Vertaisryhmät
Niilo Mäki Instituutti tarjoaa ryhmätoimintaa digipelejä harrastavien erityislasten perheille
Niilo Mäki Instituutti tarjoaa ryhmätoimintaa digipelejä harrastavien lasten perheille. Kohderyhmänä ovat alakouluikäiset lapset, joilla on oppimisvaikeuksia tai neuropsykiatrisia vaikeuksia, kuten ADHD tai autismikirjon häiriö. Kyseessä on STEA:n rahoittama C9824 Pelaa fiksusti -hanke (v. 2022-2025), jonka tavoitteena on edistää turvallista ja fiksua digipelaamista, olla vanhemmille tukena pelikasvatuksessa ja ehkäistä pelaamisen mahdollisia haittavaikutuksia.
Lasten digipelaaminen
Digipelaaminen voi olla lapselle rakas harrastus, rentouttava ajanviettotapa ja yhteisöllisyyttä lisäävä kokemus. Pelaamisessa on kuitenkin hyvä olla sääntöjä, jotta se ei kuormittaisi päivittäistä elämää ja arki pysyisi tasapainoisena ja monipuolisena. Hankkeemme tarkoituksena on tarjota vanhemmille välineitä pelikasvatukseen ja pysähtyä yhdessä pohtimaan pelaamista sujuvan arjen kannalta.
Me tarjoamme
Ryhmätoimintaa lapsille ja heidän vanhemmilleen. Lasten ja vanhempien ryhmät kokoontuvat 8 kertaa, lisäksi lapsille järjestetään 5 liikuntaryhmäkertaa. Lasten ja vanhempien ryhmät järjestetään samaan aikaan iltapäivisin klo 16.30 jälkeen, ryhmän kesto on 1,5 tuntia, liikuntaryhmissä 1 tunti.
Lapset saavat vaikuttaa ryhmien sisältöön ja ryhmissä mm. pelataan erilaisia pelejä, suunnitellaan ja askarrellaan oma lautapeli ja kokeillaan erilaisia liikuntamuotoja ja muita vapaa-ajanviettotapoja.
Lapsille opetetaan pelaamisen hallintaa ja itsesäätelyä keskustelun ja yhteisen tekemisen kautta.
Liikuntaryhmissä päästään tutustumaan myös liikuttavaan peliteknologiaan, mm. taikalattiaan. Keskeisenä tavoitteena on kokea ryhmässä iloa ja riemua yhdessä liikkuen.
Vanhemmille tarjotaan tukea ja välineitä kotiin lapsen pelaamisen seurantaan ja ohjaamiseen.
Miten pääsee osallistumaan
Jos olette kiinnostuneet ryhmätoiminnasta, pyydämme teitä täyttämään lapsen digipelaamista kartoittavan sähköisen kyselyn 18.9.2022 mennessä. Linkki kyselyyn löytyy täältä https://ekapeli.lukimat.fi/?site=q;q=digipelaaminen. Mikäli perheessä on useampi vanhempi/huoltaja, toivoisimme, että kaksi eniten aikaa lapsen kanssa viettävää aikuista täyttäisivät kumpikin oman kyselyn.
Ryhmiin valitaan lapset, jotka tarvitsevat mahdollisesti tukea pelaamisen hallintaan.
Olemme yhteydessä haastatteluun kutsuttaviin perheisiin.
Syksyllä 2022 alkaa pilottikokeiluryhmä, jonka osallistujat on jo valittu. Nyt etsitään osallistujia keväällä 2023 alkaviin ryhmiin. Heidät valitaan tänä syksynä tutkimuksiin osallistuneista.
Tutkimuksiin osallistutaan täyttämällä sähköinen lomake sekä osallistumalla haastatteluun ja täyttämällä muut tutkimuskyselyt. Tutkimuskertoja on kaksi syksyllä 2022, ensimmäinen syyskuussa ja toinen joulukuussa. Tutkimukseen osallistumisesta saa palkinnoksi elokuvalipun.
Teidän osuutenne
Osallistuminen tutkimukseen ja siihen liittyvien kyselyjen täyttö.
Suostumus tietojen käyttöön tutkimustarkoituksiin. Tiedot kerätään ja julkaistaan siten, että yksittäisen lapsen tai perheen henkilöllisyyttä ei pysty tunnistamaan tutkimustuloksista.
Kiinnostus tutkimusta ja/tai ryhmätoimintaa kohtaan.
Vastaamme mielellämme teidän kysymyksiinne. Lisää tietoa löytyy myös osoitteesta www.nmi.fi/pelaafiksusti
Ystävällisin terveisin,
Pelaa fiksusti -hankkeen tiimi
Adrienn Jalonen, hankevetäjä
Puh. 050 466 3364, sähköposti: adrienn.jalonen@nmi.fi
Päivi Merjonen, tutkija
Puh. 044 493 5977, sähköposti: paivi.merjonen@nmi.fi
Julia Turok, projektisuunnittelija
Puh. 044 536 7477, sähköposti: julia.turok@nmi.fi
LEIKKITREFFIT syksy 22.pdf
Pelaako lapseni liikaa? Mediakasvatusta kodin ja koulun yhteistyönä -vertaisryhmä
Syksyllä 2019 aloittaa vanhemmille vertaisryhmä mediakasvatuksen ympärille. Maailma muuttuu hurjaa vauhtia ja vanhempien on mahdotonta pysyä mukana muutoksessa yksin. Laitetaan siis viisaat päämme yhteen.
Olisitko sinä vanhempi, jonka tietotaito auttaisi vertaisryhmäämme tässä haasteessa eli ymmärtämään ja toimimaan oikein? Vai oletko ennemmin vanhempi, joka haluaa mukaan jakamaan arjen kokemuksia muiden kanssa ja saamaan ymmärrystä omille tuntemuksilleen? Mistä koulusta löytyisi innokas opettaja tuomaan vertaisryhmäämme kodin ja koulun yhteistyön henki?
Etsimme siis teitä kaikkia ja vaikka heti, sillä suunnitelu syksyksi on jo hyvä aloittaa. Millä koululla kokoonnumme, vai jopa monella koululla? Kuka vetää? Kenellä on tietotaitoa digipeikon nujerrukseen? Mikä koulu - jopa koulut - on mukana?
Ilmoittaudu mukaan: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com
Erityislasten vanhempien vertaistukiryhmä aloittaa ma 9.9.2019
Vertaistukiryhmä erityislasten vanhemmille
Vanhemmuus saattaa vaatia tavallistakin enemmän voimavaroja äideiltä ja isiltä silloin, kun lapsi tarvitsee erityistä huolenpitoa sairauden, kehityksen häiriön tai oppimista haittaavien seikkojen takia. Tervetuloa keskustelemaan vanhemman omasta jaksamisesta ja jakamaan vanhemmuuden kokemuksia erityislasten vanhempien vertaistukiryhmään.
Kokoonnumme Jyväskylässä syksyn aikana 8 kertaa maanantai-iltaisin 9.9.2019 lähtien, yhteensä 16 t syys–marraskuussa. Lähestymme vanhemmuutta keskustellen tekstien, kuvien ja kirjoittamisen pohjalta (kirjallisuusterapeuttiset menetelmät). Työskentelyn tavoitteena on antaa vanhemmille välineitä käsitellä yksin ja yhdessä erityislasten vanhemmuuteen liittyviä haasteita, kuten vanhemman tunnekirjon tunnistaminen ja jäsentäminen, sisarusten asema erityistukea tarvitsevan lapsen perheessä sekä ympäristön odotukset ja tuki vanhemmuudelle.
Tule mukaan, jos haluat jakaa kokemuksiasi vanhempana luottamuksellisessa ilmapiirissä!
Tiedustelut ja ilmoittautumiset Merja Kauppiselle (kirjallisuusterapiaohjaaja), sp. merja.kauppinen@karvi.fi ja vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com