Tiedotuskirjeet / Tiedotteet

Toukokuu 2020 - Selvisimme etäkoulusta yhdessä!

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n tiedotuskirje, toukokuu 2020

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry (JVF) on Jyväskylän alueen päiväkotien, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten vanhempien ja vanhempaintoimijoiden yhteistyöelin. JVF on Suomen Vanhempainliiton kuntakohtainen yhdistys.

 

Kesäloma odottaa nurkan takana – iso kiitos, selvisimme etäopetuksesta yhdessä!

Vanhemmat saattoivat huokaista helpotuksesta 14.5. – koulut avautuivat ja kaikki on sujunut suurin piirtein mallikkaasti. Kiitos kuuluu kouluille, jotka rehtorien johdolla opettajineen valmistelivat paikat kuntoon ja tiedottivat perheitä loppu lukukauden ”turvasäännöistä”. Meillä on vielä viikko aikaa yhdessä varmistaa, että kesälomalla on rauhallinen mieli ja syksyn ja uuden lukuvuoden tulo ei jännitä.

Jyväskylän koulujen vanhempaintoimijoiden etätapaamisessa 14.5. vanhemmat pohtivat, miten parhaiten rakennetaan silta tulevaisuutta ja syksyä ajatellen. Saimme kuulla, että kaupunki on kartoittamassa sähköisellä lomakkeella jokaisen oppilaan tilanteen ennen kesälomaa. Tämän kartoituksen yhteyteen toivoimme kysymystä vanhemmille, jotka ovat kantaneet suuren vastuun etäopetuksen tukemisessa ja tietävät etäoppijan tilanteen lähietäisyydeltä. Myös kysymys ”Mitä teidän perheelle kuuluu?” olisi paikallaan ja samalla toimisi osaltaan kiitoksena perheille. Toisena toiveena illassa esitimme oppilashuollon väelle, että he jalkautuisivat, kohtaisivat ja kuulisivat kaikki luokat vielä ennen kesälomaa – heillä on juuri sitä ammattitaitoa ja osaamista, mitä lapset ja nuoret kaipaavat tuekseen nyt! Lue lisää nettisivuiltamme etätapaamisesta ja illan aikana esitellyn Poikkeusajan opetusjärjestelyt –kyselyn tuloksista, johon teidänkin perhe todennäköisesti vastasi. Yhteenvetona kyselystä voisi hyvin lyhyesti sanoa: kaikki hyvin 75 % ja parannettavaa 25 %.

Uusi lukuvuosi alkaa parhaiten tutustumalla toisiimme

Uusi asia aina jännittää ja sellainen on varmasti päiväkodin, koulun tai yläasteen aloitus. Jyväskylän vanhempainfoorumin eli vanhempien keskinäisen toiminnan yksi tärkeimmistä tehtävistä on helpottaa uusien perheiden mukaan tulemista näihin kasvuyhteisöihin. Vanhempien, päiväkodin ja koulun henkilöstön sekä lastenkin on tärkeää ymmärtää ja tietää niin toisistaan kuin myös päiväkodista ja koulusta monia asioita. Koko päiväkoti-/kouluyhteisön hyvinvointi turvataan parhaiten yhteisellä ymmärryksellä sekä yhteisöllisellä ja vertaistuellisella toiminnalla alkaen tutustumisella toisiimme heti alusta. Kouluissa on monia hyviä käytänteitä ja tapoja meille muille jaettavaksi. Tärkeintä on, että meillä on yhteydenpitopolku kunnossa: joka luokasta kaksi vanhempaa koko koulun vanhempaintoiminnassa, joka koulun vanhempaintoiminnasta kaksi vanhempaa koko kaupungin vanhempien välisessä yhteistyössä, Jyväskylän vanhempainfoorumissa. Joko teidän koulustanne kaksi vanhempaa on lisättynä Jyväskylän vanhempaintoimijoiden pj&sihteeriklubi –facebook ryhmään (suljettu ryhmä)? Toiminnallinen tutustuminen kasvokkain on aina paras tapa aloittamiseen, mutta sitä ennen voi lukea näitä oppaita:

 

Syksy tuo jotain uutta, mutta paljon vanhaa ja hyväksi koettua

Pidetään peukut pystyssä, että syksyllä voimme jatkaa kuten ennenkin ja silloin luvassa on koko perheelle suunnattu Vanhempainfoorumi-tapahtuma, joka on aikaisemmin kerännyt tuvan täyteen (SuperPark, HopLop). Koulujen vanhempaintoimijoiden väliset tapaamiset jatkuvat Pj&sihteeriklubin myötä ja odotamme kutsua kouluilta tulla esittelemään JVF:n toimintaa koulukiertueen merkeissä. Uutena asiana aloittaa muutamilla kouluilla kerhotoiminta – vanhemmat järjestävät erilaista yhteisöllistä toimintaa lapsille koululla: peli-iltoja, kokkausta, vloggausta tms. Ja jokohan syksyllä tapahtuisi jotain vuosikokouksen kannanottomme suhteen ilmaisen joukkoliikenteen saamiseksi koulupäivän aikana tapahtuvaan opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan?

Lukuvuosi päättyy aina suvivirteen – tänä keväänä etänä meidän vanhempien osalta

Tänä poikkeuksellisenakaan keväänä emme jää ilman Suvivirttä, kiitos mm. Vox Aurean! Yhteistyöllä toteutettava Suvivirsi-video julkaistaan seurakunnan, kaupungin ja Jyväskylä Sinfonian sähköisillä kanavilla torstaina 28.5. ja se on vapaasti käytettävissä kotona ja yksityisissä perhejuhlissa. Onnittelemme kaikkia koulunsa päättäviä ja valmistuvia sekä heidän perheitään!

 

Kiitokset kuluneesta lukuvuodesta koko kouluyhteisölle sekä rentouttavaa kesää!

Toivottaa tuula ja Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n hallitus

Tuula Jormakka, toiminnanjohtaja (Lyseon ja Schildtin lukiot) tuula.jormakka@elisanet.fi, p.0400-644599

Kari Tanninen, puheenjohtaja (Mankolan yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Riikka Happonen, varapuheenjohtaja (Huhtasuon yhtenäiskoulu)

Minna Kunnari, sihteeri/rahastonhoitaja (Kilpisen yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Heljä Viikki (Palokan yhtenäiskoulu)

Eeva-Liisa Tilkanen (Nuorten Suomi ry, toiminnanjohtaja)

 

___________________________________________________________________

Jyväskylän vanhempainfoorumin toimintaa vuonna 2020-2021

 • Koulukiertue - saatte illan, jolloin joku muu keittää kahvit ja tuo pikkupurtavat eli kutsu meidät koulullesi! Kerromme toiminnastamme ja ideoidaan yhdessä tulevaa hyvinvoinnin tueksi kouluissa.
 • PJ&sihteeriklubi – koulujen vanhempaintoiminnan puheenjohtajalle ja sihteerille tai 2 muulle vanhemmalle per koulu (saa tulla useampikin), virallinen yhteistyöelin ja tiedotuskanava kaupungin ja koulujen vanhempien välillä, oma Facebook-ryhmä, vanhempaintoiminnan ja vanhempien välistä kokemusten vaihtoa ja vaikuttamista, osallisuuden vahvistamista ja vertaistoimintaa – tule ideoimaan lisää
 • Sanomalehti Keskisuomalaisen kirjoitussarja vanhemmuuden ilosta ja tärkeydestä https://peda.net/jyvaskyla/vanhempainfoorumi/skk
 • Vanhempainfoorumi-tapahtuma – perheiden yhteinen tapahtuma syksyisin
 • Kodin ja koulun yhteistyöfoorumi Ruusupuistossa – yhteistyössä yliopiston kanssa, mukana myös kaupunki, foorumi-tapahtumat, hanke- ja tutkimusyhteistyötä
 • Suomen Vanhempainliitto – toimimme yhdessä koko Suomessa lasten ja perheiden parhaaksi!
 • Ehdota uutta toimintaa / Tule mukaan toimintaan!

 

Muistattehan ilmoittaa koulunne vanhempaintoiminnan yhteystiedot: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com ja https://urly.fi/12cC (vanhempaintoiminta laajemmin)

Toivomme teiltä vanhemmilta yhteydenottoja mieltänne askarruttavissa asioissa, toiveet ja kehitysideat ovat aina tervetulleita: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com. Tiedotamme toiminnastamme nettisivuillamme sekä facebookissa – tule seuraamaan meitä! Tervetuloa mukaan toimintaan!

 

Linkit yllä tiedotteessa viitattuihin nettisivuihin:

https://peda.net/jyvaskyla/vanhempainfoorumi/pjsihteeriklubi?session-tdid=cf7f7bb8-20f0-40a3-9e72-e0831525d02a

https://vanhempainliitto.fi/wp-content/uploads/2019/08/PAIVAKOTI-ALKAA_opas_verkko.pdf

https://vanhempainliitto.fi/wp-content/uploads/2018/08/Koulu-alkaa-tervetuloa.pdf

https://vanhempainliitto.fi/wp-content/uploads/2018/08/Ylakouluopas_2018.pdf

https://vanhempainliitto.fi/wp-content/uploads/2019/02/Yhdenvertaisuusesite-2019-verkko.pdf

https://vanhempainliitto.fi/wp-content/uploads/2018/08/Luokan-vanhempaintiimi-esite-2017.pdf

https://vanhempainliitto.fi/wp-content/uploads/2018/08/Tervetuloa-vanhempaintoimintaan-esite-2017.pdf

Liitteet:

JVF Tiedotuskirje 20052020.docx

Huhtikuu 2020 - Kodista tuli etäkoulu!

Kevät 2020 - Kodista tuli etäkoulu!

Kodin ja koulun yhteistyö tiivistyi yllättävällä tavalla – kiitos etäopetuksen onnistumisesta kuuluu koko kouluyhteisölle

Korona tuli ja näytti, kuinka tärkeä koulu on meille vanhemmille: se huolehtii lastemme kasvusta ja oppimisesta, myös ruuasta ja turvallisuudesta päivän aikana, jotta me vanhemmat voimme keskittyä omaan työhömme perheen ja yhteiskunnan hyväksi. Korona näytti myös kouluille, kuinka ensiarvoisen tärkeää vanhempien on tietää yhteiset pelisäännöt ja tietyt perusasiat lastensa koulunkäynnistä, jotta yhteistyö ja oppimisen tukeminen onnistuu. Jyväskylän vanhempainfoorumi kysyi rehtoreilta tärkeimpiä ohjeita koteihin poikkeusolojen ajalle ja juuri parahiksi vastaus tuli julki yhteisenä vetoomuksena opetuksen järjestäjän kanssa: pitäkää kiinni normaalista päivärytmistä sekä huolehtikaa oppilaiden opetustuokioihin osallistumisesta ja viesteihin vastaamisesta! (Sanomalehti Keskisuomalainen 21.3.2020)

Etäkoulu jatkuu vielä pitkään, näillä näkymin 13.5. asti. Vahvistuaksesi lapsesi etäkoulun tukijana ja valvojana lue perustietoa etäopetuksesta ja Jyväskylän koulujen varautumisesta koronaan. Onneksi kotien ruokahuoltoonkin on luvassa helpotusta ruokakassien muodossa perusopetuksen puolella ja jäähdytettyjen ruoka-annoksien muodossa Gradian puolella pääsiäisviikolla – tämä on suuri asia perheille! Muista vanhempana, että yksin ei tarvitse pärjätä ja lapsiperheille on tukea sekä muista huolehtia myös omasta jaksamisestasi, vaikka MLL:n tuen avulla. Ja meihin saa aina olla yhteydessä!

Onnea Jyväskylän Vuoden vanhempaintoimija 2019 ja Vuoden vanhempainvälähdys 2019

Vuoden Vanhempaintoimija 2019 Jyväskylässä on Huhtasuon yhtenäiskoulun vanhempaintoimija ja Vuoden Vanhempainvälähdykseksi 2019 valittiin Viitaniemen koulun idea, jolla vanhempia aktivoitiin mukaan vanhempainyhdistykseen. Lisäksi Palokan yhtenäiskoulun vanhemmat saivat erikoismaininnan Aktiivisin koulu somessa. Lue lisää perusteluista sekä siitä, miten koulunne on mukana vuoden 2020 valintoja tehtäessä nettisivultamme.

Pidetään fyysistä etäisyyttä, mutta otetaan henkistä läheisyyttä

Koska ilmeisesti koko keväänä emme voi järjestää perinteistä koulujen vanhempien välistä Pj&sihteeriklubin tapaamistamme, kartoitamme etätapaamisen järjestämistä toukokuun alkupuolelle – olkaa siis kuulolla, koulut! Tässä välissä voimme suunnitella ja kehittää kodin ja koulun yhteistyötä, vanhempaintoimintaa ja tulevaa syksyä muuten. Vuosikokouksen kannanotto ilmaisen joukkoliikenteen saamiseksi koulupäivän aikana tapahtuvaan opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan on jätetty ja odotamme innolla sen etenemistä. Toivomme teiltä vanhemmilta yhteydenottoja mieltänne askarruttavissa asioissa, toiveet ja kehitysideat ovat aina tervetulleita: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com. Poikkeusoloissa tiedotamme aktiivisesti facebookissa ja kommentit ja tykkäykset vievät yhteistä asiaamme eteenpäin mieltä lämmittäen – olkoon ne sitten sitä henkistä läheisyyttä!

 

Pidetään huolta toisistamme – Yhdessä onnistumme!

Terveisin tuula ja Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n uusi 19.2.2020 valittu hallitus

Tuula Jormakka, toiminnanjohtaja (Lyseon ja Schildtin lukiot) tuula.jormakka@elisanet.fi, p.0400-644599

Kari Tanninen, puheenjohtaja (Mankolan yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Riikka Happonen, varapuheenjohtaja (Huhtasuon yhtenäiskoulu)

Minna Kunnari, sihteeri/rahastonhoitaja (Kilpisen yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Heljä Viikki (Palokan yhtenäiskoulu)

Eeva-Liisa Tilkanen (Nuorten Suomi ry, toiminnanjohtaja)

 

________________Toimintaamme normaalioloissa __________________________________

Jyväskylän vanhempainfoorumin toimintaa vuonna 2020

 • Koulukiertue - saatte illan, jolloin joku muu keittää kahvit ja tuo pikkupurtavat eli kutsu meidät koulullesi! Kerromme toiminnastamme ja ideoidaan yhdessä tulevaa hyvinvoinnin tueksi kouluissa.
 • PJ&sihteeriklubi – koulujen vanhempaintoiminnan puheenjohtajalle ja sihteerille tai 2 muulle vanhemmalle per koulu (saa tulla useampikin), virallinen yhteistyöelin ja tiedotuskanava kaupungin ja koulujen vanhempien välillä, oma Facebook-ryhmä, vanhempaintoiminnan ja vanhempien välistä kokemusten vaihtoa ja vaikuttamista, osallisuuden vahvistamista ja vertaistoimintaa – tule ideoimaan lisää
 • Sanomalehti Keskisuomalaisen kirjoitussarja vanhemmuuden ilosta ja tärkeydestä https://peda.net/jyvaskyla/vanhempainfoorumi/skk
 • Vanhempainfoorumi-tapahtuma – perheiden yhteinen tapahtuma syksyisin
 • Kodin ja koulun yhteistyöfoorumi Ruusupuistossa – yhteistyössä yliopiston kanssa, mukana myös kaupunki, foorumi-tapahtumat, hanke- ja tutkimusyhteistyötä
 • Suomen Vanhempainliitto – toimimme yhdessä koko Suomessa lasten ja perheiden parhaaksi!
 • Ehdota uutta toimintaa / Tule mukaan toimintaan!

 

Muistattehan ilmoittaa koulunne vanhempaintoiminnan yhteystiedot: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com ja https://urly.fi/12cC (vanhempaintoiminta laajemmin)

Seuraa meitä nettisivuilla / tykkää meistä facebookissa - tule mukaan toimintaan!

 

Linkit yllä tiedotteessa viitattuihin nettisivuihin:

https://peda.net/jyvaskyla/ict/etaopetus

https://www.jyvaskyla.fi/opetus/perusopetus-jyvaskylassa/jyvaskylan-koulujen-varautuminen-koronavirukseen

https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-04-06_lapsiperheille-tukea-poikkeusaikanakin-ota-yhteytta-matalalla-kynnyksella

https://www.mll.fi/uutiset/mll-ja-koronavirus/

Liitteet:

JVF Tiedotuskirje 02042020.docx

Tiedotuskirje joulukuu 2019 - Jouluna saa toivoa!

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n tiedotuskirje, joulukuu 2019

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry (JVF) on Jyväskylän alueen päiväkotien, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten vanhempien ja vanhempaintoimijoiden yhteistyöelin. JVF on Suomen Vanhempainliiton kuntakohtainen yhdistys.


Jouluna saa toivoa!

Me vanhemmat toivomme yhteisöllisyyttä ja hyvää kodin ja koulun yhteistyötä

Suomalainen koulu on onnenpotku lapsillemme. Se on niin hyvä, että siitä on vientituotteeksi asti. Pisa-tulosten ansiosta markkinointia ei ole juuri tarvinnut tehdä. Uusimmat Pisa-tulokset kuitenkin kertovat tummien pilvien ilmestyneet taivaalle ja meidän kaikkien on aika terästäytyä. Maailman muuttuessa yhä monitahoisemmaksi meidän tulee yhdessä varmistaa, että yhteiskunta mahdollistaa kaikille lapsille mahdollisuuden pysyä mukana yhdenvertaisesti. Joskus se voi vaatia myös meidän vanhempien tukemista. Koululaisten ollessa kyseessä luonnollista tukea on yhteistyö koulun ja sen ammattilaisten kanssa. Yhteisöllisyyttä lisäävät mm. Yhdessä liikkuen ja lukien epulle –toiminta sekä koulun kerhot, joissa vanhemmillakin voi olla oma roolinsa. Millaista yhteisöllisyyttä sinä toivoisit? Otamme vastaan palautetta enemmän kuin mielellämme: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com

 

Pj&sihteeriklubin kuusenkaatajaiset torstaina 16.1.2020 klo 18-20 Kuokkalan yhtenäiskoululla

Pj&sihteeriklubin kuusenkaatajaisissa julkistetaan Vuoden Vanhempaintoimija 2019 ja Vuoden Vanhempainvälähdys 2019 Jyväskylässä. Valinta suoritetaan mm. täältä löytyvien tietojen perusteella: https://urly.fi/12cC. Muistakaa siis täyttää koulunne tiedot!

Illan varsinaisena aiheena on yhteisöllinen oppilashuolto, josta meille kertoo palvelupäällikkö Seppo Huhtiniemi. Saamme iltaan muitakin vieraita, Anri Leveelahden Suomen Vanhempainliitosta sekä kutsuttuna on myös koko sivistyslautakunta. Tervetuloa mukaan joka koulu (kaksi vanhempaa per koulu ainakin), ilmoittautumiset 15.1. mennessä: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com

 

Me vanhemmat olemme avainasemassa – Sitran 100 päivän hyvinvointihaaste huipentuu 5.2.2020 Veturitalleilla!

Jyväskylän vanhempainfoorumi, te vanhemmat siis, on mukana Sitran hyvinvointipilotissa, jossa haluamme laajalla yhteistyöllä ratkaista pulmia, joita voi syntyä matkalla aikuiseksi. Tule mukaan ottamaan kantaa nuorten elämänhallintaan ja mielenterveyteen liittyen sekä keskustelemaan ja kehittämään perheiden arkea. Jos me vanhemmat keksimme jonkun ratkaisun pulmaamme, voimme saada sen toteuttamiseksi 3000 euron rahoituksen – näin aluksi! Osallistu ja vaikuta!   //www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/421/

Lue lisää Häkkää elämä -haasteesta sekä teemaryhmästämme KeHOssa.

 

Maksuttomat liikuntaharrasteryhmät lapsille, nuorille ja perheille

Liikunta ja samalla yhdessä perheen tai kavereiden kanssa olo on erinomainen tapa kohentaa hyvinvointia. Liikuntaveturin ja Liikuntalaturin ryhmissä se onnistuu helposti ja myös uimaan voi päästä maksutta. Kokeile edes – voit yllättyä luonnollisen aivokemian vaikutuksista!

Sanomalehti Keskisuomalaisen kirjoitussarja yhteisöllisen toimintakulttuurin puolesta

Kuluvan lukuvuoden aikana Keskisuomalaisessa ilmestyy n. kerran kuussa vanhemmuutta ja yhteisöllisyyttä käsittelevä kirjoitus - sarjassa on ilmestynyt jo viisi kirjoitusta. Tule seuraamaan kirjoitussarjaamme!

https://peda.net/jyvaskyla/vanhempainfoorumi/skk

 

Jyväskylän vanhempainfoorumin toimintaa vuonna 2020

 • Koulukiertue - saatte illan, jolloin joku muu keittää kahvit ja tuo pikkupurtavat eli kutsu meidät koulullesi! Kerromme toiminnastamme ja ideoidaan yhdessä tulevaa hyvinvoinnin tueksi kouluissa.
 • PJ&sihteeriklubi – koulujen vanhempaintoiminnan puheenjohtajalle ja sihteerille tai 2 muulle vanhemmalle per koulu (saa tulla useampikin), virallinen yhteistyöelin ja tiedotuskanava kaupungin ja koulujen vanhempien välillä, oma Facebook-ryhmä, vanhempaintoiminnan ja vanhempien välistä kokemusten vaihtoa ja vaikuttamista, osallisuuden vahvistamista ja vertaistoimintaa – tule ideoimaan lisää
 • Vanhempainfoorumi-tapahtuma – perheiden yhteinen tapahtuma syksyisin
 • Kodin ja koulun yhteistyöfoorumi Ruusupuistossa – yhteistyössä yliopiston kanssa, mukana myös kaupunki, foorumi-tapahtumat, hanke- ja tutkimusyhteistyötä
 • Suomen Vanhempainliitto – toimimme yhdessä koko Suomessa lasten ja perheiden parhaaksi!
 • Ehdota uutta toimintaa / Tule mukaan toimintaan!

 

Muistattehan ilmoittaa koulunne vanhempaintoiminnan yhteystiedot: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com ja https://urly.fi/12cC (vanhempaintoiminta laajemmin)

Seuraa meitä nettisivuilla / tykkää meistä facebookissa - tule mukaan toimintaan!

 

Ansaittu lepohetki on ovella – astutaan uuteen vuoteen yhdessä!

Terveisin tuula ja Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n hallitus

Tuula Jormakka, toiminnanjohtaja (Lyseon ja Schildtin lukiot) tuula.jormakka@elisanet.fi, 0400-644599

Kari Tanninen, puheenjohtaja (Mankolan yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Lotta Markkanen, varapuheenjohtaja (Puistokadun päiväkotikoulu)

Minna Kunnari, sihteeri/rahastonhoitaja (Kilpisen yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Funlayo Vesajoki (Tikan koulu, Normaalikoulu, Schildtin lukio, ammattiopisto)

Eeva-Liisa Tilkanen (Nuorten Suomi ry, toiminnanjohtaja)

Liitteet:

JVF Tiedotuskirje 16122019.docx

Tiedotuskirje syyskuu 2019 - Yhdessä uuteen kouluvuoteen!

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n tiedotuskirje, syyskuu 2019

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry (JVF) on Jyväskylän alueen päiväkotien, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten vanhempien ja vanhempaintoimijoiden yhteistyöelin. JVF on Suomen Vanhempainliiton kuntakohtainen yhdistys.

 

Yhdessä uuteen kouluvuoteen!

Vanhemmat ovat koulun tärkein yhteistyökumppani

Kodin ja koulun yhteistyö on tärkeää, sillä siten varmistetaan lapsen hyvinvointi – vain hyvinvoiva lapsi kasvaa ja oppii parhaalla mahdollisella tavalla! Myös koulun vanhempaintoiminta tukee tätä päämäärää. Jotta Jyväskylän koulujen lasten yhdenvertaisuus toteutuu, vaatii se kodin ja koulun yhteistyöltä yhteneväistä perustasoa kaikissa kouluissa. Yhdenvertaisuuden toteutumiseksi kaupungin perusopetuspalvelut, yliopiston Koulutusjohtamisen Instituutti ja opettajankoulutuslaitos sekä Jyväskylän vanhempainfoorumi istuvat saman pöydän ääreen miettimään ”perehdytyskoulutusta” kodin ja koulun yhteistyöstä sekä vanhempaintoiminnasta - avuksi teille koulujen vanhemmille sekä rehtoreille ja opettajille. Vanhempi, kerro mielipiteesi/toiveesi kodin ja koulun yhteistyöstä tai muusta koulua koskevasta asiasta, esim. yhdenvertaisuudesta: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com

 

Jyväskylän koulujen vanhempien välistä yhteistyötä toteutetaan Pj&sihteeriklubissa to 3.10.

Pj&sihteeriklubi on Jyväskylän koulujen vanhempien välinen yhteistyöareena, joka kokoontuu n. 3 kertaa lukukaudessa. Nimensä klubi on saanut vanhempaintoimijan puheenjohtajan ja sihteerin mukaan, mutta ketkä tahansa kaksi vanhempaa ovat tervetulleita paikalle, sillä eihän kaikissa kouluissa edes vielä ole vanhempaintoimintaa. Tänä syksynä myös edellisen vuoden toimijat ovat tervetulleita, sillä Mankolan koulun vanhempainyhdistyksen pj. ehdotti tätä mainiota ideaa: vanhat aktiivit saattavat uudet ensimmäiseen klubitilaisuuteen. Tervetuloa siis uudet ja vanhat Pj&sihteeriklubin tilaisuuteen Viherlandiaan torstaina 3.10.2019 klo 18-20. Kutsu ja lisätiedot nettisivuillamme, ilmoittautumiset viimeistään 30.9. tarjoilujen varaamiseksi: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com

Illan ohjelmassa on tarjoilujen lisäksi ainakin ajankohtaisia asioita kouluilta sekä lukuvuoden 2019 - 2020 tavoitteemme työstämistä: 1) Perehdytyskoulutus vanhemmille/vanhempaintoimijoille kodin ja koulun yhteistyöstä sekä vanhempaintoiminnasta, 2) Koulutus/tietopaketti rehtoreille kodin ja koulunyhteistyöstä, 3) Yhdessä liikkuen epulle -toiminnan jatkaminen sekä 4) Kouluvalokuvaus.

 

Oo mun kaa! -perheilta maanantaina 28.10. klo 16-20 HopLopissa – ilmainen perheille

Tämän syksyinen Vanhempainfoorumi-tapahtuma on Oo mun kaa! maanantaina 28.10. klo 16-20 HopLopissa yhteistyössä Kumppanuusfoorumin kanssa. Mukaan mahtuu 500 ensiksi ilmoittautunutta! Ohjeet ilmoittautumiseen löydät kaupungin Perhekompassin sivuilta. Luvassa on ilonpitoa sekä paljon hyvinvointitietoutta lasten ja perheiden parhaaksi työskenteleviltä ammattilaisilta. Illan jälkeen tiedät varmasti, mitä ovat Liikunta Veturi ja Laturi, millaisia kerhoja kouluissa voi olla tai mikä on tämän vuoden lasten oikeuksien viikon teema marraskuussa – Pelastakaa Lapset ry:llä on sitä varten oma työpaja illassamme.

 

Päihdevanhempainilta keskiviikkona 9.10. klo 18-20 kaupungintalolla

Nuorisovastaanotto yhteistyötahoineen järjestää vanhemmille suunnatun teemaillan päihteidenkäytöstä kaupungintalon juhlasalissa klo 18-20. Lisätietoja kaupungin Nuorten terveys ja hyvinvointi - sivuilta.

 

Digihyvinvointia vertaisryhmän avulla – tule mukaan torstaina 17.10. klo 18 alkavaan ryhmään

Maailma muuttuu ja niin muutumme mekin sen mukana. Muutoksen nopeus on vaan niin hurjaa, että mukana pysyminen vaatii liikaa yksittäisiltä vanhemmilta. Digihyvinvoinnin ja mediakasvatuksen vertaisryhmä aloittaa to 17.10. klo 18, paikkatiedon saat paluupostissa ilmoittautumisesi jälkeen. Jos olet tähän asti yksin kotonasi miettinyt, että pelaakohan tuo minun lapseni vähän liikaa, niin ilmoittaudu mukaan ryhmään: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com. Mietimme yhdessä, mitä keinoja vanhempina meillä on varmistaa lastemme digihyvinvointi sekä miten kodin ja koulun yhteistyöllä voisimme lisätä sitä. Lisätietoja nettisivuiltamme.

 

Sanomalehti Keskisuomalaisen kirjoitussarja yhteisöllisen toimintakulttuurin puolesta

Jyväskylän vanhempainfoorumilla on ollut ilo saada yhteistyössä Keski-Suomen LAPE:n kanssa vanhemmuutta ja yhteisöllistä toimintakulttuuria käsittelevä kirjoitussarja Sanomalehti Keskisuomalaiseen. Kuluvan lukuvuoden aikana lehdessä ilmestyy n. kerran kuussa näitä käsittelevä kirjoitus ja meillä oli ilo aloittaa se 10.8.2019 koulujen alkaessa: https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Uskallatko-ryhty%C3%A4-vanhemmaksi/1418427?pwbi=227847359d232127f67b7010197d7257 

Myös toinen kirjoitus on ilmestynyt 23.10 – tule seuraamaan kirjoitussarjaamme!

 

Vuoden 2019 Vanhempaintoimija ja Vuoden 2019 Vanhempainvälähdys

Minkä koulun vanhempaintoimijasta tulee Vuoden 2019 Vanhempaintoimija? Tai minkä koulun vanhempien idea/aikaansaannos palkitaan Vuoden 2019 Vanhempainvälähdys tittelillä? Onko teidän koulunne kunnostautunut oikein erityisesti – vinkkaa siitä meille! Pyydämme kaikkia kouluja täyttämään perustiedot omasta vanhempaintoiminnastaan sekä tärkeimmät kodin ja koulun yhteistyön muodot tänne: https://urly.fi/12cC Voittajille luvassa on ainakin mainetta ja kunniaa sekä palkinto – totta kai! Tänä vuonna myös erikoismaininta aktiivisimmalle koululle: minkä koulun vanhemmat löytävät parhaiten Facebook-tiedotuksemme ja tykkäävät meistä eniten: https://www.facebook.com/jyvaskylanvanhempainfoorumiry/ - jätä siis tykkäyksesi ja kommenttisi tms. syksyn aikana sekä seuraa meitä – saat paljon hyödyllistä tietoa!

 

Jyväskylän vanhempainfoorumin toimintaa vuonna 2019

 • Koulukiertue - saatte illan, jolloin joku muu keittää kahvit ja tuo pikkupurtavat eli kutsu meidät koulullesi! Kerromme toiminnastamme ja ideoidaan yhdessä tulevaa hyvinvoinnin tueksi kouluissa.
 • PJ&sihteeriklubi – koulujen vanhempaintoiminnan puheenjohtajalle ja sihteerille tai 2 muulle vanhemmalle per koulu, virallinen yhteistyöelin ja tiedotuskanava kaupungin ja koulujen vanhempien välillä, oma Facebook-ryhmä, vanhempaintoiminnan ja vanhempien välistä kokemusten vaihtoa ja vaikuttamista, osallisuuden vahvistamista ja vertaistoimintaa – tule ideoimaan lisää
 • Vanhempainfoorumi-tapahtuma – Jyväskylän koulujen perheiden yhteinen tapahtuma syksyisin
 • Kodin ja koulun yhteistyöfoorumi Ruusupuistossa – yhteistyössä yliopiston kanssa, mukana myös kaupunki, foorumi-tapahtumat syksy/kevät, hanke- ja tutkimusyhteistyötä
 • Suomen Vanhempainliitto – toimimme yhdessä koko Suomessa lasten ja perheiden parhaaksi!

 

Muistattehan ilmoittaa koulunne vanhempaintoiminnan syksyn 2019 uudet yhteystiedot: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com ja https://urly.fi/12cC (vanhempaintoiminta laajemmin)

Seuraa meitä nettisivuilla / tykkää meistä facebookissa ja tule mukaan toimintaan!

 

Tervetuloa yhteisöön lasten, nuorten ja perheiden parhaaksi!

Terveisin tuula ja Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n hallitus

Tuula Jormakka, toiminnanjohtaja (Lyseon ja Schildtin lukiot) tuula.jormakka@elisanet.fi, 0400-644599

Kari Tanninen, puheenjohtaja (Mankolan yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Lotta Markkanen, varapuheenjohtaja (Puistokadun päiväkotikoulu)

Minna Kunnari, sihteeri/rahastonhoitaja (Kilpisen yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Funlayo Vesajoki (Tikan koulu, Normaalikoulu, Schildtin lukio, ammattiopisto)

Eeva-Liisa Tilkanen (Nuorten Suomi ry, toiminnanjohtaja)

Liitteet:

JVF Tiedotuskirje 16092019.docx

Tiedotuskirje toukokuu 2019

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n tiedotuskirje, toukokuu 2019

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry (JVF) on Jyväskylän alueen päiväkotien, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten vanhempien ja vanhempaintoimijoiden yhteistyöelin. JVF on Suomen Vanhempainliiton kuntakohtainen yhdistys.

 

Ansaittu kesäloma on jo ovella!

On kevätlukukauden arvioinnin aika – niin lapsilla kuin meillä aikuisillakin

Jyväskylän vanhempainfoorumin eli koko kaupungin vanhempien välisen yhteistyön kevätlukukausi on ollut antoisa. Tammikuussa kuusenkaatajaisissa valitsimme Vuoden vanhempaintoimijaksi 2018 Janakan päiväkoti-koulun vanhempaintoimikunta JaVa:n (Janakan vanhempaintoimikunta) sekä Vuoden vanhempainvälähdykseksi 2018 Kortepohjan koulun KOVA:n (Kortepohjan vanhemmat. Helmikuussa vuosikokouksessa saimme uuden hallituksen ja samalla uusia kouluja aktiivitoimijoiksi koko kaupungin tasolla. Maaliskuussa päivitimme yhteistyösopimuksemme Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kanssa sekä verkostoiduimme ahkerasti eri toimijoiden kanssa, mm. Music Against Drugs sekä SOOL (Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto). Huhtikuussa sovimme Perhekeskusverkostojen ja Kumppanuusfoorumin kanssa syksyn yhteistyöstä SuperParkissa ja Toukokuussa olimme Reksien kanssa Ruusupuistossa ja vielä olemme Toukofestissä yhdessä koululaistenne kanssa. Toukofestiin ehtii vielä hyvin mukaan eikä perheen varallisuuskaan nouse tässä kynnyskysymykseksi – katso lisätiedot nettisivuiltamme. On kevätarvioinnin aika ja saamme varmaan monenlaisia numeroita riippuen arvioijasta - ihan kuin lapsetkin. Onneksi tiedämme, että hyvä ja arvostava kodin ja koulun yhteistyö auttaa molemmissa tapauksissa parempiin tuloksiin! Lue lisää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tutkimustiivistelmästä ”Että tietää, missä on menossa”.

Syksyllä on luvassa uutta ja vanhaa

Kuluva vuosi 2019 on Jyväskylän vanhempainfoorumin 10. toimintavuosi ja saimme mieluisan lahjan Jyväskylän perusopetuspalveluilta: keväisin suunnittelemme ja sovimme tulevan lukuvuoden yhteistyöstä. Tämän myötä olemme nyt keväällä sopineet lukuvuoden 2019 - 2020 tavoitteemme: 1) Perehdytyskoulutus vanhemmille/vanhempaintoimijoille kodin ja koulun yhteistyöstä sekä vanhempaintoiminnasta, 2) Koulutus/tietopaketti rehtoreille kodin ja koulunyhteistyöstä, 3) Yhdessä liikkuen epulle -toiminnan jatkaminen sekä 4) Kouluvalokuvaus. Luvassa on siis paljon uutta ja ilman teitä aktiivisia vanhempia ja vanhempaintoimijoita emme selviä urakastamme – lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen tukeminen sekä hyvinvointityö on kaikin puolin yhteistyötä!

Luvassa on myös vanhaa eli koko perheen SuperPark-ilta tulee taas. Varatkaa jo nyt kalentereistanne maanantai 28.10. klo 16-20 Vanhempainfoorumi-tapahtumalle! Teemme illan yhdessä Kumppanuusfoorumin kanssa ja luvassa on paljon hyvinvointitietoutta lasten ja perheiden parissa työskenteleviltä ammattilaisilta tueksi ja kiitokseksi teille vanhemmille. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi järjestelytoimikuntaan: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com

Vertaisryhmiä meille vanhemmille tueksi ja iloksi arkeen

Maailma muuttuu ja niin muutumme mekin sen mukana. Muutoksen nopeus on vaan niin hurjaa, että mukana pysyminen vaatii liikaa yksittäisiltä vanhemmilta. Mediakasvatuksen vertaisryhmä aloittaa syksyllä ja jos tähän asti olet yksin kotonasi miettinyt, että pelaakohan tuo minun lapseni vähän liikaa, niin ilmoittaudu mukaan ryhmään: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com. Olet myös tervetullut mukaan ihan heti suunnittelemaan tätä kokonaisuutta - haussa on siis tätä alaa taitavia vanhempia mutta myös ihan meitä tavanvanhempia! Syksyllä kokoontuu myös erityislasten vertaisryhmä, jossa mm. tarinoiden kautta annetaan vanhemmille välineitä käsitellä yksin ja yhdessä erityislasten vanhemmuuteen liittyviä kokemuksia. Lisätietoja saat nettisivuiltamme.

 

Jyväskylän vanhempainfoorumin toiminta kehittyy - kutsumme vanhempia mukaan

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n toiminta vanhempien ja kasvatusyhteisöjen (päiväkodit, koulut, oppilaitokset) apuna vahvistuu ja kehittyy. Toiminnanjohtaja Tuula Jormakka aloitti 1.1.2019 ensimmäisenä työntekijänä vapaaehtoisten vanhempien rinnalla. Uusin opetussuunnitelma (OPS) korostaa vanhempien osallisuutta kouluyhteisön yhtenä tärkeänä hyvinvoinnin osatekijänä. Kouluterveyskyselyn tulokset kertovat, että vanhempien tuki parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia. Myös lapset ja nuoret itse toivovat yhteistä aikaa vanhempien kanssa (Pelastakaa Lapset ry:n osallisuuskysely). Meitä vanhempia tarvitaan. Luodaan toimiva verkosto eri koulujen vanhempien kesken ja luodaan yhdessä hyvinvointia meille kaikille! Aluehallintovirasto rahoittaa Vanhemmat mukaan -hankettamme.

Jyväskylän vanhempainfoorumin toimintaa vuonna 2019

 • Koulukiertue - saatte illan, jolloin joku muu keittää kahvit ja tuo pikkupurtavat eli kutsu meidät koulullesi! Kerromme toiminnastamme ja ideoidaan yhdessä tulevaa hyvinvoinnin tueksi kouluissa.
 • PJ&sihteeriklubi – koulujen vanhempaintoiminnan puheenjohtajalle ja sihteerille tai 2 muulle vanhemmalle per koulu, virallinen yhteistyöelin ja tiedotuskanava kaupungin ja koulujen vanhempien välillä, vanhempaintoiminnan ja vanhempien välistä kokemusten vaihtoa ja vaikuttamista, osallisuuden vahvistamista ja vertaistoimintaa – tule ideoimaan lisää
 • Vanhempainfoorumi-tapahtuma – Jyväskylän koulujen perheiden yhteinen tapahtuma syksyisin
 • Kodin ja koulun yhteistyöfoorumi Ruusupuistossa – yhteistyössä yliopiston kanssa, mukana myös kaupunki, foorumi-tapahtumat keväällä sekä syksyllä, hanke- ja tutkimusyhteistyötä
 • Suomen Vanhempainliitto – toimimme yhdessä koko Suomessa lasten ja perheiden parhaaksi!

 

Muistattehan ilmoittaa koulunne vanhempaintoiminnan yhteystiedot 2019: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com ja https://urly.fi/12cC (vanhempaintoiminta laajemmin)

Seuraa meitä nettisivuilla / tykkää meistä facebookissa ja tule mukaan toimintaan!

 

Lämmintä ja rentouttavaa kesää!

Terveisin tuula ja Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n hallitus

Tuula Jormakka, toiminnanjohtaja (Mankolan yhtenäiskoulu, Schildtin lukio) tuula.jormakka@elisanet.fi, 0400-644599

Kari Tanninen, puheenjohtaja (Mankolan yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Lotta Markkanen, varapuheenjohtaja (Puistokadun päiväkotikoulu)

Minna Kunnari, sihteeri/rahastonhoitaja (Kilpisen yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Funlayo Vesajoki (Tikan koulu, Normaalikoulu, Schildtin lukio, ammattiopisto)

Eeva-Liisa Tilkanen (Nuorten Suomi ry, toiminnanjohtaja)

Liitteet:

JVF Tiedotuskirje 20 5 2019.docx