Koulun retket ja niihin liittyvät periaatteet

Keiteleen sivistyslautakunta on käsitellyt retkiin liittyviä periaatteita kaksi kertaa 14.9.06 ja 16.6.16.

Vanhimmasta käsittelystä on voimassa A) Retkien jako ja B) luokkaretkien tai leirikoulujen rahoittamisen "talkootyöhön liittyvä" linjaukset:
 
A) Retket jaetaan vuosittaisiin tutustumis-, kevät-, kulttuuri- tai valinnaisaineretkiin, jotka kustannetaan kokonaisuudessaan talousarviossa. Arvokkaammat hankkeet kuten luokkaretket ja leirikoulut rahoitetaan pääosin oppilaiden ja kodin ponnisteluilla. Kunta avustaa toimintaa €/yö/oppilas ja opetushenkilöstövalvojien palkkan kautta.
Kaikki em. tapahtumat ovat lukuvuosittain lukuvuosisuunnitelmassa kohdassa 3.4.2 esimerkiksi lukuvuoden 2022-23 Koulun ulkopuolinen opetus/retket:

Luokka

Retki (suunnittelu) 

Esi (SR,ML)

teatteriretki

1 (EK)

Aholan talomuseo

2 (NT)

teatteriretki

3 (MR)

kaupunkiretki

4 (HA)

metsäretki , MHY

5 (Epo)

Aholan talomuseo

6 (JM)

leirikoulu ja Yrityskylä

7 (HR)

maakuntaretki

8 (MV)

teatteriretki/taidetestaajat

9 (AT)

opintoretki ja Yrityskylä

Esimerkiksi opinto-ohjaukseen liittyvät tutustumiset oppilaitoksiin.

B) luokkaretkien tai leirikoulujen rahoittaminen

"Keräystä talkoilla => retkeen 
    • ei palautuksia, jos joku jää pois" Tästä on seurannut periaate myös toisin päin eli kesken hankkeeseen tulleet pääsevät nauttimaan jo tehtyjen talkoiden tuloksista. 
  • Vastaavasti ns "säästösumma" on perheen omaa rahaa, jonka saa tietenkin mukaan jos lähtee pois.


Viimesin linjaus (2016) liittyy OPH: n ohjeen käytäntöön vientiin ja pykäläteksti on koonaisuudessaan liitteenä.
Tässä em. kokonaisuudesta poimitut nostot:

"Koulun opintokäyntejä ja -retkiä, leirikouluja sekä opetukseen liittyviä tapahtumia voidaan tukea oppilaiden ja huoltajien yhteisesti keräämillä varoilla. Varojen keruun tulee olla oppilaille ja huoltajille vapaaehtoista.

Jokaisella oppilaalla tulee olla mahdollisuus osallistua koulun opetussuunnitelman ja siihen perustuvan vuotuisen suunnitelman mukaiseen toimintaan huolimatta siitä, onko hän tai hänen huoltajansa osallistunut varojen keräykseen."

"Huoltajien suorittama varojenkeruu voi tapahtua itsenäisesti siten, että koulu ei ole keruussa mukana lainkaan. Tällöin huoltajat suunnittelevat ja toteuttavat varojen keruun itse ja päättävät, miten varat annetaan oppilaiden toimintaa varten. Varojen käytön periaatteet on kuitenkin hyvä selkeyttää heti alussa koulun kanssa neuvotellen, sillä valmistautuminen esimerkiksi leirikouluhankkeisiin saattaa kestää useamman vuoden. Huoltajien varojenkeruu voi tapahtua myös yhteistyössä koulun kanssa, jolloin huoltajat ja koulu yhdessä päättävät varojen keruun ja käytön periaatteista. Molemmissa tapauksissa koulu kuitenkin viime kädessä vastaa siitä, että kaikilla oppilailla on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua toimintaan."

"Koulun ulkopuolella annettavalla opetuksella luodaan toimintakulttuuria, johon kuuluu vuorovaikutus ja yhteistyö ympäröivän yhteisön kanssa. Retkien ja vierailujen avulla voidaan myös monipuolistaa oppimisympäristöjä ja työtapoja sekä tarjota elämyksiä, jotka innostavat oppilaita osaamisen kehittämiseen. Oppilaiden aktiivisuutta ja oppimaan oppimista edistää se, että opiskelu tapahtuu autenttisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Koulun ulkopuolella annettava opetus on myös omiaan lisäämään oppilaiden hyvinvointia ja osallistuvaa kansalaisuutta. Vuoden 2004 ja 2014 perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan kaikkien näiden seikkojen tärkeyttä opetuksen toteuttamisessa."

"PÄÄTÖS: Nilakan yhtenäiskoulussa retket järjestetään OPH 26.5.2016 linjauksen mukaisesti. Yrittäjyyskasvatukseen ja yhteisöllisyyteen liittyen yhteistä varainkeruuta suositellaan. Kunnan osuudesta retkiin ja leirikouluihin päätetään talousarvioiden yhteydessä."

Liitteet:

Siv ltk 16.6.2016