjoittelua tuli runsaasti. Tätä harjoitusta ei olisi millään malttanut lopettaa.

Lukujonoja ja -määriä salissa



Maanantaina oli vipinää salissa, kun kavis C laittoi lukuja järjestykseen ja laski lukumääriä. Eskarit ja ekaluokkalaiset työskentelivät lukualueella 0-20. Kakkosluokkalaiset tekivät töitä lukualueella 0-100. Lukumääriä havainnolllistettiin piste- ja sormikorteilla sekä laskemalla papuja. Kakkoset käyttivät kymmenjäejestelmävälineitä "kymppisauvoja ja ykkösiä".





Lopuksi pohdittiin parillisen ja parittoman eroa ja hypittiin vuoroin parillisia ja parittomia lukuja lukusuoralla. Kerettiinpä vielä vähän tutustua järjestyslukuihinkin.

Retki rannalle


Viikko sitten saimme nauttia vielä helteisistä loppukesän päivistä. Niinpä opettaja päätti, että koko luokka lähtee läheiselle rannalle hiekkalinnoja rakentamaan ja leikkimään. Matkalla katselimme liikennemerkkejä ja muistelimme niiden nimiä ja mitä ne tarkoittavat. Pohdimme myös, kuinka kevyenliikenteenväylällä tulee kulkea.

Kun pääsimme rannalle, sovimme rajat ja säännöt siellä olemiseen. Pian kengät oli heitetty jalasta, ja ämpärit lapioineen levitetty hiekalle. Alkoi innokas hiekkalinnojen rakentaminen,  ja kuoppien kaivaminen.








Rannalla pelattiin myös kiikkupolttosta rakentelun ohella.




Rakentelun tuloksena syntyi monen tähden uimahalleja, joihin pääsi uittamaan jalkojaan maksua vastaan. Maksuvälineinä olivat lehdet, joita annettiin tarvittava määrä. 













































 


Kyllä meillä oli niin hauskaa rannalla!

Muista aina liikenteessä


Luokassa alkoi tänään liikennejakso. Tavoitteena on vahvistaa ja syventää tietoja ja taitoja viime vuodesta. Kertasimme kadun ylittämiseen liittyvät keskeiset asiat: pysähdy, kuuntele, katso ja kävele. Kuuntelimme sadun Karhunpoika syyskävelyllä ja pohdimme, mikä tarinassa meni pieleen.




Luokittelimme liikennemerkkejä, jonka jälkeen kertasimme tärkeitä liikennemerkkejä ja niiden luokitteluperusteita.











Oppilaat saivat harjoitella turvallista koulumatkaa karttapohjalla pienillä leluhahmoilla. Sitten niitä esiteltiin ryhmittäin dokumenttikameran avulla. Lopuksi väritettiin keskeisiä liikennemerkkejä. Ensi viikolla puhutaan pyörästä ja Minä pyöräilijänä.

Kaksoiskonsonanttiharjoituksia Beeboteilla


Kakkosluokkalaiset harjoittelivat kaksoiskonsonantteja eli geminaattaa Beebottien avulla. Valitse ruutu joko kuva tai kaksoiskonsonantti pelipohjalta. Ohjelmoi Beebot sinne ja sano sana, jossa kaksoiskonsonontti. Kaikki pelaajat kirjoittavat sanan vihkoon kaksi kertaa. Muista sormiväli! Näytä opettajalle, joka piirsi jokaisesta sanasta uuden kuvan kannustuksena vihkoon. Peli jatkui, kun kaikki ryhmässä olivat valmiina. Kylläpä tuli kirjoitettua monta sanaa. Opettajaltakin menaisi loppua piirtämisessä ideat.


Sanojen alkuäänteitä Beeboteilla




Tänään ykköset harjoittelivat äidinkielessä sanojen alkuäänteitä Beebottien avulla. Ohje oli: valitse kuva, ohjelmoi Beebot kulkemaan sinne ja kerro, mikä on kuvassa ja millä äänteellä se alkaa. Oikeasta ohjelmoinnista sai pavun ja toisen pavun sai, jos osasi kertoa sanan alkuäänteen. Kuka keräsikään eniten papuja? Tämä oli hauskaa ja motivoivaa!




Kuvat ovat Papunetin kuvakansiosta. Samalla idealla voi myös harjoitella sanan loppuäännettä.

Matematiikka alkoi rakennellen



Matematiikassa on harjoiteltu lukumäärän, lukusanan ja numeromerkin vastaavuutta. Kakkoset ovat kerranneet myös kymppipareja. Eilen pelattiin heitä noppaa ja rakenna - peliä. Kirjaankin on jo ennätetty tutustua ja tehdä sieltä vähän tehtäviä.

Se on kesä




Mikä se on, kun kiireen häivään
ja koulupäivään matkaa on?
Kun kukan taittaa ja hiuksiin laittaa,
on olo sulla huoleton.

Se kesä on, ihana kesä,
kun nukkuu pommiin, se naurattaa.
Se kesä on, ihana kesä,
voi rannekellonkin unhoittaa.

Suvi Cederberg

Kavis C:n touhut hiljenevät kesäksi ja palaamme taas syksyllä uutta oppimaan.

🐞 Ihanaa ja leppoisaa kesää kaikille 🐞

Kaveriluokat kevätretkellä Pölhössä





Sateinen sää ei haitannut kaveriluokkien retkeä Pölhön saareen. Kakkoset ajoivat pyörillä Pölhöön ja vastasivat nuotion sytyttämisestä. Hienostihan se syttyi! Ykköset ja eskarit tulivat perässä kävellen. Pian perille päästyämme piti maistella eväitä ennen makkaranpaistoa. Sitten alkoivatkin leikit. Oltiin hippasta, purkkista ja leikittiin puuliiterissä. Suosituin touhu oli majan rakentaminen. Luontotaidettakin syntyi. Oli ilo seurata lasten touhuja, kun ei ollut kiire minnekkään ja sai vapaasti touhuta metsässä ja leikkiä kavareiden kanssa.



Tässä lasten ajatuksia retkestä.

Kaikki oli parasta, kivaa.”
”Oli kivaa, kun sai juosta luonnossa.”
Oli kiva leikkiä majaleikkiä.”
”Makkaranpaisto ja pyöräily oli kivaa.”
”Oli kiva ajaa pyörällä.”
”Matka oli kiva ja leikit.”
”Märät vaatteet eivät haitanneet, kun oli niin kivaa.”
”Ei mikään, kun melkein koko ajan satoi.”
”Epäluonnollinen luonto häiritsi, harmitti. Luonnossa oli tupakantumppeja, roskaa, mikä ei kuulunut sinne.”


Kotimatka saattoi alkaa onnistuneen päivän jälkeen.

Jäähyväiset Rinkelinmäelle


Juhlistimme myös luokassa lukukirjan ystäviemme kanssa seikkailun päättymistä. Rinkelinmäki oli puettu juhlaan paperilyhdyin. Oli aika sanoa hyvästi. Meilläkin oli paperilyhdyt luokassa. Syttyisivätköhän nekin juhlan kunniaksi? Kertasimme tavuttamista. Hae sana, tavuta se ja näytä opettajalle. Kolmen sanan tavuttamisen jälkeen ripusta sydän puuhun. Jatka näin.



”Ope, ope sydämet ovat loppu.” Ovatko? Olettepa tehneet hienoa työtä. Ohoh, lyhdyt syttyivät! Nyt meilläkin oli juhlat. ”Ope, tuo puu on niin hieno. Jätetään se luokkaan.” Niin puu jäi luokkaan ilahduttamaan meitä.

Kevät- ja linturetkellä


Meillä oli hieno aurinkoinen sää, kun lähdimme torstaina retkelle läheiseen metsään. Tarkoitus oli tarkkailla luontoa tutussa ympäristössä, jossa oltiin jo vierailtu syksyllä ja talvella sekä katsella lintuja ja niiden pesimäpuuhia. 

Kun pääsimme tutulle polulle, meitä vastassa oli upea lintukonsertti ja ensimmäiset huomasivat jo lähipuussa ensimmäisen linnunpesän. Matkalla näimme kieloja nuppuineen, mustikan kukkanuppuja ja tietysti leskenlehtiä. Maitohorsmakin nousi jo terhakkaasti maasta sekä nokkoset. Useissa lehtipuissa oli jo pienet lehdet. 



Opettaja sai vastailla moniin kysymyksiin, mikä tämä on. Mukavinta varmaan oli, kun sai vapaasti tutkia luontoa ja kiipeillä kaatuneilla puunrungoilla. Iloksemme silkkiuikkupariskunta tuli ilahduttamaan meitä ja saimme nähdä, kuinka toinen niistä sukelsi kalan ja söi sen. Kylläpä kiikareilla oli käyttöä!



Matkalla kouluun näimme vielä yhden luonnonihmeen, sammakonkutua ja rentukoita rantaheinikossa. Voi, mikä onnenpäivä! Tulemme kyllä vielä uudestaan katsomaan kutua, siitä kehittyviä nuijapäitä ja sammakonpoikasia.


Liikuntatunnilla



Olipa kiva yllätys, kun tiistaiaamuna koulun pihalta löytyi asfalttiin maalattuja ruutuja ja pelejä. Vanhempainyhdistyksen aktiiviset jäsenet olivat maalanneet koulun pihalle oppilaiden iloksi hienoja ruutuja ja pelejä. Nämä pääsivät heti käyttöön kaveriluokan liikuntatunnilla, huippu juttu!


Kaunis kiitos vanhempainyhdistykselle!

Luvut 0-100 ja niiden vertailua

Tänään jatkoimme tutustumista lukuihin 0-100. Järjestimme annetut luvut suuruusjärjestykseen pienimmästä suurimpaan. Lopuksi luokittelimme luvut parillisiin ja parittomiin. Lisäksi luimme  ääneen piilossa olevia lukuja mittanauhasta opettajalle. Matematiikka oli taas kivaa!

Sadutusta

Viime perjantaina sadutimme pienissä ryhmissä eskareista koululaisiin. Ryhmissä syntyi hienoja tarinoita ystävyydestä, oikeudenmukaisuudesta sekä rehellisyydestä ja  omastatunnosta. Loistavaa kaveriluokka C!



Pääsiäissanojen metsästystä

Tänään tipu jatkoi munintaa. Koreissa oli sekä ykkösille että kakkosille omat laskutehtävät, jotka piti ratkaista. Etsi vastaus käytävällä olevista purkkien kyljistä. Kurkista purkin alle, paina sana mieleesi ja kirjoita vihkoon.



Lopuksi kirjoitimme sanoista virkkeitä. Tämä oli mieluinen tehtävä, jota kaikki tekivät innolla. 

Tunneilla touhuttua

Matematiikkaa pelaten


Ykköset harjoittelivat tänään lukujen hajotelmia ja useamman luvun summan laskemista pelaten erilaisia pelejä. Rahtilaivoja lastattiin eri kokoisilla konteilla. Kun laiva tuli täyteen, sen sai ajaa omaan satamaan. Kuka keräsi eniten laivoja? Kontteja käännettiin vuorotellen ja lastattiin sopivaan laivaan. Jokainen laiva kuljetti vain samanlaisia tavaroita. Tässä pelissä piti laskea useamman luvun summia, taktikoida ja miettiä, minkä kokoinen kontti vielä laivaan mahtui, jotta laiva tulisi täyteen.





Kalaonnea kokeiltiin onkimalla kaloja ja laskemalla saadut kalat yhteen. Kumpi sai enemmän pisteitä? Harjoiteltiin kymmenpareja ja viiden voimaa yhteenlaskun apuna.




Tikkupelissä piti hallita lukualueella 0-20 yhteen- ja vähennyslaskut. Ota tikku ja laske lasku. Nappaa oikea pyykkipoika ja kiinnitä tikkuun. Kumpi kerää enemmän tikkuja?






Yhdyssanojen harjoittelua

Luokassa on harjoiteltu tällä viikolla yhdyssanoja. Harjoittelusta ja yhdyssanan ymmärtämisesta tuli helpompaa konkreeettisten korttien avulla. Etsi korteista yhdyssanan alkuosa ja loppuosa sekä vielä lopuksi itse yhdyssana: Omena ja puu eli omenapuu, aurinko ja lasit eli aurinkolasit, kukka ja penkki eli kukkapenkki. 

Tätä harjoitusta voi jatkaa kirjoittamalla yhdyssanoja vihkoon joko pelkkiä yhdyssanoja tai kokonaisia virkkeitä yhdyssanoista. Olipa kivaa ja helppoa!




Kaksoiskonsonantin harjoittelua




Tänään jatkoimme kaksoiskonsonantin harjoittelua ykkösten kanssa. Vanha lukuläksy oli jaettu kolmeen alueeseen, jotka oli merkitty eri väreillä (sininen, punainen, lila). Opettaja oli valinnut kustakin alueesta kolme sanaa, joissa oli kaksoiskonsonantti. Sanat oli "pilkottu" oman alueen värisiin mukeihin. Oppilaat hakivat yhden mukin kerrallaan omalle pulpetilleen ja yrittivät ratkaista sanan. Alkuun oli hankalaa ennen kuin keksittiin hienoja ratkaisumalleja mm. sanojen pituus, mikä kaksoiskonsonatti sanassa on. Voi sitä riemua, kun kirjaimista alkoi muodostua sanoja. Sana kirjoitettiin vihkoon tavuttaen. Oikeasta sanasta sai hakea leiman vihkoon. Lopuksi kaikki ahkerat kirjoittajat palkittiin tarralla. Hyvä me!

Talvi -teema




Helmikuussa meillä oli teemana talvi. Pohdimme ja juttelimme, mitä ja millainen talvi on. Kirjoitimme sen jälkeen yhdessä talvirunoja ja lauloimme talvisia lauluja. Piirsimme myös talviset kaupungit, jotka tuolla aikaisemmin olivat jo nähtävillä (Talvinen kaupunki). Tutustuimme eläinten talveen, kuinka eri eläimet viettävät talvea ja kuinka ne selviytyvät siitä. Opiskelimme, mitä tarkoittaa talviuni ja horros. Katsoimme videon, kuinka karhut, ahmat ja hirvet valmistautuvat talveen. Pelasimme dominoa ja kertasimme opittua. Piirsimme ja kirjoitimme vielä vihkoihin eläinten talvenviettotapoja. 






Kuvataiteen tunnilla piirsimme talven eläimiä kuivapastelliliiduilla, kuinka eläimet viettävät talvea. Olipa siellä eräs karhukin herännyt talviuniltaan.





Käsitöissä harjoittelimme käsityöprosessin tekemistä. Ensin suunnittelimme oman linnun käyttäen apuna kertakäyttömukia vartalon muotona. Siihen piirimme pään ja pyrstön. Mallin avulla leikkasimme huovasta linnun kappaleet. Ompelimme linnun juuttikankaalle. Ompelimme työhön oksan, jossa lintu istui tyytyväisenä syötyään pihlajanmarjoja. Lopuksi hapsutimme kankaan reunat ja liimasimme työt pahville. Kokoonnuimme taidenäyttelyn, jossa teimme yhdessä vertaisarvioinnin. Totesimme, että jokainen työ on omannäköinen, koska sen sai suunnitella itse. Tässä joitakin oppilaiden ajatuksia työstä:

"kiva työ, mutta välillä vaikea"
"ihan ok" 
"kaikki työt on huolella tehty"
"kiva"
"jokainen työ on hieno ja omannäköinen"










Kuvataiteessa muovailimme eläimen ja rakensimme sille pesän. Pesän pohjina käytimme hedelmäkennoja. Eläimen muotoilu vaati kärsivällisyyttä, jotta siitä tulisi sileä. Eläimet maalattiin lopuksi vesiväreillä. Tämä oli todella mieluinen työ.






Luetun ymmärtämisen harjoittelua

Ennen talvilomaa harjoittelimme luetun ymmärtämistä. Käytävän pöydille oli levitetty erivärisiä kortteja. Jokaisella oli moniste, jossa oli virkkeitä ja virkkeen perässä neliö. 

Ohjeena oli: Lue virke, etsi käytävän pöydältä virkkeeseen sopiva kuva ja paina mieleesi kortin väri. Mene omalle paikalle ja väritä monisteesta virkkeen perässä oleva neliö kortin värillä. Lue seuraava virke ja aloita alusta.


Luokassa kävi vipinä, ja jokainen sai tehtävän tunnin aikana valmiiksi. Tämä oli mukavaa! Harjoittelimme luetun ymmärtämistä sekä muistamista, ja samalla peput irtosivat penkistä. 

Talventouhuja

Tänään aamulla tutustuimme ympäristöopissa eläinten talveen, kuinka eri eläimet viettävät talvea ja kuinka ne selviytyvät siitä. Opiskelimme, mitä tarkoittaa talviuni ja horros. Katsoimme videon, kuinka karhut, ahmat ja hirvet valmistautuvat talveen (Nisäkkäät varautuvat talveen). Pelasimme dominoa ja kertasimme opittua. Piirsimme ja kirjoitimme vielä vihkoihin eläinten talvenviettotapoja. 

Ruokailun jälkeen lähdimme yhdessä kaikki ulos hiihtämään sinne talviseen metsään. Sukset luistivat hienosti laduilla ja vauhtia piisasi. Joillekin kävi kuten jänöjussille mäenlaskussa, mutta se ei meidän menoa haitannut. Ylös vaan ja hiihtämään! Kierroksia laskettiin kovasti ladulla "ope, mulla on vielä kolme kierrosta, sitten olen hiihtänyt kymmenen kierrosta". Kaikki hiihtivät innolla mukana jopa niin, että sauva katkesi siinä tohinassa. Kun tulimme takaisin kouluun, kaikilla oli punaiset posket. Olipa meillä hieno liikuntatunti!




Kavis C:n Ice Marathon 21.2.

Tänään koko koulu lähti luistelemaan satamaan jäämaratoniradoille. Sää oli hieno eikä pakkanenkaan haitannut menoa! Osalla osuuksilla tuuli hidasti vähän menoa, mutta se ei meitä haitannut. Tarjolla oli lämmintä mehua ja kaakaota. Lisäksi sai käydä ostamassa makkaraa ja herkkuja. Tämä oli hieno koulupäivä!







Ohjelmointia Lego WeDo- palikoilla


Perjantaina saimme Aatu-open johdolla rakennella Lego-palikoilla ja opetella ohjelmointia. Rakentelimme etanoita ja robotteja, joita ohjelmoimme vilkuttamaan valoja ja "sanomaan" erilaisia ääniä. 




Seuraavissa videoissa näet, mitä saimme aikaiseksi. Tämä oli jännää ja hauskaa!

Avaruus



Avaruutta on käsitelty luokassa useampi viikko. Ensimmäiseksi heittäydyimme avaruusmusiikin vietäväksi ja Avaruussatu vei meidät tähtitaivaalle. Katsoimme lyhyen esittelyn avaruudesta ( Intro avaruuteen).

Opettelimme oman Linnunratamme planeetat ja kuvataiteen tunnilla teimme planeetat liiduilla mustalle paperille. 



Teimme yhdessä myös sattumarunoutta valmiiksi annetuista sanoista. Leikkasimme sanoja irti paperista ja muodostimme niistä virkkeitä. Niistä syntyi hienoja runoja. Lausuimme runoja luokan edessä muille, jännittävää.

























Opettelimme tärkeitä ajankäsitteitä: vuosi, kuukausi ja vuorokausi. Katsoimme videolta, miksi meillä on neljä vuodenaikaa, mistä johtuvat kuukausi ja vuorokausi. Koululaiset opettelivat asiatekstin kirjoittamista. He kirjoittivat tietokoneella valitsemastaan aiheesta pieniä tietotekstejä avaruuteen liittyen ja harjoittelivat kuvan liittämistä tekstiin. Eskarit ja nopeimmat ratkoivat avaruus-aiheisia sanasokkeloita.




Avaruuden käsitteitä ja vuorokaudenaikoja kerrattiin Beeboteilla: nosta kortti pinosta, lue sana ja ohjelmoi Beebot oikean kuvan luo. 




 

Ennätimme tehdä vielä avaruusraketitkin geometrisiä kuvioita hyödyntäen. Loppuhuipennuksena luokassa pidettiin Kahoot-visa avaruudesta. Visan kolme parasta joukkuetta palkittiin kannustavilla kynillä ja tarroilla. 






Palomiehet vierailulla 13.2.


 

Keskiviikkona saimme kaveriluokkiin vieraaksi kaksi palomiestä Pohjois-Savon pelastuslaitokselta. Vieraaksi tuli itse palomestarikin. Heillä oli mukana johtoauto, johon saimme tutustua pihalla. Auton sisällä oli kaikkea mielenkiitoista, mikä ihmetytti lapsia. Lapsilla oli paljon kysyttävää eikä kysymyksistä meinannut tulla loppua. Tässä lasten ajatuksia vierailusta:

"jännittävää"

"Se oli todella kivaa,kun palomiehet näyttivät kaikkia tavaroita johtoautosta"
"Se oli hauskaa, koska takakontissa oli sammutuskranaatti."
"Kiinnostavaa, kun ne aina menevät tulen sekaan."
"Se oli hauskaa , kun sai kokeilla palomiehen kypärää."
"Musta oli kiva kuulla palomiesten puvuista."
"Oli kiva, kun saatiin heijastimet."
"Oli kiva kysellä kysymyksiä."
"Oli todella mielenkiintoista kuulla palomiesten työstä."

Saimme kuulla palomiehen varustuksesta ja kokeilla kypärääkiin, mikä oli jännää! Lisäksi puhuimme tulipalojen sammuttamisesta. Lapsia huolestutti, eikö työ ole vaaralllista ja pelottavaa. Meille kerrottiin, että turvallisuudesta pidetään hyvää huolta. Saatoimme todeta, että meillä on hienoja arjen sankareita. Lahjaksi saimme hienot paloautoheijastimet ja kalenterin luokkaan.


 

ÄNG-äänne






Ykköset ovat oppineet äidinkielessä G-kirjaimen ja -äänteen. On siis aika harjoitella äng-äänettä. Kuuntelimme ensin ykkösten kanssa, miltä äänne kuulostaa sanomalla äng-äänne sanoja. Sitten teimme pienen kirjoitusharjoituksen. Tällä välin kakkkoset kertasivat äännettä ipädeillä ja tekivät sanojen taivutustehtävän aiheeseen liittyen. Lopuksi oli aika harjoitella yhdessä ja tehdä äng-äänne kukkasia. 

Jatkamme tästä vielä ensi viikolla ja teemme uusia kukkasia. Mutta sitten kirjoitammekin niistä jo sanoja ja virkkeitä.



Geometriaa

Olemme viimeisten viikojen aikana opiskelleet matematiikassa geometriaa koko kaveriluokan voimin. Olemme opetelleet peruskuvioiden nimet: kolmio, nelikulmio ja ympyrä  ja harjoitelleet kuvioiden piirtämistä pistepaperille viivottimen avulla. Olemme myös tehneet erilaisia kuvioita loogisilla ja tangram- paloilla. Tässä kuvassa kävimme "salaisuuslaatikolla" kurkkaamassa kappaletta, jonka rakensimme sitten omalla paikalla muistinvaraisesti. Tehtävä oli suoritettu, kun oma kappale oli rakennettu oikein. Sitten vain rakentamaan uutta kappaletta uuden salaisuuslaatikon alta.



Kuvataiteen tunnilla leikkasimme kolmioita, nelikulmioita ja ympyröitä, joista teimme sitten erilaisia robotteja.




Työskentelimme myös geolautojen kanssa. Teimme niihin kolmioita ja nelikulmioita. Lopuksi sai taiteilla ihan niin kuin halusi ja tässä lopputuloksia.

 




Jakso päättyi symmetrian opetteluun ja peilaamiseen. Opimme symmetriaviivan ja laskemaan siitä, kuinka kauaksi kuvio ja kukin piste on piirrettävä, jotta saadaan symmetrinen kuvio. Peilistä katsomalla näki hienosti kuvan peilikuvan. Tämän jälkeen kuville oli helppo piirtää peilikuvia.

Syksy 2018




Koulussamme alkoi syksyllä 2018 ensimmäistä kertaa kaveriluokkatoiminta. Koulussa toimii kaksi kaveriluokkaa, joista toinen on kaveriluokka C. Kaveriluokka on toiminut nyt syyslukukauden. Näillä sivuilla kerromme yhdessä oppilaiden kanssa, mitä meidän luokassa tapahtuu. Tässä on lasten ajatuksia kaveriluokasta ja siellä oppimisesta.


Kaveriluokassa on.
"on ollut kivaa."
"kivaa se, että voi tehdä yhdessä."
"saa lukea."
"kivaa, kun ekaluokkalaiset lukee välillä kakkosille."
"kaikki on ollut kivaa.""hyvä mun mieli on matikka."
"on saanut usia ystäviä."
"kaikki on mukavaa."
"kaikki ottaa toiset mukaan ja auttaa."
"on ollut kivaa opiskella ykkösten kanssa."
"luokan kaverit ja työt on parasta."








Syksyllä tutustuimme toisiimme työskentelemällä paljon ulkona mm. leikkimällä ryhmäytymisleikkejä ja tekemällä matematiikan tehtäviä: sarjoittamista, lukumääriä ja vertailua. Luonnonmateriaaleista kirjoitettiin omat nimet ja tutustuttiin siten toisiimme.

Syksyn yhtenä isona teemana oli liikenne. Tutustuimme liikennemerkkien muotoihin ja väreihin. Kävelimme lähiympäristössä, bongasimme liikennemerkkejä ja valokuvasimme niitä. Katselimme liikennekäyttäytymiseen liittyviä videoita ja lauloimme liikenneaiheisia lauluja. Puhuimme heijastimen käyttämisestä, miksi se on tärkeää. Tutustuimme Andy Warholiin ja pop-taiteeseen. Sitten väritimme liikennemerkkejä  pop-taiteen tyyliin. Käsitöissä teimme omat heijastimet. Jakso huipentui, kun polkuautot valtasivat koulun pihan, ja saimme kokeilla liikennetaitojamme ajamalla niillä.









MATEMATIIKKAA



Opiskelemme matematiikkaa toiminnallisesti ja konkretiaa hyödyntäen. Tässä harjoittelemme lukujen 5 ja 6 hajotuksia rahoilla. 



Jäätelökioskilla kävi kuhina, kun oppilaat menivät laskujen kanssa kioskille ja myyjä teki heille laskun mukaisia tötteröitä. Sitten piti myös löytää oikea yhteenlasku valmiisiin tötteröihin.


ÄIDINKIELTÄ

Tavujen lukemista harjoiteltiin Beebotien avulla. Samalla opittiin myös ohjelmointia. Oikeasta koodauksesta sai pavun palkaksi. Jos vielä osasi lukea tavun oikein, sai toisen pavun.










Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä