Lukuvuosi 2023-2024

Kesäloma kutsuu


Näiden keväisten lasten tekemien koivikoiden myötä toivotamme

IHANAA JA LEPPOISAA LOMAA









Pään painan ruohikolle
ja oion jalkojain.
En jaksa pohdiskella,
mä tahdon olla vain.

Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.
Mä tunnen kaikki tuoksut,
ja luonnon loiston nään.

Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.

Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailma tää minkä nyt mä nään.

Muumipeikon juhannusruno
Tove Jansson

Pitkiä laskuja


Ykköset ovat harjoitelleet pitkiä yhteen- ja vähennyslaskuja matematiikassa. Opettaja oli laittanut tarjottimille erilaisia hedelmiä eri määriä. Etsi sopiva yhteenlasku ja laita oikean tarjottimen päälle.

Toisena tehtävänä oli itse tehdä valmiisiin laskuihin sopiva kuva hedelmistä. Oltiinpa me taitavia jälleen kerran! Tämän jälkeen oli helppo mennä kirjan tehtäviin. 

Pääsiäisviikon touhuja

Kaveriluokassa touhutaan pääsiäisviikolla erilaisia pääsiäistehtäviä, joita kukko munii lapsille. Tässä yksi tehtävä, jonka oppilaat saivat tehtäväksi. Etsi tipukuppi. Kurkista kupin alle ja ratkaise sekaisin menneet tavut. Mikä monisteen sana tavuista muodostuu? Laita papu oikean kuvan päälle. Kirjoita sana tai virke vihkoon. Kakkoset kirjoittivat virkkeitä ja ykköset sanoja. Kirjoittipa muutama ykkönenkin virkkeitä, hienoa!

Pääsiäisen onnen hiput,
puput, munat, ruohot, tiput.
Pajussa silmut uudet,
suklaamunissa salaisuudet.

Hyvää pääsiäistä!

MOK-viikko: Hei, me luetaan!

Maanantaina juhlistimme kansallisrunoilijamme J.L. Runebergiä. Lauloimme Ruuneperi-laulua ja teimme runoja Värinauttien riimisanojen avulla.

Lukutunnilla luimme kirjaa eri tavoilla viiden minuutin ajan, jonka jälkeen vaihdoimme lukuasentoa. Olipa tämä kivaa!


Tämän jälkeen lukeminen jatkui erilaisten sanojen "metsästyksellä". Etsi sana, jossa on mahdollisimman monta tavua tai A-kirjainta. Etsi sana, joka saa sinut nauramaan. Etsi sana, joka saa hymyilemään tai joka sopii salasanaksi. Hae kortti pöydältä, lue ja etsi sopiva sana kirjasta. Kun löydät sanan, vie kortti pöydälle ja ota uusi kortti. 


Musiikin tunnilla sävelsimme runoihin Garage bandin avulla omat biisit. 

Tiistaina luimme ääneen toisillemme pieniä tekstin pätkiä ja piirsimme niistä kuvia. Samalla harjoittelimme luetun ja kuullun ymmärtämistä. 


Pääsimme myös lukemaan lukumajoihin. Iltapäiväkerhon tiloihin oltiin rakennettu lukumajakylä, jossa lukeminen oli kivaa. Isommat oppilaat olivat tehneet QR-koodeja äänisatuihin, joita sai kuunnella majoissa. Paikalla oli kirjakärry, jonka vanhempainyhdistys oli lahjoittanut. Kirjakärryssä oli kodeista lahjoitettuja kirjoja sekä uusia koulun ostamia kirjoja oppilaiden toiveiden mukaan.


Keskiviikkona koulun valtasivat lempikirjojen sankarit. Oppilaat saivat pukeutua lempikirjansa sankareiksi. Arvaatko, kuka opettaja oli?


Päivän aikana kerroimme tarinoita Värinauttien tarinalabyrinttien avulla, kysyimme hassuja kysymyksiä ja saimme niihin hassuja vastauksia, muodostimme summassa höpsöjäkin virkkeitä ja luimme niitä sekä tutkimme sanoja taikalinssin läpi. Taitavimmat kirjoittivat sanat. 

Kuvataiteen tunnilla aloitimme oman kirjan kirjoittamisen ja kuvittamisen. Kirjan sai tehdä Pages-ohjelmalla tai perinteisemmin taittelemalla ja piirtämällä. Tarinat kirjoitettiin Word-tekstinkäsittelyohjelmalla. 

Torstaina jatkoimme lukemalla virkkeitä ja keksimällä niihin jatkoa kahden kolmen virkkeen verran. Heitä värinoppaa. Hae oikean värisestä taskusta virke. Keksikää, kuinka virke jatkuu. Samalla testasimme Word-tekstinkäsittelyohjelmassa sanelua. Osa oppilaista kirjoitti virkkeet ja osa saneli ne. Lopuksi tulostimme virkkeet ja piirsimme niihin kuvat.

Perjantaina vietimme hämärän hyssyä. Oppilaat saivat tulla kouluun yöpuvussa/oloasussa. Mukaan sai ottaa oman pehmolelun. Viimeistelimme keskeneräisiä töitä mm. omaa kirjaa ja biisiä. Meillä kävi myös vieraana kirjastonhoitaja ja vinkkasi kirjauutuksia. Luimme viimeistä kertaa suosituissa lukumajoissa, jotka vanhempainyhdistys oli lahjoittanut meille. Tämän viikon jälkeen majat siirtyvätkin luokkiin.

Viikon aikana apuna olivat jälleen kerran Tiinan toiminnalliset taskutuotteet ja materiaalit, mahtavaa! MOK-viikko jatkuu kotona lukemisella reilun viikon ajan ja huipentuu Kahoot!-visaan luokissa. 

Kiitos eskarilaiset, kun olitte mukana lukemassa <3

Ovela kettu - toiminnallinen tehtävä

Tänään oli oppilaiden mielestä paras koulupäivä, kun äidinkielen tunti oli lopussa. Oppilaat olivat ahkeroineet kirjoittamalla yhteensä kymmeniä virkkeitä Ovela kettu- harjoituksen myötä.

Ota eläinkortti pöydältä. Heitä väri- ja numeronoppaa. Numeronoppa kertoo, montako eläintä tekee jotakin. Muuta sanapari joko monikkoon tai pidä se yksikössä numeronopan mukaan. Värinoppa arpoo tekemisen sanan, jonka saat itse valita oikean värisestä kortista. Kirjoita virke vihkoon.

Opettaja heitti haasteen, keksitkö vielä virkkeeseen lisää sanan tai kaksi. Oppilaat tarttuivat tähän haasteeseen heti. Vihkoihin syntyi hienoja virkkeitä. Puolet ykkösistä kirjoitti myös korttien avulla virkkeitä. He vain heittivät värinoppaa ja arpoivat virkkeeseen tekemisen sanan.

Ope oli ylpeä oppilaistaan. Tiinan toiminnalliset sanaparikortit tekivät tehtävänsä. Pieni ekaluokkalainen sanoikin: "Ope, sinä aivan häikäiset meistä!"

Vastakohtia

Kakkoset ovat harjoitelleet äidinkielessä vastakohtia. Heitä värinoppaa. Hae taskustosta pipo, jossa kuvaileva sana. Mieti sanalle vastakohta. Valitse pöydältä Muumihahmo, josta kirjoitat. Heitä sitten pistenoppaa ja arvo tekemisen sana. Kirjoita virke. Haasteena kakkosille oli lisätä, keksiä virkkeeseen kaksi omaa sanaa.


Kylläpä kakkoset kirjoittivat rikkaita virkkeitä, ja luokassa oli hyvä pöhinä. Jokainen kirjoitti virkkeitä huikeat määrät yli tavoitteiden. Tavoite oli kymmenen virkettä. Hienoa kakkoset! Kiitos taas @tiinantoiminnalliset ja taskutuotteet

D niin kuin dino

Ykköset opettelivat viikon ajan D-äännettä. Toiminnallisena harjoituksena oli aapisen toiminnallinen harjoitus, jota opettaja muokkasi sopivammaksi omalle luokalle. Moniste oli aapisen harjoituksesta, mutta kuva opettajan ideoima. 

Ota D-lukutikku. Lue kaverille tai opelle. "Saanko lukea sinulle?" Liikuta tikkua yksi rivi kerrallaan ja lue tavut. Kirjoita tavut vihkoon. Sen jälkeen väritä dinolta yksi harjas. 

Saitko kaikki harjakset väritettyä? Ykköset lukivat ja kirjoittivat reippaasti, ja tulihan ne harjaksetkin väritettyä. Hienoa ykköset!


Harjoitellaan virkkeitä

Kakkoset ovat harjoitelleet rikkaiden virkkeiden kirjoittamista. Tavoitteena oli kirjoittaa virkkeitä, jossa on viisi, kuusi sanaa.
Heitä värinoppaa. Hae taskustosta nalle, jolla on "sylissä" tavaroita. Mieti, mitä nalle tekee tavaroilla. Kirjoita virke. 

Kas kummaa, kuinka kävi. Kakkoset ottivat haasteen upeasti vastaan ja kirjoittivat jopa 8-10 sanan virkkeitä lähemmäs kaksikymmentä. Meidän luokassa on ahkeria ja taitavia oppilaita, loistavaa!

Käytössä jälleen kerran @tiinantoiminnalliset materiaali ja taskustot

Lillin lapaset


Ekaluokkalaisten aapisessa seikkailee Lilli-Läppä, jolle "neulottiin" lapaset toiminnallisen tehtävän myötä. Heitä värinoppaa ja hae oikeasta väritaskusta lapanen, jossa sanan alkutavu. Etsi käytävällä olevasta pöydältä sanan lopputavu. Kirjoita sana kolme kertaa vihkoon. Muista sanavälit. Osa ekaluokkalaisista kirjoitti alkutavun, osa koko sanan ja kakkoset kirjoittivat sanoista virkkeitä. 







 

Mahtavaa ahkerointia jälleen luokassa!