Pj&sihteeriklubin etätapaamisen 19.11.2020 muistio

Pj&sihteeriklubin etätapaaminen 19.11.2020 klo 18-20

Lukuvuoden 2020-2021 ensimmäinen tapaaminen Jyväskylän koulujen vanhempien välillä toteutui koronan johdosta Teams-palaverina. Paikalla oli 14 koulua, sekä kaupungilta kasvun ja oppimisen palveluista palveluesimies Minna Kuutti sekä koulun yhteistyönsuunnittelija Tanja Räty.

Korona on sulkenut koulun ovet ulkopuolisilta, myös vanhemmilta, ja vanhempaintoiminta on poikennut normaalista. Seuraavassa koulujen huomioita:

Huhtasuon koulu – Korona on pitänyt koulun rehtorit/opettajat kiireisenä ja karanteeneja ollut. Tämän takia AVI-kerhon aloitus viivästynyt, mutta suunnittelemaan on päästy. Vanhempaintoimikunta ei ole kokoontunut etänä. Luokkatasolla viestintä onnistuu hyvin. 

Janakan päiväkotikoulu – Onneksi sentään lähiopetus mahdollista, ovat opettajat tuumanneet. Turvavälejä ei aina ole helppo pitää, mutta muistutellaan ahkerasti. Kiusaaminen on vähentynyt.

Jyskän koulu – Pyöräily ja sen säännöt tulleet hyvin esille koululla rehtorin blogin toimesta. Kiusaaminen ja sen ennaltaehkäisy tärkeä puhututtava teema. Uusia toimijoita vanhempaintoiminnassa – hyvä!

Keljonkankaan koulu – Hommat yritetään pitää niin normaalina kuin mahdollista. Kummioppilaiden tapaamattomuus harmittaa lapsia. MONOt OKL:n kanssa etänä onnistui ihan hyvin, ekososiaalinen sivistys. AVI-kerho toteutumassa etänä alkuperäisen ”nuorkkaritoiminnan” sijaan – hyvä näin!

Keltinmäen koulu – Koululla on uusi vanhempainyhdistys, keväällä rekisteröity. Uutta innostusta ja touhua, mm. kurpitselyhtyjahti. Vy osallistunut yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän palaveriin.

Kilpisen yhtenäiskoulu – Vanhempaintoiminnan käynnistely ottaa koville, mutta periksi ei anneta. Ehkä juurensa pitkällä ”pelkällä yläkouluperinteellä”. Tullut mukaan JVF:n hallitukseen vihjeiden toivossa. Oli pilottikoulu Yhdessä liikkuen epulle –toimintaan Liikkuvan koulun rahoituksella 2018-2019.

 Kuohun päiväkotikoulu – Päiväkodin/koulun käyttöön saatu kesällä laavu laajan yhteistyön tuloksena. AVI-monitoimikerho käynnistynyt syyskuun alussa vanhempien vetämän ja on suosittu! Aluksi kartoitettiin lasten toiveita ja syyslomaan asti kerhoilu tapahtui ulkona. Nyt sisätiloissa porrastetusti eli joka toinen viikko 1-2 lk ja joka toinen viikko 3-4 lk. 

Lohikosken koulu – Rehtori vaihtunut ja vaihtuuko jopa vielä? Vanhemmille on tehty kysely vanhempaintoiminnasta, viimeisin vastausmäärä n.50 300sta. Pelkona, että vanhempia ei kiinnosta osallistua. Arviointikeskustelut sujuvat myös etänä.

Mankolan yhteinäiskoulu – Vanhempainyhdistyksen etäkokoontumisissa on ollut enemmän osallistujia kuin tavallisesti ja myös toisella paikkakunnalla asuville etävanhemmille on tullut mahdollisuus osallistua (poimittu kyselystä).

Palokan yhtenäiskoulu – Toiminta on pienimuotoista, miten vanhempia saisi mukaan? Etätapaamisia ollut. Ruokailutilanteet ovat rauhoittuneet porrastusten myötä.

Puistokadun päiväkotikoulu – Uudet toimijat eka kertaa mukana. Kiva toimia porukalla myös näin. Koronasta huolimatta homma koululla sujuu. Tervetuloa mukaan Lasten oikeuksien päivän lipunnostoon pe 20.11. klo 8 etänä.

Savulahden päiväkotikoulu – Päiväkotikoulun II toimintavuosi vasta käynnistynyt. Eppuluokalta on saatu houkuteltua uusia jäseniä vanhempaintoimintaan, jota kohtaan rehtori on aktiivinen. Koulun Wilma-tiedotus kiitettävää verrattuna päiväkodin vähäisempään tiedotukseen.

Vaajakummun yhtenäiskoulu – Uusi Marja-rehtori esittäytyi vanhempaintoiminnan kokouksessa. Kurjaa, kun koronan takia ei ole kerhoja. Läksykaveri ilahduttaa eli jos lapsi pois, oma läksykaveri tuo kirjat/läksyt pyytämättä.

Vaajakosken yhtenäiskoulu – Vanhempaintoiminnan tapaamisia on ollut etänä. Suunniteltu päihdevalistus kokonaisuus jäi toteutumatta, mutta yksi iltaluento onnistui. Koululla on ilmennyt ilkivaltaa, jota sitten nauhoitteista ja lasten kertomana yritetty selvitellä. Koronan aiheuttamaa?


Tutustumisten ja koulujen kuulumisten jälkeen Minna ja Tuula jutustelivat illan teemoista:

Kodin ja koulun yhteistyö – miksi, mitä, miten

Kodin ja koulun yhteistyö on kokonaisuus lapsen hyväksi

        • Kiusaamisen 0-toleranssi
        • Yhdenvertaisuus, tasa-arvo, suvaitsevaisuus
        • Kaikki mukaan ja tietoisiksi toiminnasta ->viestintästrategia 

Onnistuisimmeko kaikessa tässä Yhdessä kasvaen ja oppien:

Yhdessä liikkuen ja lukien epulle /Yhdessä leikkien ja liikkuen päiväkotiin

Aloitammeko yhteisen matkan lukuvuonna 2021-2022:

Kirjauksista käytäntöön - 10 askelta kohti toimivaa kodin ja koulun yhteistyötä


Minna kertoi, mitä perusopetuslaki ja opetussuunnitelmat (valtakunnallinen ja paikallinen) sanovat kodin ja koulun yhteistyöstä, mitä ovat yleisimmät käytännöt kouluilla ja mitenkä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja sivistyksen yhteistyö lähenee SOTE-uudistuksen avulla. (Minna esitys ohessa kokonaisuudessa.)

Tuula kertoi Jyväskylän vanhempainfoorumin halusta kutsua koulut yhteiselle kodin ja koulun yhteistyön kehittämismatkalle ensi lukuvuonna 2021-2022. Käyttäisimme kevään suunnitteluun Suomen Vanhempainliiton uuden oppaan innoittamina: 10 askelta kohti toimivampaa kodin ja koulun yhteistyötä. JVF jätti asian hautumaan kouluille. Kehittämisen rinnalla vanhempia voisi aktivoida mukaan vanhempaintoimintaan Yhdessä liikkuen ja lukien epulle –toiminnalla, jota kannattaisi ruveta kokeilemaan kouluilla ja jota 80 % illan ennakkokyselyyn vastanneista vanhemmista kannatti mm. kiusaamisen ennaltaehkäisevänä toimintana. Yhteiselle kehittämismatkalle lähtö jätettiin hautumaan. 

Lopuksi Tuula kiitti kaikkia osallistujia ja ensi vuonna tavataan! Mukavaa joulun odotusta teille kaikille!
________________________________________________________________________________

Illan ennakkokyselyn tulokset:

Onko teillä ollut vanhempaintoiminnankokouksia etänä?

Kyllä 83 %, Ei 17 % 

Käytetäänkö koulussanne jotain kiusaamisen ennaltaehkäisyn ja selvittelyn toimintamallia?

Kyllä 56 %, Ei 6 %, En tiedä 44 %

Tiedätkö, mitä on Yhdessä liikkuen ja lukien epulle –toimintamalli?

Kyllä, suurin piirtein 67 %, En juurikaan 33 %

Mitä arvelet, voisiko Yhdessä liikkuen ja lukien epulle –toiminta auttaa kiusaamisen ennaltaehkäisyssä?

Kyllä, luulisin 78 %, En ole varma mutta voisimme ainakin kokeilla 17 %, Ei kannata edes yrittää 0 %, Ehkä, jos 5,6 %

Onko "koulujen sulku vanhemmilta" vaikeuttanut kodin ja koulun yhteistyötä?18 vastausta

Eipä juuri

Osittain kyllä

Luokkatasolla viestintä sujuu hyvin. Ja nykyään opettajilla myös puhelimet käytössä, mikä helpottaa yhteydenpitoa. Vanhempaintoiminnan kannalta tilanne huono tällä hetkellä, yhtään kokousta ei olla etänä järjestetty.

Jonkin verran, esimerkiksi yhteisölliset tapahtumat on jäänyt järjestämättä

On. Ei pääse näkemään opettajia. Vanhempainvartit etänä.

Tavallaan joo, työn aloitus on siirtynyt opetushenkilöstön kiireisen vuoksi

Ei merkittävästi

Joo ja ei.

Niin vähän on kokemusta, että vaikea ottaa kantaa. Ei kai ainakaan merkittävästi.

Kyllä, hieman.

Hieman

Ei kauhean paljon.

Jonkun verran

Jonkin verran. Esim. Vanhempainillat ovat olleet rahallisesti meille tärkeitä kahvitusten myötä.

Ei omalta osaltani, mutta kasvotusten keskustelun puuttuminen on köyhdyttänyt sosiaalista kanssakäymistä.

Onko korona-aika tuonut jotain positiivista koulullenne?14 vastausta

Etätyöskentelyn

Yhteisöllisyys on lisääntynyt

Uusia tapoja tehdä asioita

Etäopetus sopi lapsellemme paremmin kuin lähiopetus, koska ei ollut taustahäiriöitä

Opitaan selviämään eteen tulevista ongelmista

Uutta osaamista verkko opetukseen, alkuvaikeuksien jälkeen

Vanhempainyhdistyksen etäkokoontumisissa ollut enemmän osallistujia kuin tavallisesti ja myös toisella paikkakunnalla asuville etävanhemmille on tullut mahdolliseksi osallistua aktiivisesti toimintaan

Lisää erityisopettajaresurssia. Tarkempaa suunnittelua ja strukturointia.

Uusia innovaatioita toimintaan, mm. isänpäivärastit järjestettiin ja se oli tosi onnistunut juttu!

Verkkotapaamiset ovat tavoittaneet vanhempia hyvin (sellaisiakin, jotka eivät olisi tulleet livevanhempaintapaamiseen)

Digitekniikan käyttö.

Digitaalisten välineiden hallinta on edistynyt sekä oppilaiden että koulun näkökulmasta.

Jos käytetään, niin mitä mallia? Onko se mielestäsi toimiva?9 vastausta

On

En tiedä mallin nimeä, mutta henkilökohtainen mielipide on että toimii. Toisaalta olen kuullut myös tilanteista, että apua ei ole saatu.

Ei

Kiva-koulu, niissä tapauksissa joista olen kuullut, on toiminut hyvin nimenomaan varhaisen puuttumisen välineenä

En tiedä mallin nimeä. Toimii, sillä lapset ja aikuiset kokevat koulupäivät turvallisiksi ja kiusaamista on vain vähän.

KiVa-koulun mallia. En osaa sanoa.

KaPu-mallia. Kokemukset ovat pääosin hyviä, toki kehitettävääkin löytyy.

Verso, aloitettu syyslukukaudella ja neuvotteluja on ollut

Mitkä keinot mielestäsi parhaiten toimisivat kiusaamisen ennaltaehkäisyssä?14 vastausta

Nopea puuttuminen

Yhteisöllisyys ja ilmapiirin luominen luottamukselliseksi. Tunnetaitojen harjoittelua, empatiaharjoitukset.

Toistuva keskustelu oppilaiden kanssa ja tieto siitä, että seuraukset tulevat kiusaajalle eikä kiusatulle, riittävän tiukka puuttuminen

Varhainen puuttuminen

Asioihin puuttuminen varhaisessa vaiheessa, suvaitsevaisuutta lisäämällä

Yhteisöllisyys, koordinoitu varhainen puuttuminen

Yhteisöllisyys, osallisuus, eriarvoisuuden vähentäminen, yhdenvertaisuuden korostaminen, erilaisuuden hyväksyminen. Ystävällisyys. Kiltteys. Joustavuus.

Tietoisuuden lisääminen ja tiedottaminen koulun käytännöistä, asiasta yhdessä keskustelu

Ennaltaehkäisy tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisella, arvokasvatuksella ja oppilaiden omien vahvuuksien tukemisella. Nämä ovat tärkeitä myös koulun aikuisille itselleen. Henkilökunnan osaamisen vahvistaminen on myös erittäin tärkeää.

Ryhmien ryhmäyttämiseen ja ohjaamiseen ryhminä tulisi käyttää enemmän paukkuja sekä huolehtia koko koulun yhteisöllisyydestä; tulisi kasvattaa toisten kunnioittamiseen ja hyväksymiseen; vanhempien tulisi toimia esimerkillisesti

Asioista keskustelu, kaikkien kanssa yhdessä toimiminen

Ennaltaehkäisy, niin ettei kiusaamistilanteita syntyisi. Sosiaalisten taitojen harjoittelu. Draamatyöskentely.

Ryhmäyttäminen, keskustelu lasten kanssa siitä, mitä kiusaaminen on, aikuisten läsnäolo myös välitunneilla, muustakin kuin kouluaineista keskustelu, kiusaamistilanteiden tarkka purku

Mikä on sinusta tärkeintä kodin ja koulun yhteistyössä?18 vastausta

Viestintä

Kuulumisten vaihto, että tiedetään missä mennään

Avoimuus ja rehellisyys molemmin puolin.

Tiedon kulku/viestintä

Luottamus ja jatkuva tiedonkulku

Turvallinen koulu lapsille

Vuorovaikutus ja toisten arjen ymmärtäminen, vanhempien vertaistuki

Mahdollisimman ison joukon mahdollisuus osallistua, rehtorin kiinnostus asiaa kohtaan

Riitävä ajantasainen viestintä ja aito osallisuus

Toimiva vuoropuhelu ja matala kynnys yhteydenottoihin, aktiivinen viestintä puolin ja toisin

Kuunteleminen, puolin ja toisin.

Kuulluksi tuleminen

Avoimuus, molemmin puolinen näkemys asioihin. (opettaja kuuntelee perheen ehdotuksia ja vanhemmat opettajien. Yhdessä pohditaan mikä on parhaaksi

Tiedon kulku ja tullaan koulun väenkin kanssa tutummiski

Avoimuus ja luottamus.

Avoimuus, kiireetön keskustelukanava/tilaisuus (ei tällä hetkellä toimi), keskustelukulttuurin tulisi olla myös vuorovaikutteista, ei vain sääntöjä ja ohjeita sanelevaa

Mikä saa sinut osallistumaan koulunne vanhempaintoimintaan?18 vastausta

Oma kiinnostus

Halu vaikuttaa lasten hyvinvointiin koulussa

Halu vaikuttaa asioihin.

Yhteisöllisyyden tukeminen ja vaikuttamisen mahdollisuus

Kun kukaan muu ei suostunut

Lasten hyvinvoinnin edistäminen

Halu tietää tarkemmin mitä koulussa tapahtuu

Mukava ja aktiivinen toimijaporukka, mahdollisuus saada jotain konkreettista aikaan oman alueen lasten ja perheiden hyväksi

Kiinnostus koulua kohtaan. Lisäksi pidän meidän koulusta.

Olen kiinnostunut pitämään itseni kartalla ja lisäämään omaa osaamistani lapseni koulunkäynnin tukemisessa + siinä sivussa vaikuttamaan tarvittaessa yhteisiin asioihin.

Minua pyydettiin mukaan. Minulla on kiinnostusta koulumaailmaan ja lasten hyvinvointiin, sekä yleisesti halu toimia yhteiseksi hyväksi.

Mahtava kouluyhdistys, joka pystyy vaikuttamaan; halu toimia yhteisön hyväksi

Halu auttaa koulua päiväkotia ja perheitä.

Tieto koulun tapahtumista

Halu vaikuttaa ja osallistua.

Lopuksi kerro vielä, mitä toivot kaupungin vanhempien välisestä yhteistyöstä? Mitä toivot, että Jyväskylän vanhempainfoorumi tekee? Kiitos!12 vastausta

Me maksetaan tää hupi joten pitää vähän katsoa perään

Jatkaa tätä työtä mitä nyt ollaan tekemässä, edistää kodin ja koulun yhteistyötä sekä lisää perheiden/lasten hyvinvointia.

Viestintää ja vuorovaikutusta. Koota yhteen toimijoiden huolia/toiveita ja viedä niitä eteenpäin verkostoon, jossa asioita voitaisiin edistää.

Pohtii ja saattaa voimaan keinoja, joilla kiusaaminen saadaan kuriin. Nollatoleranssi tähän!

Yhteistyön jatkaminen eri koulujen vanhempien kesken, hyvien käytänteiden jakaminen muille kouluille. Vertaistukea vanhemmille.

Vinkkejä kodin ja koulun yhteistyöhön

Korona-aikana ja miksei myöhemminkin tasokkaat striimatut asiantuntijaluennot tai vastaavat, joihin voisi osallistua kotoa pienellä vaivalla ja saada vinkkejä oman nuorison kanssa toimimiseen

Kerää kaikkien vanhempien äänen. Vaikuttamistyö. Osallisuus.

Esim. järjestää yhteisistä teemoista luentoja, pitää vanhempia kartalla ajankohtaisista asioista, jotta voidaan tarvittaessa niitä nostaa esille omassa koulussa.

Tiedonkulkua ja hyvien käytänteiden tietojen vaihtoa

Kiireetöntä yhteisöllisyyttä!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä