Oman yrityksen perustaminen

1. Onko minusta yrittäjäksi?

Tämä on kysymys, johon sinun täytyy vastata rehellisesti. Kukaan meistä ei ole täydellinen ja siksi on erittäin tärkeää tuntea realistisesti omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kannattaa myös muistaa, että heikkouksia voi kehittää, mutta omien heikkouksien varaan yritystä tuskin kannatta lähteä perustamaan.

Listaa viisi vahvuuttasi yrittäjänä ja kolme kehitettävää piirrettä.

2. Liikeidea

Yritys tarvitsee aina liikeidean. Liikeideassa pyritään osoittamaan yrityksen toiminnan ydinasiat toimiviksi.

Vastaa siis seuraaviin kysymyksiin oman liikeideasi pohjalta:

1. Toimipaikka.
Missä yritys toimii?


2. Tuote.
Mitä yritys tekee tai myy?

3. Asiakkaat.
Ketkä ovat yrityksen asiakkaita?

4. Markkinointi.
Miten yritys tavoittaa nämä asiakkaat?

3. Liiketoimintasuunnitelma

Toimivasta liikeideasta edetään liiketoimintasuunnitelmaan. Tarkoituksena on liikeidean testaaminen. Jos et pysty vastaamaan järkevästi ja realistisesti yrityksen kannalta keskeisiin kysymyksiin, ei yritystä kannata perustaa. Jos taas koet löytäväsi "markkinaraon" tuotteellesi, liiketoimintasuunnitelmasta jatketaan yrityksen kehittämistä.

Vastaa seuraaviin yrityksesi kannalta keskeisiin kysymysiin:

1. Miksi juuri tekemäsi tuotteet tai palvelut valitaa muiden joukosta?

2. Miten asiakkaat saavat tiedon tuotteista tai löytävät tuotteet?

3. Ovatko asiakkaat valmiita maksamaan tarpeeksi korkeaa hintaa tuotteista?

4. Pystytkö myymään tuotteita tai palveluita ennakkoon asiakkailla eli tekemään todellisen markkinatutkimuksen?

5. Kuinka paljon tuotteita pitää myydä, jotta toiminta olisi kannattavaa?


4. Yritysmuodon valinta

Tutustu yritysmuotoihin ja valitse niistä sinulle sopivin.

Yritysmuodon valinta on erittäin keskeinen kysymys, koska se määrittää muun muassa, kuinka paljon voitosta saat tai kuinka suuressa vastuussa olet, jos yritys menee konkurssiin. Lisäksi jotkut yritysmuodoista on tarkoitettu yhden henkilön yrityksiksi ja toiset taas useiden yhteenliittymiksi. Jos esimerkiksi aloitat yrittäjäksi yksin, on loogisin vaihtoehto valita toiminimi. Silloin pääset liikenteeseen kaikkein kevyimmin ja halvimmalla. Toiminimen voi myös myöhemmin muuttaa osakeyhtiöksi, jos niin haluat.Jos yrityksellä taas on selkeästi iso tulevaisuus ja pääomaa löytyy niin vaihtoehto on osakeyhtiö. Oy – pääte antaa yritykselle varmuutta ja iso osakepääoma kertoo uskosta yritykseen. Silloin mukana tulisi olla useampi perustaja. Mikäli haluat toimia isommalla porukalla kimpassa, voi osuuskunta olla sinulle vaihtoehto.Tutustu kaikkiin vaihtoehtoihin ja valitse niistä itsellesi ja yrityksellesi sopivin. Mieti sopiva riskitaso ja toimivuus.

Täydennä seuraava taulukko yritysmuodoista.

yritysmuoto lyhenne kuinka monta ihmistä perustajina miten voitto jaetaan miten riski jakautuu
toiminimi
avoin yhtiö
kommandiittiyhtiö
osakeyhtiö
osuuskunta


Näiden yritysmuotojen lisäksi kannataa tutustua franchising-yrittäjyyteen.

Kerro franchisingista keskeisimmät asiat. Mitä se tarkoittaa, miten se toimii, mitä etuja ja haittoja siitä on ja kerro esimerkkejä suomalaisista franchising-yrityksistä.

5. Yrityksen kulut

Kulut vaihtelevat luonnollisestikin aika paljon yrityksen toiminnasta, toimialasta ja koosta riippuen. Jo pelkkä yrityksen perustaminen tuottaa jonkin verran kuluja, joihin on syytä varautua. Yleisimmät perustamiskulut ovat:

  • Yrityksen perustamisilmoituksen käsittelymaksut
  • Yrityksen mahdolliset viranomaisluvat
  • Pankki – ja vakuutuspalvelut, kuten tilin avaaminen ja YEL-maksut
  • Laitteistokulut
  • Toimitilakulut
  • Henkilöstökulut
  • Verkkosivu – ja markkinointikulut
Perustamiskulujen lisäksi yritystoimitan tuottaa käytännön toiminnassa kuluja. Tällaisia ovat esimerkiksi tuotteen materiaalit yms.

Pohdi yrityksesi kuluja kuukausitasolla. Mitkä kulut muodostavat suuremman ja mitkä taas vähäisemmän osan kuluista? Jääkö voittoa tarpeeksi, jotta yritys elättää sinut yrittäjänä?

6. Rahoitus

Rahoitukseen on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Se voi tulla yrittäjältä ja perustajilta tai se voi tulla ulkopuoliselta rahoittajalta. Aloittava yritys voi saada myös tukea, mitä ei välttämättä tarvitse maksaa takaisin. Yksi esimerkki näistä on starttiraha.

Tyypillisin tapa on hyödyntää omaa pääomaa. Jos yritys on pienempi, mutta idea on selkeänä, kannattaa starttirahaa hakea. Prosessi vie hieman aikaa, mutta voi tuoda jonkin verran taloudellista turvaa yrityksen alkutaipaleelle.

Seuraavaksi yleisimmät vaihtoehdot ovat laina pankista tai ulkopuolisten rahoittajien tarjoama rahoitus osuutta vastaan. Myös julkiset tahot tarjovat riskirahoitusta.

Uudelle yritykselle voidaan tarjota myös starttirahaa.

Tutustu starttirahaan ja laadi tiivistelmä, jossa vastaat keskeisiin kysymyksiin starttirahasta. Keskeisiä kysymyksiä ovat:
- Miksi starttirahaa maksetaan
- Kuka voi saada starttirahaa?
- Kuinka paljon starttirahaa voi saada?
- Pitääkö starttiraha maksaa takaisin?
- Miten starttirahaa haetaan?
- Olisiko yritykselläsi mahdollisuus saada starttirahaa?

7. Käytännön toimet yrityksen perustamiseksi

Jos kaikki edellä mainittu on kunnossa, voit ryhtyä käytännön toimiin yrityksen saattamiseksi toimintakelpoiseksi. Tarvitset yrityksellesi nimen.

Yritykselle valitaan toiminimi, mikä tarkoittaa nimeä, jota yritys käyttää sen toiminnassa. Nimen suunnitteleminen kannattaa tehdä huolella, eikä rekisteröintiä kannata tehdä kunnollista selvitystyötä. Hyvä nimi tulee merkitsemään paljon tulevaisuudessa. Hyvät nimet jäävät helposti mieleen, sitä on helppoa käyttää ja vaivatonta lausua ääneen.

Tässä muutamia vinkkejä yrityksen nimen valitsemiseksi:

  • Yksilöllinen. Pelkän toimialan kuvaaminen ei riitä vaan nimen pitäisi kuvata jollain tavalla yritystä.
  • Erottuu joukosta. Nimi ei saa muistuttaa jo olemassa olevia yrityksen nimi, mitkä ovat rekisteröity.
  • Ei pysty sekoittamaan toiseen. Rekisteröityjä nimiä tai tavaramerkkejä ei saa pystyä sekoittamaan keskenään, joten yrityksen nimi pitää valita erilaiseksi kuin muut alalla olevien yritysten nimet.
  • Jää mieleen. Hyvä nimi jää nopeasti mieleen.
  • Toimii hyvin verkkosivujen osoitteena. Jokainen yritys tarvitsee verkkonäkyvyyttä ja siihen auttaa se, että yrityksen nimi on vapaana verkkosivuosoitteena (domain) ja sitä on helppoa käyttää. Ylimääräiset Ä – tai Ö-kirjaimet voivat haitata tätä. Kannattaa tarkistaa heti onko valitsemasi nimen tunnus vapaana.
  • Oikein kirjoitettu. Hyvä yrityksen nimi on myös kirjoitettu noudattaen suomen kielen kirjoitussääntöjä.

Toiminimen valitsemisessa on muutamat asiat kiellettyjä. Nimessä ei saa käyttää ilman toisen osapuolen suostumusta hänen sukunimeä, tunnistettavaa taitelijanimeä, kirjallisen tai taiteellisen teoksen suojattu nimeä tai valtakunnallisesti ta kansainvälisesti suojattu nimitystä ja lyhennettä. Toiminimen tulee olla myös hyvien tapojen ja yleisen järjestyksen mukainen. Se ei saa johtaa yleisöä harhaan.

Lue oheinen Helsingin Sanomien artikkeli suomalaisten yritysten nimistä.
http://www.hs.fi/talous/a1474864445391

Laadi sen jälkeen yrityksellesi kolme hyvää nimeä.

8. Mainonta

Pohdi mitä mainontakanavaa olisi hyvä käyttää. Nettimainonta, ilmainen some-mainonta, lehtimainonta, radio-/televisiomainonta, mainosten jakaminen postilaatikoihin ja moni muu kekseliäs mainontatapa voivat vaikuttaa yrityksesi tuottoon merkittävästi. Toisaalta pienen yrityksen varoja ei kannata tuhlata Helsingin Sanomien etusivuun, jos sillä ei takuulla saada lisää tuottoa ja näkyvyyttä.

Mieti miten toteuttaisit jonkin yllä mainitun mainoksen ja laadi tuollainen mainos. Mieti myös hyvän mainonnan keinoja ja pohdi miten parhaiten saisit kerrottua oman yrityksesi/tuotteesi parhaat puolet.

9. Yrityksen kotisivut

Hahmottele yrityksellesi kotisivut.

Kotisivujen tekoon voisit oikeassa yritystoiminnassa tarvita ammattilaisen apua, mutta nyt pyrimme lähinnä miettimään, mitä kaikkea sivulla pitää olla. Hahmottele siis yrityksesi kotisivujen pääsivu.

10. Onnea yrityksen toimintaan!

Nyt sinulla on toimiva yritys, onneksi olkoon!

Yrityksen pyörittäminen vaatii jatkuvaa uudistumista, uusien ajatusten omaksumista, kouluttautumista, trendeistä selvillä pysymistä ja vaikka mitä muuta. Paikoilleen ei siitä auta jäädä ja liikeideaa kannattaa hioa matkankin varrella. Kukaan ei voi nähdä tulevaisuuteen, mutta varautua kannattaa esimerkiksi taloudessa esiintyviin suhdannevaihteluihin.

Mieti vielä lopuksi, miten näet yrityksesi kehittyvän seuraavan
- 5 vuoden
- 10 vuoden
- 20 vuoden
aikajänteellä. Aiotko siis laajentaa toimintaa, vakiinnuttaa sitä, ottaa työntekijöitä lisää tms.