Lukuvuosi 2021-2022
Pitkiä yhteenlaskuja
Ykkösten kanssa harjoiteltiin pitkiä yhteenlaskuja. Ope oli laittanut pulpeteille hedelmiä hedelmäsalaattiin. Ensin juteltiin, mitä näet pöydällä. Mitä se mahtaisi olla matematiikan kielellä? Sitten lähdettiin etsimään hedelmiin sopivaa oikeaa laskua: valitse oikea lasku tarjottimelta ja vie pulpetille. Näytä opettajalle. Valitse uusi pulpetti ja ratkaise tehtävä. Näitä tehtiin useampia.
Seuraavaksi pitikin tehdä itse laskuun sopiva "hedelmäsalaatti". Näitäkin harjoiteltiin useampi tehtävä. Lopuksi oli aika harjoitella pitkiä yhteenlaskuja kirjaan. Se olikin sitten helppoa!
Yhdyssanoja
Seuraavaksi harjoiteltiin yhdessä yhdyssanoja. Ensin keskusteltiin, mitä yhdyssanat ovat. Ne koostuvat kahdesta tai useammasta sanasta, jotka yhteenkirjoitettuna muodostavat yhden esineen tai asian esimerkiksi lohi ja käärme --> lohikäärme
Teimme pienissä ryhmissä harjoituksia ja kokosimme yhdyssanoja kuvien avulla ja ilman. Sitten kirjoitettiin muodostuneita yhdyssanoja vihkoon.
Äng-äänne
Äng-äännettä harjoiteltiin kolmella eri tunnilla. Ensimmäisellä kerralla luokiteltiin kuvia, joissa oli äng-äänne, oikeiden otsikoiden alle. Tunnin aluksi kuunneltiin Juice Leskisen Äng-äänne laulu . Sitten luokiteltiin sanat n-k, n-g ja nk-k. Lopuksi tutkittiin, menivätkö kuvat oikeiden otsikoiden alle ja makusteltiin sanoja sanomalla niitä ääneen sekä kuuntelemalla kuuluuko äänne lyhyenä ja kovana vai pitkänä ja pehmeänä.
Toisella kerralla pelasimme äng-äännepeliä, rakensimme äng-äänne kukkia ja ongimme äng-äänne kaloja. Oppilaat jaettiin kolmeen ryhmään. Ryhmät kiersivät kussakin pisteessä.
Heitä noppaa ja liiku pelialustalla nopan silmäluvun verran. Keksi ruudussa olevan äng-äänteen mukainen sana. Apuna oli pelialustan keskellä olevat kuvat. Laita oma pelinappula keskellä olevan kuvan päälle. Jos vapaana ei ole yhtään äänteeseen sopivaa kuvaa, niin vuoro siirtyy seuraavalle. Kuka valtasi eniten kuvia pelialustan keskeltä?
Rakenna äng-äänne kukkasia laittamalla oikea terälehti kukan keskustan ympärille. Kukan keskustoissa oli äng-äänteitä. Terälehdissä oli äng-äänne sanoja, joista puuttui itse äng-äänne. Opettaja tarkasti kukkaset, jotta ne menivät oikein.
Ongi kala ja keksi kalan takana olevaan äng-äänteeseen oikea sana. Kaverit olivat apuopettajia ja hyväksyivät sanat.
Kolmannella kerralla pääsimme kirjoittamaan äng-äännesanoja.
Heitä värinoppaa. Mene taskuston luo ja ota samanvärisestä taskusta tikku. Katso, mikä äng-äänne tikussa on. Keksi sana, jossa on sama äng-äänne. Kirjoita sana vihkoon kolme kertaa. Kakkoset kirjoittivat sanoista virkkeitä.
Näytä opettajalle. Liiku nopan osoittaman värin mukaisesti. Aloita kierros alusta. Ahkerimmat kirjoittivat kaksi sivua äng-äänne sivuja. Kaikille tuli sivun verran sanoja. Hyvä me!
Lukujen 0-7 yhteen- ja vähennyslaskuja
Harjoittelimme ykkösten kanssa yhteen- ja vähennyslaskuja lukualueella 0-7 pelaamalla paripeliä rahoilla. Oppilaat saivat kukin 20€ rahaa. Jokainen nosti vuorollaan korttipinosta laskun ja laski sen. Omista rahoista annettiin laskun vastauksen verran rahaa kaverille. Se pelaaja, jolta loppuu rahat ensin, häviää pelin. Kylläpä tuli laskettua useampi lasku ja eurotkin tulivat samalla tutuiksi.
Joulusatu
Luokka sadutti yhdessä tarinan Joulupukin lähtö. Tämän tarinan myötä toivotamme
HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE!
JOULUPUKIN LÄHTÖ
Olipa kerran joulupukki ja porot. He olivat lähdössä matkaan viemään lahjoja, mutta joulupukki sairastui. Hänen piti mennä testiin. Ja ikävä kyllä testi oli positiivinen. Hän sai koronan. Joulupukin täytyi jäädä neljän seinän sisälle karanteeniin. Joulupukki oli huolissaan, ettei pääsisi jakamaan lahjoja. Muori yritti parantaa häntä, ja koira toi hänelle ruokaa.
Tontut tulivat katsomaan joulupukkia huolissaan. Tontut päättivät tehdä asialle jotain. Tontut keksivät hyvän keinon. He veisivät lahjat, mutta porot juuttuivat kinokseen ja sarvet menivät solmuun. Tontut houkuttelivat niitä porkkanoilla, mutta se ei tepsinyt. Tonttujen täytyi mennä pukin luo kysymään Suurta Joulun Salaisuutta. Joulupukki kertoi salaisuuden olevan RAKKAUS. Koira nuolaisi joulupukkia iloisena.
Kaikki tontut lähtivät toimeen etsimään rakkautta. He aloittivat etsimisen lumisesta metsästä. Metsässä ei ollut rakkautta. Metsässä he kuulivat puiden riitaa ja oravien räksytystä. Niinpä he päättivät etsiä ihmisten taloista. He etsivät suuresta tonttujen ruokasalista. Mutta rakkautta ei näkynyt siellä. Aikansa etsittyään he keksivät, että Rakkaus löytyy kaikkien sisimmästä ja antamisen ilo on osa rakkautta. Joskus ihmisten sydämissä oli pimeyttä ja tylsyyttä, joten tontut päättivät tuoda ilon takaisin. Tontut lähettivät ihmisille viestin, että Ihmiset muistaisivat, että tärkeintä ovat perhe, ystävät ja lämmin joulumieli ja että joulupukki tulee kyllä.
Muinainen maahinen arvosti ajatusta ja päätti mennä auttamaan tonttuja. Hän loitsi koronan parannusloitsun ja porot irti toistensa sarvista. Myös joulupukki tunsi olonsa paljon paremmaksi. Porot juoksivat reen eteen valmiina lähtöön. Ja niin joulupukki pääsi matkaan porojen vetämänä. Ilo palasi ihmisten mieliin ja joulu pelastui. Metsäänkin julistettiin joulurauha. Taivaalle ilmestyivät mahtavat revontulet.
Sen poroinen joulu se.
Rakentelua WeDo-legoilla
Tonttujen touhut
Luetun ymmärtämistä harjoiteltiin yhdessä koko luokka. Lue virke. Mene käytävään ja etsi pöydältä virkkeeseen sopiva kuva. Paina mieleesi kuvassa oleva numero. Kirjoita numero monisteessa olevaan tähteen virkkeen edessä. Laita koriste oksaan. Aloita alusta.
Kylläpä oli kiva tehtävä! Tonttumuori palkitsi ahkerat lukijat pipareilla.
Itsenäisyyspäivän kunniaksi
Sanat sekaisin. Kakkoset kirjoittivat sekaisin menneistä sanoista virkkeitä, jotka liittyivät Suomeen. Virkkeiden kirjoittamisen jälkeen harjoiteltiin sujuvaa lukemista ja luettiin itsenäiseen Suomeen liittyviä virkkeitä kaverille ja opelle kysymällä: Saanko lukea sinulle? Aina lukemisen jälkeen sai liimata lipun presidentin linnan lippusiimaan.
Kylläpä tuli luettua monta virkettä, ja siimat täyttyivät liehuvista lipuista, hienoa kakkoset!
Alkuäänteitä
Kielteisiä virkkeitä
Kakkosten kanssa harjoiteltiin kieltomuotoja. Heitä värinoppaa ja mene pisteelle yksi samanvärisen mukin luo. Nosta tikku, joka kertoo kuka tekee (minä, sinä, hän, me, te vai he). Ota tikku mukaan ja siirry pisteelle kaksi saman värisen taskun luo. Ota tikku taskusta. Saat tekemisen sanan. Ota tikku mukaan ja mene pisteelle kolme. Heitä noppaa. Saat tekemisen kohteen. Paina sana mieleesi. Mene omalle paikalle ja kirjoita sanoista virke kielteisessä muodossa vihkoon. Näytä opettajalle, joka palkitsi ahkeran kirjoittajan tarralla.
Meillä oli monta tähtioppilasta, hienoa kakkoset!
Yhteenlaskun käsite
Toiminnallista matematiikkaa
S-kirjaimen harjoittelua
Virkkeiden harjoittelua
Kakkoset ovat kerranneet ja harjoitelleet virkkeiden kirjoittamista. On pohdittu, milloin virkkeen perässä on piste, kysymysmerkki tai huutomerkki.
Miten kysymykset aloitetaan? No kysymyssanoilla. Pohdittiin kysymyssanoja, ja opettaja kirjoitti niitä taululle ylös.
Sitten kahdesta salaisuuspussista haettiin virkkeitä, joista uupui kysymyssana. Punaisen pussit kysymyssanat löytyivät taululta punaisen sydämen ympäriltä ja keltaisen pussin keltaisen sydämen. Mieti oikea kysymyssana virkkeeseen ja kirjoita virke vihkoon. Näytä opettajalle.
Seuraavalla tunnilla keksittiin itse kysymyksiä. Automatoissa oli kysymyssanoja. Aja autolla omalla vuorollasi kysymyssanan luo. Keksi kysymys ja sano se kavereille. Sitten vuoro siirtyi toiselle. Näin ajettiin autoilla matolla ja kysymyksiä syntyi vauhdilla.
Virkeharjoittelu jatkui tehtävällä, jossa virkkeen sanat olivat menneet sekaisin. Sekaisin menneet virkkeet olivat värillisissä mukeissa aina yksi virke yhdessä mukissa. Saatko tehtyä kaikki sateenkaaren värit? Hae mukista sekaisin mennyt virke. Järjestä sanat. Kirjoita virke. Mieti, mikä lopetusmerkki tulee loppuun. Näytä opelle. Hypi äännerata ja aloita alusta.