PJ&sihteeriklubi

PJ&sihteeriklubi toiminta

Vuonna 2016 aloitettu PJ&sihteeriklubi toiminta jatkuu vuonna 2019. Tarkoituksena on tuoda yhteen Jyväskylän kaupungin koulujen vanhempainyhdistykset, toimikunnat tai aktiiviset vanhemmat (kaksi vanhempaa/koulu). Klubi toimii tärkeänä tietokanavana Jyväskylän vanhempainfoorumin sekä koulujen vanhempien välillä. Toiminta lisää koulujen vanhempien välistä yhteisöllisyyttä, toimii vertaistukena, mahdollistaa tietotaidon vaihtamisen sekä yhteisten tilaisuuksien järjestämisen. Klubi pyritään järjestämään kolme kertaa vuodessa. Klubin pikkujouluissa paljastetaan Vuoden vanhempainvälähdys sekä valitaan Vuoden vanhempainyhdistys Jyväskylässä. Näiden valintojen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi vanhempaintoimintaa ja kouluja kaikille Jyväskylän koulujen vanhemmille. Vuodesta 2018 lähtien PJ&sihteeriklubi toimii myös virallisena yhteistyökanavana Jyväskylän kaupungin sekä koulujen vanhempaintoimijoiden välillä. PJ&sihteeriklubin tapaamisiin kutsutaan aina mukaan kaupungin edustus.

Tervetuloa lukuvuoden 2019-2020 ensimmäiseen Pj&sihteeriklubin tapaamiseen to 3.10. klo 18-20 Viherlandiaan

Tervetuloa niin uudet kuin entisetkin (kaksi + kaksi) puheenjohtajat, sihteerit tai ketkä tahansa muuta koulunne vanhempaa edustamaan juuri teidän kouluanne! Aloitamme tarjoiluilla (salaattia ja kasvispiirakkaa, omenapiirakkaa vaniljakastikkeella, kahvia, teetä, mehua) sekä toisiimme tutustumisella. Varautukaa kertomaan kuulumisia koulultanne sekä kuuntelemaan ajankohtaisia asioita perusopetuspalveluilta ja Jyväskylän vanhempainfoorumilta. Lopuksi työstämme yhdessä lukuvuoden 2019-2020 teemojamme kodin ja koulun yhteistyöstä sekä vanhempaintoiminnasta.

Suunnitellaan yhteisöllistä toimintakulttuuria lisäämään meidän kaikkien hyvinvointia. Tervetuloa kaikki koulut mukaan!
Ilmoittaudu mukaan viimeistään ma 30.9. sähköpostitse: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com Muista kertoa ruoka-ainerajoitteesi samalla!

Liitteet:

KutsuPj&sihteeriklubi03102019.docx

Kevään 2019 Pj&sihteeriklubi 9.5. Cygnaeustalolla

Torstaina 9.5.2019 kokoontui Cygnaeustalolle AVI:n vieraiksi vaikuttava joukko Jyväskylän koulujen vanhempia. Mukana oli kymmenen koulua: Lohikoski, Keljonkangas, Kuohu, Mankola, Palokka, Tikka, Tikkakoski, Vaajakoski, Vaajakumpu ja Viitaniemi. Nuorisotoimen ylitarkastaja Päivi Pienmäki-Jylhä kertoi AVI:sta ja sovimme, että syksyllä kokoonnumme pohtimaan tarkemmin mm. kerhoavustusten anomista sekä vanhempien tiedon lisäämistä kodin ja koulun yhteistyön onnistumiseksi (vanhempien/vanhempaintoimijoiden perehdytyskoulutus yhteisölliseen toimintakulttuuriin). Kiitos AVI vielä kerran mahtavista tarjoiluista sekä tilasta!

Jyväskylän kaupungin perhekeskustyöntekijä Sari Paananen kertoi perhekeskusverkostoista, joita on Jyväskylässä 11. Perhekeskusverkosto on "yhteistyöalusta" kunkin alueen kaikille lasten, nuorten ja perheiden parissa toimiville tahoille sekä tietysti meille vanhemmille. Perhekompassista löydät lisää tietoa perhekeskusverkostoista sekä muutenkin kaiken tiedon perheesi hyvinvointiin - tai ainakin tahon, joka sinua siinä auttaa:
https://www.jyvaskyla.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/lasten-nuorten-ja-perheiden-palvelut/perhekompassi

Kumppanuusfoorumi on luotu yhteistyöfoorumiksi kaikille Jyväskylän 11 perhekeskusverkostolle ja ensi syksyn Vanhempainfoorumi-tapahtuma SuperParkissa ma 28.10. klo 16-20 on meidän vanhempien ja kaupungin lasten ja perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten yhteisponnistus. Tulkaa mukaan kaikki vanhemmat tekemään onnistuvaa tapahtumaa, joka samalla toimii Jyväskylän vanhempainfoorumin 10 v.-synttärijuhlana!

Koulutusjohtamisen Instituutin johtaja Mika Risku toi iltaan yliopiston terveiset - yhteistyötä, joka on alkanut Mikan ja pj. Karimme tuttuudesta, on tehty jo kaksi vuotta! Mika kertoi terveisiä Viron Aivar Hallerilta (Viron vanhempainyhdistyksen pj sekä myös EPA:n pj, European Parents Assosiation) yhteistyön etenemisestä - mukava tietää kansainvälisestä vanhempaintoiminnasta myös Jyväskylässä. Syksyllä opettajankoulutuslaitoksella alkaa opiskelijoiden kotiryhmä, jonka aiheena on koulutusjohtaminen ja syksyllä 2020 suunnitelmissa on kotiryhmän alkaminen kodin ja koulun yhteistyön ympärille - opettajan identiteetin rakentuminen kodin ja koulun yhteistyöhön heti alusta alkaen on lasten edun mukaista! Johtajan rooli organisaatiossa on äärimmäisen tärkeä. Rehtori on koulun johtaja - Mikan & co:n "rehtorikoulussa" vanhemmat saavat ansaitsemansa huomion.

Illan ryhmätöissä mietittiin kodin ja koulun yhteistyön sekä vanhempaintoiminnan nykyhetkeä, tulevaisuutta ja toiveita (ryhmätöiden anti avattu alla). Kiitos teille kaikille - toitte esille tarpeita, joita alamme syksyllä yhdessä työstää ja joiden kehittämisestä on jo sovittu kaupungin perusopetuspalvelujen kanssa:
 1. Pereydytyskoulutus vanhemille/vanhempaintoimijoille
 2. Koulutus/tietopaketti rehtoreille kodin ja koulun yhteistyöstä
 3. Yhdessä liikkuen epulle -toimintamalli
 4. Kouluvalokuvaus
Vanhemmat, olemme päiväkodin/koulun/oppilaitoksen tärkein kumppani. Avuksemme lapsemme kasvatustehtävään tarvitsemme em. lisäksi kaikkia lasten, nuorten ja meidän vanhempien hyvinvoinnintiin erikoistuneita ammattilaisia. Ennen vanhemmat kasvattivat lapsiaan laajoissa perheyhteisöissä kylissä, joissa ei tunnettu digiä eikä piriä ja yksinäisyys oli harvinaista. Nyt kasvatamme lapsiamme yksilöllisiksi ydinperheissä kaupungeissa yksityisyyttämme vaalien, maailmassa, jossa tietoa on rajattomasti saatavilla ja jota yksittäisen vanhemman on mahdotonta hallita. Mutta yhteistyöllä me vanhemmat - yhdessä ammattilaisten kanssa - selviämme tästä maailman ihanimmasta asiasta: vanhempana olosta!

Nähdään syksyn tapahtumissa!

________________________________________________________________________________________________________________________________
Illan ryhmätöiden purku:

1. Kodin ja koulun yhteistyö - mitä se on koulullasi tänään?
 • erilaisia tapahtumia, väline- ja tarvikehankinnat kouluille (ryhmä 1)
 • tapahtumapäivät, rehtorin aamukahvit, arviointikeskustelut, vanhempainillat, Wilma, vanhempaintoimikunnan yhteysopettaja (ryhmä 2)
 • Wilma-viestintä, Kodin ja Koulun päivä, opetuksen seuraaminen, apuopettajat, vanhemmat esittelevät ammattejaan (ryhmä 3)
 • arviointikeskustelut, Wilma, puhelinkeskustelut, vanhempainillat, teemaillat (ryhmä 4)

2. Vanhempaintoiminta - mitä se on koulullasi tänään?
 • monipuolista, vaatii lisää toimijoita (ryhmä 1)
 • aktiivisia vanhempia on vähän, ry vai ei (ryhmä 2)
 • reilun kaverin ruusut, stipendit, markkinat, joulumyyjäiset, varainkeruu, luentoja, rynkeby-juoksu, energiajuomakielto (ryhmä 3
 • avoin kutsu kaikille, someryhmät, koulun tapahtumiin osallistuminen, tapahtumien järjestäminen, yhteiskunnallinen vaikuttaminen (ryhmä 4)

3. Missä asioissa ja miksi koulun tulisi tehdä yhteistyötä vanhempien kanssa?
 • "kaikki" lähtee kotoa (ryhmä 1)
 • laki edellyttää, vanhempien asiantuntijuuden hyödyntäminen (ryhmä 2)
 • vanhemmat oppivat tuntemaan toisia perheitä, Yhdessä liikkuen epulle, yhteisöllisyys (ryhmä 3)
 • koulun ja arjen yhteensovittaminen, erityislasten kanssa tiiviimmin (ryhmä 4) 

4. Mitä toiveita sinulla on näiden suhteen omassa roolissasi?
 • vanhempien aktivointi (ryhmä 1)
 • tärkeää saada olla mukana koulun arjessa mm. jotta tuntisi arjen, tuoda lapsen muutkin ominaisuudet esille (ryhmä 2)
 • enemmän osallistujia, mielekästä toimintaa -> hyöty (ryhmä 3)
 • ulkopuoliset toimijat kouluihin, muutokseen rohkaiseminen, hyvien toimintatapojen jakaminen (ryhmä 4)

Liitteet:

Pj&sihteeriklubi09052019.pptx